Şimdi Ara

akü artı kutup başı kalorifer fan motoru çalıştırıldığında ütü gibi ısınıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
10.430
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • daha önce böyle bir sorun yoktu yada ben yeni farkettim.fan motorunu kapattığımda normale dönüyor,açtığımda yeniden ısı yükseliyor .opel astra comfort 2001 model arabada bu sorun nasıl çıktı anlamadım,acaba hepsinde varmı böyle bir durum,aslında daha önce açtığım double up ve kalorifer konusundan sonra fark etmiş olmam kafamı karıştırdı.oto elektrikçi fan motoru değişecek dedi.ne yapmalıyım.önceki konuda aldığım teknik destekten çok memnun kaldığım için sizlere danışmadan birşey yaptırmayı uygun bulmadım.yardım ve ilğilerinizi bekliyorum.

2. oto elektrikçinin dediği gibi fan motoru sizlere ömür.(burç veya bilyaları bozulduğundan veya kirlendiğinden zorlar ve aküden kapasıtesınden fazla akım çeker.Veya kömür ve yastıklar bitmiştir aynı şekilde zorlar.)
    3.fan motoru daha önceden sökülüp tekrar takıldı ise voltaj bağlantı uçları ters takılmıştır.(zayıf ihtimal)
    4.fan kontrol düğmenizin hız kademelerinde arıza (direnç) veya şaseye kaçak olabilir.
  • Motor asiri akim cekiyorsa aku kablosu ve kutup basi isinabilir.Bunun en kesin yolu ampermetre ile akuden cekilen akima bakmaktir. Motorun gucune gore 120W bir motor icin yaklasik 10A cekmeli(motor gucu uzerinde yazar)buna gore kesin birsey soylenebilir. Kutup basi isindigina gore 20-30A cekiyor gibi gozukuyor.
    Ancak devrede sigorta olmali,sigortanin boyle bir durumda atmasi lazim.
    konu önemli değil...içinde ford olsun yeter...
  • pcdata76 fikirlerine aynen katılıyorum.bu durumda kutup başının oksitli veya gevşek olması ihtimali güçleniyor.Ne dersiniz?

Orjinalden alıntı: a.stell

pcdata76 fikirlerine aynen katılıyorum.bu durumda kutup başının oksitli veya gevşek olması ihtimali güçleniyor.Ne dersiniz?

yalnız dikkat edilmesi gereken olay fan motoru kapatıldıgında ısınma ortadan kalkıyor.bu durumda ısınmanın fan motoru ile ilişkili oldugu kesin ama çözümü nedir,ya da şöyle belirtmeliyim;daha önce böyle bir olayla karşılaşan olmuş mu merak ediyorum.birde bu ısınma ne denli tehlike unsuru içerir.

Orjinalden alıntı: pcdata76

Motor asiri akim cekiyorsa aku kablosu ve kutup basi isinabilir.Bunun en kesin yolu ampermetre ile akuden cekilen akima bakmaktir. Motorun gucune gore 120W bir motor icin yaklasik 10A cekmeli(motor gucu uzerinde yazar)buna gore kesin birsey soylenebilir. Kutup basi isindigina gore 20-30A cekiyor gibi gozukuyor.
    Ancak devrede sigorta olmali,sigortanin boyle bir durumda atmasi lazim.

sizce sigorta atmadığına göre ki atmış olsa fan motoru çalışmaz,neden aşırı amper çekiyor.bilya ve diğer(içerisinde neler var bilmiyorum)aksamlarda işlevini tam yapmayan ve elektrik akımının geçişini zorlaştıran bir durum mu var.
  • Büyük ihtimalle temassızlık veya oksitlenme.Aksi halde sigorta atar.Başka akım çeken şeyleri de çalıştırarak deneyin.Rezistans veya çakmak gibi..o zaman da sınıyorsa sorun kutup başındadır.
  • Bi kere akü başın sanırım fabrikanın koyduğu dandik sac başlardan, kalın bakır olanlarla değiştir, benimki de uzun marş yapınca ısınıyodu, değiştirdim, ısınma gitti ve hatta marşın hızı bile arttı...

fan motoru nasıl başı ısıtacak kadar akım çeker, bu arada sigorta niye atmaz ve hatta kablolar niye yanmaz anlayamadım, akü başı ısıtmak öyle az buz bi akımla olacak bişey değil, sanırım sorunun bu kısmını olayı görmeden cevaplamak zor...

Orjinalden alıntı: ebuyukdemirci

sadece akünün + kutup başımı ısınıyor yoksa kablolarda felanda bir ısınma varmı.

evet sadece +kutup başı,yalnız motor çalışmadan kontagı açıp fanı,arka cam resistansını ve başka elektrik çekebilecek cihazlar çalıştırıldığında hiç ısınma yok,motor çalışır durumda akşam farkettim sadece fan motorunda değil örneğin arkacam resistansında da aynı şey oluyor yani olay fan motoru ile sınırlı yada bağlantılı değil.
  • bi yerlerde ark vardır. gidermezseniz kablolar ısıdan eriyebilir, yangın tehlikesi oluşturur. ilgili tüm elektrik bağlantılarını kontrol edip, oksitlerini giderip, yeniden bağlayıp bağlantı vidalarını ve konnektörlerini iyice sıkmak gerekir.
  • Anladığım kadarıyla fan motorunu değiştirmekten kurtuldun ama sorun değişik boyutta devam ediyor.araç çalışır konumda hiç bir elektrikli alet ve aydınlatmaları kullanmadan kutup başının ısınıp ısınmadığını kontrol edin. Şarj dinamonuzun şarj voltaj çıkışını ve konjektörü oto elektrikçiye kontrol ettirin.
    özgürlük savaşçısı,ama silahsız.
  • hayır öylede denedim o zaman ısınmıyor.pazar olmasına rağmen oto elektrikçi arkadaşla ölçümler yaptık,herşey normal görünüyor.şase baglantılarını,+,- kutup başlarını söküp zımpara ile temizledim.şuanda ütü gibi ısınmıyor ama azda olsa ısı var.bunun normal olup olmadığını bilemiyorum.oto elektrikçi opelin hemen herşeyinin elektronik kumandalı olduğu için dokunamıyor.bilgisayarlı test burada yok,bazılarında var fakat daha önceleri yaptırdığım kontrollerden tatmin olmadığım için onlarıda yok sayıyorum.umuyorum bu ısınma normaldir.inanmazsınız dün kontrol ederken parmağımın ucu yandı,ütü gibi derken abartmadığımı vurgulamak istedim.teşekkürler.
    Yiğit harpte, dost dertte, olgun adam hiddette belli olur...
  • akünüzün ömrü bitmiş olabilir.eğer bakımı iyi yapılmadı ise saf su yerine normal su falan eklendi ise akünün içindeki kurşun plakaların yüzeyleri özelliğini kaybeder .akünüz kendi kendine deşarj olur .Aracı da çalıştırdığınızda kendini şarj etmek için çok akım çeker ve bu durumda kutup basşıda ısınabilir.
    aküzü tam şarjlı iken oto elektrikçilerdeki akü kontrol aleti ile kontrol edın .akunuzun ömru bıtmiş olabılır.(ihtimal)
  • iyi bir oto elektrikçi buldum.vektralarda bazen,astralarda ise çok sık rastlanan kutup başı pres baskı içinde zamanla kopukluk yada oksitlenme nedeni ile atlamalı çalıştıgından olurmuş,bugün kaynak yapacak tahminim sorunda böylece çözülmüş olacak.ilk teşhis koyup yanıtlayanların parmak bastığı kutup başı temassızlığı doğrulanmış olacak .TEŞEKKÜRLER.
  • kutup başı temas problemi genelde elektrik tesisatının aküye bağlandığı nokta için belirtilen bir tahmin akünün içi ile ilgili bir durum değildir. fakat aktardığın kadarıyla bu sorun kullandığın araçta kronikleşmiş sorunlardan bunu ancak daha önce bununla karşılaşmış veya bunu bilen birisi tespit eder.
    akü içinde kaynak olayının ne kadar sağlıklı olacağını bilmiyorum ama bu durumda bir akücüye gidip bu işlemin ne kadar emniyetli ve sağlıklı olduğunu öğrensen iyi olur...basit gibi görünsede başka sıkıntılarda doğurma riski olduğundan konu ile ilgili ve bilgili birine danışmanda fayda var...
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.