Şimdi Ara

8. ve 9. Jenerasyon i5 kullanıcılarını iki sene sonra ne bekliyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
2.381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hardware unboxed güzel bir i5 7600k r5 1600 karşılaştırması yapmış. Aradaki fark i5 9600k ve r5 3600x için eminim bu değerlendirmeye göre çok daha fazla seviyeye ulaşacaktır.

https://youtu.be/97sDKvMHd8c

İyi seyirler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bayrak gemisi değil ama 240 dolara satılmış bir işlemci. bugün 9600k nasıl baş tacı edilip "ooo kral oyun işlemcisi, bilmem kaç ghz muhteşem rtx 2080ti alayına gider" deniliyorsa, 7600k çıktığında da durum buydu.

bu işlemci için üst seviye Z anakartı almak gerekiyordu, bu başlı başına bir maliyet;
    iyi bir sıvı soğutma gerekiyordu, başlı başına bir maliyet;
    işlemcinin kendisi çok da ucuz değildi.

bunlar tabii ki videoda gösterilen 4.8 ghz gibi hızlara çıkmak için.

dersen ki aynı koşullarda kapıştıralım, b150 + i5 7400'ü kapıştıralım. kusura bakma ama, o zaman çok daha rezalet sonuçlar çıkıyor.

--

tekrar edelim, 7600k 3 OCAK 2017'de çıkmış. ryzen 1600 ise, yani güçlü 6 çekirdeğe sahip ilk orta menzil oyun işlemcisi (fx 6300 ve fx 8350 gibi işlemcileri tenzih ediyorum, onlar çok kötüydü. ayrıca onlar benim kitabımda 3/6 ve 4/8lik işlemciler).

ryzen 1600 16 MART 2017'de duyurulmuş ve 11 NİSAN 2017'de çıkmış.

Videoda açıkça görülüyor ki 6 çekirdek kullanan oyunlarda Ryzen 1600 efor bile sergilemeden önde.

Ryzen 1600'ün avantajları,

-220 dolara çıkmış olması, sonradan çok çok daha ucuz fiyatlara düşmüş olması
    -Düşük seviye bir anakart ile bile stok performansının alınabilmesi
    -Stok performansı ile bile 6 çekirdek oyunlarda öne geçmesi
    -Sıvı soğutmaya ihtiyaç duymaması
    -Overclocka ihtiyaç duymaması

Shadow of Tomb Raider benchine bakalım mesela. 6 çekirdeği tam olarak kullabilen modern oyunlardan.

stok 1600 - 78 fps ortalama.
    overclocklu 7600k - 66 fps ortalama.

kusura bakma ama bu maalesef rezalettir.

ama tekrar etmenin de faydası var, 7600k çıktığı sırada 1600 gibi bir işlemcinin çıkacağından kimsenin haberi bile yoktu .Ryzen mimarisinin geliştirildiği malumdu fakat kimse kaç çekirdek çıkacağını bilemezdi. daha 1 ay önce bu forumdaki birçok kişi ryzen 3600'ün 8 çekirdek geleceğine emindi fakat bu gerçekleşmedi.

özetle şu an 7600kya tonla para vermiş biri, 1600 ve anakartına çok çok daha az para vermiş birine göre 6 çekirdek oyunlarda çok daha kötü performans alıyor.

--

demiyorum ki 9600k da aynı duruma düşecek. ya da 8400. bunları ben bilemem, müneccim değilim. ama 7600k bu hâle düştü. onu bu hale düşüren de ryzen 1600'ün ekstra hakiki 2 çekirdeği.

yarın öbürgün midrange işlemciler 8 çekirdeğe zıplarsa, aynı şey 9600k başına da gelir. ryzen 3600 eğer 8/16 gelseydi ve oyunlar 8 çekirdek vagonuna atlasaydı, şu videodaki tablonun aynısı 9600knın başına gelecekti

belki 1 yıl sonra çıkacak i5ler 8/8 olur, r5ler 8/16 olur, ve bir sonraki nesil oyunlar 8 çekirdek gelir. o zaman da 9600k ve 2600 gibi işlemciler aynı duruma düşecek. ama ŞU gerçeği unutmayalım.

oyunlar 8 çekirdeğe geçtiklerinde, 2600'ün 9600k üzerinde bir avantajı olacak. o da %20 multi core farkı. (8400'e kıyasla %40).

kısacası bu tür şeyler kolay kolay öngörülemez...

-+---

battlefield 5'de bizzat 7600k kullanan bir arkadaşım var. pes etti. evet, pes etti. oynamıyor adam. oynamak istemiyor. ryzen 3600leri bekliyor, onlara geçecek. bu bence 2017'de satılmış bir işlemci için REZALETtir. daha 2.5 yaşında bir işlemci bu. hem de zamanının "en güçlü" işlemcisi diye adledilen.

i5 6500 olan diğer bir arkadaşım var. bin pişman. bu arkadaşlarım battlefield 5'i kesinlikle oynayamıyorlar. adam ekran paylaşımı açtı, inanın bana şu benchmark videolarında gösterilen değerler çok optimist.

orada 90 100 fpsler havada uçuşuyor, battlefield 5 için de minimum 50 demiş.

reel 64 kişilik serverda 7600k 20lere kadar drop atıyor, 40-70 arasında AŞIRI dalgalanıyor.
    i5 6500 minimum olarak "3" yazıyla, "ÜÇ" görüyor.

yetmiyor işte, bu kadar basit. bu işlemciler tamamen söğüştü ve bu işlemcileri alanlar şu noktada division 2, battlefield 5 gibi oyunları oynayamıyorlar.

bunları kabullenirsek bu tür tartışmalar zaten başlamadan bitmiş olur.

ayrıca i5 8400'ün de battlefield 5 performansını gördüm, hiç de hoş değildi. 50 60lara drop atan, 50-90 arası dalgalanan bir grafik idi.

ryzen 2600 ise genelde 60-70lere drop atarak, 60-75 arası bir seyir gösteriyordu. daha stabil bir gameplay vaadi sundugu kesin

----

bir not daha bırakayım. bu sadece intel'in, ya da bu işlemcileri alan insanların suçu değil. oyun yapımcılarının bunu DAYATMASI hoş bir şey değil. bunu da son bir ek olarak bırakacağım.

bugün ps4 base halinin 6 zayıf thread ile ac odyssey'i stabil 30 fps çalıştırabildiğini biliyoruz. rdr 2'yi de. 2 thread sisteme ayrılmış durumda, bunu not düşellim.

ps4'ün zayıf 6 threadi, neredeyse fx 6350 tadında bir işlemci gücüne denk geliyor. bakın salt güç karşılaştırıyorum.

böylesi bir optimizasyon mümkünken, oyun firmalarının aç gibi "ooo çekirdek mi ooo" diye atılması, 4 çekirdek işlemcilere de yönelik hiçbir şey yapmaması, yaklaşık 5 yıldır piyasaya sadece 4 çekirdek işlemci satan intelin kurduğu monopolide bu işlemcileri almak zorunda kalmış insanlara hakarettir.

bazı oyunları görüyorsunuz.

örnek, APEX LEGENDS.

4 çekirdek ve 6 çekirdek arasında bu oyunda ciddi bir scaling var.

ama ne var biliyor musunuz?

4 çekirdekte drop atmıyor, %100 görseniz bile stutter yaşamıyorsunuz.

battlefield 5'in yapımcısı ne yapıyor? ille de 6 çekirdek diyor.

yani burada aslında iki ucu keskin bıçak durumu var.

dediğim gibi, bu durum tamamen oyunun yapımcısının insafına kalmış bir şey. isteyen firma istediği gibi optimizasyon yapıyor.

optimizasyon olduğu sürece hiçbir işlemci sorun yaşamaz. sorun, optimize olmayan portlarda.

DICE'nin bu konudaki dayatmasını hoş bulmuyorum. bunu da net şekilde dile getiriyorum.

oyun yapımcılarının Intel'i sevmemesini anlayabiliyorum. muhtemelen yıllarca Intel'in 4/4 dayatması yüzünden oyunlarını fazla ilerletemediler ve şu an AMD'nin aynı fiyata çok daha iyi multi core işlemci sunabilmesi onlar için bir fırsat doğurdu. bundan ötürü de bir tür nefret hareketi emsalinde 4 çekirdekler için bir gram bile uğraş göstermiyor bazı firmalar. ama bu nefretin bir ucunda da gerçekten bu tür tartışmalardan bihaber oyuncular da var. bu oyunculara saygı duyup hala 4 çekirdeğe göre optimizasyon yapabilen, 6 çekirdeğe scaling sunan oyunları buradan tebrik ediyorum.

bahsini ettiğim shadw of tomb raider'da da hala 4 çekirdek oyunlar stabil bir şekilde oynayabiliyorlar, 6 çekirdeği olanlar da çok daha yüksek fpslerin zevkini çıkartabiliyorlar.

eğer her oyun firması aynı çabayı gösterseydi, aslında hiçbirimiz bu tartışmaları yapıyor olmazdık.
    K islemci ve Z anakart olmadigi surece Intel'in omru 4-5 senedir. Sonrasi karanlik. Ustune bir de hyperthreadingi iptal ettiler, her gecen gun oyunlarin coklu cekirdek kullanma orani artiyor. Intel almak icin bir islemcinin o chipsetin amiral gemisi olmasi lazim, yoksa almak icin bir neden goremiyorum. X serisi islemcileri saymiyorum.
    4790k halen is yapar. Halen cok pahali.
    6700k halen is yapiyor.
    7700k halen cok guclu. Bunlar olmez kolay kolay.

Ama i5 7600k mesela, darbogaz kacinilmaz bir iki sene sonrasi oyunlar icin. Kendi 4670k islemcimden biliyorum, GTX 760'i zor besliyordu. Ustune cikan 4690k da oleli cok oluyor. Maksimum 1660 kullanabilirsiniz 1080p de.
    Intel almak isteyen i7 i9 HT teknolijili unlocked islemcileri tercih etsinler yoksa gunu kurtarir 3 sene sonra fiyati dip. Bunlar disindaki kullanicilarin tamami su an AMD'ye yoneliyor ki dogrusu da bu olur.
    Iki sene sonra ryzen 5 2600 yerine hala daha yüksek performans almaya devam edeceğim. Herkes oyun için Intel seçmiyor.

Benim PC toplama nedenim Adobe Premiere için kullanmaktı ve olaya yabancı kimseler render performansı Ryzen 5 2600 için daha iyi diyorlar. Bu doğru ama çok yanlış bir bakış açısı. Bir video kurgu işinin büyük kısmını render değil timeline süresi kapsar. Bu nedenle Adobe ile Intel uyumu (daha doğrusu Adobe'un AMD için süregelen tembelliği, uygulamalarını entegre etme konusundaki isteksizliği) nedeniyle ciddi bir hız kazanıyor Intel.

Öyle ki bir arkadaşım Ryzen 5 2600 bırakıp 8250U işlemcisi ile yola devam ediyor. Normalde kıyas dahi tutmayan bir karşılaştırma ama işte gerçek dünya pratikleri farklı oluyor.

Bu nedenle Intel çok iyi bir seçim oldu. Siz de burada boşuna tartışıyorsunuz. Bırakın herkes isteğini alıp kullansın ikisi de kapitalist şirket ikisi de kâr odaklı ikisi de sizinle sadece müşteri temelinde ilişki kuruyor. Size, bana, kimseye bundan kâr gelmiyor. Geriye sadece insanın tercih özgürlüğü kalıyor. Buna da bir zorlama getirmeye gerek yok.

Biri oyun için bana Intel i3 8100 mü Ryzen 5 2600 mü dese, Ryzen derim. Ama AMD almak istemiyorum, çok ısınıyor, Intel daha iyi klasik hale gelmiş lakin pek doğru olmayan şeylere sıkı sıkıya bağlı ise Intel al derim. Çünkü bazı kişiler için 20fps düşük almak sorun değil kafanın rahat olması önemli...
    Yahu benim ilk yazdığımı okumadınız mı? Ben ne demişim orada? Ht olmayan, K olmayan işlemcilerin ömrü kısa olur yazmamış mıyım? 4790k mesela. Çıkalı kaç sene olmuş? Ben bozup sistemimi sattığımda bu işlemciyi dolar 3 liraydı yahu, halen bottleneck olmuyor 2080ti'yi saymazsak 1080p'de. Neden? Ht var, eşek gibi de oc oluyor. Öve öve bitiremediğimiz R5 2600'lerin ipc'si ile Haswell'lerin ipc'si eşit. Üstte bir cehalet timsali vatandaş da bana her şey ghz demek değil diye aklınca ders veriyor. Her şey ghz demek olsaydı zaten fx işlemciler bugün altın gibi kıymetli olurdu 990fx kartlarla falan.

Oyun ve pc sektörünü falan geçelim bu işin ufak kısmı ve kazıkçıdır Intel doğru bunu da kabul ediyorum zaten ben de satın almıyor ve önermiyorum. Ama teknoloji olarak Amd'den önde. Bunu kabul etmek neden zor bu kadar? İnsan gibi fiyata satsa 9900k'yı kimse gidip de 2700x almaya kalkmaz. F/P konusunda rezalet olduklarını ben de biliyorum. Gelip de koskoca Intel'in ürettiği en nadide işlemciymiş gibi 4c4t işlemciyi kıytırık bir midrange ile kıyaslayıp sonra da Intel çöp demek saçma.

Ben Intel p4 3.2 ghz HT'yi oc ederken portakalda vitamin olanlar gelmiş bana ghz her şey değil öğren diyor. Foruma bak be:D
    Intel teknoloji olarak aslinda AMD'den ileride. AMD base clock 5.0ghz goremedi henuz, IPC olarak da 3000 serisi ile daha yeni esitlendi Intel ile. Sirf bu yuzden o dandik specli i5 8400'ler ayni kart ram ve oyunda 2600'den falan iyi fps veriyor.

Intel'in high end urunleri halen alternatifsiz. Ama f/p olarak tum urunleri Apple gibi rezalet.
  • dünkü konuda yazıklarımı söylemeye gerek yok efenim bilen + sını verir :D
    https://forum.donanimhaber.com/i-5-9400f-mi-ryzen-5-2600-mu--138586124#138586124

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asko56 -- 8 Haziran 2019; 19:55:12 >
    Xbox One GT:xXxRaZoRxXx1 İphone SE 2020 64GB Xbox Series S 2 TB 2 MSI B450-A PRO MAX RYZEN 5 5600 MAX 4.65 ghz 16GB DDR4 2400MHZ RAM WD BLUE 250GB SSD 1TB M2 SSD PATRİOT JAMES DONKEY 120GB SSD 500GB HDD RTX 4070 12G WİN 11 64 AOC 75 HZ 1 MS

KONULARIM
    F/P ANAKART ANA KONU
    RYZEN İŞLEMCİ OC YARDIMLAŞMA- 10.NESİL İNTEL İŞLEMCİ FİYATLARI- SİSTEM TOPLANIRKEN YAPILAN HATALAR- MARKALAR B550 DE BOMBAYI BIRAKTI- PC UPGRADE
  • Rennes10 R kullanıcısına yanıt
    Ben konusunu açacaktım. Konu sahibi arkadaş sağolsun konuyu açmış. Ben 7600K karşısında 1600 almamak deliliktir derken bazı arkadaşlar bana AMD fanboyu diyordu. 4,8 Ghz 7600K ile 6 çekirdek 8400 ya da 9400F arasındaki sırasıyla %18 ve %22. Oyunlar bir %20 daha kullandığında 2600 %80 kullanımla rahat rahat oynatırken, 8400 ve 9400F bugünkü 7600K'nın haline düşecek. Ryzen çıktığından beri bunu söylüyorum. Bizi AMD fanboyu ilan edenler şu gerçekle sonunda yüzleşmiştir umarım bu testlerle.
    Ryzen 7 [email protected] Ghz (1.2v) - EVGA CLC 280 - Cooler Master Master Gel Maker - Asus Crosshair VI Hero X370 - 8*4 GB Gskill Trident Z RGB 3200 CL14@3733 CL14 - Sapphire Pulse RX 7900 GRE - Samsung EVO 970 500 GB NVME SSD - Samsung EVO 850 500GB SSD - EVGA Supernova G2 650W - Rampage Imposing Rainbow RGB Kasa
  • Dünkü konudan sonra Hardware Unboxed gerekli ayarı vermiş.
    Adamlar bariz zamanında 400 dolarlık i7 6800k modeline karşılık çıkardı. Bakma amd oyun performansı yönüyle i5 ile karşılaştırıldı. Bugün r5 li sisteme sahip kişi şuanda oc yapamazsa bile rahatlıkla stok r5 3600, 3700x gibi modelleri kullanabilecek.

• Bende bu videoyu gordum ryzen ilk ciktigi zaman millete gidip 1500x aldirdilar "agggbii tek cekirdek performansi agggbiii" diyerek yine ayni kafadakiler i5 7600k hatta i3 7350k bile alanlar oldu alin size tek cekirdek performansi birakin i3 7350kyi, 4.8ghzde i5 7600k bile ryzen 1600un yaninda zayif kaliyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • Iki sene sonra ryzen 5 2600 yerine hala daha yüksek performans almaya devam edeceğim. Herkes oyun için Intel seçmiyor.

Benim PC toplama nedenim Adobe Premiere için kullanmaktı ve olaya yabancı kimseler render performansı Ryzen 5 2600 için daha iyi diyorlar. Bu doğru ama çok yanlış bir bakış açısı. Bir video kurgu işinin büyük kısmını render değil timeline süresi kapsar. Bu nedenle Adobe ile Intel uyumu (daha doğrusu Adobe'un AMD için süregelen tembelliği, uygulamalarını entegre etme konusundaki isteksizliği) nedeniyle ciddi bir hız kazanıyor Intel.

Öyle ki bir arkadaşım Ryzen 5 2600 bırakıp 8250U işlemcisi ile yola devam ediyor. Normalde kıyas dahi tutmayan bir karşılaştırma ama işte gerçek dünya pratikleri farklı oluyor.

Bu nedenle Intel çok iyi bir seçim oldu. Siz de burada boşuna tartışıyorsunuz. Bırakın herkes isteğini alıp kullansın ikisi de kapitalist şirket ikisi de kâr odaklı ikisi de sizinle sadece müşteri temelinde ilişki kuruyor. Size, bana, kimseye bundan kâr gelmiyor. Geriye sadece insanın tercih özgürlüğü kalıyor. Buna da bir zorlama getirmeye gerek yok.

Biri oyun için bana Intel i3 8100 mü Ryzen 5 2600 mü dese, Ryzen derim. Ama AMD almak istemiyorum, çok ısınıyor, Intel daha iyi klasik hale gelmiş lakin pek doğru olmayan şeylere sıkı sıkıya bağlı ise Intel al derim. Çünkü bazı kişiler için 20fps düşük almak sorun değil kafanın rahat olması önemli...

There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.

• 9400f ryzen 5 2600 karşısında 7600k durumu gibi olmaz, olması mümkün değil. 4/4 thread işlemcinin 6/12 thread karşısında tabiki şansı az ama 6/6 thread ve oyun konusunda İntelin kabiliyetinin daha gelişmiş olduğunu varsayarsak şu anda 2 işlemcinin pozisyonları değişmez. Ryzen 5 3600 ile kıyaslamamak gerek zaten bu işlemciye intel bi rakip hazırlıyordur muhakkak. Ben i5 8/8 thread veya 6/12 hyper ara bi işlemciyle yanıt vereceğini düşünüyorum.
  • K islemci ve Z anakart olmadigi surece Intel'in omru 4-5 senedir. Sonrasi karanlik. Ustune bir de hyperthreadingi iptal ettiler, her gecen gun oyunlarin coklu cekirdek kullanma orani artiyor. Intel almak icin bir islemcinin o chipsetin amiral gemisi olmasi lazim, yoksa almak icin bir neden goremiyorum. X serisi islemcileri saymiyorum.
    4790k halen is yapar. Halen cok pahali.
    6700k halen is yapiyor.
    7700k halen cok guclu. Bunlar olmez kolay kolay.

Ama i5 7600k mesela, darbogaz kacinilmaz bir iki sene sonrasi oyunlar icin. Kendi 4670k islemcimden biliyorum, GTX 760'i zor besliyordu. Ustune cikan 4690k da oleli cok oluyor. Maksimum 1660 kullanabilirsiniz 1080p de.
    Intel almak isteyen i7 i9 HT teknolijili unlocked islemcileri tercih etsinler yoksa gunu kurtarir 3 sene sonra fiyati dip. Bunlar disindaki kullanicilarin tamami su an AMD'ye yoneliyor ki dogrusu da bu olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 9 Haziran 2019; 11:47:25 >
    Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu anlamsız forum imzasından okuduğun her kelime hayatından harcanan diğer bir saniye demek. Yapacak başka işlerin yok mu? Hayatın gerçekten bu kadar boş mu da bu anları daha iyi geçirebileceğin bir yol düşünemiyorsun? Yoksa saygı duyduğun ve inandığın bu otoriteyi ortaya koyanlardan çok mu etkilendin? Okuman gereken her şeyi okur musun? Düşünmen gereken her şeyi düşünür müsün? Sana alman gerektiği söylenen her şeyi satın alır mısın? Evinden çık, karşı cinsten biriyle tanış, gereksiz alışverişleri ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl, bir kavga başlat, yaşadığını kanıtla. Eğer insanlığını ispat edemezsen, bir istatistik olarak kalacaksın. Artık uyarıldın...
  • OPTİMİST kullanıcısına yanıt
    3600 9700kyı tokatlamadı mı daha ne ara model çıkaracak 8/8 cevap olarak? intelin bundan sonra yapabileceği tek cevap fiyat indirmek olabilir yoksa ryzen 2 serisine cevap niteliğinde ne mimarisi ne de hiçbir şeyi var.

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jake Lockley

3600 9700kyı tokatlamadı mı daha ne ara model çıkaracak 8/8 cevap olarak? intelin bundan sonra yapabileceği tek cevap fiyat indirmek olabilir yoksa ryzen 2 serisine cevap niteliğinde ne mimarisi ne de hiçbir şeyi var.
    Intel teknoloji olarak aslinda AMD'den ileride. AMD base clock 5.0ghz goremedi henuz, IPC olarak da 3000 serisi ile daha yeni esitlendi Intel ile. Sirf bu yuzden o dandik specli i5 8400'ler ayni kart ram ve oyunda 2600'den falan iyi fps veriyor.

Intel'in high end urunleri halen alternatifsiz. Ama f/p olarak tum urunleri Apple gibi rezalet.
    Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu anlamsız forum imzasından okuduğun her kelime hayatından harcanan diğer bir saniye demek. Yapacak başka işlerin yok mu? Hayatın gerçekten bu kadar boş mu da bu anları daha iyi geçirebileceğin bir yol düşünemiyorsun? Yoksa saygı duyduğun ve inandığın bu otoriteyi ortaya koyanlardan çok mu etkilendin? Okuman gereken her şeyi okur musun? Düşünmen gereken her şeyi düşünür müsün? Sana alman gerektiği söylenen her şeyi satın alır mısın? Evinden çık, karşı cinsten biriyle tanış, gereksiz alışverişleri ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl, bir kavga başlat, yaşadığını kanıtla. Eğer insanlığını ispat edemezsen, bir istatistik olarak kalacaksın. Artık uyarıldın...
  • 21. Yüzyılın bağnazları olan intel fanboylarına, dünki konuda elemana ryzen 2600 varken i5 öneren (Evet 2019'da 6 thread, şuan bile bazı oyunlarda %100 kullanımı olan) kişilere kapak olacak nitelikte bir belge. Bakalım cevapları ne olacak (!)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • L.J kullanıcısına yanıt
    bu kazma core mimarisiyle 12/24 16/32 falan hep elinin altında diyorsun tabi eminim öyledir. 3.5ghz xeonları alın da bi 4000 dolardan görün hanyayı konyayı.

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • L.J kullanıcısına yanıt
    Size katılıyorum ama benim görüşüm intel oyun performans anlamında şuana kadar hep lider olmuştur. Şuana kadar dedim ama daha amd zen 2 3000 serisi işlemcilerin tam oyun performansını görmedik. Bu sebepten dolayı tam net konuşmuyorum. Fakat Amd r5 2600 serisi daha düşük 12nm ve daha yüksek çekirdek ile İ5 8400 veya i5 9400f olsun daha az çekirdek ve daha yüksek 14nm intel işlemci ile aynı performansı veremiyorsa teknoloji anlamında intel işlemcinin gerisinde olmasını düşünüyorum. Çünkü intel cidden bize teknolojiyi ufak ufak gösteriyor. Yani bize her sene yeni nesil işlemcilerinde aynı çekirdek sayısı ile %10 güç farklı ile bide yetmiyormuş gibi yeni anakart almaya zorlayarak sattılar. Amd ryzen gelince iş değişti İntel paçaları iyice sıvadı belki biz bu 6 çekirdekli i5 işlemcileri bu kadar erken göremeyecektik. Ben Amd ryzen işlemcilerin sırf piyasada rekabet açısından olmasını seviyorum. Fakat iş teknoloji ve performansa gelince nedense intel diyorum. Adamlar oyun konusunda yazdığım gibi rakiplerinden daha iyi performans veriyor. İşlemciyi 7nm düşürmek IPC değerlerini artırmak gibi yenilikler güzel bir şey fakat Amd 12nm ile 14nm olan İntel işlemcileri oyun performansı olacak geri kaldığı bir gerçektir. 7nm ile yeni gelen işlemcilerle oyun performansı konusunda performans anladmında aynı değerleri veya 1-2 fps fazlasını verirlerse ben buna teknoloji diyemem. Çünkü arada ciddi bir NM düşmesi ve IPC artışı var bunun bize ciddi bir performans olarak geri dönüş olması lazım. İntel'in nasıl atak yapacağını daha bilmiyoruz. Ama ben intel'in boş duracağını sanmıyorum adamlar eskiden gelen tecrübe var. İntel bizlere düşük çekirdek sayısı ile yüksek NM ile daha iyi performans vermesi sağladı. Her ne kadar bu durumu sevmesem de işin gerçeği bu ama açıkçası rekabet olmasını isterim. Bu sebepten ötürü Amd ryzen severim. Çünkü rekabet sonucu meyvesi biz kullanıcılara yansıyor.

• eğer ryzen 3600 iddia edildiği gibi 8/16 çıksaydı, aynı senaryo gerçekleşirdi fakat dramatize edilecek bir şey yok, 7. nesil i5ler cidden söğüş avıydı ve alanların elinde patladı

bu videodaki fark 4 thread vs 12 threadden gelmiyor. 4 çekirdek vs 6 çekirdekten geliyor

8400 ve 2600 arasında %40lık bir multicore farkı var. bu fark kendini oyunlar 8 çekirdek kullanmaya başladığında gösterecek, ama asla bir 7600k vs 1600 gibi dramatik durumlar ortaya çıkmaz

perspektif olması açısından, 1600 ve 7600k arasındaki multicore farkı "%80"

elbetteki 7600k ölü bir işlemci. 1600'den çok daha pahalıya satılması, sıvı soğutma talep etmesi, ağır overclocka ihtiyaç duyması, yüksek anakarta ihtiyaç duyması. bakalım 2017'den bir yorum atalım. ortada henüz hala 6 çekirdek oyun olmadığı için birçok normal kullanıcının olaya yaklaşımı buydu:

"Dec 4, 2017
    It will be fine, the 2600k lasted for 5 generation and is still pretty good, quad cores are not out of use, whoever told you that doesn't know what there talking about, most games STILL don't use all 4 cores, your 7600k will be fine"

---

ama araya bir anektod girmem gerek. bu işlemcileri alan insanları hedef göstermek de hoş değil. kimse bile isteye yanlış bir tercih yapmak istemez. fanboyları tenzih ediyorum.

amd'nin uzun süre meydanı boş bıraktığını da kabullenmemiz gerek. o kadar boş bıraktılar ki tam 5-6 nesil boyunca intel sürekli aynı işlemcileri pompaladı. haliyle birçok pc duayeni, birçok bilgisayar oyuncusu ciddi ciddi teknolojinin 4 çekirdekle sınırlı kalacağını falan düşündü. ryzen 1600 çıkana kadar kabul edelim ki hiçbirimiz 6 çekirdek işlemcilerin oyunlar için mainstream olacağını tahmin edemezdik.

aynı şekilde 8 çekirdeği de tahmin edemeyiz, çünkü oyun yapımcılarının kafa yapısı nasıl işliyor bilmiyoruz. belki 6 çekirdek optimizasyonunda kalınır ve 5-6 yıl iki işlemci de aynı seyreder. belki bu değil bir sonraki ryzen 5 8 çekirdek çıkar ve intel de kendi i5lerini 8 çekirdeğe çıkarır, o zaman ryzen 2600 ve 3600 alan kişiler de mi mağdur olmuş olacak?

düşünün ki ryzen 2600 almışsın ve ryzen 3600 şak diye 8/16 geliyor. ve şak diye 1 yıl sonra tüm oyunlar 8 çekirdek vagonuna atlıyor. tıpkı şu videodaki gibi tablo olacak. o zaman da amd'ye mi taş atacağız?

teknoloji bir şekilde ilerliyor ve rekabet ŞART.

şu an ps5'in ryzen mimarisiyle gelecek olması güçlü 8 çekirdeği işaret ediyor. kimisi 8/16 diyor, kimisi ps4 mimarisine benzer salt 8 çekirdek ve 2 çekirdek sisteme ayrılacak diyor.

hiçbir şeyi önceden tam olarak tahmin edip bilemeyiz. sonuçta amd'de ryzen 3600, 2600 gibi işlemcilerini hemen eskitmek istemez. intel'in apartopar i5leri de 6/6 yapması da bir şeylerin işaretçisi. belki 6 çekirdek de 4 çekirdek gibi uzun bir süre kalacak bunu bilemeyiz.

ama şu bir gerçek ki, 4-5 yıllık oyun metasını herzaman orta menzil işlemciler belirlemiştir. yüksek menzil işlemcilerin ise ömrü her zaman 7-8 yıla kadar uzamıştır. buradan yola çıkarak iki tarafın işlemcilerini alan kişilerin de 4-5 sene oyunları rahatça oynayabileceğini öngörmek zor değildir

insanların performansının kötüleşebilecek olmasından zevk mi alıyorsunuz? genel olarak forumda bu yönde bir eğilim görüyorum. sanki iki gün sonra i5 9400f 20 fps'ye düşünce zil çalıp oynayacakmış tavrı ve nefretiyle yazan bazı güruhlar var. bu tür bir mantık çok yanlış.

---

not düşeyim. şu yazdıklarımı intel fanboyluğuna çekecek arkadaşlar için: şu noktada ryzen 2600 alınmasını öneriyorum. bu konu hakkında bir yanlış anlaşılma olmasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 9 Haziran 2019; 14:0:4 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.