Şimdi Ara

40 yaşında emekli olup 40 sene emekli maaşı almak istemek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
195
Cevap
2
Favori
6.441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
20 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 40 yaşında emekli olup 40 sene emekli maaşı almak istemek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 99'daki iş imkanları konusunda bir fikriniz var mı? Ben net hatırlıyorum finans konusunda en iyi işler banka memurluğu falandı şimdi yüzüne bakmıyor kimse ve en az rağbet gören 99 DMS 2000 KMS sınavlarına kimsenin girmediği memurluktu şimdi de herkes memur olmak istiyor. Dünya dönüyor ve değişiyor. Siz besmele çekip bi 14.5 sene çalışın da bakarız sonra duruma. Allah sağlık sıhhat versin başka elimizden bir şey geliyor mu? Şimdi işe gir şu kadar çalış şu zaman emekli ol şu kadarlığına gibi kesin vaatler veremeyeceğin bir şey. Takılmayın bunlara iş bulun çalışın bence çünkü ilerde de MYT çıkar dersiniz ki keşke 2023'ü görmeseydim. Şu an herkesin keşke 2000 öncesinde çalışsaydım demesi gibi ki benimki de eylül 2000'dir ama ben zaten erken emekli olabiliyorum engelli olunca ama ona bile laf attınız yani devlet engellilere hak veriyor bize yok, hep onlara para harcıyor o yüzden açız diye. İlla ki paradan eğitimini almışlar kadar ki şimdikine eğitim denirse tabi ama beklemiyorum süper bilgili olmanızı ama siz sanıyorsunuz ki ülke 100 lira kazanıyor yılda 1 lirası bir yere fazla kaysa herkes fakirleşiyor bütün sorunların sebebi.

Buna bir ek yapmak istiyorum. Peki 2000'li yıllardan önce neden böyle süper emeklilik vardı? Çünkü kayıt dışı çalışan çok fazlaydı. Hep duymuşsunuzdur devletin belirlediği asgari ücreti kimse almıyordu herkes daha çok alıyordu diye, bu durumun da en büyük sebebi kayıt dışılıktı.

Emekli olmanın cazibesi yoktu çünkü maaşlar kuş kadardı.

Emekli olduktan sonra çalışmak da resmiyette sıkıntıydı.

Sosyal sigortalar hizmetleri çok kötüydü ve hali hazırda binlerce yeşil kartlı zaten sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanıyordu.

Hal böyle olunca sigortalı çalışan sayısını artırmanın, onu cazip kılmaktan başka yolunu bulamadılar ve süper emeklilik doğdu.

Diğer bir mesele bu yasanın ıslahı konusunda, bunu dönemin koalisyon hükümeti isteyerek getirmedi. IMF'den borç alındı ve IMF bir ülkeye borç verdiğinde o ülkenin ekonomik şartlarını da iyileştirecek reformlar önermekte. Yani size parayı veririm ama siz de şu şu şu adımları atmanız gerekir şeklinde. Emeklilik şartlarının değişmesi isteyen IMF idi ve haklıydı. Haksız olan bunun kanuna aykırı şeklinde eskiye yönelik de işletmekti.

EYT'li insanlar 40 yaşında emekli olursa olur. Sonuçta bu insanlar minimum 5000 prim yatırmış ve karışlığında kuş kadar ödeme alacak.

Eğer EYT'lilere destek olmazsanız yarın aynısı başınıza gelince de sesinizi çıkartmazsınız. 10 yıl sonra bir kanunla emeklilik yaşı 70 yapılsa ama biz işe başlarken kanun böyle değildi diye ağlamanız fayda etmez.

Emekli insanlara devlet bakmıyor. Her çalışan için işveren SGK'ya tonla para ödüyor, emeklilikte, hastalıkta devlet ona baksın diye. Bu SGK primleri nedeniyle iğneden ipliğe her şeyde fiyat artışı oluyor. KAç yıl çalışmışsa o oranda maaşı vermek devletin BORCUDUR.

Not: EYT'li değilim. 40 yaşındayım ve 18 yıldır aralıksız çalışıyorum.

Yahu duyan da sanır ki 40-50 yaşında emekli olunup dünyayı geziyor vatandaşlarımız. Keşke öyle olsa da gurur duysak aslında. Siz emekliliği ne sanıyorsunuz merak ediyorum...
    İnsanlar emekli olunca rahatlamıyorlar, çalışmaya devam ediyorlar geçinebilmek için. Emekli maaşları asgari ücretin yarısı anca. Ayrıca hazineye yükü rahat damadın ve şu anki gazete kupürü ekonomistin sattığı rezervlerimizden de daha az. Yahut burnumuzu egomuzdan soktuğumuz Suriyeli gardaşlarımıza harcadıklarımızdan da az. En kötü koltuk sahiplerinin milyonluk makam araçları ve diğer şatafatlı harcamalarına nazaran da daha az. Eee? Bu koltuk sahiplerinin size attığı bahanelere daha ne kadar daha kanacaksınız?
    Emeklilik denen şeyin komple değişmesi lazım. Varsın da bu ülkenin vatandaşları da bir gün yüzü görsün. Emeklilik sorunu sadece 99ları değil bakın tüm vatandaşları ilgilendiren bir durumdur. Gençler gün gelecek siz de çekeceksiniz bunları.

40 yaşında emekli olmayı hak ediyor bu millet.

Verginin vergisini alıyorlar. Yeri geliyor 12 saati aşkın çalışıyorsun.

Milletvekilleri ne yapıyor. Bir dönem vekillik yap sonra emekli ol, milyarlarca para götür. Ayrıca her yerde bir ayrıcalığın olsun.

Bizim insanımızın evine ekmek götürmekten başka derdi olmadığı için, bunları konuşamıyoruz.

Ancak kendine zor bela zaman ayırabilip haftasonu bir yere gezmeye çıkarsa da adı millet zengin. Her yer dolu oluyor.

Türk insanına tembel diyorlar. Türk insanı tembel değil, Dünya nın sayılı ucuz iş güçlerinden biriside Türklerden oluşuyor.

Bankaların şirketlere verdiği promosyonların, çalışan hakkı olduğu bile yeni yeni öğreniliyor.

Böyle boş beleş ülke yönetim tarzını. Ne yaparsan ya gık demeyen bir milleti başka hiçbir yerde göremezsiniz

• kimin 80 yaşına kadar yaşayacağı garantiymiş

43 te otobüs çarpabilir.

5200/360 : 14.5 sene çalışıp

30-40 sene emekli maaşlı almak

(Ortlama yaşam ömrü 70-80 arası baz alınmıştır)

• 99'daki iş imkanları konusunda bir fikriniz var mı? Ben net hatırlıyorum finans konusunda en iyi işler banka memurluğu falandı şimdi yüzüne bakmıyor kimse ve en az rağbet gören 99 DMS 2000 KMS sınavlarına kimsenin girmediği memurluktu şimdi de herkes memur olmak istiyor. Dünya dönüyor ve değişiyor. Siz besmele çekip bi 14.5 sene çalışın da bakarız sonra duruma. Allah sağlık sıhhat versin başka elimizden bir şey geliyor mu? Şimdi işe gir şu kadar çalış şu zaman emekli ol şu kadarlığına gibi kesin vaatler veremeyeceğin bir şey. Takılmayın bunlara iş bulun çalışın bence çünkü ilerde de MYT çıkar dersiniz ki keşke 2023'ü görmeseydim. Şu an herkesin keşke 2000 öncesinde çalışsaydım demesi gibi ki benimki de eylül 2000'dir ama ben zaten erken emekli olabiliyorum engelli olunca ama ona bile laf attınız yani devlet engellilere hak veriyor bize yok, hep onlara para harcıyor o yüzden açız diye. İlla ki paradan eğitimini almışlar kadar ki şimdikine eğitim denirse tabi ama beklemiyorum süper bilgili olmanızı ama siz sanıyorsunuz ki ülke 100 lira kazanıyor yılda 1 lirası bir yere fazla kaysa herkes fakirleşiyor bütün sorunların sebebi.

https://ibb.co/JFcsQyQL

• dert3499 D kullanıcısına yanıt

Yaş şartı getirilebilir babam 87 girişli 50 yaşında emekli oldu.

Bence minimum 45’den önce kimsenin emekli olmaması lazım.

Çünkü bu ülkede yalnızca emekli maaşı ile geçinmek mümkün değil. İmkânı olan emeklilerin birçoğu sırf daha fazla gelir elde etmek için sigortasız şekilde çalışmaya devam ediyor.

• 99 Haziran ayında işe girdim, çalıştığım şirket yetkilileri sağ olsun beni 9 ay sigortasız çalıştırdı. O dönem ben dahil bir çok arkadaşım aynı sorunu yaşamış. Tabi cahillikten o zamanlar olan biteni sorgulamadık.

Yaş 41. Sigorta başlangıç tarihim 2000 yılı mart ayı. Prim gün sayım 7300 civarı ve ben EYT’den faydalanamıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BeyazBüyü -- 15 Kasım 2022; 7:39:38 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • EYT nin ne demek oldugunu bilmeyen, oradan iki yorum alip omo 40 yos emokloo olor diyenler, nasil bir kafa yapisina sahip cidden anlamak guc. Bilmiyorsaniz yorum yapmayin, rezil etmeyin kendinizi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

EYT sorunu nedir, nasıl ortaya çıktı?

EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklikle ortaya çıktı. İktidarda Bülent Ecevit başbakanlığında ANASOL-M olarak adlandırılan Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi koalisyonu bulunuyordu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu hükümette başbakan yardımcısıydı. Yasanın ana amacı erken yaşta emekli olma imkanının etkilediği sosyal güvenlik sistemini ıslah etmekti.

1999’daki yasa ile emeklilik yaşı nasıl değişti?

Kanun değişikliğiyle 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değişti. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş şartı da geldi. Değişiklikten önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yeterliydi. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20; erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu.

Değişiklik öncesi kadın ve erkekte emeklilik yaşı

1999’daki değişiklikten önce 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 38; erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu. Sadece 5 bin gün prim ödemesi gerekiyordu. 5 bin gün prim ise yaklaşık 13,5 yıl aralıksız çalışma demekti.

Başka bir örnek hesaplama ise şöyle: 1 Temmuz 1994'te ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan 1 Ocak 1972 doğumlu erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükteki kanuna göre 25 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gününü tamamladığında emekli olabiliyordu. Bu işçi 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019'da 5000 prim günü varsa yaş koşulu aranmadığı için 47 yaşında emekli olabilecekti.

1999'daki değişikliğin ardından aynı işçi, çalışmaya ilk defa 1 Temmuz 1994'te başladığı için 25 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 gün prim ödeme koşulunu yerine getirdiğinde emekli olabilme hakkı kazanabilir duruma geldi. Yani kanun değişikliği ile bu işçinin emekliliği 8 yıl ötelendi; 750 gün de fazladan prim ödemesi istendi.

• Emeklilik en az 50 yaşında olmalı

• Şuanda çalışanların %100ü eytli. Bu oranın büyük bir kısmı olan 35-40 yaş aralığındaki çalışanlar 2000-5000 prim ödemiştir. Bu insanlar 7000-9000 arası prim gününü doldurduktan sonra: Emeklilik maaşımı neden alamıyorum? (min emekli olma yaşı 60) 10-15 yıl ne için bekleyeceğim? Prim günüm doldu 10-15 yıl daha çalışsam yatan primin maaşıma hiç etkisi olmayacağı gibi şuan çalışırken almam gereken maaşımın üzerinden de prim kesiliyor. 10-15 yıl çalışmasam nasıl yaşayacağım? vb. soruları 1985 altı doğumlular 2030 yılından sonra sormaya başlayacak. Asıl büyük sorun o zamandan sonra katlanarak yaşanmaya devam edecek. Eyt problemi 99 öncesi diyerek çözülmez. Özellikle 99 sonrası bizim gibi çalışmaya başlayanları çok daha büyük mağduriyetler bekliyor. Toplumun genelini kapsayan bir çözüm ortaya koyulmalıdır.

Tavan çalışma günü koyulmalı ve insanlar bu süre kadar çalışmış ise dilediği zaman emekli olabilmelidir. Yani bir insan 10000 gün çalıştıysa 45 yaşında da emekli olabilmeli, 50 yaşında da olabilmeli, 60 yaşında doldurabildiyse 60 yaşında olabilmeli.

• fbyram kullanıcısına yanıt
    çok haklısın gelecekte bu problemın daha büyüğü olacaktır.

ve o zamanki iktidarların bugünkü olduğu gibi eyt gibi seçim vaadi olarak bu kişilere emeklilik sağlayacaktır.

sizin öneriniz çok mantıklı biraz yüksek prim günü koyarsın o güne gelen emekli olur. İnsanlar en azından o günü doldurma azmiyle calısabılır günü doldursada adam 10 sene bekleyecek maaşı artmayacak.

prim kesilmeye devam edecek.

koy 9000 gün 25 yaşında başlayan full calısırsa 50 de emekli olsun

İnsanlar emekli olunca rahatlamıyorlar, çalışmaya devam ediyorlar geçinebilmek için. Emekli maaşları asgari ücretin yarısı anca. Ayrıca hazineye yükü rahat damadın ve şu anki gazete kupürü ekonomistin sattığı rezervlerimizden de daha az. Yahut burnumuzu egomuzdan soktuğumuz Suriyeli gardaşlarımıza harcadıklarımızdan da az. En kötü koltuk sahiplerinin milyonluk makam araçları ve diğer şatafatlı harcamalarına nazaran da daha az. Eee? Bu koltuk sahiplerinin size attığı bahanelere daha ne kadar daha kanacaksınız?
    Emeklilik denen şeyin komple değişmesi lazım. Varsın da bu ülkenin vatandaşları da bir gün yüzü görsün. Emeklilik sorunu sadece 99ları değil bakın tüm vatandaşları ilgilendiren bir durumdur. Gençler gün gelecek siz de çekeceksiniz bunları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SPAWN-TheUndead -- 15 Kasım 2022; 10:29:10 >
    Tulpar T7 V20.3: 10. Nesil Comet Lake Core™ i7-10750H 6C/12T, 16GB (2x8GB) DDR4L 1.2V 2933MHz, 512GB SSD, 17.3" Full HD 1920x1080 144hz IPS Mat LED Ekran, RTX3060 6GB GDDR6 nVIDIA® GeForce® DX12...

• Zeen Z kullanıcısına yanıt

İnsanların geleceklerinin seçim malzemesi haline gelmesi çok acı verici bir durum. İnsanlar büyük fotoğrafı düşünmeden önüne koyulan şeker ile oyalanıyor. Mesela inşaat sektörüne 18 yaşında 2022 yılında sgklı olarak giren bir şahıs mevcut durumda diyelim ki 9000 gün aralıksız çalışsa 43 yaşında primi dolacak. 60 yada 62 yaşında emekli olabilecek. Buda demektir ki bu şahıs 17-19 yıl emekli maaşını almayı beklemesi gerekiyor. Çalışmaya devam etmek istese bile 55 yaşında hangi şantiye 55 yaşındaki birini tercih eder? Taviz vermesi gerekecek yani sigortasız çalışmak isteyecek. Bu da işverene cazip geleceği için işveren daha genç sigortalı çalışan biri yerine bu tip sigortasız çalıştırabileceği işgücüne yönelecek. Sonuçta bir tarafta işsizlik büyürken diğer taraftan da devletin sigorta gelirinde ciddi bir açık meydana gelecek. Artan nüfus ve dışarıdan gelen göçlerle bu rakam ciddi boyutlara ulaşacaktır. Avrupa Birliği uyum yasaları vs diyerek getirip bunu millete uyguladılar. Sanki her yasa AB ye uygun hale gelmiş gibi, yaşam standartları AB ye uyumlu gibi en son yapılacak şeyi en başta yaptılar. AB ye girmeye çalışıyor muyuz? Ben hiç sanmıyorum. Madem istemiyoruz ne gerek var? Güncel yaşam standartlarımıza uygun bir yasa çıkarılıp toplumun genelini kapsaması en doğru olandır.

• Herkes istediği yaşta emekli olabilmeli.

Devlet bu emeklilik olayından tamamen çekilmeli.

Canı isteyen kişi BES sistemine girip yatıracağı primi ve ne zaman emekli olacağını kendi seçmeli.

Şu dediğini bizim ülkemizde yapmaya kalksan 10 seneye ülke batar.

Vatandaşa zorla bes yaptırıyorsun 1 ay içinde tekrardan çıkıyorlar.

Millet açlıktan ölür be ne anlatıyorsun sen?

bir anda nasıl olduysa gündem geldikten beri, Forumda düzenli tü kaka EYT konuları açılmaya başlandı.

Organize işler bunlar.....

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.