Yaş 27. Araba aldım yeni. Öncesinde babamın aracını ara ara kullanmıştım kısaca acemi şoförüm. Önce şehir içinde sürdüm baktım sıkıntı yaşamıyorum ailemi geziye götürdüm. 1.5 saat yol gittim hiçbir sorun yaşamadım. Dönüşte sıkışık trafikte geçerken o sıra durakta otobüs araya dalacakti ama gecebilirdim yanımda babam vardı dur geçsin dedi. Ben vitesi 1 e alacakken boşa almışım. Kalkarken baktım gitmiyor fark ettim bire aldım o sırada araç 15 cm falan geriye kacti arkamdaki adamda dibine kadar geldiği için ona vurdu. Adam indi görmüyor musun diye ben de tabi heyecanlandım trafik polisi de vardı bir şey yok dedi adama adam diretiyor. En son polis yukarı çek dedi tabi ben de biraz korktum bağırtarak çektim yukarı. Sonra polis babama gidin bir şey yok dedi benim de moralim bozuldu babama verdim. Dönüşte adam bizi buldu 500 lira plakaya zarar var dedi babam çıkardı nakit verdi. Neyse dönüşte tekrar al bunlar olur sıkma canını dedi geri eve kadar sürdüm. Dun de yine aracı sürdüm şehir içinde sonra gel park calisalim dedi. Ben de boş yerde geri geriye giderken yaklaştım kaldırıma ama yandaki araçla hizaya baktım biraz daha geri giderken kaldırıma sürttüm aracımı yine canım sıkıldı. Aslında tecrübe olarak bakıyorum aracı kaldırıma çok yaklastirmama gerek yok veya kalkarken hep vitesi kontrol ediyorum o bahsettiğim olay yüzünden. Park sensörü yok. Trafikte şunu öğrendim millette takip mesafesi diye bir şey yok ve önüne gelen yol hakkı demeden önüme dalıyor özellikle servisler. Bu konuda tavsiyeniz var mi,? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
3 gunluk şoförüm başıma gelenler




-
-
otomatik vites araç al.
-
Kafaya takılacak bir şey yok. Milletimiz araba nasıl kullanılır bilmiyor. Çoğu eşkiya gibi kullanıyor.
-
Yaş ilerledikçe araç sürme becerileri azalıyor erken yaşta öğrenmek daha iyi.
15-16 yaşında boş yollarda kullanarak mantığı öğrendim. 18'de aldım ehliyeti. 20'li yaşlarda ufak tefek kazalar atlattım asli kusurlu değildim ama daha dikkatli olsaydım belki kazalar yaşanmazdı. Ders çıkardık onlardan ve 5 yıldır kazam yok çok şükür.
Kaza olunca insanın hevesi kaçıyor ister istemez ama zamanla kavrıyorsun. Yeterki kurallara uy ve süratten kaçın. Ufak tefek şeyler olur kafaya takma.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senged -- 17 Nisan 2025; 11:45:21 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen zar zor aldığım aracı satıp onu alayim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Zamanla oturtacagım illaki her gün süreceğim. Park yeri olarak da geniş yer arayacağım artik
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
merhaba,
Otomobil öğrenmek 30 saat pratik gerektirir. Toplamda en az 30 saat sürüşünüz yoksa vitesi takip edememek gibi dikkat yetersizlikleri normal. Pratikle öğreneceksiniz, öğreniliyor, acele etmeyin.
Yabancı otomobil kurs programlarını seyredin. ABD ve Almanya önemli iki ekol. Orada nelere nasıl dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili eksik kısımları tamamlayabilirsiniz.
Türkiye'de trafik kurallarının, uygulayıcılıların; eğitim, altyapı, işaretler ve sürücülerin eksiklikleri vardır. Bunun bilincinde olarak kullanın. Eksiklikler derindir; çocuk yaşlarında beden eğitimi goygoyla geçmiş, 100m, 400m, 1600m koşmamış kişilere trafikte çok önemli olan 30m, 100m, 1000m mesafelerin ne olduğunu hiç bir direksiyon kursu öğretemez. Yabancı ülkelerin vatandaşlarına otomobil kullanma konusunda Türkiye seyahatlari için özel uyarıları vardır.
Trafik kurallarını takip edin. Çevrenizde ve sizde üç hata varsa yavaşlayın, mesafelerinize, görüş açılarınıza ekstra önem verin. Herkes hata yapar, dünyanın heryerinde de tabelalar ve yollarda kusurlar vardır. Trafik kuralları bu tecrübelerle, hataları tolere edecek şekilde gelişmiştir. Fakat aynı anda birden fazla hata risklidir. Üç hata ölümcül riskleri getirir. İşaretlemeler dahil bu hataları farkedebilmeniz için yabancı direksiyon kurslarını takip etmeniz gerek, imkanınız varsa Avrupa veya ABD'den ehliyet alın. Trükiye'e ed tipik olarak şerit düzenleme tabelaları, kavşak çizgileri eksiktir, kavşak tasarımları hatalı, kavşaklarda görüşler yetersizdir. (Mesela, İngiltere'de de şehriçi kavşaklarda görüş açıları yetersizdir ama uygulayıcılar sorunun farkındadır, bunun için özel kurallar geliştirmişlerdir, eğitimde direksiyonun nasıl çevrileceği, sürüş pozisyonunun verilişi bu soruna göre şekillenmiştir.)
Takip mesafesi dahil 'kendi kurallarınıza' uyun. Siz takip mesafesi bırakırsanız önünüze sert kırmazlar, veya böyle yapanlar çok azalır. Burada böyle kullanılıyor diye 'kontra kurallar' geliştirmeyin. Başta işe yarıyor gibi görünür ama en ağır kazaları da bu bilmişlerin kendi aralarında yaptıklarını çok gördüm. Trafik benzer sürüş stillerini biraraya toplar. Trafikte kötü bir sürüş gördüğünüzde önce kendinize sorun: ne hata yapıyorum da buna denk geliyorum diye. Trafik kurallarının geneli, kavşak kurlları, geçiş üstünlükleri aynı alana denk gelmemek, araç başına daha çok alan ayırabilmek üzerinedir.
-
Zamanla oturacaktır. Kimse anasından bilerek doğmuyor sonuçta. Moral bozmadan pratiklere devam. Trafikte her zaman olabilecek, 30 yıllık şöförlerin bile anlık dalgınlıkla başına gelebilecek şeyler yaşamışsınız. Bunlar olacak zaten olmazsa tecrübeyi neyle kazanacaksınız. Allah beterinden korusun. Daha çok dikkat bol pratik için keyifli sürüşler. :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Material-Engineer -- 17 Nisan 2025; 12:54:3 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bol bol pratik yapın zamanla herşey oturur. Bu sürecte olanları kafanıza takıp moral bozmayın hepsi birer tecrübe.
-
Bunlar tam olarak başıma gelmesinden çekindiğim şeyler, ben de yeni yeni sürüyorum ama Ankara gibi bir yerde ben hata yapmasam bile millet sinyal bile vermiyor bulvarlara çıkmaya korkuyorum. Paralel park falan İnternette habire video görüyorum ama gerçekte öylece kalıyorum, tam küçükşehir ya da uzun yol sürücüsüyüm yani :/
Önceki aracımız manueldi sattıktan sonra bu sebeplerden ötürü otomatik araç aldık dünya varmış dedim xd
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 17 Nisan 2025; 13:31:23 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bizim ülkede tamamen orman kanunları ile trafikte seyredildiği için aracın pahalı ve lüks olursa trafikteki en ayı olan insan bile sana saygı duyar. Çok dikkatli olur. Ama araban orta sınıf ve fakir arabası ise zaten herkes içindeki tüm ezik duygularını trafikte senin arabanın üstünde kullanacak.
-
İnan kafaya takılacak bir durum yok. 19 yaşında ilk ehliyet aldığımda bende aracın yarısını kaldırıma çıkartıp park yaparken sürtmüştüm. Baya üzülmüştüm düşününce basit bir durum ama o anki durum insanı kötü hissettiriyor. Aile aracı dahi olsa. Şimdi çarpan oluyor ufak tefek yolluyorum. Hepsi çok gözüme batınca boyatıyorum. İnan o kişi 500TL'yi senin durumunu anladığı için almıştır. Kafaya takma, uzun yolda şeritlere dikkat et yorgun yola çıkma gerisi hallolur.
-
sen istediğin kadar dikkatli kullan ama ortalık odun kaynıyor, mesela sen takip mesafesini koruyorsun diye adam arkadan kornaya asılıyor ne yapayım tampon tampona mı gideyim gibi birden önüne kıranlar araya girenler sinyalsiz şerit değiştirenler ondan sonra kalkıp sana görmüyor musun diye çıkışacaklar, sakin ol dostum kurallara uy sen, zamanla özgüvenin artacaktır.
Park olayına da çok takılma rahat gireceğin yerlere çekmeye çalış diğer türlü zorlanırsın bir de arkada bekleyenler varsa iyice heyecan yapıp özgüvenini kırarsın, çalışmak için boş alan bul dubalar yardımı ile kendine alan belirle gir çık yap, avmlerin otoparklarına boş saatlerde git oralarda da alıştırma yapabilirsin.
Çevre kontrolünü iyi yap hız limitlerine uy arkadan sıkıştıranlara aldırma istedikleri kadar zırlasınlar
-
Kafana takma bunları 20 IQ adamlar bütün gün direksiyon sallıyor. Öğrenirsin zamanla herkes öğrenirken neler neler yapıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
otomatik vites araç alamıyorsanız 5-10 bin lira verip geri görüş kamerası taktırın en azından bir fikriniz olur geri giderken ne kadar yaklaştığınız hakkında.
-
Olur böyle şeyler. Allah büyüğünden korusun. Ben de kaç sefer çarptım, sürttüm, bana da aynı şekilde yılların şoförü geldi, vurdu. Sana tavsiyem takip mesafeni her zaman koru ve gözlerin aynalarda olsun. Sadece öne değil, arkaya ve yanlara da sık sık bak. Arkadaki öküz çok yaklaşırsa biraz daha ileri al mesafe varsa.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hepsi bir tecrübe. Ben 17 yıldır şöförüm inan hala hergün bir tecrübe ediniyorum. Sakin ol, hevesin kırılmasın. Devam.
Trafikteki herkes akıllı değil. Çok fazla angut var maalesef. Az önce eve geldim 4 saattir trafikteyim. Neler gördüm neler bu 4 saatte. Çok takma kafana..
Bir süre sonra tepkisiz kalıyorsun. Küfür bile etmiyorum artık.
-
Bunlar ufak tefek şeyler. Acemi olduğun için stres yapmışsın ama kafaya takmalik bişey yok. Kullanmaya devam. 500-600 lira için can sıkılmasın. Cana gelmesin yeterki. Biraz acemiliği atınca millete ufaktan atara başlarsınız sizde :) önemli olan böyle basit şeyleri kafaya takmadan sürmeye devam etmek. 20 senelik şoförlüğümde ne kazalar yaptım. Artık küçük ufak tefek kazalarda gülüyorum karşı taraf şaşırıyor o da ben gülünce sakin konuşunca sakinleşiyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Öncelikle geçmiş olsun Allah bir daha yaşatmasın. 30 yıllık şoför de olsan maalesef ülkemizde trafik kurallarına uyan şoför sayısı çok çok az. O yüzden çok kafaya takma kendiniz üzme. Tavsiyem bol bol trafiğe çık pratik yap. İster istemez heyecanlanırsın bu normal ama bir süre sonra kendin bile inanamayacaksın o trafiğe nasıl adapte olduğuna. İleride durumun müsait olursa da otomatik vitese geçersin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tamamen deneyim işi. Park ve geri geri gelmek en çok zorlanacağın noktalar olacak. AVM gibi yerlerde park çizgileri olan yerlerde park çalışarak çözebilirsin. Ayrıca bir noktaya tüm dikkati vererek odaklanmak çok tehlikeli. Başka yerden gelen tehlikeyi göremiyorsun. Bir keresinde kavşaktan yola bağlanıcam. Sağdan gelenlere o kadar odaklanmışım ki önümdeki aracı görmedim onu arkadan dokundurdum.
En Beğenilen Yanıtlar

merhaba, Otomobil öğrenmek 30 saat pratik gerektirir. Toplamda en az 30 saat sürüşünüz yoksa vitesi takip edememek gibi dikkat yetersizlikleri normal. Pratikle öğreneceksiniz, öğreniliyor, acele etmeyin. Yabancı otomobil kurs programlarını seyredin. ABD ve Almanya önemli iki ekol. Orada nelere nasıl dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili eksik kısımları tamamlayabilirsiniz. Türkiye'de trafik kurallarının, uygulayıcılıların; eğitim, altyapı, işaretler ve sürücülerin eksiklikleri vardır. Bunun bilincinde olarak kullanın. Eksiklikler derindir; çocuk yaşlarında beden eğitimi goygoyla geçmiş, 100m, 400m, 1600m koşmamış kişilere trafikte çok önemli olan 30m, 100m, 1000m mesafelerin ne olduğunu hiç bir direksiyon kursu öğretemez. Yabancı ülkelerin vatandaşlarına otomobil kullanma konusunda Türkiye seyahatlari için özel uyarıları vardır. Trafik kurallarını takip edin. Çevrenizde ve sizde üç hata varsa yavaşlayın, mesafelerinize, görüş açılarınıza ekstra önem verin. Herkes hata yapar, dünyanın heryerinde de tabelalar ve yollarda kusurlar vardır. Trafik kuralları bu tecrübelerle, hataları tolere edecek şekilde gelişmiştir. Fakat aynı anda birden fazla hata risklidir. Üç hata ölümcül riskleri getirir. İşaretlemeler dahil bu hataları farkedebilmeniz için yabancı direksiyon kurslarını takip etmeniz gerek, imkanınız varsa Avrupa veya ABD'den ehliyet alın. Trükiye'e ed tipik olarak şerit düzenleme tabelaları, kavşak çizgileri eksiktir, kavşak tasarımları hatalı, kavşaklarda görüşler yetersizdir. (Mesela, İngiltere'de de şehriçi kavşaklarda görüş açıları yetersizdir ama uygulayıcılar sorunun farkındadır, bunun için özel kurallar geliştirmişlerdir, eğitimde direksiyonun nasıl çevrileceği, sürüş pozisyonunun verilişi bu soruna göre şekillenmiştir.) Takip mesafesi dahil 'kendi kurallarınıza' uyun. Siz takip mesafesi bırakırsanız önünüze sert kırmazlar, veya böyle yapanlar çok azalır. Burada böyle kullanılıyor diye 'kontra kurallar' geliştirmeyin. Başta işe yarıyor gibi görünür ama en ağır kazaları da bu bilmişlerin kendi aralarında yaptıklarını çok gördüm. Trafik benzer sürüş stillerini biraraya toplar. Trafikte kötü bir sürüş gördüğünüzde önce kendinize sorun: ne hata yapıyorum da buna denk geliyorum diye. Trafik kurallarının geneli, kavşak kurlları, geçiş üstünlükleri aynı alana denk gelmemek, araç başına daha çok alan ayırabilmek üzerinedir. |
otomatik vites araç al. |
Benzer içerikler
- araba neden fan açar
- cam silecek suyuna normal su konur mu
- bas tiz ayarı nasıl olmalı
- arabanın anahtarı içerde kaldı kapı nasıl açılır
- hyundai ix35 yorum
- skoda elroq türkiye"ye ne zaman gelecek
- dünyada en çok satılan elektrikli arabalar
- araba markaları
- elektrikli araçlarda ısı pompası ne işe yarar
- xiaomi su7 fiyat
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X