Şimdi Ara

2012 model Citroen Berlingo inceleme, test ve izlenim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
7.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Forumda yeni araçlardan ziyade eski araçlarında inceleme konularının bulunması gerektiğini düşünüyorum. İkinci elde bu araçları düşünen insanlar bu tarz konuları okuyarak fikir sahibi olurlar en azından.

Aracı Şubat ayında almıştık, bilenler vardır belki. 2012 model, 90HP, 57.000 km'de. Tabii aldığımızda öyle idi, şu an 64.000'e 340 kaldı. Epey kullandık, o zamandan beri kafamda bazı şeyleri oturtmak istedim. En sonunda 450km'lik uzun yol tecrübemde oluştuktan sonra bu yazıyı yazma kararı aldım.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki araç buradaki arkadaşların söylediği gibi "ticari işte yeaaa, konfor yok, küt araba" falan değil. Kesinlikle değil. Dezavantajları ve olumsuz yönleri yok mu ? Tabii ki var, zaten birazdan da belirteceğim ancak abartılacak kadar da kötü bir araç olmadığını şimdiden belirtmek isterim. Caddy'nin bir tık altı, Kangoo-Doblo ikilisinin bir tık üstü bir araç.

Ara hızlanmalar 90HP, 1500KG bir araca göre gayet iyi. Hele ki overboost olayı sollamalarda ve ani hızlanma gerektiren durumlarda çok işe yarıyor. (overboost için bkz: değişken geometrili turbo) Son hız olarak araçta tek başıma iken hafif aşşağıya eğimli yolda 180km/s gördüm, bassam daha da gideceği vardı ancak ibreyi devirmesi rampa aşşağı olsa bile imkansız gibi bir şey. Bu araçta park sensörü ve ESP kesinlikle aranması gereken eklentiler, bunu da daha sonra anlatacağım. Benim aracımda ön-arka park sensörü, yağmur ve far sensörü, elektrikli aynalar, ayarlanabilir farlar, viraja duyarlı sis farları gibi opsiyonlar dışında hiç bir şey yok. Ama hız sabitleyici olsa müthiş olurmıuş gerçekten.

Sizleri çok sıkmadan bir kaç fotoğraf paylaşayım.

Aracın dış tasarımı bence emsallerine göre gayet iyi. Zaten son kasa değişiminde resmen evrim geçirmiş bir model. Tabii ki her insanın zevkleri farklıdır ancak bana göre sürekli aynı kasa olup makyajlı diye çıkan Caddy'den, sürekli yüz değiştirse de bir türlü herkes tarafından sevilemeyen Doblo ve Kangoo'dan güzel ve dikkat çekici. Bilhassa arka kısım daha hoş duruyor.

Araç emsallerine oranla az yakıyor diyemem ama kesinlikle beklentilerimin altında bir yakıt tüketimi var. Şehir içinde sabah ve akşam İstanbul trafiğinde sakin kullanım ile 7lt'yi geçiremedim henüz. Ancak agresif kullanılırsa bir hayli yakıyor, daha doğrusu yol bilgisayarı öyle gösteriyor.

Şunu da belirteyim. Araca aynı istasyon ve aynı pompadan 50TL'lik mazot aldım. İlk aldığım 50 TL'lik mazotu efendi bir şekilde, aracı kasmadan kullandım. Klima ortalama 10-15 km çalışmıştır, İstanbul şehir içi 195 km yaptı araç. Ardından 50TL'lik mazot aldım yine aynı pompa ve istasyon... Aynı güzergah ancak agresif kullanım. Bu seferde 155km yaptı. Araç ne kadar sıkışırsa şehir içinde o kadar çok yakıyor. Amma velakin bu durum uzun yolda hiçte öyle değil.

Araçta toplam ben dahil 5 yetişkin 1de çocuk ile otobandan İstanbul-İznik yaptım. Aynı güzergahta geri döndüm. Giderken bir hayli sakin ve 110km/h hızı değiştirmeden 5.2LT yakıt ortalaması ile İznik'e indim. Ardından dönüş yolunda agresif kullandım. Bu sefer 6 yetişkin 1 çocuk vardı. 130km/h hızdan aşşağıya hiç düşmedim. Bu seferde 6.5LT yaktı ki bence bu da çok değil. Hesaplarıma göre bu karma kullanım şartlarında 450 km'de 28LT mazot harcadık.

Aracın iç kısmı bir hayli geniş. Arkada şaft tüneli olmadığı için arkada rahatsız olmayacak ve gocunmayacak bir insan yerde yatabilir. Bir hayli fazla saklama gözü var. Gösterge panelinin üzerinde torpido, ön 2 koltuğun altında ve arkadaki koltukların ayak altlarında olmak üzere farklı saklama gözleri var. Kaçakçılar için bire bir bu araba diyorum hep aldığım günden beri. Onları fotoğraflamadım ancak merak edenler olursa fotoğraflarım.

Aracın olumlu yönlerini yazacak olursak ;

1-Yakıt cimrisi olması,
    2-Overboost desteği ile performansının yüksek olması,
    3-İç hacmin geniş,ferah ve rahat olması,
    4-Arkada oturanların "içim dışıma çıktı yeaaa sallanmaktan" dememesi
    5-Ön koltukların insanı saran ve virajlarda tutan yapısı,
    6-Direksiyonun 140km/h hıza kadar yumuşamaması,
    7-

Şu anlık aklıma bunlar geldi, aklıma başka şeyler gelirse tekrardan eklerim.

Gelelim olumsuz yanlarına ;

1-Arka koltukların altındaki demirler fazla rahatsız edici. Fabrika bunları neden yapmış ben anlam veremedim. Normal otururken bir şey yok ancak azıcık öne doğru otursanız müthiş acıtıyorlar gerçekten.
    2-Sesli çalışan ön takım. Hiç bir şekilde arıza yok ancak sert çukurlardan geçerken ön takımdan sesler geliyor. Sordum soruşturdum bunların sorunu bu dediler, eyvallah dedim.
    3-Cam açma-kapama tuşları orta konsolda, bu kısmen iyi. Ama uzun yolda can sıkıcı olabiliyor. Ayrıca iki camda bas bırak yok sadece şoför camında var. Buradan Citroen Türkiye'ye koca bir
    4- Arka camlar açılmıyor. Rakipleri arka camı açalı çok oldu ancak Partner-Berlingo ikilisi hala arka camları açamıyor, sadece aralıyor.
    5-Her sene muayene (benim için dert değil ancak dert edecek olanlar olabilir)
    6-Arkasının gereksiz yüksekliği. Tır sollarken tırın rüzgarından çıkarken araç şöyle bir sallanıyor. Buda sürüşü olumsuz etkiliyor.
    7-140KM/h hızdan sonra direksiyon aşırı yumuşuyor, belkide benim arka çok yüklü olduğu için öyle idi, bundan tam emin değilim.
    8- Orjinal lastiklerinin 205 olması. Bu ara ölçüdeki lastikler bir hayli pahalı. Ben şahsen 195 taktırdım. Bir zararını da görmedim henüz.
    9-

Yazımın başında ESP neden gerekli onu anlatacağım demiştim, şimdi o kısma geleyim. Bu araç belli bir açının üzerindeki virajlara yüksek hızlarla girerseniz hemen arkadan atma eğilimine giriyor. Bu kadar arkasını atmaya meyilli bir araçta ESP bence olmazsa olmaz. Aynı şekilde hız sabitleyici de bu araçta kesinlikle şart. Park sensörü de aynı şekilde. Benim gibi küçük araçtan böyle bir araca geçenler için park sensörü büyük icat.

Bakım masraflarından da bahsedeyim. Aracı ilk aldığımda hava filtresi,polen filtresi,yağ,yağ filtresi gibi parçaları değiştirdim. Ayrıca bu 60.000 bakımı gibi oldu. Fiyat 350 TL. Tüm parçalar orijinal kullanıldı. Paketlerini şahsen kendim gördüm.

Ayrıca ön balataları değiştirdim. Orijinal taktırdım, çiftinin fiyatı 140TL. Bundan sonraki bakımda diskler değişecek onların fiyatı da çift olarak 180TL. Ancak orijinal değil Brembo marka.

Fotoğraflar ile sonlandırayım, sorusu olanların sorularını cevaplarım.

2012 model Citroen Berlingo inceleme, test ve izlenim 2012 model Citroen Berlingo inceleme, test ve izlenim 2012 model Citroen Berlingo inceleme, test ve izlenim 2012 model Citroen Berlingo inceleme, test ve izlenim

• Her zaman diyorum
    Bağımsız süspansiyonlu ve 1.6 105 hplik doblo bu araçtan iyi vede ucuz .tabi bu araçda gayet oturaklı araç.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: echomaniac

Her zaman diyorum
    Bağımsız süspansiyonlu ve 1.6 105 hplik doblo bu araçtan iyi vede ucuz .tabi bu araçda gayet oturaklı araç.

Sadece süspansiyon olarak bakmamak gerek hocam. Motor ve aktarma organlarının sorun çıkartma yüzdesi maalesef FİAT grubunda çok yüksek. Ayrıca şirketimize aldığımız 0 km Doblo'da araç daha 20.000 olmadan enteresan enteresan sorunlar yaşadık. Bu tarz insanı araçtan soğutacak şeyleri görünce süspansiyonun falan bir önemi kalmıyor. Bir yerden sonra "kalite" ön plana geliyor.
  • Güzel inceleme, elinize sağlık.
    Yalnız ben yeni doblo ve kangoo nun bu berlingolardan bir tık geride olduğunu düşünmüyorum.
    Yeni doblo gerçekten güzel ve oturaklı bir araç.

• quote:

Orijinalden alıntı: U.C.Y

Güzel inceleme, elinize sağlık.
    Yalnız ben yeni doblo ve kangoo nun bu berlingolardan bir tık geride olduğunu düşünmüyorum.
    Yeni doblo gerçekten güzel ve oturaklı bir araç.

Kesinlikle, ben o araçlara kötü demiyorum ancak her iki araca da binmiş biri olarak benim tespitlerim bu yönden.

@ayigucu evet hocam, onu sattık, bunu aldık.
  • nk061 kullanıcısına yanıt
    Hocam kaça aldınız peki aracı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: U.C.Y

Hocam kaça aldınız peki aracı ?

35.750TL
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ellerinize sağlık :) gerçekten güzel bir araç çok seri bu arada ben çok beğeniyorum :) Allah kaza bela vermesin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • partner tepee zenith paketini uzun km ler boyunca kullanmış biri olarak bu arabayı sattıran şeyi iç mekandan ve alt takımdan gelen kesilemez lokurtular ve tıkırtılardır.Ayrıca araba oldukça nazik bir yapıya sahiptir.çok ufak bir dokunma birçok şeye mal oldu bana.yakıt olarak 38 kuruştan aşağısını görmedim.öyle yarış arabası modunda kullanmazdım.bakımı parçaları oldukça ucuzdu.Motoru sorunsuzdu.Kavrama sorunu yaşamadım ama aks üretim hatasından dolayı aks değişti ve şanzıman yağının çoğu değişti.üstelik götürüp ısrar ettikten sonra yaptılar bazılarında bu durum oluyormuş gelen olursa değişiyorlarmış gelmiyorlarsa kimse gidip gel senin aks hatalı kronik olarak değiştirelim demiyor. ön z rotları ikide bir bozuluyordu.sürekli boşluk yapıyordu orjinaldi.hatta bir kerede garantiden değiştirdiler.kısaca iyi yönüde kötü yönüde olan bir araç.elimden çok araç geçti çok bindim çok aldım sattım ama bunu satınca sevindiğim gibi sevindiğim bir araba hatırlamıyorum.Belkide bendeki sorunlu bir arabaydı bilmiyorum.Yanlış anlaşılmasın sadece şahsi tecrübelerimi yazdım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Spirited

partner tepee zenith paketini uzun km ler boyunca kullanmış biri olarak bu arabayı sattıran şeyi iç mekandan ve alt takımdan gelen kesilemez lokurtular ve tıkırtılardır.Ayrıca araba oldukça nazik bir yapıya sahiptir.çok ufak bir dokunma birçok şeye mal oldu bana.yakıt olarak 38 kuruştan aşağısını görmedim.öyle yarış arabası modunda kullanmazdım.bakımı parçaları oldukça ucuzdu.Motoru sorunsuzdu.Kavrama sorunu yaşamadım ama aks üretim hatasından dolayı aks değişti ve şanzıman yağının çoğu değişti.üstelik götürüp ısrar ettikten sonra yaptılar bazılarında bu durum oluyormuş gelen olursa değişiyorlarmış gelmiyorlarsa kimse gidip gel senin aks hatalı kronik olarak değiştirelim demiyor. ön z rotları ikide bir bozuluyordu.sürekli boşluk yapıyordu orjinaldi.hatta bir kerede garantiden değiştirdiler.kısaca iyi yönüde kötü yönüde olan bir araç.elimden çok araç geçti çok bindim çok aldım sattım ama bunu satınca sevindiğim gibi sevindiğim bir araba hatırlamıyorum.Belkide bendeki sorunlu bir arabaydı bilmiyorum.Yanlış anlaşılmasın sadece şahsi tecrübelerimi yazdım.

Yazdiklarinizin bir kısmı benim araçta da var. Gerçekten o seslerin kesilmemesi insani uyuz ediyor . Aski rotu benimde bir kere değişti benden önceki vatandaşta garantiden bir kere değiştirmiş. Sanırım bu kronik bir sorun . Her şey tamam da alt takımdan gelen lokurtulara bende anlam veremiyorum.

Hocam güzel inceleme de kango ve doblonun bi tik altında aracınız üstünde değil

Bir de saçma olmuş ama 20000deki multijetin arıza yapması imkansız gibi bir şey arıza konusunda en düşük oran multijet motorda.kangoonun dci motoruda çok iyidir
    Taksiciler boşuna dci yada multijet almıyorlar değil mi?

Beyaz ayri yakismis iyi günlerde kullanın hdi motorlar 150bine kadar revizyonsuz gider keyfinizi surun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vengace -- 17 Mayıs 2015; 22:17:50 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam benzın hesaplarınız yanlış olmuş aynı pompada fulleyip km yapıp tekrar fulleyip oyle olçmenız lazım. 50 tl alıp tekrar 50 tl almak olmuyor yol bilgisayarı zaten tutmez. tekrar dediğim yontemle hesaplayın pompacının basında durun cihaz tık atınca yakıt eklemesin ayrıca
  • Soyle bir örnek vereyim linea da yol bilgisayarı 6.5 gosteriyordu pompada olctuk hep 8 litre cıkıyordu kafayı yedirtti mjet sonra kurtulduk cok sukur
  • Hocam inceleme harika olmuş. Allah kaza bela vermesin iyi günlerde kullanın. Bende 90 yıllarda kartal şahin doğan kullanmış birisi olarak bu yeni nesil araçların kıymetini çok iyi biliyorum.

• Birde on takım cok zayıf ben test surusune gitmiştim ne yaptılarsa 25 bindeki araba on takım cacık olmustu sizde sıkıntı var mı?
  • Güzel ve objektif inceleme olmuş hocam benim hoşuma giden ticari araçlardan biri doblo vs en nefret ettiğim araçlardan biridir leylek gibi duruyor aralarında en iyisi caddy ancak onunda baz paketi bile yaklaşık 10.000 tl daha pahalı bu aracın benim gözümde tek - yanı ağırlığıdır bu araç doblo ağırlığında olsaydı yakıt ve performans olarak çok başarılı olabilirdi bu arada sizce 0 km 44.000 tl'ye alınırmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FursionnMann -- 17 Mayıs 2015; 23:07:42 >
    Kardeşim döktürmüşsün yine emeğine sağlık, gayet güzel bir inceleme yapmışsın. Bu aracın dedesini benim babam 15 senedir kullanıyor, bitürlü sattıramadım( 2000 model 1.9 D olanı) motor ve teknolojik olarak çağdışı bir araç bizimkisi ama babam gayet memnun;) şimdiki araçlarla kıyaslanmaz tabi ancak babamın arabasından inince benim Astra H bile uçak gibi geliyor Ayrıca yenilerinde durum nasıl bilmiyorum ama A sütunu görüş açımı çok engelliyor ve bu yüzden babamın aracını kullanırken gereksiz bir tedirginlik yaşıyorum sizin aracada maaşallah demeyi unutmadan kazasız belasız keyifli sürüşler dilerim

• Güzel inceleme. Siyah sensörleri mutlaka beyaz a boyatın. Bir de bunların orjinal ölcüsü 215 degil mi ?

• Doblo bence partnerden bir kaç tık daha iyi.

Hem süspansiyon olarak, hem de bazı ince detaylar olarak ( 4 cam otm., cam açma tuşları, 6 ileri vites, konsol dizaynı, koltuk dizaynı gibi)
  • Kazasiz belasiz kullan hemşerim

Caddy neymis de haberimiz yokmuş bunlarin hepsi ayni derenin balığı

Suspansiyon sesleri kronik evet, arkadasimdaki 85bine geldi, servis cozemeden garantisi bitti zaten.. simdi lastik degisimi de geldi, kara kara dusunuyor..

Makyajli kasa,esp, on kol dayama olmasi guzel.. keske klma cift bolgeli olsaymis.. hiz sabitleyici o kadar elzem degil, onu kullanmadigim zaman daha keyif aliyorum

Kadife kaplamalarin tadini cikar

Ben daha 1000km olmadan 7ye dusurdum tuketimi

Benim de ciddi dusundugum bir aracti ama ön kelebek cam,ön gorus acisi ,acilmayan arka camlar, kronik sorunlarina servisin care bulamamasi, sert suspansiyonlar, on konsol tasarimi yuzunden vazgectim..

Dpf var mi bunlarda?
    Bu arada yan basamaklar yazik ediyor araca, delerek veya kaynak yapilarak takiliyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rallier_61 -- 18 Mayıs 2015; 19:18:56 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.