Şimdi Ara

1500RPM'de tam gaz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
2.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Virajlarda olabildiğince merkezkaç kuvveti hissetmeyecek şekilde dönüş yapan, vites değişimleri hissedilmeyen, frenlemeleri ve hızlanmaları trafiği ASLA aksatmayacak şekilde akıcı yapan bir sürücüyüm. Aile içerisinde, otomatik aracı bile en ekonomik kullanan benimdir. Yakıt tüketimi, aracın ömrünü ve yolculuk kalitesini düşünerek hareket ederim. Allah kimseye kaza - bela vermesin.

Size danışmak istediğim bir husus var. Yeni nesil dizel araçlar 1500RPM'de (VAG grubunda 250nm), 1750RPM'de (Hyundai ve Fiat'da 300-320nm) maksimum torklarını verebiliyorlar. Turbo başta olmak üzere, diğer bileşenlerin de ömrünü düşünerek, bu devirlerde rampada tam gaz çıkmak ne derece doğru? (Araç ileride duracak ise tabii ki turbo timing nedeniyle tam gaz çıkmam ama seyahate devam edeceğimizi var sayın.) Yine aynı şekilde 1.6 atmosferik LPG'li araçta 2000 devirde tam gazla çıkmak ne derece doğru? Onun yerine Vites küçültüp %50 civarında gazla mı çıkmak gerekli? Hangisi yakıt tüketimi ve motorda, ilerleyen zamanlarda masraf açmaması adına daha mantıklı?

Bilimsel ve tecrübeye dayalı yorumlarınızı bekliyorum :)

İyi haftalar.

• Hocam iyi hoş, çok güzel dille üslupla yazmışsınız ama inanın kilometrelerce rampa tırmanmayacaksanız bu kadar ayrıntıya girmenin hiç manası yok.

Eğer devir verimli aralığın altına inerse vites düşürün, üstüne çıkarsa vites yükseltin, deviri verimli aralıkta tutun.

Kullandığınız araba ömrünü rampada geçirmiyorsa ne yakıt ne de başka bir şeyde hissedilir fark olmaz.
  • Güzel bir soru hakikaten, cevapları merakla bekliyorum.

Şahsi görüşüm dipgaz yapsan da devir 2000 olduğu müddetçe, bir alt vitesteki yarım gaz 3 bin devirden daha az yakacaktır.
    95 Broadway ... 2005 Megane 1.6 HB ... 98 Fiat Marea 1.6 ... 2006 Corolla 1.4 HB D4D ... 2010 Chevrolet Aveo NB 1.4 AT ... 2010 Accent Era 1.4 Select AT ... 2018 Hyundai i20 1.4 Style AT ... 2011 Clio 1.2 Grandtour Extreme... 2012 Fiat Fiorino Combi 1.3 Active... 2005 VW Golf 1.6 Tiptronic... 2016 i20 1.4 Elite Smart AT... 2007 Renault Kangoo Multix 1.5 DCI Authentique...
  • Hocam iyi hoş, çok güzel dille üslupla yazmışsınız ama inanın kilometrelerce rampa tırmanmayacaksanız bu kadar ayrıntıya girmenin hiç manası yok.

Eğer devir verimli aralığın altına inerse vites düşürün, üstüne çıkarsa vites yükseltin, deviri verimli aralıkta tutun.

Kullandığınız araba ömrünü rampada geçirmiyorsa ne yakıt ne de başka bir şeyde hissedilir fark olmaz.

2008' Audi S5 4.2L V8 quattro
    2017' Egea HB 1.3 Multijet Urban Plus
  • düşük devirde dipgaz yapmak motor iç harareti aşırı yükseltir ve bu zararlıdır. onun yerine gazı yedire yedire pedala basmak ve vites düşürme isteğini,zorlanmayı hissedince vites düşürmek daha iyi.
  • yokusta olsun ani hizlanma isteginde olsun vites kucultmeden dip gaz yapmak vuruntu dedigimiz seye neden olur, yapilmamalidir. her nasil otomatik arac 1800 1900 devirde yokusta birazcik zorlaninca hemen vites kucultuyosa manuel vites kullanan arkadaslarda gaz vermek yerine vites kucultmelidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • Takip, uzun yolda bu şekilde yaptım genelde..
    BİR DAMLA KAN BİR CAN DEMEKTİRhttps://www.facebook.com/groups/turkiyekanbankasi/
  • kesinlikle ama kesinlikle vites düşürüp gaza az basarak yani aracın hertürlü gaz hareketlerinize tepki verebileceği devirde sürün aracı düşük deviri ne dizel ne benzinli araç sevmez düz yolda 1750 1500 gibi devirler normal ama yokuşta dizel için min 2000 devir dikliğine göre 3000 bile normal oluyor

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

2012 Renault Fluence 1.5 dci 110 hp 2016 kasım alındı 45.750 tl
  • vites küçültüp gazlayın hocam torke göre değil güce göre düşünün. yani 3000 rpm civarı tam gaz açın. iyi sürüşler

• Pistonda bir üst ölü nokta bir de alt ölü nokta var. Bildiğim kadarıyla, özellikle turbo dizellerde, düşük devirde tam gaz yapıldığında piston üst ölü noktaya ulaşmadan patlama gerçekleşebiliyor bu da zamanla vuruntuya sebep oluyor.

Orijinalden alıntı: alcohol06

İniglizcen varsa videoda tek tek istediğin her türlü cevap var. Sözün özü turbo araçlarda vites küçült, düşük devirde tork var diye fazla gazı açma.

Gayet doğru bir video olmuş.

Çekse de çekmese de alt devirde gazı köklememek gerekiyor.

O zaman sorarlar alt devir torku niye var diye. Ani hızlanmalarda kullanabilmek için. Yoksa rampada "1500 devirde tork var, bak ne güzel alt devirde çıkabiliyorum ehuehuehue" deyip gazı köklemek için değil.

Yakıt tüketimi açısından ise atmosferik benzinli açısından konuşayım, 4000 devirde kısık gazdan ziyade, 2800-3000 devirde %80 gaz(bakın dip demiyorum) daha mantıklı. Fakat daha altı değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi msansertekin -- 6 Mart 2018; 21:11:24 >

• msansertekin kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarıyla otomatik vitesli araçlarda bizim yapabileceğimiz fazla bir şey yok hocam. Mesela benim araç, gazı %70 civarına getirirseniz veya aniden basarsanız vites küçültüyor. Aynı şekilde gazı %40 sabitlemiş yokuş çıkıyorsunuz diyelim, yokuş biraz daha dikleşip araba hız kaybetmeye başlarsa yine vites düşürüyor.

Benim vitesi manuel olarak yükseltebileceğim tek yöntem kış modunu aktif hale getirmek. Böyle yapınca 3. viteste kalkış yapıyor araç. Gerçi onu da kırk yılda bir kullanıyoruz ama; kullandığınız zaman sadece kalkış için kullanın, araba kaldığı yerden kurtulunca normal vitese geri alın diyor kılavuzda, o zaman sebeplerinden birisi de bu LSPI sanırım.

Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
  • Bilmediğimden soruyorum.Bu elektronik gaz pedalı teknolojisi zaten motora yakabileceği miktarda benzini gönderip hem aşırı yakıt tüketiminin önüne geçmek hemde motorda sağlıklı bir yanma gerçekleştirmek için yapılmadı mı ? Ben kendi atmosferik aracımda denediğimde 3000 devirlerden itibaren hızlanmaya başladığımda,gazı yedire yedire basmak ile birden dip gaz yapmak arasında bir fark göremedim çünkü hızlanma süresi açısından ...

If it runs,it's crackable...
  • quote:

Orijinalden alıntı: theblackside

Bilmediğimden soruyorum.Bu elektronik gaz pedalı teknolojisi zaten motora yakabileceği miktarda benzini gönderip hem aşırı yakıt tüketiminin önüne geçmek hemde motorda sağlıklı bir yanma gerçekleştirmek için yapılmadı mı ? Ben kendi atmosferik aracımda denediğimde 3000 devirlerden itibaren hızlanmaya başladığımda,gazı yedire yedire basmak ile birden dip gaz yapmak arasında bir fark göremedim çünkü hızlanma süresi açısından ...

vectra b de tel var eski araç zaten, rampa var burada dik ve uzun. acımıyorum direkt abanarak çıkıyorum rampayı.
    4. vites 70 de 2000 devir civarlarında, 3 e atacağıma abanıyorum virajlı kısımda 3 diyorum bazen

• theblackside T kullanıcısına yanıt
    Evet, gaz pozisyon sensörü vardır, beyine pedal açıklığı için sinyal gönderirken genelde motorun devrine göre boğulmaması için örneğin 2000 devirde gaza tam basarsanız, o gaz kelebeğini %80'de tutmayı tercih edebilir veya daha yüksek devirlerde az pedal hareketlerine bile daha agresif kelebek açabilir, nasıl bir haritalama yapılmışsa o şekilde tepki verir. Ancak atmosferik araçlarda düşük devirlerde zaten yüksek bir yanma odası basıncı olmayacağı için biyel kollarına, yataklara fazla güç binmeyecektir ve sıcaklık çok fazla yükselmeyeceği için dip devirlerde vuruntu dahi olsa, genelde LSPi gibi yüksek basınç olduğu için alt noktalarda değil, üst ölü noktada veya oraya çok yakın bir yerde vuruntu yapabilir, yani sensörler bunu algılayıp arıza ışığı yakacaktır zaten. Böyle bir sürüş şekli alışkanlık haline getirilmedikçe bunun motora ağır hasar verme olasılığı çok yok. Yani genelde gaz pedalları yüksek doğrulukla çalışabiliyor.

Ancak özellikle turbo basıncını çok erken veren ve çok hızlı dönen küçük turbolara sahip yeni nesil düşük hacim turbo motorlarda ise aslında elektronik çok noktalı enjeksiyon ile on yıllar önce unutulmuş bu düşük devirde kendiliğinden erken ateşleme sorunu bazı motorlarda yeniden hortladı. Büyük ihtimalle de çok nadiren de de olsa çoğu motor bunu ara ara yapıyor, çok hafif bir tekleme ve klik sesi pek önemsenmiyor, arabanın altına taş çarptı falan diye bile düşünülebilir. En kötüsü ise vuruntunun üst ölü noktaya çıkarken olması, yani tam sıkıştırma esnasında uzun sürekli bir yüksek basınç biniyor pistonlara, bunu bildiren bir arıza ışığı da yanmıyor. Buda tam anlamıyla motor katili denebilecek bir durum, motor kanseri gibi birşey. Yine de araba sürekli düşük devirlerde zorlanmıyorsa ve motorun tasarımında ana bir hata yoksa genellikle ciddi bir problem olmaması lazım demek isterdim ama bazı otomatik şanzımanlar araçları düşük devirde tutmaya kalibre edildikleri için siz istemezseniz de bu durumu yol açabilecek pozisyona sokabiliyorlar motorları. Küçük hacim turbo araçlarda düşük devirlerde seyrediliyorsa bile hafif gazlarla ilerlemek lazım, zaten yetecek kadar torku verebiliyorlar. Yağın niteliği ve değişim aralığı da çok önemli.

2008' Audi S5 4.2L V8 quattro
    2017' Egea HB 1.3 Multijet Urban Plus

• Teşekkürler bu aydınlatıcı cevap için

If it runs,it's crackable...
  • msansertekin kullanıcısına yanıt
    Ben bu iki tip sürüş şeklini dik bayırda denedim atmosferik motor için.

1. Arabayı 5bin 6bin devirde hızlanarak çıktım rampaları

2. Arabayı 4 üncü vitese sabitledim ve dip gaz yaptım. Motor tabi bağırmadı ve 4bin devir gördü en son belirli bir sabit hızda gitti.

Sonuç olarak yukarıda bir arkadaşın dediği gibi iki türde de çok yaktı araç. Fark olarak birinde motor bağırdı birinde bağırmadı. Tabi 2. Sürüş şekli daha sağlıklı.

Dizel motor yüksek devirlerde tam gazda daha çok strese maruz kalır. 1750 devirde peak turbo basıncında piston çalışırken, 2500 devirde aynı şartlarda çalışırsa piston hızından dolayı daha çok stres yaşar. duman, egr, püskürtme v.s. zaten teknolojisi çok eski değilse ecu tarafından ayarlanmakta. düşük turbo basıncında dip gazlarda (motorun bayıldığı devirler diyelim) ecu sensörlerden aldığı verilere göre püskürtme miktarını ayarlayıp motoru zengin karışıma düşürmez. Düşük devirde pompa bozar efsaneside eski tip sıralı pompalarda kaldı. common rail pompaları 1100 - 1200 devirden sonra çıgın basınçlar basabiliyor. basmasa bile, bahsedilen devirler altında motordan güç talebi olduğunda ecu ayarlaması nedeniyle fazla püskürtme yapılmadığı için yüksek basınça mazota ihtiyaç duymaz.
    dizel motoru öldüren basşlıca şartlar şunlardır:
    - düzensiz, hatalı enjektör püskürtmesi: yakıt homojen olmadığından piston eritirsiniz.
    - motor yağı bakımı: açıklamaya gerek yok.
    - ani bindirme: zaten yüksek basınçta çalışan motor, aniden, yüksek devirlerde 4'den 2'ye çekerseniz kol eğersiniz. bindirmeleri devrinde ve sakin yapmalı.
    - turbo arızaları: parça kırıp silindir üzerine alması yada ambeleye kalkma.
    - soğuk motorda yüksek devir: yetersiz yağlamaya girer.

günümüzde çoğu dizel motor enjektör hatasından dolayı hasar görmekte. bunu bir servis çalışanı olarak gözlemliyorum. yatak sarma, v.s. daha az oluyor. hararet olayını hesaba katmıyorum farklı bir konu.
    bakımlı bir dizeli insan gibi kullanırsanız kolay kolay kıramazsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Du Hast -- 7 Mart 2018; 1:22:3 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.