Şimdi Ara

Yani Amerika istediği anda Türkiye'nin ekonomisini böyle çökertebiliyor öyle mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
134
Cevap
4
Favori
28.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
197 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hani o güçlü Türkiye nerede?

    Hani o eski Türkiye yoktu?

    Kendileri itiraf etmiyor mu beyler? Ekonominin kötü olmasının sebebi Amerika demiyorlar mı?

    E nerede o zaman bağımsız Türkiye? Demek ki Amerika uzaktan, parmak uçlarıyla tuşlara basarak senin ekonomini 3 ayda yerle bir edebiliyormuş.


    Kendi kendilerini kandırmış oluyorlar, farkındalar mı? Asla!



  • İşin aslı, Amerika'nın yaptığı herhangi birşey yok. Daha doğrusu, Türkiye'yi bitirmek gibi bir düşünceleri yok. Bizimkilerin hırsızlıkları, beceriksizlikleri, aldıkları borçla yatırım yapmak yerine sefa sürmeleri ve ardından da Amerika'nın para politikasını değiştirip dışarı gönderdiği dolarları geri çağırması buna neden oldu.
    Millet son 15 yıldaki para bolluğunu fabrika yatırımlarına aktarırken biz Erdoğan'ın dünürlerinin, arkadaşlarının ve diğer tanıdıklarının inşaat şirketlerine gömdük ve sonunda da bu durumla karşılaştık.
    Özetle;
    Henüz Amerika'nın aklından "Türkiye'yi bitirelim." gibi bir düşünce geçmedi bile. Eğer bu düşünce geçseydi, biz şu anda bu yazıyı yazacak bilgisayarı çalıştıracak elektriği bulamıyor olurduk.
    Türkiye gibi bir ülkenin çok ciddi avantajları var. Bu avantajlar çok akıllıca kullanılabilirdi.

    Öncelikle, Türkiye'nin 400 milyar doların üzerinde bir dış borcu var. Ek olarak Türkiye ekonomisinin kabaca %61'i yabancı sermayeden oluşuyor.

    Mevcut yabancı sermayenin önemli bir kısmı üretim sektöründe olsa, gene dert değil. Üretici bir gecede dükkanı kapatıp gidemez. Ama bu sermayenin önemli bir kısmı finans sektöründe bulunuyor. Para bir gecede çekip gidebilir.

    Yabancı sermayeyi dengeli dağıtacak politikalar geliştirilseydi, dış borç da kontrol altında tutulsaydı, insanlara lale devri yaşatıp, tüketimi pompalamak yerine, üretime aktarılması sağlansa idi, bugün herşey çok farklı olurdu...

    Gelelim "çok ciddi avantaj"a... Ülke nüfusu 90 milyon. Milyonla ifade edibelecek kadar kalabalık genç ve çok parlak zihinlerimiz var. Bunların en kaymak tabakasını yabancı ülkelere zaten kaybediyoruz. Bu bütün orta gelişmiş dünyada yaşanan, normal bir şey. Genç okuyor. Genetikçi oluyor. İyi bir mühendis oluyor. Yurtdışında yüksek lisans, doktora yapıyor. Sonra Türkiye'ye bakıyor, uzmanlık alanında iş imkanı yok. Kalıyor o memlekette. Çok normal. Kızılacak bir şey değil.

    Peki, yurtdışına göçen beyinleri hiç olmazsa bir kısmını Türk sermayesi altında tutsak? Nasıl olacak bu iş? Basit. Yurtdışında eğitim görmüş ve bir girişim fikri olan gençlerimizi Türk sermayesi ile sermayelesek, kuracakları işletmeye sermaye karşılığı ortak olsak. Başarılı olursa bizim sermayemizi de uçursa. Buna bir fon ayırsak ve bu fonu büyütmeye kafayı koysak. Bu genç ABD'de ise ABD'de, Almanya'da ise Almanya'da, dünyanın neresinde olursa olsun bu genci fonlasak. Onun yükselişe geçmesi ile bizim fonumuz da yükselişe geçse? Belli bir süre içinde gelişmiş dünyada onların ekonomisine göre önemsiz, bizim ekonomimize göre hatırı sayılır miktarda bir sermaye geliştirsek, yabancının burada sahip olduğu sermayenin hızla geri çıkabileceğini düşündüğümüz kısmına karşılık, bu ülkelerde nakit veya anında nakte dönebilecek (fonladığımız şirketlerin hisse senedi) kaynağımız olsa...

    Belediyecilikten gelip, betona tapanlar pek düşünmez tabi böyle şeyleri; ama bu model gayet işleyebilir bir modeldir. Büyüttüğün sermayen kadar ekonominin hızla para çekilebilecek kısmını yabancıya açarsın. İşi dengeli yürütürsün. Bu noktada kimse 3 kuruşluk çıkar için bu karşılıklı çıkar modelini yıkmak istemez. Çok büyük bir çıkar olması lazım ki, adam bu düzeni yıkmak istesin...

    Yani, globalleşme denen zerzevatın tek taraflı işlemesine gıcığım. Madem dünya global bir köy, bunu çift taraflı kullanalım. Herkes herkese entegre olsun. 3 kuruşluk çıkarlar için yorgan yakma imkanı azalsın. Önümüzdeki en büyük örnek Fransa ve Almanya'dır. Hala birbirlerini haklı olarak bitleri kadar sevmezler. Ancak, çıkarlarını zamanla o kadar ortaklaştırmışlardır ki, şu anda birbirlerine hırlayamazlar. Ortak çıkarlarından çok daha büyük başka bir çıkar karşılarına çıkacak ki, birbirlerine hırlasınlar. O kadar trilyon dolarlık ortak çıkarları çiğnemeye değecek kadar büyük ne çıkar olabilir ki? Olmaz. O yüzden bu iki ülke açıkça karşı karşıya gelemez. Hedeflenen model aslında bu olmalı.

    Şu anda yaşanan tek taraflı bir durumdur. Bir çok açıdan göbeğinden bir iki dev ekonomiye bağlısın. Onun ise umurunda bile değil. Bizim onlarla aşık atacak güce ulaşmamız belki de hiç gerçekleşmeyecek. Umarım da olmaz. Bugün uzağız belki biraz, ama Türkiye'nin varoluş felsefesi emperyalist karşıtlığıdır. Bu çizgiden dışarı çıktığımız an, varoluş amacımızın dışına çıkarız. Bu da beni üzer. O yüzden, emperyalist devletlerle ekonomik anlamda hiçbir zaman aşık atamayabiliriz. Ama önemli de değildir. Buradaki varlıklarına onların memleketlerinde bir karşılık yaratabilirsek, bu da kafidir. Emperyalist emelleri sebebi ile coğrafyamızda karşı karşıya geldikçe de, başkaca enstrümanlarımız var. Gerekirse kullanırız.

    Ancak, tüm coğrafya için temel amaç, bir güç dengesi kurup, bu denge içinde yerel yönetimlerin söz hakkı olmasını sağlamaktır. Yani, Suriye'de sadece Rus'un değil, Rus, Türk, ABD güçlerine denge getirecek bir politika izleyip, Suriye'nin kendi ülkesinde söz hakkı olmasını sağlamak lazım gelir. Anti emperyalist isek, her ülkenin kendi geleceğini tayin hakkını savunmamız gerekir. Ha, Suriye'yi şu anda Esad temsil ediyor. Ediyorsa ediyor. Bu onların iç meselesi. Başka ülkenin iç meselesine karışmak da, benim düşünceme göre, Türkiye'nin kuruluş felsefesinden uzaklaşmak olur.

    -------------------------

    Sonuçta,
    1) Buradaki ekonomilerine karşılık, buradaki aktörlerin memleketlerinde karşılık ekonomi yaratmak lazım.
    2) Yerel yönetimlere, bölgedeki büyük güçler arasında denge kurmaya zorlayacak politikalar güderek, kendi ülkelerinin geleceğini tayin hakkını sağlamak lazım. Kendini anti emperyalist olarak tanımlıyorsan, böyle bir tutum içinde olmak boynunun borcudur.

    -------------------------

    Üf! Az önce liboşların bile seve seve kabul edebileceği bir orta yoldan bahsettim. Üstelik iç dünyamda sosyalist biriyim! Bıraksalar hepinizi 5 yılda kardeş yaparım. Ama henüz siyasetçi olacak kadar midesiz, yalancı ve düzenbaz değilim. Şaka lan şaka. Herif diplomasız olabilir, ama akıllı. Kabul etmek lazım. Muhtemelen benden daha akıllı. Etrafındakiler, yönlendirmeleri son 5 yıla kadar çok iyi yaptı. Halkı çok iyi manipüle etti. Bizi durmadan yendi. Yenmeye de bir süre daha devam edecek gibi. Bir de bunu bizi bölmeden, birbirimize düşürmeden yapaydı, "kendisi ve etrafındakiler siyasi deha" diyebilirdim... Ama diyemiyorum. Çünkü 85 yıllık kokuşmuş Nazi yöntemlerini kullanıyorlar. Yenilikçi bir tarafları yok.
  • Aslında Amerikayıda biz yönetiyoruz fakat orda söz dinlemeyen yaramaz çocuklar var şimdilik ufak tepek müdahale yapıyorlar reisimiz onların icabına bakıp yoluna devam edicektir
  • İşin aslı, Amerika'nın yaptığı herhangi birşey yok. Daha doğrusu, Türkiye'yi bitirmek gibi bir düşünceleri yok. Bizimkilerin hırsızlıkları, beceriksizlikleri, aldıkları borçla yatırım yapmak yerine sefa sürmeleri ve ardından da Amerika'nın para politikasını değiştirip dışarı gönderdiği dolarları geri çağırması buna neden oldu.
    Millet son 15 yıldaki para bolluğunu fabrika yatırımlarına aktarırken biz Erdoğan'ın dünürlerinin, arkadaşlarının ve diğer tanıdıklarının inşaat şirketlerine gömdük ve sonunda da bu durumla karşılaştık.
    Özetle;
    Henüz Amerika'nın aklından "Türkiye'yi bitirelim." gibi bir düşünce geçmedi bile. Eğer bu düşünce geçseydi, biz şu anda bu yazıyı yazacak bilgisayarı çalıştıracak elektriği bulamıyor olurduk.
  • Amerika'lık birşey yok üflesen uçacak şekilde ülke sebebi ülke ekonominin aşırı kırılgan olması zamanında doğru şekilde yatırım yapamaman yatırım yapılan herşeyin elde patlaması.
  • Recep Tayyip Erdoğan 2008 de öldürüldü ve yerine yossi kohen adında bir ingiliz ajan getirildi.
  • Adam sadece Türkiye yi değil, İsters Çin, Rusya,bazı AB ülkeleri dahil alayının ekonomik anlamda üstünden geçer.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslinda iyi oluyor bu olaylar, Global para birimi olan Dolar , Abd ile ters dustugunde silah olarak kullaniliyor.

    Abd bunu silah olarak irana Tr ye ve ya baska bir ulkeye kullaninca , zihinlerde guvensizlik olusacak.Yakin da olmasa da orta vadede ben dolara karsi bir olusum bekliyorum.
    Ayrica Abd nin bize tokat felan atmaya calistigida yok, ekominin bu halde olmasi %70 yonetimsel 30 da abd suriye multeci dis politika kaynakli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Baxa -- 6 Eylül 2018; 16:45:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani hükümetlerin görevi zaten her zaman seni geriye atmaya çalışacak ülkelere direnmektir zaten bunun bahanesi olmamalı.

    Ama şu soruyu sormadan edemiyorum " Amerikanın istediği zaman ekonomisine zarar veremeyeceği ülke var mı ki?"
  • Dünya ticaretini bir nevi kontrol eden ülke ABD.. Bu veletlere şaka geliyor herhalde.


    Biri yazmış Rusya ya yaptırım uyguladı sonuç sıfır. Şaka herhalde !!! Adamlar 2-3 sene şaftı kaydı ... Enflasyon ve faiz fırladı , büyüme sıfıra indi. Doğal kaynakları olmasa Rusya zor toparlandı ha bide askeri sanayi biraz ....


    Türkiye ve ABD arasında kriz olmasa dolar TL 4,5 - 5 TL arasında bir yerde idi.





    ABD ekonomik olarak , Çin ve AB hariç istediği her ülkeyi yamultur. Çin i de yamultur ama kendisi de zarar görür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 6 Eylül 2018; 18:46:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: webbie

    İşin aslı, Amerika'nın yaptığı herhangi birşey yok. Daha doğrusu, Türkiye'yi bitirmek gibi bir düşünceleri yok. Bizimkilerin hırsızlıkları, beceriksizlikleri, aldıkları borçla yatırım yapmak yerine sefa sürmeleri ve ardından da Amerika'nın para politikasını değiştirip dışarı gönderdiği dolarları geri çağırması buna neden oldu.
    Millet son 15 yıldaki para bolluğunu fabrika yatırımlarına aktarırken biz Erdoğan'ın dünürlerinin, arkadaşlarının ve diğer tanıdıklarının inşaat şirketlerine gömdük ve sonunda da bu durumla karşılaştık.
    Özetle;
    Henüz Amerika'nın aklından "Türkiye'yi bitirelim." gibi bir düşünce geçmedi bile. Eğer bu düşünce geçseydi, biz şu anda bu yazıyı yazacak bilgisayarı çalıştıracak elektriği bulamıyor olurduk.
    Bop projesi noldu peki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Biz super güç olduğumuz için cokertebiliyor.



    Super güç olmasak cokertemez .



    Yaşasın basmuhtar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 17 yıldır hep aynı terane, her zaman milletin yastık altına göz diktiler. Hâlâ doymadilar ama suçlu başkası oluyor, beceriksiz kim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendi yediklerin boklarının faturasını trumpa kesiyorlar.. aldıkları ucuz kredileri yıllarca dağa taşa binaya gömüp bol ve ucuz sıcak parayı üretime harcamadılar.. bu pembe rüya elbet birgün sona erecekti ve işte o kabus dolu günler başladı... erdoğan ve ekibi, asla hatalarını dile geitirp kabullenmezler, daima bir dış mihrak hikayesi ve biraz da dinden bahsederek, kitleleri etkilerler...

    alaman casusunu hemen teslim ettikleri gibi, papazı teslim etmiyorlar... işte bu da erdoğanın krize katkısıdır
  • Ya zaten olması gereken bu değil mi? Ülkenin nasıl yönetildiğini bir kenara bırakalım. Dünyanın süper gücü bir ülkenin ekonomisini 1 ayda yerle bir edemez mi? Kendimizi neden bu kadar yükseklerde görüyoruz? Biz buyuz yani. Sizce 1 dolar 1.5 TL mi olmalıydı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayır, bir hükûmet isterse ve başarırsa halkı dini simgelerle kandırıp ülke ekonomisini böyle hırpalayabiliyor. fakat silkilmek isteyen adamı tutamayız öyle degil mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayır, bir hükûmet isterse ve başarırsa halkı dini simgelerle kandırıp ülke ekonomisini böyle hırpalayabiliyor. fakat silkilmek isteyen adamı tutamayız öyle degil mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah kimseyi konu sahibi gibi yapmasın. Bu ülkenin düşük iq’ya ihtiyacı yok yeterince varken.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.