Şimdi Ara

Wimax nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yakın zamanda gene bu forumlarda satır aralarında duydum ama hala ne olduğunu tam anlayamadım. Bilen birileri basit cümlelerle wimax'ın ne olduğunu açıklayabilir mi lütfen? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?

İnşallah bizi Telekomun ADSL'inden kurtarabilecek birşeydir de yıkılan barajın suları gibi wimaxla coşarız

Türkiyeye gelecek mi bu wimax?

• Wimaxı Türkiye'de ilk vermeye başlayacak isslerden biri superonline.
    http://wimax.superonline.com/
  • wimax sistemi kablosuz internetin gelişmiş şeklidir. wimax hizmeti veren şirketler kuracakları vericilerle daha geniş bir kapsama alanına ve yüksek hızda internet erişimi mümkün olacak ve tabikide kablosuz olarak. telekominikasyon kurumu superonline, ekolay,koçnet vb. sirketlere wimax lisansı verecek ve bu şirketler kendi kuracakları altyapıyla türk telekoma bağlı olmadan internet hizmeti verecekler. bu şekilde yüksek hızda internet erişiminde türk telekomun tekeli kırılacak ve bizlerde daha ucuza daha hızlı ve geniş bir kapsama alanı altında internete giricez. ama öncelikle telekominikasyon kurumunun lisans vermesi gerekiyor.
  • gel gör ki telekominikasyon kurumu wimax lisansını kolay kolay verecege benzemiyor... zaten bu lisansı verdikleri anda tt'nin müsteri sayısında müthis bir düsüs olur internet ve bilgisayarı iyi bilen herkes wimaxa gecer, internetin sadece msn ve chat oldugunu zannedenler kalır birtek tt'de
  • TK'nın engellemeye çalıştığı teknoloji. ama bu iş olacak.
  • slm

vimax için superonline firması lisans almış durumda .kablosuz bir teknoloji olduğu için altyapı masrafları adsl tipi teknolojilere göre çok çok düşük.zaten bu saatten sonra firmaların adsl vs .(kablolu) gibi bir teknoloji için özellikle büyük şehirlerde altyapı kurmasını beklemek hayalcilik olacaktır.o yüzden mecburen wi-max gibi kablosuz teknolojilere yatırım yapacaklardır.

inşallah en kısa zamanda olurda telekom dan kurutulup adam gibi bir ücretle hızlı bir internet bağlantısına kavuşuruz.

saygılar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    IPTV nedir?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • superonline lisans almadı sadece deneme yapmak için telekominikasyon kurumundan izin aldı. test yayını yapmak için izin almakla lisans almak farklıdır.
    quote:

Orjinalden alıntı: bladey

slm

vimax için superonline firması lisans almış durumda .kablosuz bir teknoloji olduğu için altyapı masrafları adsl tipi teknolojilere göre çok çok düşük.zaten bu saatten sonra firmaların adsl vs .(kablolu) gibi bir teknoloji için özellikle büyük şehirlerde altyapı kurmasını beklemek hayalcilik olacaktır.o yüzden mecburen wi-max gibi kablosuz teknolojilere yatırım yapacaklardır.

inşallah en kısa zamanda olurda telekom dan kurutulup adam gibi bir ücretle hızlı bir internet bağlantısına kavuşuruz.

saygılar
  • wimax gelicek dertler bitecek

Telekomun son dönemlereki hız arttırıyoruz devrim yapıyoruz yaygaralarının bir sebebi daha anlaşılmış oldu
  • quote:

Orjinalden alıntı: NOdex

wimax gelicek dertler bitecek

Telekomun son dönemlereki hız arttırıyoruz devrim yapıyoruz yaygaralarının bir sebebi daha anlaşılmış oldu

Arkadaşlar kimse Wi-Max üzerine fazlaca heyecanlanıp yarın-öbürün T.Telekom (TTNet) ADSL'ine "daha ucuz" bir alternatif gelecek diye heveslenmesin. Ben de Wi-Max'ın biran önce gerçekleşmesini dört gözle bekleyenlerdenim ama realite maalesef böyle değil !... Burada (yukarıda) bazı arkadaşlar bunun nedenlerini kısmen açıklamışlar. Bu Forum'da açılımış Wi-Max vs. ADSL diye bir başlık daha var; onu da incelemenizi tavsiye ederim. [http://forum.donanimhaber.com/m_8236345/tm.htm ] Keza Darkhardware Forum'da da benzer bir başlık bulunmakta; orada da güncel bilgiler yer alıyor:http://www.darkhardware.com/phpbb/viewtopic.php?t=126158

İşin özü:
    1) Dünyada (başta ABD) olmak üzere Wi-Max standardı daha %100 tamamlanmamıştır. Bunun için 2007 sonu gibi tarihler verilmektedir (üstüne 6 ay da benden ilave ediniz...).
    2) Bu nedenle tepemizde bir direkte ve 3.5 GHz'de yayın yapacak bir Wi-Max vericisindeki işaretlerin daha düşük frekanslara indirgenmesinin ve tek tek evlere girmesinin pratik ve ekonomik yöntemi henüz anons edilememiştir. Alıcı tarafta bir anten (Digitürk anteni kadar olmasa bile) gerekmektedir ama her kullanıcının anten yerleştirmesi çok pratik olmayabilir. Ev içlerinde (kullanıcı mekanlarında) kullanılacak ADSL modem benzeri/fonksiyonundaki cihazların hele hele bunların Wi-Fi standardındaki kablosuz versiyonların seri üretime girmesi ve ucuzlaması herhalde 2008'lerden önce olamayacaktır... Kullanıcı tarafında haliyle 2 seçenek vardır: Antenle "alınan" 3.5 GHz'lik Wi-Max yayını ya bir set-top box ya da PC içine yerleştirilecek bir kartla daha düşük frekanslı ve herhalde bizim bugün kullandığımız Wi-Fi yani 802.11g standardına dönüştürülecektir. Yani ya harici bir "frekans dönüştürücü" ya da bunun PC içine takılabilecek "dahili" versiyonu. Bahsettiğim tarz alıcı antenin (kartla beraber) bir dizüstüne yerleştirilmesinin teknik olasılığını bilmiyorum; yakında öğreniriz umarım...
    3) Türkiye'deki durum teknolojik gelişme dışında zaten başka "felaketlere gebedir": bahsedildiği gibi 3.5 GHz bandının şu anda T.Telekom elinde bulunması, Telekominikasyon Kurumu (TK) ve hatta Rekabet Kurulu'nun T.Telekom ve TTNet'in "gizli koruyucuları" olmaları, vs. vs.
    4) Şu anda sayısını tam bilemiyorum ama Superonline, Doğan Telekom, KoçNet ve Borusan Telekom'un (ve muhtemelen birkaç başka Şirket'in) TK'dam deneme amaçlı Wi-Max izinleri aldığı malumdur ve birtakım test yayınları yapılmaya başlanmıştır. Ancak bunların "ticari" veya "bireysel kullanıma" dönüştürülmesi şu an için söz konusu dahi değildir. Lisansların verilmesi konusuna gelince: 2007'i başında bu lisansların alınabilme olasılığı bile Sn. Superonline Genel Müdürünce görülen "tatlı bir hayal"dir; bana göre... Keşke ben yanılıyor olsam...

Yine de bütün bunlar Wi-Max konusunu unutmak veya savsaklamak için geçerli nedenler değildir. (İnsanoğlu hayal ettiği sürece yaşarmış ya...)
    Konuyla ilgili güncelleme ve gelişmeleri takip edebilmek için ltf. aşağıdaki linkleri sık kullananlar listenize ekleyiniz:
    1)http://www.wimaxforum.org/home
    2)http://www.wimaxturkiye.com/index.php
    3)http://www.wimaxtrends.com/
    4)http://wimax.superonline.com/

Herkese güzel günler, gelecekler ve Wi-Max hayalleri diliyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 23 Temmuz 2006; 9:07:34 >

• ya wimax benim bildiğim yaklaşık bi buçuk senedir falan ağızlarda dolanıyo
    hatta istanbulda pilot bölgeler bile vardı.
    ki bu bildikleriim geçen senenin bilgileri.
    şimdi ne oldu hiç bilmiyorum.

wimax demek mutluluk mu demek bilmiyorum ama
    'metre'ler yerine 'kilometre'ler lafı insanı heyecanlandırmıyo değil
  • arkadaşlar IEEE 802.16 ticari adıyla wimax hakkında elinizde ayrıntılı teknik bilgi içeren türkçe bir rapor var mı,ya da nerden bulabilirim,yardımcı olursanız çok sevinirim,şimdiden teşekkurler.
  • hatta wimax operetörleri kurulucak denmişti
    mesala avea çeken yerde nete rahatlıkla girebileceksin.
  • Düşünsene 20 mbit 49 lira
  • quote:

Orjinalden alıntı: kullanici adi

bu şekilde yüksek hızda internet erişiminde türk telekomun tekeli kırılacak ve bizlerde daha ucuza daha hızlı ve geniş bir kapsama alanı altında internete giricez. ama öncelikle telekominikasyon kurumunun lisans vermesi gerekiyor.

yanlis.
    sol,turk telekom uzerinden yurtdisina cikiyor.Turk telekomun sol a saglidigi altyapinin maliyeti,wimax fiyatlarini belirliycek,Turk telekomunda wimax gelicek tekel kalkacak endisesi yoktur heralde cunku bu olmayacak...sadece adsl ve kablonet in ulasmadigi yerlere ulasabilir.musteri calar alt tarafi..Bana kalirsa wimax daha cok kurumsala uygun internet secimi,cunku sirketleri fiber optik hat doseme gibi masraflardan kurtaracak.Ayrica wimax in hava sartlarindan etkilenip etkilenmedigide mechul.
    Arkadasin dedigi dogruysa lisansi varsa sol un coktan hizmet vermeye baslamisti.Altyapi hazirliyor olabilirler.Gorecegiz

• quote:

yanlis.
    sol,turk telekom uzerinden yurtdisina cikiyor.Turk telekomun sol a saglidigi altyapinin maliyeti,wimax fiyatlarini belirliycek,

Peki yarin obur gun bir sirket cikip ben kendi fiber optik kablolarimi kuracam telekom'a bagli olmak istemiyorum derse ne olur? Komsu ulkelerdeki internet fiyatlarina bakarsak ve bolgesel dagitim sistemlerinin de az cok yakin oldugunu da varsayarsak yine birileri bizi acaip kazikliyor.

Bence Turkiyede ozel bir sirket icin acaip potansiyel var, ama buyuk yatirim gerektirecek. Superonline, koc, sabanci filan telekoma yatirim yapacak sirketler degiller. Ve devlet bu tarz bir sirketin piyasaya girmesini de onleyemez. Telekomda tekel yasak, AB mahkemelerine kadar gider bir yasak soz konusu olursa. Ama biz yine devlet babanin yatirim yapmasini bekleyip babayi alacaz, Ozal ile baslayan serbest piyasaya gecis 25 sene onceydi ama kimse yatirim yapmadi....

Ha konu WiMax, WiMax heyecan yaratacak bir teknoloji gibi gozukuyor ama tam olarak nerede nasil kullanilacagi belli degil. Bazilari bunu 3G'ye rakip, bazilari da 4G icin onemli bir eleman goruyor. Ama WiMax hakkinda biraz okuyunca, telekominikasyonda son kilometre kablonun yerine bir teknoloji deniliyor. Yani santralden evlere baglanti olarak algiliyorum ben bunu. Su ana kadar yapilan yorumlar dogru, aboneye internet hatti saglayacak gelecekte.

Nintendo WiMax'li konsol uretecekti ama ne oldu bilmiyorum. Amac Nintendo sahibi olanlarin sehirlerde birbirlerine ulasabilmeleri ve network oyunlari oynayabilmesiydi...

Kolay gelsin...

• ben Cebit'te doğan online firmasına gittim sırf bu wimax nedir öğreneyim die kısaca söylediklerini anlatayım.

"biz doğan online olarak test lisansını aldık ve altyapımızı kuruyoruz şu anda. ancak bu teknolojinin son kullanıcılara ulaşması yaklaşık 1 sene kadar alır açıkça söyleyebilirim. bu teknoloji bir kablosuz ağ teknolojisidir. ancak yayım gücü oldukça yüksek. yani size söyle söyleyebilirim. biz şu anda bu teknolojinin testi için doğan medya center'ın orayı yani güneşliyi kullanıyoruz. buradan kuşbakışı 6-7 km uzaktaki bir bölgeye kadar yaklaşık 10Mbit.lik bağlantı sağlayabiliyoruz. bu ne demek? mesela siz güneşliye 4 km mesafede evinizdesiniz ve bizim sağladığımız bu kablosuz interneti kullanabilirsiniz. ancak bunu da kullanabilmemiz belirli abonelikler çıkacaktır. yalnız henüz bununla ilgili bir tarife belirlenmedi. ayrıca bildiğiniz kablosuz internet yani 802.1x ağları değil bu wimax. bu teknolojiyi kullanbilmeniz için yakında bununla ilgili aparat ve ürünler de çıkacaktır. hatta bazı notebooklar da bu teknolojiye uygun yapılacaktır. Şu anda wimax'i notebook'unzla yakalayabildiğiniz ağlar gibi yakalayamazsınız yani."

yorumlar sizin

• quote:

ayrıca bildiğiniz kablosuz internet yani 802.1x ağları değil bu wimax

WiMax=802.16 yani yine 802.1x sinifindan...

Internet olmasi icin IP yani internet protokol gerekiyor, bu kablosuz baglanti teknolojileri OSI modelinde Data Link baglantilari oluyor, IP'nin bir alti. Bunlara IP tasiyicisi da diyebiliriz. Esasinda kablosuz internet tam olarak dogru bir deyim degil. Kablosuz LAN daha dogru olan terimdir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ali_7

quote:

ayrıca bildiğiniz kablosuz internet yani 802.1x ağları değil bu wimax

WiMax=802.16 yani yine 802.1x sinifindan...

Internet olmasi icin IP yani internet protokol gerekiyor, bu kablosuz baglanti teknolojileri OSI modelinde Data Link baglantilari oluyor, IP'nin bir alti. Bunlara IP tasiyicisi da diyebiliriz. Esasinda kablosuz internet tam olarak dogru bir deyim degil. Kablosuz LAN daha dogru olan terimdir.

walla o adamın dediği buydu ben onun yalancısıyım. o sıralarda benim wimax ile ilgili bilgim yoktu itiraz edememişim o yuzden

peki notebook taki 802.11b/g bunu desteklemiyor mu dediği gibi adamın?

• WiMax radyo teknolojisi olarak WiFidan farkli olacak o yuzden 802.11 alicilari calismaz. WiFi zaten tek bir teknoloji degil, 2-3 teknolojinin toplamidir, WiMax da oyle. 2-3 tane farkli radyo teknolojisi olacak ama bunlarin birbirleri ile calismasi gerekecek. Ornegin WLAN ayarlarini yaparken, Avrupada 13 kanal var, ama USA'de 11.

Tam olarak bende bilmiyorum, ama WiFi ve Bluetooth 2.4 GHz'te lisanssiz frekansta calisiyor. 2.4 GHz herkese acik. Anladigim kadariyla WiMax da lisanssiz olmak istiyor ama bu olur mu bilmem. Lisansiz bir frekasta calismasi demek herkesin kucuk capta telekom sirketi kurmasi demektir, bu da ticari acidan biraz mantiksiz geliyor, ozellikle su anda Turkiyede gerceklesmesi zor. Zaten komsular ADSL baglantilarini su an bile paylasiyor, WiMax gibi bir teknoloji ile bu daha da kolaylasir ve ADSL abone sayisi da tahminimce azalir.

Ama yukarida da dedigim gibi Nintendo her oyun konsoluna WiMax koyacaksa her konsol icin lisans alacak da degil. Turkiyedeki lisans kurallarini daha iyi ogrenmek gerekiyor.

Kablosuz (telsiz) iletisimde operatorler ve kullanicilar icin ana sorun lisans zaten. Dunya hukumetleri ellerindeki para makinalarini birakmak istemiyorlar, yoksa GSM (GSMin TDMA kullanmasindan dogan limitleri var) benzeri bir teknoloji ile cok iyi data yayini yapilabilinir. Klasik telekomda en buyuk yatirim zaten bakir kablolardir (referans tenenbaum) telsiz iletisimde bu yatirim gerekmediginden daha ucuz yollardan iletisim mumkun. Afrikada devletin girmedigi bircok yerde tek iletisim yolu GSM.

Dogan yetkilisinin de dedigi gibi su an zamani degil, 1 sene daha surer bu teknolojinin oturmasi. Cin'de WiMax adaptorler uretiliyor su an, ama hangi ulke lisanslarina uygun bilmiyourm.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.