Şimdi Ara

Wimax nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Şimdi arkadaşlar iyi güzel şeyler yazıyorsunuz da unutulan bir noktayı hatırlatmak isterim. Bildiğiniz gibi biz kablolarla santrallere oradan ana çıkış noktalarına oradan da YURTDIŞI çıkışlarına bağlanıyoruz ve hepsi TT üzerinden oluyor. Örneğin Superonline Adsl kullanan biri de kabloyla telekom santraline bağlanıyor ve işin sonunda yurtdışına oradan çıkıyor.

Şimdi wi max gelirse durum ne olacak bakalım....

Kullanıcı kablosuz olarak yerel wimax sinyal dağıtıcısına bağlanır. Wimax sinyal dağıtıcısı kabloyla SuperOnLine ana dağıtım santraline bağlanır. SOL ana dağıtım santralıi de fiberoptik ile eski ve biricik dostumuz TürkTelekom yurtdışı çıkışlarına bağlanır çünkü ülkemizde yurtdışı çıkışı satın alma sevk ve idare etme hakkı onun elindedir. Sonuçta siz nasıl evde ki kablosuz routera 54megabit ile bağlanıyor ama 1 megabit internet kullanıyorsanız yine aynı şey olur. Yani wimaxde atıyorum tamamen 100 megabit bir bant genişliğiniz olur ama 49 milyon vererek bunun 1 megabitini kullanır ve 6 gb toraman bir kotanız olur. Ha wimax şöyle bir avantaj sunabilir. Yurt içi serverlardan daha hızlı (5-10-20 megabit) indirme sağlar ama bu da 10 megabit bağlantı için ayda 9 milyar ödeyen datacenterları tamamen kitler. Yani wimax ilk etapta uzun süre sadece adsl olmayan yerlerde kurulacak ve tarifeleri de ttden pek farklı olmayacak ve yabancıların deyimini Türkçe'ye çevirirsek "başka bir bağlantı çeşidi daha" olacak

Ha TK neden lisans vermiyor. Standartlar daha tam belli değil diye. TK bu konuda oldukça hassastır. Örneğin cep telefonu baz istasyonları Avrupa'da çalıştıklarından 8 Amerika'da çalıştıklarından 40 kat daha az güçle çalışıyorlar TK kararı nedeni ile. Zaten o yüzden bu kadar çok baz istasyonu var :)

• quote:

Orjinalden alıntı: Zwandar

Şimdi arkadaşlar iyi güzel şeyler yazıyorsunuz da unutulan bir noktayı hatırlatmak isterim. Bildiğiniz gibi biz kablolarla santrallere oradan ana çıkış noktalarına oradan da YURTDIŞI çıkışlarına bağlanıyoruz ve hepsi TT üzerinden oluyor. Örneğin Superonline Adsl kullanan biri de kabloyla telekom santraline bağlanıyor ve işin sonunda yurtdışına oradan çıkıyor.

Şimdi wi max gelirse durum ne olacak bakalım....

Kullanıcı kablosuz olarak yerel wimax sinyal dağıtıcısına bağlanır. Wimax sinyal dağıtıcısı kabloyla SuperOnLine ana dağıtım santraline bağlanır. SOL ana dağıtım santralıi de fiberoptik ile eski ve biricik dostumuz TürkTelekom yurtdışı çıkışlarına bağlanır çünkü ülkemizde yurtdışı çıkışı satın alma sevk ve idare etme hakkı onun elindedir. Sonuçta siz nasıl evde ki kablosuz routera 54megabit ile bağlanıyor ama 1 megabit internet kullanıyorsanız yine aynı şey olur. Yani wimaxde atıyorum tamamen 100 megabit bir bant genişliğiniz olur ama 49 milyon vererek bunun 1 megabitini kullanır ve 6 gb toraman bir kotanız olur. Ha wimax şöyle bir avantaj sunabilir. Yurt içi serverlardan daha hızlı (5-10-20 megabit) indirme sağlar ama bu da 10 megabit bağlantı için ayda 9 milyar ödeyen datacenterları tamamen kitler. Yani wimax ilk etapta uzun süre sadece adsl olmayan yerlerde kurulacak ve tarifeleri de ttden pek farklı olmayacak ve yabancıların deyimini Türkçe'ye çevirirsek "başka bir bağlantı çeşidi daha" olacak

Ha TK neden lisans vermiyor. Standartlar daha tam belli değil diye. TK bu konuda oldukça hassastır. Örneğin cep telefonu baz istasyonları Avrupa'da çalıştıklarından 8 Amerika'da çalıştıklarından 40 kat daha az güçle çalışıyorlar TK kararı nedeni ile. Zaten o yüzden bu kadar çok baz istasyonu var :)

1) Yurtdışı Internet bağlantısı sağlamak üzere istenirse (ve de maliyeti kurtaracaksa... ayrıca kapasitesi yetecekse!...) Uydu Çıkışından da istifade mümkündür. En azından teknik olarak mümkündür ama uygulamada kısıtlamalar olabilir.
    2) Çok kimsenin bilmediği bir konu: Son günlerde gündeme gelmiş bir Natilus Bağlantısı (kablosu) var ya işte oradaki kurulu kapasitenin hepsi Türk Telekom'a ait değil. Bugün ciddi ve sıkı bir Internet sağlayıcısı çıksa adamlardan, halen Türkiye'n,n bugünkü kapasitesinden bile fazla bi kapasiteyi "kapatabilir" ama tabi orada ne biçim dolaplar döneceğini; T.Telekom'un TK'yı da kullanarak bunu sonuna kadar engellemeye çalışacağını da söylemeye gerek yok sanırım!...
    3) GSM Baz istasyonları konusunda dedikleriniz aynen öyle ise TK'nın bu sub-standart uygulamasını sadece ve sadece caanım yurdum insanının sağlığını düşünerek yaptırttığını zannetmek saftoronluk olur. Biliyorsunuz; o baz istasyonlarının yan donanımı ile birlikte alayı "ithal edilmekte..."

Not: Yukarıda Wi-Max konusunda söylenenlere büyük ölçüde katılıyorum. Wi-Max da aynen bir ADSL gibi, ancak ondan farklı olarak kablosuz olan ve oldukça da geniş menzilli olacak, bir yayın/dağıtım sistemidir. Daha ticari olarak Wi-Max alıcılı tüketicinin kullanıcağı donanımlar (masaüstü, dizüstü) yok. Ama evinize apartmanınıza Wi-Max yayınlarını almak için takabileceğiniz Digitürk benzeri anten çanakları ve frekans düşürücü donanım var. Yani Wi-Max'ı Wi-Fi'ye indirgeyebiliyoruz ama henüz bunlar da oldukça pahalı.

Bugünlük bu kadarı yeter herhalde...

• 2-3 Sene sonra TEKELOM'un 3 GB kotayla sizi abone yapacağı sistemdir!
  • quote:

Orjinalden alıntı: mafaky
    Uydu Çıkışından da istifade mümkündür.

yanlish

uyduya hicbi turlu upload yapamazsin bu yuzden karasal baglantilar kullanilir.Explorer a sayfa girdigin zaman upload yapmis oluyorsun mesela

uydu herzaman alternatif yurtdisi erisimi olmustur hicbirzaman primary olarak kullanilmaz
    uyduda latency cok yuksektir.ayrica uydu baglantilarda loss adsl ve kabloya oranla daha fazladir
  • Maliyeti kurtarmak falan diyorsunuz ben yurtdışına çıkışı alma "lisansına" sadece Telekom'un sahip olduğunu diğer firmaların A tipi lisansla ancak telekom alt yapısı üzerinden çalışabileceğini bu gün Sabancı ya da Koç çıksa 10 milyar dolar bütçem var kablo döşüycem istanbul'a dese bile bunu yapamıycaklarını söylüyorum. Yani teknik değil pratik iktisadi değil hukuki kısıtlamalar...
  • quote:

Maliyeti kurtarmak falan diyorsunuz ben yurtdışına çıkışı alma "lisansına" sadece Telekom'un sahip olduğunu diğer firmaların A tipi lisansla ancak telekom alt yapısı üzerinden çalışabileceğini bu gün Sabancı ya da Koç çıksa 10 milyar dolar bütçem var kablo döşüycem istanbul'a dese bile bunu yapamıycaklarını söylüyorum. Yani teknik değil pratik iktisadi değil hukuki kısıtlamalar...

Bunda eminmisiniz? Su an lisans sahibi sadece telekom, ama haberlesmede tekel yasak. O yuzden gec de olsa Turkiye'de de ozellestirildi. Bence saglam bir sirket yatirim yapmak istese mecburen lisans vermek zorundalar. Buna halk arasinda AB yasalari da diyorlar :-)
  • Wimax guzel bir hadisedir deneme fırsati buldum super
  • Verdikleri a tipi lisansı bir inceleyin isterseniz orada altyapı oluşturma seçeneği var mı yoksa tt altyapısını kullanır mı diyor bir bakın? Telekom altyapısını teknik ölçüler dahilinde açmak ZORUNDA olduğundan tekel olamıyor. Fakat diğer firmalarda 0 alt yapı kuramıyor. Kurabilseler bile yolları caddeleri neye istinadene kazacaklar özel şrketlerin kamu gücü kullanması durumu söz konusu olur ki bu da karmaşık bir konu
  • wireless metropolitan area network
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.