evet atılım yapması bekleniyor Solar üzerine Aksen'nin. Naten'i inceliyim teşekkürler |
Uzun Vadeli Borsa Yatırımı Günlüğüm (26. sayfa)

-
-
yüzlerce olmasının çok önemi yok hocam,devlete yakın şirketlere yönelmek yeterli bu adamlardan pay kapması çok zor ufak firmaların.
-
-
TEMETTÜ HİSSELERİyoutube
5 yıl önce SISE Şişecam hisse alsanız, gelen temettüleri geri yatırsanız portföyünüzün değeri ve pay sayınız ne olurdu. Altın ve dövize kıyasla kazancınız nasıl olurdu ? ►Websitem: https://temettuhisseleri.com ►Twitter: https://twitter.com/temettuhissehttps://www.youtube.com/watch?v=QTWP92c-Zck -
-
Kaç lirayla başlayabiliriz?
-
bu konuda genel görüş maaşınızın %25 i ni yatırıma ayırmak gerekli. tabi asgari ücretliyse ve kirada oturuyorsa birikim ve tasarruf yapmak bu enflasyonist ortamda çok zor.
eğer kirada oturmuyorsanız kendinizi kirada oturuyormuş gibi farz edip kiraya vereceğiniz para kadar parayı bu tür hisse senetlerine yatırabilirsiniz.
başlangıç bütçesi ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur tabiki.
şimdi
1000tl lik hisse %1 artsa 10tl kazanmış olursun.
10000tl %1 artsa 100tl
10000tl %1 artsa 1000tl
1 milyon tl %1 artsa 10000tl.
şimdi ben 100k barajını geçtiğim için borsanın her %1 aşağı ve yukarı gidişinden 1000tl kazanıyorum veya kaybediyorum.
burada düşünürmesi gereken başka şeyse alacağın temettü miktarı mesela benim şuan ereğli deki lot sayım 600 e ulaştı.
ereğli 2023 te yine 4tl temettü verse ben 2400tl kazanmış olacağım 12 aya bölünce aylık 200tl temettü geliri demek. eğer 5tl verirse bu sefer aylık 250 ye çıkar kazancım. gelen temettüleri de hisseye geri yatırarak lot sayısını daha da artırıp gelecek yıllardaki temettüden daha çok pay almayı sağlayacaksın.
bu yol çok meşakkatli ve sabır istiyor. biz finansal özgürlüğümüze kavuşana dek ne krizler olacak,ne düşüşler yaşanacak.
-
Ne alalım var mı? ucuza bir şeyler?
-
Temettü yatırımının hedef aldığı kitle çok belli.
Ev alip ardindan aldigim evin kirasi ile mi geçinmek istiyorum yoksa hisse alıp hissenen verdiği temettü ile mi geçinmek istiyorum. ( Bu arada şu temettü kelimesine Türkçe bir karşılık bulsalar keşke ...)
Sonuçta ev alırsan ev eskiyor , ev alırsan kiracı ile uğraşmak zorundasın ev demek dert demek.
Fakat bir temettü yatırımcısı da muhafazakar yatırımcı olmalıdır . Büyüme hisseleri alıyorum hisse uçacak kacacak parayı vuracağız değilde büyük ve köklü şirketlere yatırım yapıp kağıt riskini minimuma indirip dağıtılacak kar payına odaklanmalidir .
Zaten temettü dağıtımını da genelde sektörde yerini sağlamlaştırmis artık pek fazla olağanüstü büyüme göstermeyen şirketler yapar .
Büyüme kağıtları sürekli yatırım yaptığı için temettuye para kalmaz veya tam tersine bedelli sermaye arttırımı ile sizden para bile isteyebilir yatırım yapacağım diye veya sektörde yeri sağlam olmayan şirketler gelecekte finansal krize girebilir dolayisi ile temettü yatırımcısı dediğim gibi tutucu "conservative" olur ve olmalıdır....
Unutmayın sizin amacınız kağıttan para kazanmak değil kardan para kazanmaktır .Şirket ve üretimi pazar payı sabit kaldıkça da enflasyon ne olursa olsun bu kağıtlar enflasyon kadar nominal değerini arttıracağı için enflasyona yenilmeden yillik kazanc elde edersiniz..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 8 Temmuz 2022; 9:48:10 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
temettünün türkçe karşılığı kar payı, gerçi buradaki kar sözçüğü bile Arapça kökenli.
benim portföy karma bir portföy. içinde hem büyüme hem temettü hisseleri var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozbey08 -- 8 Temmuz 2022; 10:27:16 > -
Kar kelimesi eski Türkçede varmış eski Türkçe kār sözcüğünden evrilmiş kar kelimesi tarihte bilinen ilk kez kar "aynı anlamda" Orhun Yazıtları (735) : süŋüg batımı karıg söküpen [süngü batımı karı aşıp] kullanılmış tarihte biz ait olan çoğu kelime köküne yabancılar sahip çıkıyor ama biraz araştırdığınızda çoğu kelimenin değişerek veya aynen kalarak öz Türkçe olduğu ortaya çıkıyor.
-
Yatırım fonu ile farkı nedir?
-
Hisse senedi yatırımında amaç bol kazanç elde etmekse ya da diyelim on yıl sonra elde edeceğimiz temettülerle emekli hayatı yaşayabilmekse, şimdiden temettüsü bol kağıtlara yönelmek doğru mu? Eğer beklentisi ya da hikayesi olan, mesela sermaye artırımına giderek hisse dağıtımı yapacak -görece- ufak sermayeli şirketlerin biraz daha fazla risk barındıran hisseleri ile portföyümüzü oluşturursak, on yıllık hedefi mesela, diyelim beş yıla indiremez miyiz? Bence indiririz.
Şöyle ki: Henüz sermayesi diğerlerine göre ufak olan ama büyüme potansiyeli olan şirketlerden mesela 6-8 tanesini seçip, portföyümüzü bunlardan oluştururuz. Diyelim 3-4 tanesinde yani yarısında yanıldık. Ama diğer yarısı bizi haklı çıkardı ve dörtte biri de inanılmaz derecede uçtu gitti. Bu durumda bize kazandıran hisseler içinde fiyatı 20-30-50 kat artmış olanlar olur. Diğer türlü totalde dolar bazında 3-5 kat artışı çok iyi bulurken, bu şekilde sermayemiz yine dolar bazında 15-20 kat artabilir. Üstelik yarı sürede. (YTD) :D
Elbette tek hisseye yönelmek kumar olur ama çoklu hissede daha karlı sonuca ulaşılabilir.
Bu düşünceden hareketle, bu türden hisselere dair önerileriniz, yorumlarınız varsa duymak isterim. Çünkü aklımda hisse senetleri ile ilgilenme fikri oluştu yeniden. Hatta bu konuda bir başlık bile açtım: https://forum.donanimhaber.com/bist-hikayesi-ve-beklentisi-olan-hisse-senetleri-bilgi-paylasimi--153277953
Bu konuda bilginiz varsa duymak isterim.
Hepimize bol kazançlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 11 Temmuz 2022; 20:49:27 >
-
teoride haklı olabilirsiniz ama pratikte o iş zor. neden mi?
çünkü küçük sermayeli şirket evet evet çok yükselebiliyorlar ama aynı zamanda çok da düşebiliyorlar.
aylarca hatta belki 1 yıl boyunca düşen küçük sermayeli şirket hissesine sahip olduğunu düşün acaba bu hisseyi almakla yanlış mı yaptım? demeye başlarsın ve zararına kol kesip başka hisseye geçersin.
ama temettü veren şirket hissesindeysen fiyatı düşse bile dersin ki temettüsünü alıp kullanırım veya hisse fiyatı düşmüşken daha çok lot alıp daha çok temettü alırım diye motive olursun.
mesela erbosan grafiğine bakalım 2018 de erbosan almış biri 2020 yılına kadar sürekli zararda beklemiş bu adama sen 2020 yılında erbosanda beklemeye devam et erbosan birden çok artacak desen hadi lan bu borsada yatırım yapılmaz,borsa kumar derdi.
2 yıl boyunca zararda beklemeyi kimse kolay kolay kaldıramaz ve sonunda pes edip satar.
şurda Ereğli sadece 1 aydır zararda ona bile millet söylenip duruyor.
-
Hisseden temettü ya da istikrar bekleyen için dediğim yöntem uygun değil evet. 'Al-unut' yapabilen ve çok uzun vadeyi en baştan göze almış biri için ise avantajlı diye düşünüyorum.
Peki çoklu sayıda riskli hisselere yönelmiş, yabancı fon var mıdır ki? Böylece liranın enflasyon karşısındaki kaybından daha az etkilenir ve seçim işini de ilgili profesyonel fon yönetimine bırakmış oluruz.
Düzenleme: Riskli hisselere yönelmiş yerli hisse fon varsa, onu da bilmek isterim. Ya da belki aransa bulunabilir denilirse de araştırmak gerekir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 12 Temmuz 2022; 0:37:1 > -
takip
-
temettu gelecek diye zarar da beklemenin anlami olmadigini dusunuyorum. 100bin liraniz varsa 30 tane belli! sirket secip dustukce 1000 liralik almak daha dogru. ilk dususte 30bin harcadiniz ... fibo seviyelerinde 2000 alip asagida 1000 ile devam edilebilir. ama butun paranizi asla tek kalemde hisse altin vs almayin. ayrica izlediginiz analiz videolari sizi yonlendiriyor. kademelerin arasini genis tutarsaniz batmazsiniz. yatirim demek 5 yil sonrasi demektir. acele etmeyin alimlarinizda..
-
yanlış.
1-30 tane şirket hissesi çok fazla. 30 tane hisse almak yerine git endeks fonu al daha yi.
2-temettü gelecek diye zarar da beklemek mantıklıdır. mantıksız olan zararına hisse satmaktır. temettü hissesi fiyatı düşmüşse temettü verimi artmış demektir.
mesela 2023 te ereğli yine hisse başı 4tl dağıtsa 26tl lerden hisse alınların temettü verimi sizce ne olacaktır? %15,5 olur.
3-10-14 tane güzel hisse seçip onların fiyatı düştükçe ekleme yapmak daha mantıklı değil mi?
-
sirketlerin dusus mumu uzunluk farklari nedeniyle. ortalama zarari dusurmek icin 30 hisse sectim. kasa 1/4 nakit kaldi..
2. aslinda haklisin bir sirket fibo xx e dusse ordan da dususune devam etse bile. 1 2 yil sonra tekrar belki daha yuksek degerlere gidecek. zararina satmak mantikli degil onun yerine azar azar aliyorum
3. hissesine gore degisir. mesela 5 liradan dusen AKGRT AKsigorta bedelli istedi 2.5 fiyati var. tepeden elinde hisse tutanlarin hisssedeki zarari yuzde 50 . investing forumlarda 350bin yatirmis kisiler gordum. temettu icin biriktiriyorlar mis ama akgrt ellerine vermis..
cogu hisse kar aciklasa bile turkiyede adalet olmadigi icin hisse fiyatlari uzun sure dusebiliyor.biktirana kadar... ona hazirlik olmak gerek. o yuzden 30 hisse sectim.
nerde hata yaptim.? surekli analiz videosu ceken tw hustadlari full malda olduklarini soyluyorlardi.. bende bazi hisselerde ornegin FROTO kademe agirligim fazla .
-
tek bir hisseye yatırım yapmak çok büyük risktir. 30 hisseye parayı dağıtmak da mantıklı değildir.
bir hisse sırf temettü veriyor diye alınmaz. aynı zamanda kar ediyor olması gerek. aksigorta bilançosuna bakınca kar ediyor gözükmüyor.
yani ocak ve nisan ayında bu şirketin bilançolarına bakmayıp sırf temettü için beklemek elbette hata olur.
mesela Ereğli fiyatı düştü ya ereğli bilançosunda net dönem zararı var mı? yok. o halde hisseyi satmak için bir sebet yok. ha 2 çeyrek bilançolarında şşirketin zarar ettiğini görürsek o vakit ereğli de de temettü için beklemek hata our. çünkü şirket kar edecekki temettü verebilsin kar edemeyen şirket nasıl temettü dağıtsın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X