Arkadaşlarım, abilerim şimdi herkes telefon ile plaka sorgulayıp hasar kayıtlarına ulaşabiliyorlar. Ama galericiler ve işi bilen uyanıklar bunun açığını bulmuşlar sanırım...
Şimdi tamamen örnek veriyorum; bir araç var Ankara plaka ile Pert olup çekme belgeli İstanbul'da bir hasarlı araç alan sovtajcı firma tarafından satın alınıyor. Araç toplanıyor haliyle 34 plaka olarak yeni tescil ediliyor. Plaka sorgulamada tabi aracın üzerindeki plakayı sorgulayınca plaka değişikliği olduğu için geçmiş plakadaki hasarı bulunamıyor. Ancak geçmiş hasarları şase nosu ile çıkıyor...
Ben kendi aracımı sattım 1,5 hafta önce şimdi sahibinden vs. araç araştırıyorum. Aklıma yatan aracı Tramer'den sorgulama yapıp şase nosuna ulaşıyorum ve tekrar şase no ile sorgulayınca geçmişine ulaşıyorum.
Bir araç beğendim sahibi yazmış 2 parça boya var ön çamurluk, arka çamurluk diye değişensiz; dedim olabilir boya 2007-2008 model araç plakayı sorguladım temiz çıktı, şaseyi sorgulayınca araç 2009 yılında 25.000 TL'den başka şehirde çekme belgeli pert işlemi görmüş... Şimdi satıcı gerçekten bilmiyor aracının öyle olduğunu yada biliyor çakallık yapıyor olabilir, kimsenin günahını almayalım.
Mesaj yoluyla Tramer üzerinden sorgulama varmı bilmiyorum ben 11-12 yıldım eksper işinin içinde olduğum için tramer üzeriden daha detaylı olarak sorgulama yapabiliyorum. O yüzden herkesi dikkatli olması için uyarmak istedim. En azından aracın şase nosunu alabilirseniz yetkili servislerde hasar birimlerinden sorgulatabilirsiniz aracı. Tabi markanın bütün ağı merkezi sistemse TR içinde girdiği bütün servisleri işlemleri görebilirler...
Önemli Bi Konu,Güzel Paylaşım Teşekkürler.
Sanırım Bu Şekilde Pert Araba Alıp Kasko Yapılamayacağını Duyduğu Zaman Olayı Anlayan 2 Forum Üyesi Vardı.
Konu Sabitlenmeli ...
arabanızda kasko yoktur hata sizdedir. gidersiniz kaza yaparsanız perte çıkarmanızın bir faydası olmaz. götürürsünüz ustada tamir ettirirsiniz. kayıtlarda hiçbir hasar görünmez ama araba bitiktir.
sizin dediğiniz konuya gelirsek şaseden sorgulamakta fayda var.
Abi çok rastladım ya, araba yok bulamıyorum hepsi patlak araçların valla... Yani satıcılar ya aracın o halde olduğunu biliyorlar yada bilmiyorlar, o şekilde onlarada satılmış... Ama sahibinden sitesinde çok rastladım 3 tane 5 değil yani çok var. Aman dikkatli olun.
Benim aracımında plakadan sorgulayınca 3 tane hasarı gözüküyor. Fakat şase numarasından sorgulayınca hasar gözükmüyor.
Önemli bir konu ama üstteki arladaşın olayı da ilginç geldi.
adamlar mesajda diyo zaten daha güvenilir bir sorgulama için ruhsattaki şasi nosuyla sorgulatın diye
yahu artık midem bulanıyor şu ikinci el araç almaktan ama başka çaremizde yok işte. şeytan diyor hiç araştırmadan git al arabayı zaten tüm araçlar patlak anasını satayım şaseden hasar çıkmayan araç bu sefer plakadan çıkıyor gel burdan yak
buna benzer bir yolla araç almıştım satan kişide bilmiyordu tekrar iade ettim onada galerici satmış. araba ankara plakalıyken pert edilmiş istanbulda atatürk oto sanayide güzelce toplanıp 34 plakaya çevrilip piyasaya sürülen araçlardan biriydi
Gerçekten çok önemli bir paylaşım teşekkürler 2. el araç alacakların kesinlikle yaptırması gereken bir şey.
Palka değişse bile sorgulamada geçmiş görülyor. 5664'ün açıklamalarına baktığınızda görüyorsunuz zaten. Plakadan sorgulama yaptığınızda gelen mesajda "**** şasi nolu araç" ile başlayan ifade var zaten. Eğer o şasi nosu da sizin ruhsattaki şasi nosu ile tutuyorsa, ayrıyeten şasi nosu ile sorgulama yapmaya gerek kalmıyor bence.
quote:
Orijinalden alıntı: r0x
Önemli Bi Konu,Güzel Paylaşım Teşekkürler.
Sanırım Bu Şekilde Pert Araba Alıp Kasko Yapılamayacağını Duyduğu Zaman Olayı Anlayan 2 Forum Üyesi Vardı.
Konu Sabitlenmeli ...
Yani eğer araç önceden pert olmuşsa, kasko şirketine gidip kaskolatmak istediğinizde sigortacı sistemden bakıp aracın pert kaydı olduğunu görünce kasko yapmıyor mu?
Şase no olayıda karışık aslında şöyle ki; tramere aktarımı yapılan şase nosunu acente poliçeye hatalı girerse tramer sorgulamada haliyle çıkmıyor. :) Örnek vermek gerekirse şase nosu içinde bulunan "Ordu'nun O'su" poliçede 0 (sıfır) olarak girilebiliyor, çok başımıza geliyor bu... Aslında bu olayda ruhsatı yazan memura kadar dayanıyor. Memur aracın şasesini yanlış harf rakamla girince acentede haliyle ruhsattan kestiği için araç üzerindeki şaseyi tutmuyor. Bazı acenteler kolaylık olsun diye uğraşmamak için şasenin son 8 hanesinide girebiliyor...
Bence bu poliçe/acente/ruhsat sorgulama sistemi kökten yanlış ya neyse.
siz siz olun sadece plaka yazıp 5664e yollayarak araç almayın!
quote:
Orijinalden alıntı: Nirvana333
siz siz olun sadece plaka yazıp 5664e yollayarak araç almayın!
Elbette anlayan birine de göstermek lazım ama bu 5664 iyi bir uygulama bence.
İkinci el araç alırken adım adım şu adımları uygularım:
1) İstediğim tarzda araçların arasından 'sahibinden ve az kilometrede, tampon çamurluk harici değişen ve boya olmayan,plakası açık veya isteyene verilir diye belirtilmiş, fotoğrafları güzel çekilmiş ve ilanı güzel açıklanmış ilanları favorilerime eklerim.
2)Favorilerim arasından en beğendiklerimi telefonla ararım, bazı satıcılar hemen kendisini belli eder, mesela sahibinden satılık bir ilan açıp araba için aradım dediğinizde adam hangi araba derse galerici olma ihtimali yüksektir. Telefon görüşmemde istediğim yere gösterebilieceğimi söyleyen ve konuşması düzgün olanları seçerim, buda favorilerimdeki ilanların hemen hemen yarısıdır.
3)Son 2 3 araçtan hepsi uygun gözükmektedir. Bir tanesini seçer ve şu adımları uygularım: - 5664 'e plaka sorgusu yaptırırım.
-Tramerden şasi numarası ile sorgu yaptırırım.
-Satıcı ile yüzyüze geldiğimizde; bakımlarının yapıldığı yetkili servise gidip aracın geçmişini öğrenirim ve expertiz yaptırırım.
-En az 15 dk'lık bir test sürüşü yaparım, sürüş sonunda yağ çubuğunu ve yağı kontrol ederim, rölantide 4-5 dk dinlerim,lastiklerin durumuna da göz gezdirir buraya kadar hiç bir aksaklık çıkmazsa aracı ALIRIM.
Bu şekilde alımlarda tongaya düşme ihtimali çok daha azdır.
quote:
Orijinalden alıntı: Mefisto-TR
Abi çok rastladım ya, araba yok bulamıyorum hepsi patlak araçların valla... Yani satıcılar ya aracın o halde olduğunu biliyorlar yada bilmiyorlar, o şekilde onlarada satılmış... Ama sahibinden sitesinde çok rastladım 3 tane 5 değil yani çok var. Aman dikkatli olun.
araba ne arıyosun. bir arkadas da vectra var 2004
quote:
Orijinalden alıntı: ankarametinerr
quote:
Dizel Pejo 207-Hyundai I30 2008-2009 modellerde
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: ankarametinerr
quote:
Dizel Pejo 207-Hyundai I30 2008-2009 modellerde
ben de senin gibi 1 sene araç baktım. ama ne diyolarsa yalan çıktı satıcılar. ben de üstüne para ekledim biraz da borca girdim sıfır aldım, sıfır öneririm. çok memnunum arabanın herseyini biliyorum. su n ezaman değisti bu orjinal mikaygısı yok. uzun zaman binmeyi düsünüyorum satarken de dürüstçe tüm kusurlarını söyleyeceğim. iki kurus kar edecez diye arkamızdan küfredilmesini istemem.