Şimdi Ara

Tork Eğrisi Yapacağım Teknik Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar burada formüller var ben uğraştım ama yapamadım yanlış çıkıyor 72 hp 100 nm torklu bir arabayı ele alalım nasıl yapabilirim yardımcı olun lütfen

http://www.muhendislikbilgileri.com/?pnum=156&pt=MÜHENDİSLİKTE%20ÖNEMLİ%20FORMÜLLER

• Linkteki formüllere bakmadım ancak, forumdan bi arkadaşımız açıklamıştı, formül şu:
    HP = Tork x RPM /5252

Yalnız burdaki tork değeri lb.ft olduğundan Nm cinsinden tork değerini 0.73756214837 ile çarpacaksınız
  • İyi de onu yapabilmeniz için motorun hangi devirde ne kadar güç ürettiğini biliyor olmanız lazım. Sadece maksimum güç ve torkun alındığı tek birer nokta ile olmaz.
  • Birşeyinizde eksin kalsın hemi. Tork eğrisi yapacakmış

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dostum sen yanlış gelmişsin, yardımcı olan arkadaşları tenzih ederim ama bu forumda DSG ya da 30.000 tl ye hangi araba diye bir konu açsaydın 50 kişi cevap yazmıştı.

Bak bi kişi sana tepki bile göstermiş
  • buradaki rpm, "maksimum torku verdiği maksimum devir". bu veri olmadan hesaplanamaz diye biliyorum.

belki yardımı olur...
  • quote:

Orijinalden alıntı: rst78

İyi de onu yapabilmeniz için motorun hangi devirde ne kadar güç ürettiğini biliyor olmanız lazım. Sadece maksimum güç ve torkun alındığı tek birer nokta ile olmaz.

Söylediğiniz bana da mantıklı geldi 2 nokta ile komple doğru bir eğri ortaya çıkarmak yanlış olacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • o.lut03 O kullanıcısına yanıt
    sen daha iyi bilirsin ama bence golfün tok eğrisini yap, malzeme kalitesi ve ikinci eli çok iyi
  • Her bulduğun formülle eğri yapılmaz!

Senin elinde olan max güç ve tork değerleri. Ara devirlerde motorun ne kadar güç ve tork verdiğini bilemediğin için o eğriyi çizemezsin.

Bu arada hadi çizdin diyelim tork eğrisini... napacaksın onunla?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugur_yavuz

Her bulduğun formülle eğri yapılmaz!

Senin elinde olan max güç ve tork değerleri. Ara devirlerde motorun ne kadar güç ve tork verdiğini bilemediğin için o eğriyi çizemezsin.

Bu arada hadi çizdin diyelim tork eğrisini... napacaksın onunla?

Bu formül sayesinde ara devirleri bulup çizeceğim

• quote:

Orijinalden alıntı: UML

Linkteki formüllere bakmadım ancak, forumdan bi arkadaşımız açıklamıştı, formül şu:
    HP = Tork x RPM /5252

Yalnız burdaki tork değeri lb.ft olduğundan Nm cinsinden tork değerini 0.73756214837 ile çarpacaksınız

Hocam ben de formülü Tork x RPM / 6970 olarak biliyorum ama. Yanlışımı düzeltir misiniz?
  • Dyno ya git

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    http://www.lainefamily.com/hp.htm
  • Hangi devirde ne kadar güç üretildiğini veya hangi devirde ne kadar tork üretildiğini bilmeden eğri falan çizilemez.
    Elinizde bir veri paketi olmalı, örneğin 100 devir artışlarla gücün veya torkun değişimi gibi.
    Şu anki bilgi ve o formüller ile sadece belli devirdeki gücü torka veya torku devre çevirebilirsiniz, o kadar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Power7Gear

Hangi devirde ne kadar güç üretildiğini veya hangi devirde ne kadar tork üretildiğini bilmeden eğri falan çizilemez.
    Elinizde bir veri paketi olmalı, örneğin 100 devir artışlarla gücün veya torkun değişimi gibi.
    Şu anki bilgi ve o formüller ile sadece belli devirdeki gücü torka veya torku devre çevirebilirsiniz, o kadar.

Anlamiyorsunuz galiba her çeviri ayri ayri hesaplayacagim diyorum 2000-2500-3000...

• quote:

Orijinalden alıntı: o.lut03

quote:

Hangi devirde ne kadar güç üretildiğini veya hangi devirde ne kadar tork üretildiğini bilmeden eğri falan çizilemez.

Anlamiyorsunuz galiba her çeviri ayri ayri hesaplayacagim diyorum 2000-2500-3000...

:)

2000
    2500
    3000

devirlerine karşılık gelen güç veya torku biliyor musunuz?
  • quote:

quote:

quote:

2000
    2500
    3000

Bi abim hesapladı 1.9 partnerin 4000 RPM de 121 nm torku olduğuna kadar söyledi o yapiyorsa bende yaparim
    Oda bu formullerden yapmisti

• quote:

Her aracin tork ve hp bin dengelenmiş olduğu devir 5252 midir yani anlamadim öyle olamaz dizeller 5000 çeviriyor ?

• quote:

quote:

quote:

quote:

2000
    2500
    3000

Bi abim hesapladı 1.9 partnerin 4000 RPM de 121 nm torku olduğuna kadar söyledi o yapiyorsa bende yaparim
    Oda bu formullerden yapmisti

Kullanmaya çalıştığınız formül güç ile tork arasındaki ilişkiyi verir. Yani güç, tork veya devirden en az ikisi bilinirse üçüncü hesaplanabilir.

0 - 6000 arası mesela farklı devirler için, diyelim ki 500 d/d artışlarla, tork hesaplayabilirseniz bu sayılardan bir grafik çıkar.

Arabanın maksimum gücü ve maksimum tork bilgisinden grafik çıkmaz. Motor her devirde farklı tork ( güç de denebilir) verir. Bu da çok uzun formüllerle ve hatta testlerle ölçülerek grafikler çıkarılır.

Mesela şu grafikten bir deneme yapın. Seçtiğiniz devre karşılık gelen torku alıp gücü hesaplayın. Sonra farklı bir devir seçin yeniden aynı hesabı yapın. Formülün ne işe yaradığını daha net anlayacağınızı düşünüyorum.

Formül:

• quote:

quote:

Her aracin tork ve hp bin dengelenmiş olduğu devir 5252 midir yani anlamadim öyle olamaz dizeller 5000 çeviriyor ?

güç için hp ve tork için ft.lbf/min birimlerini kullanırsanız aşağıdaki formuldeki 2pi/33000 değerinden 5252 gibi bir sayı geliyor.
    Bunun yapabileceğiniz devir ile bir ilgisi yok.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.