Şimdi Ara

Teknik Bilgi: SRS ve SRP Hava Yastıkları, Farkları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
5.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SRP Airbag Nedir ?

    SRP : System for Restraint and Protection

    Yani "Sınırlama ve Koruma Sistemi". Airbag (Havayastığı) 'in bir diğer ismi. Bu "SRP" adı ilk nesil havayastıklarında kullanılmıştır. Daha sonra "SRP 2" adında ikinci nesil ortaya çıkmıştır. Bu iki nesil arasında çok büyük farklar yoktur. Sadece havayastıklarını kontrol eden sistemlerde ufak yapısal değişiklikler vardır. Çalışma prensipleri aynıdır.


    SRS Airbag Nedir ?

    SRS : Supplementary Restraint System

    Yani "İlave Sınırlama Sistemi". Bu da havayastığının diğer isimlerinden biridir. Bu ismin kullanılmasının "asıl" sebebi, sürücülere "Havayastığı, emniyet kemerine ek olarak geliştirilmiş bir güvenlik donanımıdır" kelimesini sürekli olarak hatırlatmaktır. Çünkü hepimizin bildiği gibi (özellikle Türk zekası bu konuda ileri seviyededir) havayastığı olan araçlarda bazı "akıllı" kullanıcılar, sırf havayastığı uyarı ışığı sönsün, rahatsız etmesin diyerek, emniyet kemerini takmakta ancak emniyet kemeri kendi üzerinden değil, koltuk üzerinden geçmektedir (!) yani sürücü emniyet kemeri takılmış koltuğa oturmaktadır (!)


    Unutulmaması gereken şudur :

    Günümüz araçlarında şu koruma sistemleri mevcuttur :

    1. Emniyet Kemeri

    2. Emniyet kemeri gergi kontrol sistemi

    3. Havayastığı

    Bu 3 donanım "AYNI ANDA ÇALIŞMAK ve KORUMAK ÜZERE" tasarlanmıştır. Yani birini devre dışı bıraktığınızda "koruma" faktörü ortadan kalkar.


    Emniyet kemeri gergi kontrol sistemi nedir ?

    Bunun da adının "suyu" çıkarılmıştır. Ancak piyasada genel olarak kullanılan adı "piroteknik emniyet kemeri" dir. (pyrotechnic yazan üreticiler de mevcut - allah başımızdan eksik etmesin !)

    Bu sistem, emniyet kemerinizi taktığınız yuvayı tutan bir hareketli halat, bu halatın ucunda bulunan piston ve pistonun içinde hareket edeceği bir tüpten oluşur. Tüp içinde gazla harekete geçen bir tertibat vardır. Bu tertibat, "havayastığı ile eş zamanlı" olarak, kaza anında direksiyona ya da konsola doğru yaklaşan yolcuyu, kemer sıklığını ayarlayarak koltuğa doğru çeker. Yani sizi koltuğa sıkı sıkı yapıştırır. Bu geri çekme, havayastığının işlevini ve koruma düzeyini biraz daha artırır.


    Peki SRP ve SRS arasındaki fark nedir ?

    Aslında fark SRP ve SRS arasında değil. SRS ismine geçiş, Havayastıkları ve Gergi kontrollü emniyet kemerlerinin kombine kullanılmaya başladığı döneme rastlar. Aynı zamanda SRS sistemi, "ikili açılma düzeyine / zamanına sahip" havayastıklarının kullanılmaya başladığı döneme rastlar.


    İkili açılma düzeyine / zamanına sahip havayastığı nedir ?

    Bu tip havayastıkları, "çarpma sırasında oluşan enerjiye göre" ve "kademeli" olarak şişer. Yani ufak darbelerde havayastığı daha az ve daha yumuşak şişer. Şiddetli darbelerde ise tam boyutta şişer ve diğer boyuta göre biraz daha serttir (daha doğrusu yolcunun baş hareketini daha iyi emecek şekile gelir)

    Aynı zamanda bu havayastıkları, duruma göre kademeli olarak da şişebilir. Yani çarpma durumunda, yumuşaktan biraz daha sert yüzeye doğru kademeli olarak şişer.

    Ancak karıştırılmaması gereken nokta bu "kademeli" sistem "SRS" değildir. Bu adı üzerinde başlı başına "kademeli açılan havayastığı sistemidir". Karıştırılmaması gereken nokta budur.

    Sonuç olarak;

    SRP ve SRS, havayastıklarının "dönemlere" göre aldıkları isimdir. Aralarında "teknolojik yapı farkı yoktur". Zaten teknolojik yapı farkı olan sistemler "ayrıca belirtilir". Yani kademeli sistem ise, üretici bunu "açıkca" yazar. Kademeli sistemin SRS ile ya da SRP ile bağlantısı yoktur.

    (Alıntıdır)



    HAVA YASTIKLARI NE ZAMAN NASIL AÇILIR?

    Günümüz arabalarına takılan hava yastıkları (airbag) hangi şartlarda nasıl devreye girerler? Bu konuda yeterli bilgilere sahip miyiz? Kazalarda hayat kurtaran hava yastıklarının çalışma prensipleri hakkında birçok kullanıcı yeterli bilgiye sahip değil...

    Otomobillerde güvenlik fikri, ilk ölümlü trafik kazası sonrasında ortaya çıktı. Otomobil üreticileri, otomobilleri daha güvenli hale getirebilmek için yeni sistemler geliştirmeye başladı. Bu çalışmaların sonucunda öncelikle kazanın oluşumunu engellemek ve çarpışma kaçınılmaz ise sürücü ve yolcuları korumaya yönelik aktif ve pasif güvenlik aksesuarları ortaya çıktı.

    Çarpışma sırasında sürücü ve yolcuların hayatını koruyan en önemli aksesuarların başında hava yastığı ve emniyet kemeri geliyor. Ancak sürücüler hava yastığının tek başına koruma sağladığı gibi yanlış bir bilgiye sahipler. Oysa hava yastıkları emniyet kemer sistemine ilave bir sistemdir. Emniyet kemerleri takılı değilse hava yastıkları yarar yerine zarar verir.

    Hava yastıkları, aracın sert bir cisme ön taraftan 25 km'den daha yüksek hızlarda ve aracın ön köşelerinden itibaren yana doğru 30 dereceyi geçmeyecek şekilde çarpması sonucu açılır. Ayrıca gereksiz yere veya uygunsuz zamanda açılan hava yastıkları yaralanmalara da neden olabileceği için, çalışmaları elektronik sistemler ile çok özel koşullara bağlanmıştır.

    Hava yastığı ve çalışma prensipleri hakkında birçok kullanıcı yeterli bilgiye sahip değil. Hava yastıkları her kaza anında açılan ve kaza sırasında yastık gibi durarak araç içinde sağa sola savrulan yolcuları koruyan bir sistem olarak algılanıyor.

    DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
    * Yandan gelen çarpmalarda ön hava yastıkları açılmaz. Yan hava yastıkları varsa, önden çarpmada olduğu gibi, aynı uygun koşullar gerçekleştiğinde açılırlar.
    * Arkadan çarpmalarda hava yastıkları açılmaz.
    * Takla atma halinde hava yastıkları açılmaz.
    * Üst bölgeden gelen çarpmalarda hava yastıkları açılmaz.
    * Kontak on konumunda değilse hava yastıkları açılmaz.
    * Hava yastıklarının kullanım amacı sadece ilk çarpma anında hava yastıklarının bulunduğu koltuklarda yolculuk eden kişilere yansıyacak darbenin ilk anki şiddetinin etkisini azaltmaktır.
    * Hava yastıkları göz açıp kapama süresince 125 milisaniyede açılır ve hemen arkasından sönerler.

    Ayrıca; Takla atan araçta neden hava yastıkları açılmaz?

    Sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, kaza sırasında darbe şiddetine bağlı olarak çalışırlar. Önden çarpmalarda birbirinden bağımsız olarak açılan sürücü ve yolcu hava yastıkları, baş ve göğüs kafesine gelebilecek hasarları en aza indirir. Kaza sırasında yandan gelen darbelerde açılan yan hava yastıkları kol ve göğüs kafesini, perde tip hava yastıkları ise başı korumaya yöneliktir. Hava yastığı genellikle araç gövdesinin altındaki boşlukta bulunan merkezi mikro elektronik sistemle saniyenin çok küçük bir bölümünde faaliyete geçmektedir. Çarpmanın meydana gelmesinden sadece 10 milisaniye sonra elektronik uyarı cihazına bağlı mikro işlem aygıtı hava yastığının faal hale getirilip getirilmeyeceğine karar vermekte ve açma mekanizmasını uyarmaktadır. Direksiyon veya kokpitin içindeki hava yastığının şişmesini sağlayan katı yakıt, ateşlenmesinden 2 milisaniye sonra nitrojen yaymaya ve direksiyon simidinin hava yastığını saklayan bölümünü açmaya başlar. Çarpmadan 50 milisaniye sonra hava yastığı tamamen şişer. 50 km/h hızla bir duvara çarpan araçtaki sürücünün başı bu sırada 12 santimetre kadar öne ilerler; ancak hava yastığı başı ve boyun kısmını güvenli bir şekilde durdurur. 40 milisaniye süren temas safhasında hava yastığı otomatik olarak sönmekte ve nitrojen çeşitli çıkış noktalarından dışarı atılmaktadır. Çıkış noktalarının konumu ve büyüklüğü hava yastığının nasıl söneceğini belirlemektedir. Ateşleme sinyalinden 120 ile 150 milisaniye sonra hava yastığı tamamen boşalır.

    Hava yastıklarının açılması konusu, aracınızın atmış olduğu taklanın boyutlarına ve ilgili hava yastıklarını tetikleyerek açılmasını sağlayan çarpışma sensörlerinin, hava yastığı modüllerinin, zamanlama yayının, bağlantı kablolarının herhangi birisinden ya da birkaçından kaynaklanan veyahutta çarpışma sensörlerinin takla şiddetinden oluşan yeterli darbeyi alıp almamasına oluşmuş olabilir. Ancak aracın varsa perde hava yastıkları açılmalıydı. Ön kısımdaki hava yastıkları, yandan çarpmalarda, arkadan çarpmalarda ve önden arkaya doğru kayda değer bir dekselerasyon/yavaşlama olmayan takla durumlarında (roll-over) açılmayabilir. Hava yastıklarının açılmama nedenleri arasında;

    Kazanın tipi ve oluş şekli bir kısım ya da tamamen hava yastıklarının açılmasının gerektirmeyecek şekilde olabilir,
    Çarpışma uygundur ancak çarpışma sensörünün (crush sensor) algılamasını önleyen bir arıza/hata (defect) olabilir,
    Tetikleme sinyalinin (deployment signal) hava yastığına ulaşmasını ve şişmesini engelleyen bir arıza/hata (defect) olabilir,
    Hava yastığı modüllerinde doğru/uygun hava yastığının şişmesini önleyecek bir arıza/hata (defect) olduğunda,
    Sürücü hava yastığının açılmadığı, yolcu hava yastığının açıldığı gibi durumlarda ise, direksiyon kolonundaki arızalı zamanlama yayından (defective clockspring) kaynaklanabileceği,
    Nadir de olsa hava yastığının açılmaması ile ilgili olarak, çarpışma sensörleri ve hava yastığı modüllerinde sorun olmamasına rağmen hava yastıklarının açılmadığı gibi durumlarla da karşılaşıldığı…

    (Alıntıdır)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugur_yavuz -- 24 Kasım 2012; 19:57:18 >







  • Paylaştığınız için sağ olun. Arabam olduğu dönemlerde SRS'nin ne olduğunu merak ediyordum açıkçası ve nedense hiç araştırmamıştım. Hava yastığıyla ilgili olduğunu biliyordum; ama açılımını bilmiyordum.
  • Verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel. Bu konuya hava yastıklarının açılma/açılmama durumu da eklenirse daha iyi olur. Çünkü hava yastığının darbeye göre açıldığı sanılıyor. Her çarpmada hava yastığının açılmak zorunda olmadığı, hangi durumlarda açılacağı da eklenebilir. Verdiğim linkte güzel bilgiler var.

    Elinize sağlık.

    http://forum.donanimhaber.com/m_19063531/tm.htm
  •  Teknik Bilgi: SRS ve SRP Hava Yastıkları, Farkları
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LionTech16

    Verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel. Bu konuya hava yastıklarının açılma/açılmama durumu da eklenirse daha iyi olur. Çünkü hava yastığının darbeye göre açıldığı sanılıyor. Her çarpmada hava yastığının açılmak zorunda olmadığı, hangi durumlarda açılacağı da eklenebilir. Verdiğim linkte güzel bilgiler var.

    Elinize sağlık.

    http://forum.donanimhaber.com/m_19063531/tm.htm


    Haklısınız, hava yastıklarının açılmaması durumu önemli bir konu, konuya birkaç şey daha ekledim. Umarım faydalı olur.




  • faydalı bir konu olmuş, teşekkrler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.