Şimdi Ara

Tartışma Konusu: AVMler ve Esnaflar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye genelinde AVM sayısı 222'yi geçti. İstanbul'da AVM sayısı ise 100'ü geçmek üzere. Ankara'da ise 1000 kişiye 225 metrekare AVM alanı düşüyor. Bu da Avrupa'nın çok üstünde bir rakam. Açılan AVMler bölgenin trafik rejimini bozduğu gibi yerel işletmeleri de zor duruma sokuyor. AVM sayısına paralel olarak esnaflar iflas ediyor.

Sizce AVM sayısının artması ve yaşananlar doğru mu? Esnafların ölmesi çağın gerektirdiği bir olgu mu? Yoksa kontrolsüz iznin getirdiği bir haksızlık mı? Esnaflara haksızlık mı yapılıyor? Yerel işletmelerin hataları nelerdir?

Bütün sorulara kendi adıma cevap vermeyeceğim. Ancak şunu belirtmek istiyorum. 10-15 sene evvel AVMlerin bu kadar artacağı belliydi. 15 sene önce esnaflar kurumsallaşarak AVMlere rakip olabilirlerdi. Misal şöyle bir proje yürütebilirlerdi: Öncelikle esnaflarımız eğitimsiz. Çoğu babadan oğla geçme tarzında dükkan sahibi olan eğitimsiz kişiler. Bu kişiler işletme eğitimi almadığı için kurumsallaşma, reklam, pazarlama, müşteri memnuniyeti, müşteri portforyö, tüketim eğilimi nedir bilmiyor. Öncelikle bu kişiler bu konularda eğitim alabilirdi. İkinci olarak ise belediyeye gidip şunu isteyebilirlerdi: Her semtin belli bir caddesi vardır. O caddeyi AVMlere rakip olarak kullanabilirlerdi. Belediye o caddeye özel bakım yaparak neredeyse üstü açık AVM tarzında çevre düzenlemesi yapardı. Esnaflar aldığı eğitimle o caddeyi AVM'ye çevirebilirdi. Minyatür İstiklal Caddesi gibi misal. Böylelikle dar ve kapalı AVMlere üstü açık ve sıcak alternatif olabilirlerdi.

Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.
  • deveye boynun eğri demişler nerem doğru ki demiş...
  • Ankara AVM çöplüğü haline geldi. Geçen sene 20'den fazla büyük AVM vardı, küçüklerle birlikte rakam inanılmaz. Mağazalar bir arada toplandığı için alışveriş konusunda ulaşım daha rahat oluyor, gezilebilecek bir ortam sağlanıyor ama AVM dışındaki esnaflar için de zor oluyor tabi. Bazı üçkâğıtçı esnaflara 'oh' olsun desem de bu pek iyi bir durum değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÇayLaK KRaL -- 22 Mayıs 2011; 20:55:37 >
  • Aslında her iş kurumsallaştı,dönerci köfteci kokoreççi bile kurumsallaştı küçük esnafın artık şansı kalmadı,üstünede kurumsal işletmelerin geniş müşteri memnuniyeti karşılığında esnaf tamamen battı.Artık bir dükkan açayım müşteri gelir devri bitti.1 hafta önce bende kapattım ve işsizim.
  • guzel konu. ben de karsiyim bu kadar avm acilmasina hem de oyle kucuk felan da degil forum istanbul mesela kasaba gibi bi sey olmus hadi olsun millet gidiyo ihtiyac var diyelim ama gungorende tramvay hattinin ustunde (kale center felan) dip dibe tam 3 tane avm var mesela bana cok sacma geliyor hele ankarada daha beter bunlar yuzunden esnaf yok olacak

ayrica yuzde doksanina da turkce isim konulmamasina ayri kılım ne var yani b.. mu var turkce isim koyamiyor musun ne akla hizmet bu
  • Tüketici bilinçli olunca nerden ne alacağını biliyor. Sonuçta avm ye giden insan tahtakale piyasasını da biliyor ebay piyasasını da biliyor ama gidip avm içindeki bershka dan da alışveriş yapıyor. Tamamen tüketici ile alakalı.
    [Ryzen 9 5900X] [Asus Rog strix X570 E] [GSKILL 32GB TRIDENT Z NEO DDR4 3600MHz CL16] [XFX RX 6900 XT] [Samsung 970 Evo Nvme] [FSP Aurum PT 1200W] [Msi core liquid 360rh] [Dark guardian pro] [Samsung CHG70]
  • Tüketici olarak düşünürsek birçok şeyi kaybederiz. Tüketici olmadan önce biz yaşadığımız toplumda bir bireyiz. Yaşadığımız semtin problemleri bizim de problemlerimizdir çünkü doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkileniriz. O nedenle yaşadığımız bölgedeki esnafların kalkınması için neler yapılabilir? BM ve AB destekli her belediye sürdürülebilir kalkınma ofisleri açtılar bölgelerine. Bu bölgelerde bu tür problemler tartışılıyor. Bugüne kadar ben böyle bir kurumdan haberdar değil. Son bir ayda aldığım eğitim ile bu tür kurumların çok önemli olduğunu kavradım.

Şimdi bölgenizdeki esnaflar klişe tabirle kepenk kapatırsa binlerce kişi işsiz kalacak. Bu binlerce kişi yine bakmakla yükümlü olduğu binlerce kişiyi bakamayacak. Bu durum ise semtinizin hem sosyal hem de ekonomik yapısını değiştirecek. Kısacası semtinizin sosyo-ekonomik durumu düşecek. Bana göre bunu engellemek için esnaflara sahip çıkılmalı ve bir an önce eğitilmeli. Mesela babanız bakkal. Ve bu işi size bırakacak. O zaman sizin gidip İşletme okumanız gerekiyor. Bunu teşviğini ise belediye gibi kurumlar yapmalı. Eğer bu tür eğitim sağlanabilirse esnaflar zincirleme kurumlara rakip olabilir diye düşünüyorum.
    Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.

• fakat kapitalizm cok vahsi bi sey.(komunist olak demiyorum) sen ne kadar kendini gelistirip babanin bakkalina sahip cikarsan cik selinsu ve dilara mangodan colinsten vazgecmeyecek bu da disa bagimli olmak demek avmlerin mantar gibi cogalmasi demek
  • Küçük esnaf olarak market ve bakkalları baz alırsak AVM'lerden çok dışarıda açılan Migros, Şok, Bim tarzı yerler balta vuruyor. Ben de Bakırköy'lüyüm, özellikle haftasonu iğreniyorum insan kalabalığından, bu da bir eksidir... Carousel ve capacity bitişik nerdeyse, galleria ve town center da yürüyüş mesafesiyle 5dk anasını satiyim ne amaçla bu kadar dip dibe yaparsınız şunları
  • Kapitalizmde olucak olan budur.Devlet hiçbirşeye müdahale etmeyip esnafı yalnız bırakıyor.Büyük alışveriş merkezleri,marketler geldikçe esnaf sinek avlıyor ve dükkanı kapatmak zorunda kalıyor.1 kişi zenginleşirken 10 kişi fakirleşiyor.
    test 2
    test 3
    test 4
    test 5
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArjesT

Kapitalizmde olucak olan budur.Devlet hiçbirşeye müdahale etmeyip esnafı yalnız bırakıyor.Büyük alışveriş merkezleri,marketler geldikçe esnaf sinek avlıyor ve dükkanı kapatmak zorunda kalıyor.1 kişi zenginleşirken 10 kişi fakirleşiyor.

O 10 kişinin zenginliğinin ülkemize hiçbir faydası yok. 1 kişi zengin olsun vergisini versin adam gibi yapılsın her şey.
    test 4
    test 5
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArjesT

Kapitalizmde olucak olan budur.Devlet hiçbirşeye müdahale etmeyip esnafı yalnız bırakıyor.Büyük alışveriş merkezleri,marketler geldikçe esnaf sinek avlıyor ve dükkanı kapatmak zorunda kalıyor.1 kişi zenginleşirken 10 kişi fakirleşiyor.

AVM lerin içinde kaç tane dükkan var? Bir AVM de kaç kişi istihdam ediliyor haberin var mı?

Orijinalden alıntı: Citizen

İyi yapıyorlar. AVM'ler vergilerin toplanmasını kolaylaştırdı. Küçük esnafa iyi oldu, kaçırdıkları vergi yeter onlara. Olacağı buydu zaten.

Çok cahilce bir yorum, yukarıda çok mantıklı çok güzel cevaplar verilmiş küçük esnaf toplumun ta kendisidir o olmadan toplum olmaz,

sen o AVM lerdeki şirketlerin çoğu gerçek beyandan mı vergi veriyor yada gerçekten vergi veriyor mu sanıyorsun?

Bu işi biliyorsan yorum yap bilmiyorsan sus bari bilenlerin yazdıkları arada kaynamasın.

Bu arada küçük esnaf diye tabir edilen kesimde çok önemli, bir gerçek esnaf vardır yıllardır bu işi yapan küçükken ayakabınızı aldığınız ayakkabıcı gibi,

birde bir memuriyetten emekli olup aldığı emekli ikramiyesiyle işyeri açıp kendisini esnaf sananlar gibi bunların ömrü en fazla 5-6 yıldır sonra batırıp kapatırlar.

Milletimin Kanını Emen Vampirlerin Kalbine Kazık Çakacak Kadar Cesur Olalım...

• quote:

Orijinalden alıntı: SeWD@Li

quote:

Orijinalden alıntı: Citizen

İyi yapıyorlar. AVM'ler vergilerin toplanmasını kolaylaştırdı. Küçük esnafa iyi oldu, kaçırdıkları vergi yeter onlara. Olacağı buydu zaten.

Çok cahilce bir yorum, yukarıda çok mantıklı çok güzel cevaplar verilmiş küçük esnaf toplumun ta kendisidir o olmadan toplum olmaz,

sen o AVM lerdeki şirketlerin çoğu gerçek beyandan mı vergi veriyor yada gerçekten vergi veriyor mu sanıyorsun?

Bu işi biliyorsan yorum yap bilmiyorsan sus bari bilenlerin yazdıkları arada kaynamasın.

Bu arada küçük esnaf diye tabir edilen kesimde çok önemli, bir gerçek esnaf vardır yıllardır bu işi yapan küçükken ayakabınızı aldığınız ayakkabıcı gibi,

birde bir memuriyetten emekli olup aldığı emekli ikramiyesiyle işyeri açıp kendisini esnaf sananlar gibi bunların ömrü en fazla 5-6 yıldır sonra batırıp kapatırlar.

Geçenlerde aldığım telefonun faturasını yarı yarıya az kesti sevgili telefoncu.Hani küçük esnaf dediğimiz.Neden dedim bunu yaptınız.E vergiden kazanmak için abi dedi.
    Başka yoruma gerek yok.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.