Şimdi Ara

START STOPLU ARABALARDA MARŞ MOTORU ?..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
6.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar son yıllarda trafikte duran otomobillerin çevreye eksoz dumanı salmalarını engellemek için bu yenilik bir çok markalarda yaygınlaştı...Benim aklımda bu soru var....Bu arabalarda marş motoru , kömürü bilmem nesi kaç km dayanıyor ?..Yakıttan tasarruf sadece göstermelik gibi düşünüyorum...Çünkü 10 yılda arıza yapan, kömürü yıpranan marş motoru belki 3 yılda arızaya geçecek...Yada aynen bizim arabalarımız gibi 10 yıl sorunsuz çalışacak ? Hangisi doğru ? Bilgisi olan arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum...Yakıttan tasarruf = Marş motoru yenileme parası..Doğrumu yanlışmı ?..

NAMUSA HÜRMET EDEN NESLİNE ŞEREF VERİR....

• Ona gore yapıldığını duydum hocam sıkıntı olacagini sanmıyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

SAMSUNG GALAXY S III
    Fabiadan Sonra Ford Courier 1.6 Titanium
  • İnşallah öyledir...Beş yıl içinde az çok belli olur....Yeni otomobillerde çok var...

NAMUSA HÜRMET EDEN NESLİNE ŞEREF VERİR....
  • Yanlış hatırlamıyorsam ek bir marş motoru daha bulunuyor diye bir şey kalmış aklımda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desx -- 24 Kasım 2013; 10:43:13 >
  • Manyetik marj motoru bulunmaktadir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ayrıca olay sadece marş motoru değil, akü, enerji yönetimi vs gibi birçok konu var...
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • start stop a hiç alışamadım aslında uzun vadede tasarruf sağlıyordur ama.
  • benim anlamadığım mesela eskiden bir duyum almıştım ''ışıklarda beklerken eğer ışığın süresi 70 saniyeden fazlaysa motoru kapat tasarruf sağlar ama 70 saniyeden azsa motorun çalışır konumda harcadığı yakıt aracı yeniden çalıştırmak için kullanacağı yakıttan az olacaktır kapatma'' ... şuanki start stoplu aracım 2 saniye duraksadığımda bile devreye giriyor peki bu yeni teknoloji 2 saniyede bile tasarruf sağlıyor mu yoksa tüketimime + olarak mı yansıyor?

• Start Stopla ilgili bu Linkte detaylı bilgi var .

http://www.tnoz.com/otomobillerde-start-stop-ozelligi-ve-tasarruf/
    Bu sistemde araç 2sn bile dursa kardır. Çünkü o esnada rölanti devrinde de olsa en az 4 birim ateşleme yapılmadan geçilmiş olur. Akabinde motor zaten sıcak olduğundan yani ısıtmak için ekstra yakıt sarfiyatı olmadan kaldığı yerden devam eder. Ben dur kalk trafikte bu sistemin avantajının kayda değer olduğunu düşünüyorum.

Burada tek bir kayıp var, o da marş motorunun çektiği ilave elektrik ki artık yeni araçlar fren enerjisi geri kazanımı ve gaza basarken değil araç kendi ataletiyle ilerlerken dinamoyu devreye aldığından cebimize yansıyan bir dezavantajı olmuyor. Gelişmiş ülkelerin emisyon değerlerine göre vergilendirme politikası sağolsun, en ince ayrıntısı düşünülmüş; eskisine göre çok daha ekonomik olan araçlara biniyoruz.

• MaTaDoR kullanıcısına yanıt
    mükemmel açıklamşısınız sayenizde sıkışık trafikte ''acaba start stop yüzünden çok mu yakar'' sorusundan kurtuldum , teşekkür ederim

• Normal marş dinamosunu komple alırsanız 750-900TL aralığındadır. Start Stop'lu araçlardaki marş dinamoları 2000TL civarındadır. Yapıları çok farklı, bozulacağını sanmıyorum. Bozulduğunda aracın yaşı kemale ermiş olacağından gerekirse sadece marş basacak şekilde tamir edilir. Start stop devre dışı bırakılır. Çünkü birçok eski araba her marşta çalışmaz. 10 kere marş bassan birinde çalışmaz. Dolayısı ile bu arabalar eskiyip dediğim hale gelince zaten marş basmama riskini elemek için start stopları devredışı bırakılacak.

Onun dışında aracın rolantide çalışırken yaktığı yakıtı maddi anlamda pek önemli bulmuyorum. Modern arabaların çoğunda Saatte 1 litrenin altında bir tüketim. Çevresel anlamda yepılan her iyileştirmeye olumlu bakıyorum. Start stop bu anlamda hoş; ama yemezler. Göze çevreci gözükmekle bitmiyor iş. Hiçbirinin pil teknolojisi geliştiren firmalara adam akıllı yatırım yapmadığı, hepsinin var olan teknolojiyi kullandığı düşünülürse yemezler aga. Kimse elini taşın altına koymuyor. Mazda'dan hoş çalışmalar var o kadar.

• Şunu merak ediyorum yokuştayız trafik durdu ve yazın klima açık. Motor tasarruf için stop etti klima nasıl çalışmaya devam ediyor sıcaktan pişmiyoruz herhalde tasarruf için ? yokuşta fren tehlike yaratmazmı ?
    İşlemci : İntel Core i7 4790 \\ Anakart : Msi Z97 Pc Mate \\ Ekran Kartı : XFX AMD RX 5700 XT 8 Gb \\ Ram : Corsair Vengeance 16 Gb \\ Hdd : 2.5 TB Sata 3.0 \\ Ssd : Sandisk ssd plus 120gb+480gb \\ Monitör : Lenovo ThinkVision 22” \\ Ses Sistemi : Creative x-fi xtreme gamer sound card -- Creative T6160 5+1 \\
  • xmxksk kullanıcısına yanıt
    belirli koşullarda devreye girmiyor zaten. klima otomatikse ve araç belirlenen sıcaklıktaysa yani 22'ye ayarladınız araç içi sıcaklık da 22 civarı. bu durumda stop ediyor. ama klima soğutmak veya ısıtmak için uğraşırken devreye girmiyor.

yokuşta da zaten durduğunuz yerde ayağınız frende oluyor yani freni bırakmayacağınıza göre problem yok. debriyaja bastığınız anda da araç çalıştığı için herhangi bir güvenlik açığı oluşturmuyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rubinstein

belirli koşullarda devreye girmiyor zaten. klima otomatikse ve araç belirlenen sıcaklıktaysa yani 22'ye ayarladınız araç içi sıcaklık da 22 civarı. bu durumda stop ediyor. ama klima soğutmak veya ısıtmak için uğraşırken devreye girmiyor.

yokuşta da zaten durduğunuz yerde ayağınız frende oluyor yani freni bırakmayacağınıza göre problem yok. debriyaja bastığınız anda da araç çalıştığı için herhangi bir güvenlik açığı oluşturmuyor.

Sistem devreye girip girmeyeceğini kendisi ayarlıyor anladım hocam merak ediyordum son bir soru sorayım 1.5 dci renault kullanıyorum servisin söylediği araç çalışınca 30 sn bekle turbo yağlama yapsın, peki trafikte çalışma ve ani hızlanmalar motora / turboya zarar vermiyormudur ?
    İşlemci : İntel Core i7 4790 \\ Anakart : Msi Z97 Pc Mate \\ Ekran Kartı : XFX AMD RX 5700 XT 8 Gb \\ Ram : Corsair Vengeance 16 Gb \\ Hdd : 2.5 TB Sata 3.0 \\ Ssd : Sandisk ssd plus 120gb+480gb \\ Monitör : Lenovo ThinkVision 22” \\ Ses Sistemi : Creative x-fi xtreme gamer sound card -- Creative T6160 5+1 \\

• quote:

Orijinalden alıntı: xmxksk

quote:

Orijinalden alıntı: rubinstein

Sistem devreye girip girmeyeceğini kendisi ayarlıyor anladım hocam merak ediyordum son bir soru sorayım 1.5 dci renault kullanıyorum servisin söylediği araç çalışınca 30 sn bekle turbo yağlama yapsın, peki trafikte çalışma ve ani hızlanmalar motora / turboya zarar vermiyormudur ?

dostum işte bu konuda ben de tereddütteyim. benim aracım da turbo benzinli.

stop etmeden önce bekleyin diyorlar. ama böyle bir çelişki var tabi. bunu gerek forumlardan gerek yabancı kaynaklardan araştırdım. açıkçası çok karın doyuran bir açıklama bulamadım. bununla ilgili genelde 2 görüş var.

1) araç stop etse de yağlamanın bir süre devam ettiği şeklinde bir görüş var.
    - bu bana saçma geliyor, çünkü yağ pompası ancak motordan tahrik alır, başka bir sistem açıklanmıyor.

2) trafik içerisinde gaza çok basmayacağınız dolayısıyla turboda yüksek basınçların oluşmayacağı ve nihayetinde pallerin çok hızlı dönmeyeceği için stop ettiğinizde turbonun yağsız kalmasının bir zararı olmayacağı.
    - aklıma daha çok yatan görüş bu.

ancak start-stop'lu araçlarda turbo için bir önlem alınmadığı aşikar.

forumdaki bir çok arkadaşın aksine ben, "kardeşim senin aklına gelen o koskoca mühendisin aklına da gelmiş önlemini almıştır" diye düşünmüyorum. etrafımızda gördüğümüz o kadar çok ürün artık kısa vadeli kullanım için tasarlanmış ki bu tüketim çağında evet biraz paranoyak olmak gerekiyor.

turbo basıncıyla ilgili önlem alındığı tezini de şöyle çürüttüm: turbo pallerinin dönme hızı gaza basış açısıyla alakalı olduğunda tam gaz bir hızlanmanın ardından durup boşa aldım ve araç stop etti.

sonuca gelecek olursak ben bu sisteme ne tamamen yararlı ne tamamen zararlı diyorum.

o yüzden kendi önlemi mi de şöyle alıyorum: eğer o sürüş içerisinde gaz pedalının altında yumurta varmış gibi basıyorsam pedala(ki ekonomik sürüş için genelde öyle giderim) start stop sistemi devrede oluyor.

fakat gaza çok abandıktan sonra bir ışıkta durduysam, biraz ayağım debriyajda bekleyip sonra çekiyorum.

agresif bir sürüş tarzıyla seyrediyorsam da sistemi devreden çıkartıyorum.

tabi "amaan bunlarla da uğraşılır mı canım" diyebilirsiniz, ama bende artık otomatiğe bağladı yani bunun için strese girmiyorum.

ayrıca ne kadar ekonomik olduğu ile ilgili de şöyle bir kaba hesap yaptım. rölantide saatte 0.5-1 litre yakan araç, 1 dakikalık bir ışıkta beklerken 5 kuruş civarı tüketmekte. günde 10 tane 1 dakikalık ışık beklense 50 kuruş eder. 30 günde 1.5 TL, 360 günde 18 TL eder. yani sistem tamamen kapalı olsa bile dişe dokunur bir tasarruf yapılmıyor.

zaten asıl amacın tasarruf değil, emisyon olduğu gayet ortada. bunun için de otomotiv devlerinin çevreye ne kadar duyarlı olduğu konusundaki samimiyetini yukarda bir arkadaş gayet iyi açıklamış.

edit: aracınızın hem turbo hem dizel olmasından mütevellit, ilk çalıştırmada 30 saniye beklemeniz, motor soğukken aracı sıkışıtırıp gaza çok basmamanız yüksek devir çevirmemeniz yararınıza olacaktır. ancak motor sıcakken stop edip tekrar çalıştığında kısa sürede soğumayacağı için tekrar çalıştığında kullanım yönünden bir sıkıntı çıkarmayağını düşünüyorum. yukarda da bahsettiğim gibi benim tek endişem stop ettiğinde yağsız kalan turbo.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rubinstein -- 25 Kasım 2013; 13:43:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Arkadaşlar son yıllarda trafikte duran otomobillerin çevreye eksoz dumanı salmalarını engellemek için bu yenilik bir çok markalarda yaygınlaştı...Benim aklımda bu soru var....Bu arabalarda marş motoru , kömürü bilmem nesi kaç km dayanıyor ?..Yakıttan tasarruf sadece göstermelik gibi düşünüyorum...Çünkü 10 yılda arıza yapan, kömürü yıpranan marş motoru belki 3 yılda arızaya geçecek...Yada aynen bizim arabalarımız gibi 10 yıl sorunsuz çalışacak ? Hangisi doğru ? Bilgisi olan arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum...Yakıttan tasarruf = Marş motoru yenileme parası..Doğrumu yanlışmı ?..

usta peugeotta örnek vereyim normal dizel motorlar dv6 diye geçerken start stoplu olan ep6 diye geçiyor. Turbosu mazot pompası akusu falan farklı büyük ihtimal marş motoru da farklı.

• rubinstein R kullanıcısına yanıt
    usta turbolar tamamen farklı . Ve dedikleri doğru binlerce mühendis bunu düşünemeyecek mi?

neyi farklı diye şu yüzden soruyorum:

"ya kardeşim buna akü mü dayanır" dediğimizde cevapları var: "yüksek amperli kullandık"

"ya kardeşim buna marş dinamosu mu dayanır" dediğimizde buna da cevapları var: " kömürlü değil daha üstün teknoloji kullanıyoruz"

alternatör falan hepsine eyvallah. ama hiçbir yetkili ağız çıkıp da turbolar tamamen farklı demiyor. bunu sadece bu binlerce mühendise sonsuz güveni olan bizler söylüyoruz.

bakın burda start stop'u aktif olarak kullanmak için en içinizi rahatlatacak görüş yukardaki mesajımda belirttiğim 2 nolu görüştür.

start-stop'u bir kenara bırakarak size şunu sorayım: start-stopsuz turbolu araçlarda stop etmeden önce bir süre rölantide beklenmesi gerektiği gerekliliği herkesçe biliniyor ve artık kabul görüyor değil mi? hatta kullanım kılavuzlarında bile yazıyor araçların.
    peki niçin o "binlerce mühendis" bu araçlara bir turbo-timer( siz kontağı kapatıp anahtarı çıkarıp aracı kilitleyip gittikten sonra turbo basıncına göre aracı rolantide çalıştıran sistem) takmıyor. yok hani madem herşeyi düşünüyor ve iyi niyetliler, kullanım kılavuzuna da yazıyorlar ya; o zaman bari bir turbo basınç göstergesi koysunlar da basıncın ne kadar olduğunu görelim ona göre düşene kadar bekleyelim.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.