Şimdi Ara

Spotify, kayıpsız ses kalitesini sunmaya başladı: Premium'a özel ve Türkiye'de yok! (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
4.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bluetooth'a çok mutassıp bir bakış var. Bunu kırmak lazım.

LDAC'ı 6 yıldır kullanıyorum. 32bit/96Khz 990 Kbps aktarım yapabilen yılların kodeği. Bu Hi-Res Audio Wireless'in kapısını açmış kodek. Sony 2'nci bir versiyonunu gelecekte geliştirir mi bilmem ama Hi-Res Audio tarafında yeni Bluetooth kodekler de yavaş yavaş gelişiyor. Aptx Lossless sanırım en yeni ve yetenekli olanı.

Elbette 24bit/192Khz parçaların artık 4-5 Mbps'e kadar dayandığını düşündüğümüzde elbette gerçekten bir kayıpsız aktarım şuan da gelecekte de hayal. Ancak bu demek değil ki kablosuz HI-FI olmaz. Olur. LDAC bile çok başarılı ve kablolu bağlantıyı önemli ölçüde ikame edebiliyor deneyim açısından.

Tek sorun Sennheiser, Bang Olufsen, Bose gibi popüler Bluetooth kulaklık üreticilerinin Bluetooth kodekler konusunda çok tepkisiz davranması. Yani anlamak zor 500-600 hatta 1000 EUR'luk kulaklıkta sadece SBC ve AAC var. O zaman şaşaa ile tanıttıkları kulaklıklar beş para etmiyor.

Yani desek ki Sony ile anlaşamıyorlar (ki Bang Olufsen nihayet yeni modellerinde LDAC'e kapıyı araladı) ee Qualcomm'un Aptx Lossless'i var eee hadi o kaynak tarafından Qualcomm platform istiyor, lisansı falan maliyet desek kendi üyesi oldukları HWA'nın LHDC'si var. Koyun bir şeyler.

İşin daha üzücü kısmı otomobillerde. Artık pek çok otomobil üreticisi modellerine premium ses sistemi opsiyonları koyuyorlar, eskiden sadece lüks üreticilerde görüyorduk. Ne güzel, güzel ama yeni otomobillerde analog ses girişi artık genelde bulunmuyor. Geriye ne kaldı Apple Car Play/Android Auto tarafı kablosuz bağlantıda Bluetooth kullanıyor, kablolu bağlantıda da nasıl bir aktarım yapıyor, limit basıyor mu, bşt perfect aktarım var mı bilmiyorum, diğer seçenek de dümdüz Bluetooth. Ama kodekler sadece SBC ve AAC. Komedi gibi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Kısa bir not: Bazen çok fazla bildirim geldiği için aradan kaçırdığım cevaplar,alıntılar,PM&amp;#39;ler olabiliyor. Benzer durumlarda PM ile hatırlatırsanız müteşekkir olurum

• Bandogge kullanıcısına yanıt

O konuda şöyle bir acayiplik var. Mesela Dolby Atmos.

Apple Music'te o kadar çok Türkçe albümde Dolby Atmoa var ki insan şaşırıyor. İşin garibi aynı albümün Tidal'daki Atmos versiyonu ile Apple Music'teki Atmos versiyonu arasında dağlar kadar fark var, öyle ki yani ortada iki ap ayrı şey var.

Artık sunucudan mı basıyorlar nedir?

Bu arada Apple Music'in de sesi manipüle ettiğini, adeta akışa AirPods tune çektiğini düşünüyorum uzun süredir. Çünkü o kadar bas yoğunluklu ki sıklıkla kullanamıyorum Apple Music'i.

Kısa bir not: Bazen çok fazla bildirim geldiği için aradan kaçırdığım cevaplar,alıntılar,PM&amp;#39;ler olabiliyor. Benzer durumlarda PM ile hatırlatırsanız müteşekkir olurum
  • ufo U kullanıcısına yanıt

MQA gümbürtüye gitmiş ve odyofil camiasında ölümcül ve bence çok haksız lince uğramış bir teknoloji.

Her zaman dinlemekten son derece zevk aldığım, kimi parçalar ve ses sistemleri kombinasyonunda inanılmaz fark da gördüğüm (artık fark nesnel olarak fark edilebilir derecede dahi olabiliyor) bir teknoloji.

Umarım tekrar MQA stream yapan bir platform çıkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 12 Eylül 2025; 1:54:12 >
  • inanın 320 kbit/s den sonrasını insan kulağının ayırt etmesi çok zor . Yıllarca kaliteli kulaklıklarda tidal qobuz kullandım . Maalesef acı olan gerçeği, bu işin kulaklıklarla olmayacağını adam gibi hi-fi sistemden müzik dinleyince anlıyorsunuz.

• bkaakco kullanıcısına yanıt

Spotify ın bir özelliğini Türkiye ye sunmamış olmasınıda ülke yönetimine bağladınız ya. Vallahi helal olsun size. !

haberlerde TR'de sunulmayacak diyor ama sebebi belirtilmemiş.

Niye sorusunu soracak basın yok, öyle bir kapasite yok. Bunu siyasete bağlıyoruz sanmayın tamamen alakasız bir konu ama onu bile araştırıp haber yapan yok. Eline metin veriliyor veya bir yerde bir haber çıkıyor hepsi aynı şeyi geveleyip duruyor. Ben baktım lisans filan demişler ama diğerlerinde sorun yok burda niye var? Enteresan

Hocam maalesef, müzik dunyasi büyük oranda dijitallesti. Artık kimse gerçek enstruman çalmıyor kimse stüdyosunda bir şarkı açıp saatlerce günlerce mix Master yapmıyor. Biz eskiden Sıfırdan bir parça dizdigimizde 1 ay sürüyordu, onu Master yapmamızda 1 ay sürüyordu. Saniye saniye izleyerek yapıyorduk ekranda. Hem kulağımıza hem gözümüze guveniyorduk. Eskiden sanatçıların 6,7 aydir stüdyoda album calisiyoruz demesinin nedeni buydu. Simdi 1 haftada album yapilabiliyor.

Şimdi artık işler çok kolay vokal kaydı aldırın bir stüdyoda birisi daw üzerinden bir beat yazsin, bir kick bir bass bir hi... nur topu gibi şarkınız oldu. Bakın Master yapmadık bile gerek bile kalmadı. Distribütöre 10 doları verin online şekilde anında masterlayip platforma sepet. O yüzden her yerde artık atmoslar, loselesslar, Master classlar havada uçuyor. Otomasyon sistemleri elindeki hazır autotune ve masterlari uyguluyor.

İşi bilmeyen insanlarda söyle bir algı var. Saniliyor ki Bir sanatçı var bir albüm yapıyor, bu albüm en tepe kaliteye sahip ve o sekilde Bunu yayınlıyor. Platformlarda bu en tepe kaliteden alıp buradan aşağıya doğru senin aboneligine göre dinlemeye izin veriyor. İşte salliyorum; ülkene göre ya da abonelik fiyatına göre master/loseless/hd+/hd/aac diye kısıla kısıla aşağı iniyor sanılıyor. Çünkü sanıyor ki en alt seviye de dinlersem 320 kb mp3 dinlerim oysa başkası hd+ da wav dinliyor. Bunu böyle olmadığını aşağıdaki distribütör paragrafında açıklıyorum.

Sen istiyorsun ki aac değil bilmem ne ülkesindeki adam gibi bende Master class dinleyim. Sitem ediyorsun. Yahu şarkıyı yapan benim o şarkı zaten o kadar. Ben tidal de Tidal max rozeti alsin diye ayri ozel bir kayıt ve render almadım, platformda benim ona verdiğim sesi el degmeden sana iletmedi. aslında bir nevi upscaling hatta oyunlardaki dlss ve rtx açma gibi şeylere benziyor.

Çalıştığımız dünyanın farklı noktalarından Distribütörler var. Biri her formatı kabul ederken diğeri sadece mp3 kabul ediyor. Bazılarına şaka gelebilir bakın adam mp3 kabul ediyor. Bildiğin 320 kb anam babam mp3. Ve bu şarkı tidal da TIDAL MAX rozeti alarak yayınlanıyor. Ve ses gerçekten çok kaliteli. Bu format fetislerine bunun mp3 olduğunu söylesem uykuları kaçar. "Spotify 320kb mp3, apple loseless wav oh yeah"ciler şu an şok. İkisi de aslında benim yüklediğim mp3 üzgünüm. Her sey plasebo aynı şarkıyı tidal de dinleyen wav dinledi sanıyor, spotifyde dinleyen mp3 sanıyor. İkisi de mp3 bro. Ama yine de şarkıyı yapan ben olarak adamı ikna edemiyorum, diyor ki hayır tidaldeki kesin wav. Bak onun nedeni de çok basit aslında. Alttaki paragrafta onu anlatacağım. Unutulmaması gereken benim mp3 16 bit olarak verdiğim, platform onu sonrada upscaling ile değiştirir o beni alakadar etmiyor. Ama seni kandırıyor.

Çoğu dinleyicinin yanılgıya düştüğü bir durun var. Sesin şiddeti... bazı formatlarda ses daha şiddetli çıkıyor. Bu kaliteli algısı yapıyor. Örneğin ben bir şarkı yaptım. Şarkıda altta çok hafif bir yaylı saz var. Ama çok hafif belli belirsiz. 16 bit olarak dinlerken adam o sesi duymuyor ama 24 bit dinlerken duyabiliyor. Nedeni ise aslında şu; diyelim ki 10 kademe ses acabiliyorsun cihazında her iki şarkıyı da 6 kademe dinliyorsun. 16 bit senin 6. Kademende 80db çıkıyor, 24bit 6. Kademende 89 db çıkıyor. Sen diyorsun ki waww duymadığım enstrümanı duydum ohaa. Yahu öyle bir şey olmadı. O enstrüman aslında orda yine var. Sadece şarkının sesi kısık. Çünkü ben onu altyapıya çok hafif koymuştum. Sen ikisininde 6. Kademede dinledin ama ses siddetleri eşit değil ki aslında. Biri 80 Biri 89. 16 biti 8. Kademe de dinle tekrar. Şiddet simdi 89 89 eşitledi şimdi duymadım dediğin sesi duyabilirsin. Komik geliyor biliyorum ama malesef böyle bir durum var.

Çok uzattım kısacası müziğinin çoğunu elektronik altyapı ile yapan sanatçılar dinliyorsaniz, şarkıları kulaklık ile dinliyorsaniz, bu format kalite cart curt takılmamak ve keyif almaya bakmak lazım. Orada görünen dolbyler loselessler şarkı başına ücreti ödenip alınan etiketler. Simulasyondaki her şey gibi bunlar da gerçek değil.

Ekleme; apple ile diğerleri arasında sesin farklı olmasındaki şüphenizde haklısınız. Hepsinin kendi standart bir değeri var arka planda. Benim gönderdiğim şarkı önce distribütörde şekil değiştiriyor sonra platformda. Bu da bir diğer konu aslında. Bunun da söyle bir etkisi oluyor, yukarida bahsettiğim enstrümanı duyma duymama muhabbeti vardı ya. Buna neden olabiliyor. Ve yine sizin farkettginiz bass farkina neden oluyor. Patlama yapiyor cogu zaman. Cunku apple ona yayina sokmadan bir de kendi master atiyor. Ben masteri kendim atarken kanal kanal manuel ayarlarken, platform bunu parcalarina ayirma sansi olmadigi icin parcanin tumune atiyor ve sonuc altta kaybolan sesler ya da asiri gelen basslsr vb. Kimse dijitalde bir şarkının orijinal halini dinleyemez. Ne dinliyorsak hepsi makyajlı.

Bu arada sanatçının kendi masterına en yakın sesi duymak isterseniz youtube müzik kullanın. Youtube müzik en az müdahale eden platformdur. Apple tidal spotfiy deezer mutlaka mastera müdahale eder. Sonra yine başa aynı konuya dönüyoruz apple music diğerlerinden daha kaliteli gibi geliyor. Aynı kısır döngüye hoş geldiniz.

Ekleme 2: mobilden yazarken hem zorlandığım hem de basite indirgemek için yüzeysel anlatmaya çalışıyorum. Çoğu yerde master ve upscaling terimini kavramsal olarak tam karşılamasa da kullanıyorum. Bir fikir vermesi için. Yoksa platformların müdahalesine tam anlamıyla master diyemeyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bandogge -- 12 Eylül 2025; 19:49:18 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt

Kodekler gelişiyor yeni şeyler çıkıyor ama kullanılmıyor. Çok geç kalınıyor. Garip.

Kodeklerin markalarca kullanılması konusunu araştırınca enteresan birşeyle karşılaşıyorsunuz. A2DP, LE, LDAC, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Lossless vs hepsi olan telefonlar genelde sadece Çin pazarı için üretilmiş olan malum markaların bizim duymadığımız bu tarafa hiç gelmeyen modelleri. Üstelik 300$ civarı ucuz modelleri. Adını unuttuğumuz Meizu'nun 2025'te çıkan telefonunda hepsi var mesela. Zte, honor alt modellerinde tamamı kullanılıyor.

Lisans mı ödemiyorlar da hepsini koyuyorlar çok enteresan. Sony'de bile tamamının kullanmıyor ki henüz duyurduğu 2025 eylül çıkışlı xperia 10 VII modelinde ne var yapay zeka motorları bile bulamadı, gelişitirici menüsüne bakarsınız alınca diyor. Sony sitesinde bile yok, garip. Yine Çin'li alışveriş sitelerinde çok kaliteli ve ucuz "odyofil"kulaklıklar var ki ben de reddit gibi yerlerde bahsedildiğini görüp şaşırdım.

Otomobillerde çok beğendiğim ancak kaçırdığım Çinli Zeekr modellerine baktım, maşallah hepsi var.

persist.bluetooth.a2dp_offload.cap=sbc-aac-aptx-aptxhd-ldac

aosp-device-tree/vendor.prop · 983db609d073b6fe4ffaeafe77cbad4b790f6dbc · Android Dumps / motorola / zeekr · GitLab

Ama çoğu Çinlide bilgi yok. (TR'de satılanlara baktım)

Otomobillerde hala kabloyla bağlanan apple play ve AO var ama kabloyla da gerçekten isteneni verebiliyor mu veya nasıl veriyor tartışılır. Çoğunda bilgi yok hiçbir incelemede de bundan bahseden duymadım, cidden komedi.

• ssbrutality S kullanıcısına yanıt

Bluetooth cihazları çok düşük güçte (milliwatt seviyesinde) çalışır. Geçmişteki BT ile kıyaslarsak Bluetooth 5, özellikle LE (Low Energy) modu sayesinde, 3’e göre daha düşük elektromanyetik maruziyet sunar.

GSM veya Wi-Fi’ye göre çok daha zararsızdır. GSM'e göre oran 1'e 10 gibi.

Hiçbir şey bilmesen bile bi açar bakarsın Sennheiser IE900 neden 80 küsür bin lira diye. Bi bak bakalım, sürücüleri ne, neden kabloyla bağlanmak zorunda. Biz kayıpsız ses diyoruz sen bambaşka bir moddan bahsediyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the flying dutchman -- 12 Eylül 2025; 13:43:11 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ufo U kullanıcısına yanıt

Arabada 24 bit 48 kHz dsp ile Bluetooth dac üzerinden dinliyorum pahalı kablolarada cevirsen üst segment teypde atsan ses kalitesindeki farkı kimse anlamıyor kaç kişi arabada teyp aradı sayısı belli değil

bu arada, Tidal, Apple music, sanırsam bunlarda kalite yüksek seçeneği var

Bütün olumsuzlukların nedeni bu iktidar, yani RTE dir. o gitmeden hiç bir olumlu gelişme OLMAYACAK.

Android'de LDAC ile yine çok daha üst seviye deneyim yaşanabilir ama yine de kablolu gibi olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 13 Eylül 2025; 1:33:7 >

Spotify'ı göndereceklerdi galiba zaten, Türkiye'den çıkacağı için uğraşmamış da olabilir.

Kuzey kore, İran gibi içine kapanık yabancı firma olmayan bir hale dönmemiz zaman meselesi.

Sosyal medyayı komple yasaklayalım diye ağız yoklaması da çekiyorlar.

Spotify’ın ülkemizi sevmemesinden kaynaklı veya yeterince yatırımlık görmemeleri. Bizi önemsediklerini hizmet satalım dediklerini düşünmüyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    AMD Ryzen 7 5800X3D Msi RTX 3080 Suprim X 10G Msi B550 Tomahawk G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) DeepCool LS520 WH 240MM WD Black SN770 1Tb Gen4 WD Blue SN570 1Tb Gen3 Samsung 870 Evo 1Tb Samsung 860 Evo 500Gb Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS
  • hatta direk sarkici baglanip sarkiyi soylucekmis :)

Elimde aptx lossless destekleyen bir kulaklık var, ama 120.000 TL verdiğimiz iphone'u bu kulaklığa bağlayınca ses kalitesi çöp olacak. Şaka gibi gerçekten

Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.