Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (221. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15.413
Cevap
552
Favori
1.273.362
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 219220221222223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yorumlarınız kaydadeger Teşekkür ederim. .
    Bafa tarım sertifikalı asit orani belirtilmiş tenekede makinanile edilmiş yag satıyor.. bu konuda fikri olan var mi? Yada ben kipadaki 3 lt 50 tl olan en azından yıllardır bu işi yapan ekiz sızma alıyım mı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Denemiş arkadaşlardan rica etsem BEYZADE ile ERDEM İPEK yağlarını karşılaştırabilirler mi ?

    Dönüşlere göre satın alacağım.
  • Arkadaşlar bu yazım siliniyor forum tarafından.Neden olduğu hakkında bilgisi olan var mı?Daha önce de aynı şey başıma geldi.Sürekli engelleniyorum.İnsanları bilgilendirmek suç mu?


    Forumda yazılanları inceledim.Bilgi vermek gereği hissettim.Belli ki herkesin aklı karışık.Profesyonel olarak zeytinyağı üretimi yapıyoruz.Aklıma gelen hereyi yazmaya çalışıcam.Daha önce yine bu forumda marketten alınan yağlar hakkında doğruları söylediğim için tepki gördüm.Olsun,tek bir kişiye faydam olursa kendimi mutlu hissederim.Yazacaklarımın tamamı gerçektir.Maddde madde açıklamaya çalışacağım.

    -İyi bir zeytin yağı ilk önce bilinçli tarımla başlar.Türkiye de dağ taş zeytin bunu biliyoruz.Zeytinliğine seneden seneye sadece mahsül toplamak için uğrayan bir sürü üreticimiz var.Şöyle ki zeytin ağacına musallat olan bir sürü zararlı var.Öncelikle bunlarla bilinçli mücadele yapılması şart ki kaliteli tane alınabilsin.Bu tabii ziraai ilaçlarla oluyor.İlaç hemen gözünüzü korkutmasın.Çoğu ilacın ağaçta kalma süresi çok çok azdır.Yeterki doğru miktarda ilaç atılsın.

    -Gerekli mücadeleyi yaptık.Hasarsız,sağlıklı ve pürüzsüz zeytin elde ettik.Bu aşamadan sonra hasat var.Hasat yapılırken çeşitli toplama yöntemleri var.Sırıkla,sopayla,makineyle,elle vs vs...Benim görüşüm zor da olsa zeytinin elle toplanmasıdır.Neden derseniz?Ağaca,dallara verilen her hasar seneye size eksi olarak döner.Bir bakıma ağaç seneye sizden intikam alır.Sopalarla,sırıklarla ağaca girişilmez.Yoksa seneye kalitesiz ürün alırsınız.Bu bir döngüdür.

    -Hasat yapıldıktan sonra zeytinlerinizi hava alacak şekilde taşımalısınız.Yani delikli,hava geçiren kasalar,sepetler vs vs...Bunun avantajı zeytinlerinizi havasızlıktan kızışmamasını sağlamaktır.Daha işletmeye gelmeden ısınan zeytin de oksidasyon başlar,çıkacak yağın kalitesini düşürür.

    -Toplanan zeytin en fazla 6-8 saaat içinde sıkılmalıdır ki en yüksek kalitede ürün elde edilsin.Türkiye de zeytinyağı üretiminin en büyük sorunu budur.Zeytini vaktinde işlememek...

    -Ülkemizde çeşit çeşit marka ve çeşit çeşit zeytinyağı görüyorum.Hepsi pazarlama taktiğidir,palavradır.Her yerde organik,her yerde taş baskı...Organik zeytinyağının gerçeği en az litresi 50 liradan başlar.
    Taş baskı ise ülkemizde artık yok denecek az.Kaldı ki gerçek taş baskı keçı kılından yapılan torbaların üst üste diziip,granit taşlarla sıkılmasından yapılır.İlk süzülen yağ sızma dır.Sızma zeytinyağı adını buradan alır.Bu yağ da çok çok pahalı.Bu yağ alındıktan sonra o torbalara kaynar su dökülür.Yağı ayrılsın diye.Bu işlem de yağı tamamen katleder ve işe yaramaz hale getirir.

    -Bunların dışında soğuk sıkım vardır.Bu ürün zeytinin düşük sıcaklıklarda sıkılmasıyla elde edilir(28 derecede).Düşük sıcaklıkta çok iyi kalitede gerçek bir zeytinyağı elde edersiniz fakat bu sefer randıman az olur.Soğuk sıkımda 6-7 kg zeytinden 1 litre yağ elde edersiniz.Bu sene yağlık zeytinin borsası 2,5-3 lira arasındaydı.Yani basitçe hesaplarsak sadece maliyeti en iyi ihtimalle 17-20 lira arasında değişiyor.Herkes yağını soğuk sıkım diye satmaya çalışıyor arkadaşlar sakın inanmayın buna.Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı en az 25 liradan başlar.

    -Gelelim ülkemizde en çok kullanılan sisteme.KONTİNÜ SİSTEM.Bu nedir?Zeytininizi fabrikaya getirdiniz.Önce suyla yıkanır(ben temiz su kullanan daha görmedim).İşletme giderlerini düşürmek için sabahtan akşama kadar hep aynı kahverengiye dönmüş suyla yıkanır.Yıkandıktan sonra kırıcılara gelir ve bir kazanın içinde yoğrulmaya başlar.Yoğurma yağın etten ayrılmasına yardımcı olur.yoğurma süresi değişebilir.Bu esnada kazanın içine sıcak su verilir.Bu sıcaklığın 45-60 derece arasında değiştiğini söyleyebilirim.Sıcak suyunda amacı verim elde etmektir.Yani ne kadar yükseklikte sıcak su o kadar zeytinyağı.Bu arada zeytinyağının insan sağlığına faydalı fenol bileşenleri minimum seviyelere düşer.Soğuk sıkımda bu değerler yükselir.

    -Zeytinyağınızı fabrikadan aldınız.Nerede depolayacaksınız?Yağ kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri de yağı nasıl depoladığınızdır.Zeytinyağı raf ömrü uzun olan bir üründür.Bu yağ,mutlaka ama mutlaka paslanmaz çelik tanklarda bekletilmelidir.Üreticilerin bir çoğu imkansızlıktan dolayı mecburen bu hataya düşüyor.Çoğu üretici ürününü seneyle plastikte bekletir!Zeytinyağı asidik bir ürün olduğuna göre varın gerisini siz düşünün.

    -Şimdi gelelim esas konuya.Bu işlemler yapılması gereken elzem işlemlerdir.Ama sizin bu işlemleri kontrol etme şansınız yok.O zaman duyusal olarak zeytinyağının kontrolünü yapacaksınız.Nedir bu kontroller?Arkadaşlar herkes genzi yaktı,kokusu hafif,tadı şu şeklide diye yorumlar yapıyor.Bu işin tek bir gerçeği var.İyi bir zeytinyağı buram buram DOĞA kokar.Bu kokular çimen,elma,muz gibi kokulardır.
    Kesinlikle itici kokmamalıdır.En ufak bir şüpheniz varsa uzaklaşın.Bazı yağların kokusu olmadığına dair çok söylem var.Şimdi onunla ilgili TÜRKİYE de zeytinyağı gerçeğini açıklayacağım.

    -Ülkemizde zeytinyağı üretimini %100 olarak düşünelim.Bunun sadece ve sadece %3 ü gerçek sızma zeytinyağı dır.Sebebi yukarı da saydıklarımdan dolayıdır.Şaşırdınız değil mi?Sadece %3 .Bu benim görüşüm değil,bu resmi bir rakamdır.Peki her yerde sızma zeytinyağı nasıl oluyor?Bu noktada inanılmaz bir yasal boşluk var.Şöyle ki;Gıda maddeleri tüzüğü zeytinyağı tebliğinde 4 çeşit yağ bulunur.Bunlar natürel sızma,natürel birinci,natürel ikinci ve riviera.Bunları kalite sıralamasına göre yazdım.Gerçek sızma yağın nasıl üretilmesi gerektiğini yukarıda yazdım.Ne kadar meşakkatli ve maliyetli değil mi?

    Maliyetli ve zor bir işi ne yaparsanız ucuz ve ulaşılabilir hale getirirsiniz?İşte bu nokta da farklı bir yöntem devreye giriyor.Bunun ismi KOLON SIZMASI.Tamamen yasal!Kokusundan yanına yaklaşamayacağınız neredeyse çöp diye tabir edilen asitliği çok yüksek bozuk yağlar vardır.Bu yağlar öcenki senelerden kalmış olabilir,dip zeytin diye tabir ettiğimiz toprakla uzun süre temas etmiş zeytinden yapılmış olabilir.Üretici bu yağları çok kolay temin edebilir çünkü boldur ve çok ucuzdur.Fiyatlarını da söyleyim.6 lia 8 lira arası değişebilir.Bu yağ rafineriye gelir.Bu kısmı dikkatle okuyun lütfen.İlk yapılan işlem deodorizasyondur.Yani koku alma.Buhar sıcaklığına ulaşan sıcaklıklarda ETERLE yıkanır.Bu arada bu yağ incelmiş oluyor.AKışkanlığı yüksek neredeyse su kıvamına yakın!Şimdi elinizde duyusal ve kimyasal olarak yerlerde olan bir ürün var.Tatsız,kokusuz...Bu şekilde piyasaya süremezsiniz çünkü tatsız kokusuz yağı kimse almaz.Bu yağın içerisine koku ve tat vermesi için yüzde 6-7 oranında gerçek sızma zeytinyağı katılır.

    Arkadaşlar 6-8 lira ya üreticiden alınmış yağı max. 2 lira işletme maliyeti ekleyerek 8-10 liraya malediyorlar.Ucuz yağ işte budur,bu şekilde üretilir.Siz aslında bu yağı tüketerek dünyanın en pahalı yağını almış oluyorsunuz.İçinde yüzde 6-7 gerçek sızma zeytinyağı bulunan ürüne atıyorum 12 lira ödüyorsunuz.Hesaplayın kaça gelmiş oluyor bu yağ?

    Peki bunu kimler yapıyor?Arkadaşlar,bu ülkede yapılan yağların çoğu böyle üretiliyor.Özellikle büyük firmaların tamamı.neden yapmasın hem yasal hemde ucuz maliyetli.Şu fiyata bilmem ne marka yağ buldum,nasıl sorularını bırakın.Bunlar GERÇEK ZEYTİNYAĞI DEĞİL!

    Gerçek ürünü kimden alacaksınz.Ne yazık ki direkt üreticiye güvenmek zorundasınız.Ucuza sakın ama sakın yağ almayın.Güneş ışığına maruz kalmış yağları almayın.Üretim tarihlerine dikkat edin.Üretim tarihinden 8 ay sonra duyusal ve kimyasal niteliklerini kaybetmeye başlar.1 Seneyi geçmiş ürünlerden uzak durun.Ülkemizde gerçek zeytinyağı ne yazık ki pahalı.Size tavsiyem gücünüz yoksa hiç tüketmeyin.Böylece işe yaramaz yağlara para vermemiş olursunuz.

    Biz çekirdekten üreticiyiz.Senelerin tecrübesiyle bunları yazdım.Satış amacımız yoktur.Herhangi bir firma ismi yazmıyorum.Zeytinyağı bir mucizedir.Ucuz ürünler alarak bu işe emeğini vermiş az sayıdaki gerçek üreticiye köstek olmuş oluyorsunuz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: abahadirp

    Denemiş arkadaşlardan rica etsem BEYZADE ile ERDEM İPEK yağlarını karşılaştırabilirler mi ?

    Dönüşlere göre satın alacağım.

    bence aynı klasmanda değil bu yağlar arkadaşın yağını denemedim kötülemek maksatlı yazmıyorum yanlış anlaşılma olmasın.
    ama arkadaş soğuk sızma yağ yoktur diyor daha ötesine gerek yok ikisini karşılaştırmak manasız.
  • mcroses kullanıcısına yanıt
    slmlar. hiç bir zaman soğuk sıkım yoktur demedim. aksine soğuk sıkım olması grekendir üstü pirina yağıdır yenmez dedim. soğuk sıkım lüks değil olması gereken dedim yanlış anlamissin ya da oyle algilamak ve algilatmak istiyosun. umarım bak yazdı deyip şikayet edip uzaklaştırma yedirtmezsin inşallah. karşılık verdir şikayet et uzaklaştırt olmasın....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem ipek -- 29 Aralık 2015; 10:32:28 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: streptokokk

    Yorumlarınız kaydadeger Teşekkür ederim. .
    Bafa tarım sertifikalı asit orani belirtilmiş tenekede makinanile edilmiş yag satıyor.. bu konuda fikri olan var mi? Yada ben kipadaki 3 lt 50 tl olan en azından yıllardır bu işi yapan ekiz sızma alıyım mı

    Hocam ben o yağdan aldım. Daha once resimli olarak yagla ilgili dusuncelerimi paylasmıstım, onceki sayfalarda benim mesajlsrıma bakınız. Ancak arkadaşın verdiği yoruma katılmıyorum. O kadar da değil, yok yarısı suymuş falan.. kıvamı yerinde bence. Ama aroması hafif geldi bana. Zeytinyağının kokusunu da tadını da veriyor ama dediğim gibi çok yoğun bir aroma.ası yok. Hafif z.yağı isteyenlere hitap eder. Bizim insanımız öyle zannediyorum, hafif ve kokusuz yagdan hoşlanıyor. Ureticilerde buna hitap etmek istlyorlar sanırım. zaten yorumlara bakınca bir iki olumsuz yorum haricinde genelde memnun kalanlar ağırlıkta. Halbuki benim beklentim zeytinyağının yoğun aroması olması ve hafif geniz yakması, bu yönden benlm beklentimi pek karşılamadı ama kalitesiz bir yağ da degil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eranyumm -- 28 Aralık 2015; 23:33:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam benim merak ettiğim bir konu. erken hasat olsun veya gerçek sızma yağ olsun, yağı ağzınıza aldığınızda geniz yakması bir kalite unsuru mudur? ben bu şekilde geniz yakan yağları daha çok beğeniyorum mesela. ayrıca yağın asit oranı 1'e doğru yaklaştıkça acılaşıyormuş sanırım. asit oranının artması yağın kalitesiz dip zeytinlerden vs. yapıldığının bir göstergesi ise geniz yakma olayını bunun neresine koymak lazım? mesela geniz yakan yağ için 0.8 gibi asiti daha yüksek yağ önerilip, bu şekilde yağdan hoşlanmayan birisi asit oranı daha düşük ve daha pahalı ürünü alıyor. haliyle bu ürünün daha az acı olduğunu söylemek mümkün.. söylemek istediğimi bilmem anlatabildim mi? yağ asiditesi, acılık ve geniz yakma gibi konularda kriter nedir?
  • Ümraniye-ist baraj yolu uzerinde grupp gross market var, adresi aşağıdakl linkte;

    http://gruppgross.com/
    Grupp Gross Gıda A.Ş. İletişim
    http://gruppgross.com/iletisim


    Bu markette: Kristal Naturel Sızma Dolgun Güçlü 5lt -->97,50 rafta 2 kutu vardı ve gördüğüm en düşük fiyat.
    Komili Ege naturel sızma 5lt. -->99,50
    Komili naturel sızma 5lt. -->107,50


    Ayrıca kipada poyraz can 3 lt naturel sızma 52,90 dan satılıyor. (Üretim tarihi: 12/01/2015)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • eranyumm kullanıcısına yanıt
    Yüksek asit yağın yakması ile kaliteli yağın yakması arasında hiç bir benzerlik yok. Kaliteli yağ düsuk asit olur genzi yakar ama bu yakıcılık gırtlaga ve mideye inmez. Geçenlerde yüksek asit kotu bir yağ yedim onun yakması çok farklı rahatsız edici. İyi yağ ile kotu yağ arasındaki fark çok acık. Kaliteli yağ dusuk asit ve yumuşak olur diye birsey yok. Dusuk asit ve sert olur bir de erken hasat soğuk sıkımsa ağzı ferahlatır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eranyumm kullanıcısına yanıt
    Benim aldığım butun kaliteli yağlar genzi yakıyordu ve hepsi de en fazla 0.8 asitti hatta ozem içlerinde en düşük asit olmasina rağmen en belirgin yakıcılık onda ama kaşık kaşık ye meyve suyu gibi.
    Ozem izorya Beyzade hepsi de erken hasat soğuk sıkım. Mesela bunlardan hariç guvenasa ve baktat ın soğuk sıkımını aldım onlar görece daha yumusaktı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eranyumm kullanıcısına yanıt
    Geniz yakan yağ isteyene yüksek asit değil kaliteli soğuk sıkım onermek daha mantikli hatta erken hasat soğuk sıkım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sevkitepe kullanıcısına yanıt
    Senelerce yağ üretilen ve satılan bir köyde öğretmenlik yaptım. Arkadaşa sonuna kadar katılıyorum. Köylülerin bile en kaliteli dediği dizemlik yağlar kontinu sistemdir. Bizzat fabrikalarda da bu yazar. Sıcak suyla yapılır.

    En çok katıldığım nokta ise şu, eğer gerçek üreticiye yani güvenilir köylüye ulaşamıyorsanız boşuna para verip almayın. Ben bu zamana kadar köyden alıyordum ama bu sene fabrikalar 17 liradan yağ alıyorlar. Köylü 20ye veriyor. Bana bu para fazla geliyor almıyorum. Bu zamana kadar marketten hiç yağ almadım. Riviera soğuk sıkım falan hiç anlamam. Ben daha soğuk sıkım yapan fabrika görmedim. Hele hele taş baskı yapanı hiç görmedim.

    Eğer yağ fabrikaya girmişse ve işlenip satılıyorsa o yağın içerisinde her şey olabilir. Köylünün evinde kokan yağlar fabrikalara satılıyor bunu bizzat gördüm. Hatta bazı köylülerin evde kokan yağı tekrar rafine yaptırıp sattığını da gördüm. İşin çok fazla hilesi var. Güvenebileceğiniz bir üretici haricinde kaliteli yağ yoktur.




  • Olivio marka yağ deneyen oldumu soğuk sıkım taş baskı?yorumlarınıza göre almayı düşünüyorum...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eranyumm kullanıcısına yanıt
    Merhaba.Genelde insanımızın kafasını karıştıran bir durumdur bu.Genizde yakıcılık fenollerden dolayı oluşur.Zeytinyağının insan sağlığına en büyük etkisi bu fenol bileşenleridir.Genizde yanma hissi bu fenollerin varolduğunun göstergesidir.Ama arkadaşın dediği gibi yakıcılık hafiftir.Bozuk yağlarda farklı bir tür yakıcılık vardır.Yağı yuttuğunuz zaman rahatsız aromalar ve yanıcılık hissedersiniz.

    Soğuk sıkım konusuna tekrar gelirsek.Bu konuda bana mesaj atıp iddialaşan arkadaşlar var :) Bakın arkadaşlar son yıllarda yeni kontinü sistemlere soğuk sıkım uygulanmaya başladı ama bu yok denecek kadar az.Israrla 20 liraya soğuk sıkma var diye iddia edenlere açıklamaya çalışıyorum,anlatamıyorum.Gayet basit bir matematiği var bunun.Soğuk sıkım yağ 7 kg da 1 kg verir.Hele bir de erken hasat ise bu oran daha da yukarı çıkar.Yağlık zeytinin fiyatı da 3 lira.21 liraya bu ürünü mal ediyoruz.İşletme giderleri ile bu rakam çok rahat 25 liraya çıkar.Şişesi,firesi,işçiliği,elektriği...vs Bu üründen para kazanmak için üretici en az 10 lira koymak zorunda yoksa havanda su döver.

    Ben burada fiyatları yüksek göstermeye çalışmıyorum.Pahalı ürün iyi üründür algısı yaratmaya çalışmıyorum.Ama gerçek bu.Ben üretiyorum bunu ben biliyorum.Daha nasıl anlatayım allah aşkına.Bir şey daha var.Kontinü de üretilip soğuk sıkım yazıp satan tonla marka var.Neden?Çünkü yasal yaptırımı yok,serbest.Bu sadece lab.ortamında çıkar.Çoğu insan kontinü ile gerçek soğuk sıkım yağın farkını anlayamaz.İşin kuralına riayet ederek kontinü de yapılan üründe iyidir.Ama daha önce açıkladığım gibi kontinü de kullanılan sıcak su zeytinyağını resmen öldürüyor.

    Arkadaşın biri beni insanları kandırmakla suçladı :) Burada yüzde yüz gerçek olan şeyleri yazıyorum.Benim işim bu.Tadımcıyım,üreticiyim,eğitim aldım bu konuda,dünyanın parasını harcadım işime.İşin uzmanını istiyorlar sonra suçluyorlar.Admin de benim yazdıklarımı siliyor.Gerçekten şaka gibi.

    Bir öğünde bir hamburger menüsüne 25-30 lira veriyorsunuz.Günlerce kullanacağınız bir mucizeye para vermek zor geliyor.Ben artık bu işin tamamen bilinçsizlikten ve eğitimsizlikten kaynaklandığına karar verdim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: erhanibas

    Olivio marka yağ deneyen oldumu soğuk sıkım taş baskı?yorumlarınıza göre almayı düşünüyorum...

    Hocam ovilo dan bahsediyorsan ben denedim. Kalitesi iyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 140 tl ye denk geliyo edermi sizce?birde geniz yakması var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sevkitepe

    Arkadaşlar bu yazım siliniyor forum tarafından.Neden olduğu hakkında bilgisi olan var mı?Daha önce de aynı şey başıma geldi.Sürekli engelleniyorum.İnsanları bilgilendirmek suç mu?


    Bu bölüm ve bu konu yağ hakkında SF ları paylaşma amaçlıdır,

    Detay ve güzel bilgiler paylaşmışsınız ama bu bilginin paylaşım yeri bu konu değil o nedenle silinmiş olabilir.

    Ben yine de sizin emek harcayım uzun uzun yazdığınız bu bilgileri bu başlığın ilk mesajına ekledim, yağ konusunda bilgi almak isteyenlere ilk mesajı okumalarını önerirsiniz bundan sonra....

    Emeğinize tekrar teşekkürler....




  • quote:

    Orijinalden alıntı: erhanibas

    Olivio marka yağ deneyen oldumu soğuk sıkım taş baskı?yorumlarınıza göre almayı düşünüyorum...

    Hocam ovilo ise ben 20 litre aldım eylül ekim gibi gurme 212 diye bir site yüzde 50 indirim yapmış idi butik üretim tek bahçenin yağı öneririm ben litre 15 ila 17 tl arasına aldım ama geçen senenin ürünü şu an 40 civarı fiyatı sanırım

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erhanibas

    140 tl ye denk geliyo edermi sizce?birde geniz yakması var mı?

    Ovilo erken hasat yağ kullandım kaliteli ve lezzetli ancak bence pahalı satılıyor, o fiyatlara almam. sitesinde naturel 144 erken hasat 159 a satılıyor. n11 den kuponla falan ucuza alınırsa düşünülebilir.

    Erken hasat yağlarda geniz yakması genelde yoğun olur ama ovila da geniz yakma fazla değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sevkitepe

    Merhaba.Genelde insanımızın kafasını karıştıran bir durumdur bu.Genizde yakıcılık fenollerden dolayı oluşur.Zeytinyağının insan sağlığına en büyük etkisi bu fenol bileşenleridir.Genizde yanma hissi bu fenollerin varolduğunun göstergesidir.Ama arkadaşın dediği gibi yakıcılık hafiftir.Bozuk yağlarda farklı bir tür yakıcılık vardır.Yağı yuttuğunuz zaman rahatsız aromalar ve yanıcılık hissedersiniz.

    Soğuk sıkım konusuna tekrar gelirsek.Bu konuda bana mesaj atıp iddialaşan arkadaşlar var :) Bakın arkadaşlar son yıllarda yeni kontinü sistemlere soğuk sıkım uygulanmaya başladı ama bu yok denecek kadar az.Israrla 20 liraya soğuk sıkma var diye iddia edenlere açıklamaya çalışıyorum,anlatamıyorum.Gayet basit bir matematiği var bunun.Soğuk sıkım yağ 7 kg da 1 kg verir.Hele bir de erken hasat ise bu oran daha da yukarı çıkar.Yağlık zeytinin fiyatı da 3 lira.21 liraya bu ürünü mal ediyoruz.İşletme giderleri ile bu rakam çok rahat 25 liraya çıkar.Şişesi,firesi,işçiliği,elektriği...vs Bu üründen para kazanmak için üretici en az 10 lira koymak zorunda yoksa havanda su döver.

    Ben burada fiyatları yüksek göstermeye çalışmıyorum.Pahalı ürün iyi üründür algısı yaratmaya çalışmıyorum.Ama gerçek bu.Ben üretiyorum bunu ben biliyorum.Daha nasıl anlatayım allah aşkına.Bir şey daha var.Kontinü de üretilip soğuk sıkım yazıp satan tonla marka var.Neden?Çünkü yasal yaptırımı yok,serbest.Bu sadece lab.ortamında çıkar.Çoğu insan kontinü ile gerçek soğuk sıkım yağın farkını anlayamaz.İşin kuralına riayet ederek kontinü de yapılan üründe iyidir.Ama daha önce açıkladığım gibi kontinü de kullanılan sıcak su zeytinyağını resmen öldürüyor.

    Arkadaşın biri beni insanları kandırmakla suçladı :) Burada yüzde yüz gerçek olan şeyleri yazıyorum.Benim işim bu.Tadımcıyım,üreticiyim,eğitim aldım bu konuda,dünyanın parasını harcadım işime.İşin uzmanını istiyorlar sonra suçluyorlar.Admin de benim yazdıklarımı siliyor.Gerçekten şaka gibi.

    Bir öğünde bir hamburger menüsüne 25-30 lira veriyorsunuz.Günlerce kullanacağınız bir mucizeye para vermek zor geliyor.Ben artık bu işin tamamen bilinçsizlikten ve eğitimsizlikten kaynaklandığına karar verdim.

    Benim sınıf arkadaşım be zeytinyağı üretim makinaları sektöründe çalışıyor. Sizin söylediklerinizin benzeri bilgileri ondan da dinlemiştim.

    Geçen hafta yeni İtalyan dizaynı bir sıkım makinasından bahsetti. Yağı çok ısıtmadan özel bir takım iç içe çalışan parçacıklar yardımı ile soğuk sıkıma yakın sıkma yapan bir makina varmış. Bu sayede çok ısıtmadan daha fazla yağ üretilebiliyor dedi.

    Türkiyede kullanılmaya başladı mı bilmiyorum, çok detay sormadım.




  • 
Sayfa: önceki 219220221222223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.