Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (223. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15.413
Cevap
552
Favori
1.273.363
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 221222223224225
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • :)) Bir müşterim getirmişti.İçinde yüzde 90 oranında ayçiçek yağı vardı.Gerçek zeytinyağı üretimi gerçekten çok pahalı ne yazık ki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar "has ada" kullanan var mı? Ben daha önce komili, kristal, kavlak taş baskı ve bafa özel üretim aldım ama en çok zeytin kokan, salatada tadını baskın bir şekilde hissettiren has ada oldu. salata yerken bildiğin yarış eder olduk o kadar lezzet katıyor. Ama fiyatı hepsi gibi pahalı litresi 28 tl seviyesinde. Şimdi sormak istediğim bu yağı kullanan ve daha baskın kokulu lezzetli bulduğu başka bir marka olan var mı, tavsiye verebilir mi? Has ada'nın sitesinden gördüğüm kadarıyla birkaç ünlü de alışveriş yapmış oradan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sevkitepe

quote:

Orijinalden alıntı: trabzon61_66

quote:

Merhaba.Genelde insanımızın kafasını karıştıran bir durumdur bu.Genizde yakıcılık fenollerden dolayı oluşur.Zeytinyağının insan sağlığına en büyük etkisi bu fenol bileşenleridir.Genizde yanma hissi bu fenollerin varolduğunun göstergesidir.Ama arkadaşın dediği gibi yakıcılık hafiftir.Bozuk yağlarda farklı bir tür yakıcılık vardır.Yağı yuttuğunuz zaman rahatsız aromalar ve yanıcılık hissedersiniz.

Soğuk sıkım konusuna tekrar gelirsek.Bu konuda bana mesaj atıp iddialaşan arkadaşlar var :) Bakın arkadaşlar son yıllarda yeni kontinü sistemlere soğuk sıkım uygulanmaya başladı ama bu yok denecek kadar az.Israrla 20 liraya soğuk sıkma var diye iddia edenlere açıklamaya çalışıyorum,anlatamıyorum.Gayet basit bir matematiği var bunun.Soğuk sıkım yağ 7 kg da 1 kg verir.Hele bir de erken hasat ise bu oran daha da yukarı çıkar.Yağlık zeytinin fiyatı da 3 lira.21 liraya bu ürünü mal ediyoruz.İşletme giderleri ile bu rakam çok rahat 25 liraya çıkar.Şişesi,firesi,işçiliği,elektriği...vs Bu üründen para kazanmak için üretici en az 10 lira koymak zorunda yoksa havanda su döver.

Ben burada fiyatları yüksek göstermeye çalışmıyorum.Pahalı ürün iyi üründür algısı yaratmaya çalışmıyorum.Ama gerçek bu.Ben üretiyorum bunu ben biliyorum.Daha nasıl anlatayım allah aşkına.Bir şey daha var.Kontinü de üretilip soğuk sıkım yazıp satan tonla marka var.Neden?Çünkü yasal yaptırımı yok,serbest.Bu sadece lab.ortamında çıkar.Çoğu insan kontinü ile gerçek soğuk sıkım yağın farkını anlayamaz.İşin kuralına riayet ederek kontinü de yapılan üründe iyidir.Ama daha önce açıkladığım gibi kontinü de kullanılan sıcak su zeytinyağını resmen öldürüyor.

Arkadaşın biri beni insanları kandırmakla suçladı :) Burada yüzde yüz gerçek olan şeyleri yazıyorum.Benim işim bu.Tadımcıyım,üreticiyim,eğitim aldım bu konuda,dünyanın parasını harcadım işime.İşin uzmanını istiyorlar sonra suçluyorlar.Admin de benim yazdıklarımı siliyor.Gerçekten şaka gibi.

Bir öğünde bir hamburger menüsüne 25-30 lira veriyorsunuz.Günlerce kullanacağınız bir mucizeye para vermek zor geliyor.Ben artık bu işin tamamen bilinçsizlikten ve eğitimsizlikten kaynaklandığına karar verdim.

Benim sınıf arkadaşım be zeytinyağı üretim makinaları sektöründe çalışıyor. Sizin söylediklerinizin benzeri bilgileri ondan da dinlemiştim.

Geçen hafta yeni İtalyan dizaynı bir sıkım makinasından bahsetti. Yağı çok ısıtmadan özel bir takım iç içe çalışan parçacıklar yardımı ile soğuk sıkıma yakın sıkma yapan bir makina varmış. Bu sayede çok ısıtmadan daha fazla yağ üretilebiliyor dedi.

Türkiyede kullanılmaya başladı mı bilmiyorum, çok detay sormadım.

Onu bende duydum.İtalyanlar bu işin uzmanı.Şu anda soğuk sıkımda kullandığımız makinamız da İtalyan Campagnola

Merhaba. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz italyan makinasının maliyeti ne kadardır? Bu makinaların kompakt modelleri de var mı? Bunu şunun için soruyorum, küçük çaplı zeytin üreticileri de bu makinalardan alıp üretim yapabilirler mi? Eğer bu mümkünse devlet bu makinalar için üreticilere teşvik verip, ülkedeki kaliteli zeytinyağı üretimini arttırabilir.

• İlla sızma olsun taş baskı olsun diyorsanız kurumsal butik firmalara gitmelisiniz. Mesela ovilo bunlardan birisi. Ürünleri yüzde yüz üstünde yazdığı gibi.

Normal çiftçi fabrikaya götürür fabrikadan ne çıkarsa onu alır. Yapacak bir şey bu ülke böyle bir ülke.

• Drak44 D kullanıcısına yanıt
    Çok doğru söylüyorsunuz.

Normal çiftçi çok bilinçsiz. Buraya yazı yazan bazı üreticilerin bile uyulması gereken en temel kurallardan habersiz olduklarını üzülerek görüyoruz. Bunun üstüne bir de yağhanelerin içler acısı durumunu ekleyince çiftçiden alacağım yağa şüpheyle bakmaya başladım. Geçen yaz Edremit Kazdağlarında çiftçiden aldığımız zeytinyağını afiyetle yemiştik ama bugün olsa satın alır mıyım bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rtsbora

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: trabzon61_66

quote:

Merhaba.Genelde insanımızın kafasını karıştıran bir durumdur bu.Genizde yakıcılık fenollerden dolayı oluşur.Zeytinyağının insan sağlığına en büyük etkisi bu fenol bileşenleridir.Genizde yanma hissi bu fenollerin varolduğunun göstergesidir.Ama arkadaşın dediği gibi yakıcılık hafiftir.Bozuk yağlarda farklı bir tür yakıcılık vardır.Yağı yuttuğunuz zaman rahatsız aromalar ve yanıcılık hissedersiniz.

Soğuk sıkım konusuna tekrar gelirsek.Bu konuda bana mesaj atıp iddialaşan arkadaşlar var :) Bakın arkadaşlar son yıllarda yeni kontinü sistemlere soğuk sıkım uygulanmaya başladı ama bu yok denecek kadar az.Israrla 20 liraya soğuk sıkma var diye iddia edenlere açıklamaya çalışıyorum,anlatamıyorum.Gayet basit bir matematiği var bunun.Soğuk sıkım yağ 7 kg da 1 kg verir.Hele bir de erken hasat ise bu oran daha da yukarı çıkar.Yağlık zeytinin fiyatı da 3 lira.21 liraya bu ürünü mal ediyoruz.İşletme giderleri ile bu rakam çok rahat 25 liraya çıkar.Şişesi,firesi,işçiliği,elektriği...vs Bu üründen para kazanmak için üretici en az 10 lira koymak zorunda yoksa havanda su döver.

Ben burada fiyatları yüksek göstermeye çalışmıyorum.Pahalı ürün iyi üründür algısı yaratmaya çalışmıyorum.Ama gerçek bu.Ben üretiyorum bunu ben biliyorum.Daha nasıl anlatayım allah aşkına.Bir şey daha var.Kontinü de üretilip soğuk sıkım yazıp satan tonla marka var.Neden?Çünkü yasal yaptırımı yok,serbest.Bu sadece lab.ortamında çıkar.Çoğu insan kontinü ile gerçek soğuk sıkım yağın farkını anlayamaz.İşin kuralına riayet ederek kontinü de yapılan üründe iyidir.Ama daha önce açıkladığım gibi kontinü de kullanılan sıcak su zeytinyağını resmen öldürüyor.

Arkadaşın biri beni insanları kandırmakla suçladı :) Burada yüzde yüz gerçek olan şeyleri yazıyorum.Benim işim bu.Tadımcıyım,üreticiyim,eğitim aldım bu konuda,dünyanın parasını harcadım işime.İşin uzmanını istiyorlar sonra suçluyorlar.Admin de benim yazdıklarımı siliyor.Gerçekten şaka gibi.

Bir öğünde bir hamburger menüsüne 25-30 lira veriyorsunuz.Günlerce kullanacağınız bir mucizeye para vermek zor geliyor.Ben artık bu işin tamamen bilinçsizlikten ve eğitimsizlikten kaynaklandığına karar verdim.

Benim sınıf arkadaşım be zeytinyağı üretim makinaları sektöründe çalışıyor. Sizin söylediklerinizin benzeri bilgileri ondan da dinlemiştim.

Geçen hafta yeni İtalyan dizaynı bir sıkım makinasından bahsetti. Yağı çok ısıtmadan özel bir takım iç içe çalışan parçacıklar yardımı ile soğuk sıkıma yakın sıkma yapan bir makina varmış. Bu sayede çok ısıtmadan daha fazla yağ üretilebiliyor dedi.

Türkiyede kullanılmaya başladı mı bilmiyorum, çok detay sormadım.

Onu bende duydum.İtalyanlar bu işin uzmanı.Şu anda soğuk sıkımda kullandığımız makinamız da İtalyan Campagnola

Merhaba. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz italyan makinasının maliyeti ne kadardır? Bu makinaların kompakt modelleri de var mı? Bunu şunun için soruyorum, küçük çaplı zeytin üreticileri de bu makinalardan alıp üretim yapabilirler mi? Eğer bu mümkünse devlet bu makinalar için üreticilere teşvik verip, ülkedeki kaliteli zeytinyağı üretimini arttırabilir.

Kompakt boyutları var elbette ama onlarda ne yazık ki pahalı.Ülkede ucuz bir şey var mı diye sormak lazım aslında :)

• Şu anda Türkiye de yeni uygulanan bir sistem var duyan var mı bilmiyorum.3 işletme de var sadece.Adı Sinolea sistem.Soğuk damlama denilen bir teknik .Zeytinler önce kırılıyor,ısıl işlem görmeden hamur teknesinde bekletiliyor.Anladığım kadarıyla herhangi bir baskı uygulanmadan yağ aşağıdan damlıyor.Tarişte var bu üründen 206 lira litresi :))
    Bizim kullandığımız sistemin çok benzeri.Fakat konu tariş olunca fiyat 4 katına çıkıyor haliyle.Bu kadar pahalı fiyatlara da karşıyım.Bu ürünü çok çok zenginler kullanabilir ancak.
  • Valla arkadaşımın Kayınpederinin mersinde zeytin ağaçları var 2 seneden beri bana zeytin yağ getirir, bu senede kilosunu 15 tl den 5 kilo aldım, bakın litre değil kilo aldım,hem kafam rahat hile hurda olmadığını biliyorum,hemde hayatımda böyle leziz yağ görmedim.Güvensa,özgün zeytinyağlarını tattım ve emin olun bu yağlardan kat kat daha güzel aldığım yağ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EditörünSeçimi -- 30 Aralık 2015; 17:53:45 >
  • Burda sevkitepe adlı arkadaştan aldığım erken hasat filtre edilmemiş ürünü bugün test ettim.Siseyi açtığımda buram buram zeytinyağı aroması kokusunu duydum. Tadı da 1. sınıf bana göre.Daha önce de özemin erken hasat soguk sıkım sızmasini aldım ancak onu henüz açmadığım için karşılaştırma imkanım yok. Bence bu tür butik işletmeler bu işi daha kaliteli yapıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuzen Larry Balki -- 30 Aralık 2015; 18:50:50 >
  • rtsbora R kullanıcısına yanıt
    100 ila 150 bin lira arasında değişiyor fiyatları.Bunlar iki fazlı ekolojik makinalar olarak tanımlanır.Bazıları soğuk suyla yapılan sıkım içindir.Bazıları ise(bizdeki gibi) su kullanmadan tamamen doğal yolla çalışan makinelerdir.
    İkisinin ortak özellik ekolojik tir.Yani karasuyu prina ya vererek çevreye zarar vermez.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

• Teşekkürler, baya fikir verdiniz. Aslında o kadar da pahalı değiller. Sizin verdiğiniz vergi, vs dahil fiyatlar. Devlet istese bu makinaları çok daha uygun fiyattan üreticiye sunabilir. @sevkitepe
  • sevkitepe kullanıcısına yanıt
    Bu konusu geçen yağ zeytin sütü diye satılan yağmı oluyor, degilse zeytin sütü nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkür.
    Tarişin 206 tlye sattıgı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihakkis -- 31 Aralık 2015; 3:11:23 >
  • arkadaşlar bu özemin 275 tlye sattığı 5lt nin ne hikmeti var? zeytinleri tek tek mi sıkıyorlar?

• quote:

Orijinalden alıntı: ihakkis

Bu konusu geçen yağ zeytin sütü diye satılan yağmı oluyor, degilse zeytin sütü nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkür.
    Tarişin 206 tlye sattıgı.

Zeytin sütü dediğimiz şey biraz pazarlama taktiği :) Né olduğu konusuna gelirsek.Diğer adları çiğ yağ,taş baskı,ilaç vs vs...Uzun yazımda bahsettiğim gibi eski usulle üretilir.İki tane büyük granit taş düşünün.Bu büyük iki taşın arasına zeytinler keten yada keçi kılından yapılmış çuvallara doldurularak üst üste yığılır.Bu ağırlıkla beraber doğal yoldan sızan zeytinyağı toplanır.Bu zeytin sütüdür.Bu işlemden sonra granit taşları beygirlerle döndürürler.Sıkma başlar.Sızma zeytinyağının adı buradan geliyor.Çok maliyetli ve verimsiz bir iştir ama her derde devadır.
    Bu mekanik olarak yapılan üretim.Bir de buna yakın kalitede ama çok daha verimli olan bir işlem var o da makineyle yapılır.Naturel kuru sıkım.O da bizim işletmemizde var.Zeytinler kırıcı da kırılır.yoğrulur ve hiç bir kimyasal işlem görmeden ve su katılmaksızın kuru olarak-merkezkaç kuvvetiyle-sıkılır.Yani şuna benzetiyorum.Evlerimizde kullandığımız meyve sıkma makineleri gibi.Çok basit bir mantıkla çalışır,tamamen doğal ve verimlidir.

Tarişin 206 liraya sattığı bundan değil.O sinolea sistem.Fakat o fiyatlara bu üründen satışları da var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sevkitepe -- 31 Aralık 2015; 8:45:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: rtsbora

Teşekkürler, baya fikir verdiniz. Aslında o kadar da pahalı değiller. Sizin verdiğiniz vergi, vs dahil fiyatlar. Devlet istese bu makinaları çok daha uygun fiyattan üreticiye sunabilir. @sevkitepe

Öyle gibi görünse de aslında pahalı.Çünkü yaptığı iş az.Bunu kaldırabilecek kadar güçlü olmak vé bu işi hakkıyla yapmayı istemek gerek.Türkiye de bu bilinçte insan çok az var.Keza üretilen ürünün değerini bilecek insanda az...Bakın ülkede eskiye nazaran ilgi var tüketici tarafından.Ancak şimdi de üretici bilmiyor değerini.Zeytinin yağ fabrikalarında ki durumunu bir gözlemleyin,bana hak vereceksiniz.

• Şevki Tepe isimli arkadaşın kuru sıkım yağını denedim, kokusu, tadı gerçekten nefis, çok beğendim. Şimdiye kadar denediğim yağlardan tamamen farklı bir yağ.
  • Arkadaslar bende forum sayesinde tanidigim erdem ipek ten 5 litre zeytinyagini gittigidiyor uzerinden aldim. Gecen gun paket elimize ulasti. Annem hemen yemeklerde kullanmaya basladi. Ailenin en iyi guzel yemeklerini annem yapar kendisi bizim aileninde gurmesi sayilir :) zeytinyagini cok begendik.
    Erdem kardes sana hayirli isler bol riziklar. Tesekkurler
  • bien kullanıcısına yanıt
    Bakalım ben de bekliyorum gelince yorum yazarım. Senin refanslarını dikkatte alırım bu konuda.

• zanaks kullanıcısına yanıt
    Pahalı olmasının sebebi erken hasat soğuk sıkım olması hile hurda olmaması marka değeri aldığı oduller hepsinin toplamı.

• Önceki sayfalarda köylülerin bilinçsiz olduklarından bahşedilmiş. Bir öğretmen arkadaş da keza fabrikada kimin zeytini kiminkine karışmış ayırt etmenin mümkün olmadığını anlatmış. Ve tabii fabrikanın zeytinlere ne çeşit muamele ettiğini vs.

Ben şimdiye kadar ne kadar köylüden alınmış yağ denesem hem de farklı kişilerin adana, manisa, uşak vs gibi yerlerden, hiç biri bir ise yaramaz, makine yağı gibi kokan, ekmek bandırmak şöyle dursun salataya bile koyduğunda adamı bayan yağlardı.

Ne zaman ki geçenlerde farklı marka fabrika yağlarını denedim, işte budur dedim.

Bunların içerisinde aterna gibi tek bahçe ürünü olduğunu iddia edenler de var. köklü ve izorya vasat bana göre, özgün 0.4 ve aterna şahane. Vasat dediğim yine komiliden sanırım 10 kat güzeldir, yani öyle kötü değil.

Şevki beyin ve diğer arkadaşın -erdem di sanırım- bunların yağını deneyen arkadaşlar marka yağlarla kıyaslarsa bizler için de bir referans olur. Bir de nereden ve ne şekilde aldıklarınızı da paylaşalım.

En güzel ve hilesiz yağlara ulaşabilmek temennisiyle, iyi seneler herkese.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 221222223224225
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.