Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (220. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15.413
Cevap
553
Favori
1.273.616
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 218219220221222
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • okitai kullanıcısına yanıt
    Reklamlık bir yanı yok ama yine de sildim
  • Ben Erdem arkadasimizdan 5 lt aldim. Yaninda biraz zeytin de gondermis. Hafif bir yag ama icinde zeytin aromasini alabiliyorsunuz. En son litresi 50 tlden Taris zeytin yagi almistim. Ondan cok farki yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yorumları okudukça bu sene ne kadar doğru iş yaptığımla övünüyorum Arkadaşlarla aldık zeytinleri çektirdik yıllık 45 lt bana yeter dedim.Eş dost baskı yapınca bir 15 lt onlara verdim.Size önerim çok büyük yağ üreticilerinden uzaak durun.Mutlaka dip zeytin katıyorlar.Yağhanelere bir kez gitseydiniz ne demek istediğimi anlardınız.Seneye daha çok sıktıracağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cavunt

    Yorumları okudukça bu sene ne kadar doğru iş yaptığımla övünüyorum Arkadaşlarla aldık zeytinleri çektirdik yıllık 45 lt bana yeter dedim.Eş dost baskı yapınca bir 15 lt onlara verdim.Size önerim çok büyük yağ üreticilerinden uzaak durun.Mutlaka dip zeytin katıyorlar.Yağhanelere bir kez gitseydiniz ne demek istediğimi anlardınız.Seneye daha çok sıktıracağım.

    Kaç kilo zeytinden 45 litre çıktı acaba?
  • Gittigidiyor satışı yok mu acaba? Çek var ama ilanı bulamadım.
  • Gittigidiyor satışı yok mu acaba? Çek var ama ilanı bulamadım.
  • Merhaba arkadaşlar ;

    Forumda yazılanları inceledim.Bilgi vermek gereği hissettim.Belli ki herkesin aklı karışık.Profesyonel olarak zeytinyağı üretimi yapıyoruz.Aklıma gelen hereyi yazmaya çalışıcam.Daha önce yine bu forumda marketten alınan yağlar hakkında doğruları söylediğim için tepki gördüm.Olsun,tek bir kişiye faydam olursa kendimi mutlu hissederim.Yazacaklarımın tamamı gerçektir.Maddde madde açıklamaya çalışacağım.

    -İyi bir zeytin yağı ilk önce bilinçli tarımla başlar.Türkiye de dağ taş zeytin bunu biliyoruz.Zeytinliğine seneden seneye sadece mahsül toplamak için uğrayan bir sürü üreticimiz var.Şöyle ki zeytin ağacına musallat olan bir sürü zararlı var.Öncelikle bunlarla bilinçli mücadele yapılması şart ki kaliteli tane alınabilsin.Bu tabii ziraai ilaçlarla oluyor.İlaç hemen gözünüzü korkutmasın.Çoğu ilacın ağaçta kalma süresi çok çok azdır.Yeterki doğru miktarda ilaç atılsın.

    -Gerekli mücadeleyi yaptık.Hasarsız,sağlıklı ve pürüzsüz zeytin elde ettik.Bu aşamadan sonra hasat var.Hasat yapılırken çeşitli toplama yöntemleri var.Sırıkla,sopayla,makineyle,elle vs vs...Benim görüşüm zor da olsa zeytinin elle toplanmasıdır.Neden derseniz?Ağaca,dallara verilen her hasar seneye size eksi olarak döner.Bir bakıma ağaç seneye sizden intikam alır.Sopalarla,sırıklarla ağaca girişilmez.Yoksa seneye kalitesiz ürün alırsınız.Bu bir döngüdür.

    -Hasat yapıldıktan sonra zeytinlerinizi hava alacak şekilde taşımalısınız.Yani delikli,hava geçiren kasalar,sepetler vs vs...Bunun avantajı zeytinlerinizi havasızlıktan kızışmamasını sağlamaktır.Daha işletmeye gelmeden ısınan zeytin de oksidasyon başlar,çıkacak yağın kalitesini düşürür.

    -Toplanan zeytin en fazla 6-8 saaat içinde sıkılmalıdır ki en yüksek kalitede ürün elde edilsin.Türkiye de zeytinyağı üretiminin en büyük sorunu budur.Zeytini vaktinde işlememek...

    -Ülkemizde çeşit çeşit marka ve çeşit çeşit zeytinyağı görüyorum.Hepsi pazarlama taktiğidir,palavradır.Her yerde organik,her yerde taş baskı...Organik zeytinyağının gerçeği en az litresi 50 liradan başlar.
    Taş baskı ise ülkemizde artık yok denecek az.Kaldı ki gerçek taş baskı keçı kılından yapılan torbaların üst üste diziip,granit taşlarla sıkılmasından yapılır.İlk süzülen yağ sızma dır.Sızma zeytinyağı adını buradan alır.Bu yağ da çok çok pahalı.Bu yağ alındıktan sonra o torbalara kaynar su dökülür.Yağı ayrılsın diye.Bu işlem de yağı tamamen katleder ve işe yaramaz hale getirir.

    -Bunların dışında soğuk sıkım vardır.Bu ürün zeytinin düşük sıcaklıklarda sıkılmasıyla elde edilir(28 derecede).Düşük sıcaklıkta çok iyi kalitede gerçek bir zeytinyağı elde edersiniz fakat bu sefer randıman az olur.Soğuk sıkımda 6-7 kg zeytinden 1 litre yağ elde edersiniz.Bu sene yağlık zeytinin borsası 2,5-3 lira arasındaydı.Yani basitçe hesaplarsak sadece maliyeti en iyi ihtimalle 17-20 lira arasında değişiyor.Herkes yağını soğuk sıkım diye satmaya çalışıyor arkadaşlar sakın inanmayın buna.Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı en az 25 liradan başlar.

    -Gelelim ülkemizde en çok kullanılan sisteme.KONTİNÜ SİSTEM.Bu nedir?Zeytininizi fabrikaya getirdiniz.Önce suyla yıkanır(ben temiz su kullanan daha görmedim).İşletme giderlerini düşürmek için sabahtan akşama kadar hep aynı kahverengiye dönmüş suyla yıkanır.Yıkandıktan sonra kırıcılara gelir ve bir kazanın içinde yoğrulmaya başlar.Yoğurma yağın etten ayrılmasına yardımcı olur.yoğurma süresi değişebilir.Bu esnada kazanın içine sıcak su verilir.Bu sıcaklığın 45-60 derece arasında değiştiğini söyleyebilirim.Sıcak suyunda amacı verim elde etmektir.Yani ne kadar yükseklikte sıcak su o kadar zeytinyağı.Bu arada zeytinyağının insan sağlığına faydalı fenol bileşenleri minimum seviyelere düşer.Soğuk sıkımda bu değerler yükselir.

    -Zeytinyağınızı fabrikadan aldınız.Nerede depolayacaksınız?Yağ kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri de yağı nasıl depoladığınızdır.Zeytinyağı raf ömrü uzun olan bir üründür.Bu yağ,mutlaka ama mutlaka paslanmaz çelik tanklarda bekletilmelidir.Üreticilerin bir çoğu imkansızlıktan dolayı mecburen bu hataya düşüyor.Çoğu üretici ürününü seneyle plastikte bekletir!Zeytinyağı asidik bir ürün olduğuna göre varın gerisini siz düşünün.

    -Şimdi gelelim esas konuya.Bu işlemler yapılması gereken elzem işlemlerdir.Ama sizin bu işlemleri kontrol etme şansınız yok.O zaman duyusal olarak zeytinyağının kontrolünü yapacaksınız.Nedir bu kontroller?Arkadaşlar herkes genzi yaktı,kokusu hafif,tadı şu şeklide diye yorumlar yapıyor.Bu işin tek bir gerçeği var.İyi bir zeytinyağı buram buram DOĞA kokar.Bu kokular çimen,elma,muz gibi kokulardır.
    Kesinlikle itici kokmamalıdır.En ufak bir şüpheniz varsa uzaklaşın.Bazı yağların kokusu olmadığına dair çok söylem var.Şimdi onunla ilgili TÜRKİYE de zeytinyağı gerçeğini açıklayacağım.

    -Ülkemizde zeytinyağı üretimini %100 olarak düşünelim.Bunun sadece ve sadece %3 ü gerçek sızma zeytinyağı dır.Sebebi yukarı da saydıklarımdan dolayıdır.Şaşırdınız değil mi?Sadece %3 .Bu benim görüşüm değil,bu resmi bir rakamdır.Peki her yerde sızma zeytinyağı nasıl oluyor?Bu noktada inanılmaz bir yasal boşluk var.Şöyle ki;Gıda maddeleri tüzüğü zeytinyağı tebliğinde 4 çeşit yağ bulunur.Bunlar natürel sızma,natürel birinci,natürel ikinci ve riviera.Bunları kalite sıralamasına göre yazdım.Gerçek sızma yağın nasıl üretilmesi gerektiğini yukarıda yazdım.Ne kadar meşakkatli ve maliyetli değil mi?

    Maliyetli ve zor bir işi ne yaparsanız ucuz ve ulaşılabilir hale getirirsiniz?İşte bu nokta da farklı bir yöntem devreye giriyor.Bunun ismi KOLON SIZMASI.Tamamen yasal!Kokusundan yanına yaklaşamayacağınız neredeyse çöp diye tabir edilen asitliği çok yüksek bozuk yağlar vardır.Bu yağlar öcenki senelerden kalmış olabilir,dip zeytin diye tabir ettiğimiz toprakla uzun süre temas etmiş zeytinden yapılmış olabilir.Üretici bu yağları çok kolay temin edebilir çünkü boldur ve çok ucuzdur.Fiyatlarını da söyleyim.6 lia 8 lira arası değişebilir.Bu yağ rafineriye gelir.Bu kısmı dikkatle okuyun lütfen.İlk yapılan işlem deodorizasyondur.Yani koku alma.Buhar sıcaklığına ulaşan sıcaklıklarda ETERLE yıkanır.Bu arada bu yağ incelmiş oluyor.AKışkanlığı yüksek neredeyse su kıvamına yakın!Şimdi elinizde duyusal ve kimyasal olarak yerlerde olan bir ürün var.Tatsız,kokusuz...Bu şekilde piyasaya süremezsiniz çünkü tatsız kokusuz yağı kimse almaz.Bu yağın içerisine koku ve tat vermesi için yüzde 6-7 oranında gerçek sızma zeytinyağı katılır.

    Arkadaşlar 6-8 lira ya üreticiden alınmış yağı max. 2 lira işletme maliyeti ekleyerek 8-10 liraya malediyorlar.Ucuz yağ işte budur,bu şekilde üretilir.Siz aslında bu yağı tüketerek dünyanın en pahalı yağını almış oluyorsunuz.İçinde yüzde 6-7 gerçek sızma zeytinyağı bulunan ürüne atıyorum 12 lira ödüyorsunuz.Hesaplayın kaça gelmiş oluyor bu yağ?

    Peki bunu kimler yapıyor?Arkadaşlar,bu ülkede yapılan yağların çoğu böyle üretiliyor.Özellikle büyük firmaların tamamı.neden yapmasın hem yasal hemde ucuz maliyetli.Şu fiyata bilmem ne marka yağ buldum,nasıl sorularını bırakın.Bunlar GERÇEK ZEYTİNYAĞI DEĞİL!

    Gerçek ürünü kimden alacaksınz.Ne yazık ki direkt üreticiye güvenmek zorundasınız.Ucuza sakın ama sakın yağ almayın.Güneş ışığına maruz kalmış yağları almayın.Üretim tarihlerine dikkat edin.Üretim tarihinden 8 ay sonra duyusal ve kimyasal niteliklerini kaybetmeye başlar.1 Seneyi geçmiş ürünlerden uzak durun.Ülkemizde gerçek zeytinyağı ne yazık ki pahalı.Size tavsiyem gücünüz yoksa hiç tüketmeyin.Böylece işe yaramaz yağlara para vermemiş olursunuz.

    Biz çekirdekten üreticiyiz.Senelerin tecrübesiyle bunları yazdım.Satış amacımız yoktur.Herhangi bir firma ismi yazmıyorum.Zeytinyağı bir mucizedir.Ucuz ürünler alarak bu işe emeğini vermiş az sayıdaki gerçek üreticiye köstek olmuş oluyorsunuz.

    Aklınıza takılan her soruda yanınızdayım.Saygılarımla...




  • geçen menteşesom yağ almak istedim malum ödüller falan almış. sitesinden mesaj attım
    sağolsun ilgili kisi dondu bu sene zeytin olmamis ya da az olmus yağ yokmus.
  • Arkadaşlar, sanalpazar son zamanlarda faturasız ve etiketsiz ürün satanlara olan şikayetlerden dolayı önlem almaya başladı. Köylüyüm diye sitede satış yapan onlarca kişi var. Ne fatura veriyorlar ne de ürünlerinin bilgilendirme etiketi var ve fiyatları da faturalı ürün satanlara yakın fiyatlarda. Eğer yukarıda bahsettiğim durumla karşı karşıya kaldıysanız mutlaka sanalpazar müşteri hizmetlerine bilgi verin.

    Benzer bir sorun yaşadım, Satın aldığım ürün için fatura yollayacağım demesine ve defalarca telefon açmama rağmen yollamayan ve yolladığı ürünün hangi yıla ait olduğunu ispatlayamayan bir satıcıyı şikayet ettim. Önce sanalpazar'dan yollandı, şimdi de faturasız ürün sattığı için maliye tarafından takibe alınmış.

    Maliye olaya şu şekilde yaklaşıyor. Köylü kendi ürününü çok kısıtlı bir oranda satabilir ama bu işi tamamen ticarete çevirdiyse kesinlikle izin vermiyor ve şikayetlerinizi çok ciddiye alıp direk takibe alıyor ve büyük cezalar kesiyorlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız önce sanalpazar'a şikayet edin, sonra da 444 0 189 nolu telefon numarası ya da
    www.maliye.gov.tr
    T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
    http://www.maliye.gov.tr
    internet adresine şikayet edin.

    Bu yazıyı şu sebeple yazdım: Özellikle Ege ve Akdeniz'de, yer zeytinlerinden yapılmış, toplandıktan sonra uzun süre bekleyip sıkılmış ya da sabun yapılacak kalitede kötü yağları birileri köylüden toplayıp, sağlıksız koşullarda rafine ediyor ve sızma zeytinyağı diye yüksek fiyatlara satıyor. Bu çakalların hedef kitlesi de maalesef internet alıcıları. Sanalpazar ve Gittigidiyor gibi siteler üzerinden ellerindeki çok kötü kalite yağları, kolayca satıyorlar. Aldığınız yağı, Sızma diye alıyorsunuz ama çoğu zaman Riviera çıkıyor. Size daha kötü bir haberim var. Aldığınız yağ Riviera bile olmayabilir, özellikle bu yıl piyasada RAFİNE Zeytinyağı bolca geziyor. Sadece satıcının sözüne güvenip zeytinyağı almayın bu yıl. Rafine dediğim zeytinyağını yiyeceğinize, gidin mısır yağı yiyin çok daha sağlıklıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bar_Fedaisi -- 27 Aralık 2015; 19:04:12 >




  • OnderT O kullanıcısına yanıt
    Ankara Maltepe migrosa baktım yoktu, Sadece Yonca var. biraz önce kontrol ettiğimde sanal markettede görünmüyor
  • sevkitepe kullanıcısına yanıt
    Tesekkur ediyorum paylasımınız icin. Kendi adıma faydalandigim bir yazi oldu. Anladigim kadariyla kolon sızması kalitesiz de olsa zyagı oldugundan, kendimce cok guvendigim donma testini gececektir. Bu da su demek gercek zyagi aldim diye misir yagindan daha sagliksiz bir yag tuketiyor olacagız. Kanımca geriye tek çozum kaliyor: Galiba bundan sonra, sadece pahalı butik zeytinyagi markalrindan yag alacagiz. Az miktarda kahvaltilik ve salatalik icin. Yemeklik icin eskiye donecegiz malasef: misir,soya, vesaire. Siz ne dusunuyorsunuz? Baska care varmi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • OnderT O kullanıcısına yanıt
    Kg mı hatırlamıyorum şu an. Ama bize maliyeti 15-16 tl gibi oldu.Benim tek derdim kimseye güvenemem.Yoksa Gemlikte her evde zeytin,zeytin yağı var.Gerçi zeytin depolarını görünce bu sene kendi zeytini mi de kurdum.
  • Ekiz yağ kullanan varmı? Kipada 3 lt Naturel sızma 49,90'a düşmüş. Tavsiye edermisiniz?


    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • istanbul37 İ kullanıcısına yanıt
    Evet bu zeytinyağlar donar.Zeytinyağının donmasıyla,rengiyle kalite arasında bir ilişki yoktur.Yağın rengi bölgenin toprak yapısından kaynaklanır.Aklıma gelmişken;çekirdeği çıkarılarak denenmiş yağlar var.Bu yağlar da peroksit ve fenol değerleri pek değişmez.Çekirdekteki acılık maddesi olan oleuprein maddesi alındığı için geniz de daha az bir yanma olur.Fakat bu madde sağlığımız için çok gereklidir.Bu yüzden de çekirdeği çıkarmanın bir esprisi yoktur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sevkitepe -- 28 Aralık 2015; 8:29:02 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozemzeytinyaglari.com
    404 Not Found
    http://ozemzeytinyaglari.com/K20,5-lt-teneke.htm

    Urunu Facebook ındırım koduyla 206 tl gibi bir rakama aldım henüz açmadım özellikle erken hasat istediğim için fiyat daha da arttı ancak kalitesi iyidir diye düşünüyorum. Birkaç hafta içinde açıp tadım yaparım yorumumu da buraya yazarım. Valla zeytinyağı ile bal çok hile kaldırır forumda bir arkadaşın yazdığı gibi tariş bile 17 tl den zeytinyağı alıyorsa 15 tl den zeytinyağının iyisini aldım kimse demesin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuzen Larry Balki -- 28 Aralık 2015; 9:04:54 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • istanbul37 İ kullanıcısına yanıt
    Tam anlamıyla cevap veremedim sorunuza.Ne yapmalıyız diye sormuşsunuz.Evet aynen dediğiniz gibi azar azar kaliteli ürünlere yönelin.Önemli bir şey daha var.Hangi zeytinyağı olursa olsun buna kolon sızması ve riviera da dahil kızartmalar için en uygun yağlardır.Zeytinyağının yanma eşiği 210-220 derecedir.Kızartma yapılırken ocakta bu sıcaklığa ulaşamaz.Dolayısıyla bu yağı süzüp tekrar kullanabilirsiniz.Hiç bir sakıncası yok.Fakat ayçiçek,mısırözü yağları 170-180 derece yanar ve doğal yapısı hemen bozulur.Kanserojen e dönüşür.Zeytinyağından çıkan duman kendi doğal yapısından kaynaklanır.Tekrar söylüyorum zeytinyağı yanmaz.Süzüp tekrar kullanabildiğniz için maliyet olarak hesaplı olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pıncır


    Ekiz yağ kullanan varmı? Kipada 3 lt Naturel sızma 49,90'a düşmüş. Tavsiye edermisiniz?

    http://kapimda.kipa.com.tr/tr-TR/ProductDetail/ProductDetail/5104695855

    Yemeklik kullanacaksaniz olur bence. Ama salata vb soguk tuketime uymaz gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gittigidiyor da hataykoyevi isimli satıcı var.. yağı katkısız ve cok güzel oldugu konusunda garantisi var.. begenmessek koşulsuz iade vs var.. vodafonedan 30 tl indirim var.. 5 lt 85 tl.. fiyat güzel..
    Deneyen oldu mu hataykoyevi isimli satıcının yağını

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: streptokokk

    Nette biri derki dolapta donmaz..
    Biri der donar..
    Biri der geniz yakar..
    Biri der koyu renk..
    Biri der açık renk..
    Biri der Muğla Hatay ege
    Biri antalya
    Biri taş baskı
    Biri makina ( makinada asit daha düşük ve tam sızma olurmuş)
    Yok mudur bunun kesin 1. Ağızdan dürüst cevabı

    Hocam naturel yani işlemden geçmemiş yağ soğukta donar. Ancak bu donmayanın orjinal olmadığı anlamına gelmiyor. Şöyle ki bazı firmalar bu donmaya neden olan bir nevi mumumsu maddeleri ayırıyor ve yağ orjinal olmasına rağmen donmuyor. Bu bir ayırıcı değil maalesef.

    Geniz yakma olayı birazda asit yüzdesi ile ilişkilidir. Asiti yüksek olan ve az işlemden geçmiş olan genizi yakar ancak bu da bir ayırıcı değil.

    Renk mevzuu da donma muhabbeti ile aynı koyu olmasının bir nedeni yağın içinde sıkmadan sonra kalan ve alınmayan maddeler. Bir diğeri zeytinin cinsi ve ne sıklıkla sulanabildiği. Bizim zeytinlerden çıkan yağlar ekseriye koyu ve kıvamlıdır.

    Kimse yoğurdum ekşi demez ancak zeytinyağının hası AYDIN/BOZDOĞAN 'da çıkar. Neredeyse tamamı iç piyasayı görmez. Muğla ve Antalya yağlarınıda kullandık genelleme yapmak istemem ama bize gelenler Aydının gerisinde. Soğuk pres en doğalı ancak verimi düşüktür bu nedenle yapan azdır. Natürellik arıyorsanız eski tip sıkılmış yağları tercih etmelisiniz.

    İşe yakın ama uzak birisi olarak yazdım varsa hatalarımız affola...




  • @streptokokk

    Belirttiğiniz satıcının son müşteri yorumu "Yağ burada söylediği, büyütüldüğü gibi muhteşem bir zeytinyağ değil. Caldır caldır. Yarısı su. Gece balkona koyduk. Gerçek zeytinyağ donar. Bu donmadı bile. "

    Piyasada zeytinyağı ile ilgili bunca söylenti varken adı sanı duyulmamış satıcıdan gıda alıp çoluk çocuğa yedirmek cesaret ister.

    Ürününe güvenen satıcı analiz yaptırıp koyar. Asit oranı falan hiçbirşey belli değil. Sızma yağ sattığını iddia eden kişinin asit oranının en fazla 0.8 olduğunu belirtmesi lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bien -- 28 Aralık 2015; 14:42:57 >
  • 
Sayfa: önceki 218219220221222
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.