Şimdi Ara

Sivri sinek kovucu seması war ama nası yani??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
4.426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Aşağıdaki linkte basit devre elemanları kullanarak adamlar sivri sinek kovucu yapmıslar.İyi de bu nası çalısır, prensibi nedir bi açıklama yok.Bilgisi olan var mı?

http://bilgi.elektroportal.com/default.asp?x_ref=1&devre_ref=sivri_sinek_kovucu.htm

• Bir yerde okumuştum zannedersem antrak forumlarındaydı bu tür sivisinek kovucular erkek sivrisineklerin çıkardığı sese benzer bir ses çıkartıyormuş ve dişi sivri sinekler de çiftleşme zamanları dışında bu sesten kaçarmış. Bilindiği gibi insanları sokan dişi sivri sineklerdir ve gene bildiğim kadarı ile bataklık tiği yerlerde çiftleşirler.

Senin verdiğin devre de diğerleri gibi bi osilatör devresine benziyor. Burada üretilen frekans ta erkek sivri sineğin çıkardığına yakın bişiler olması lazım.

Bunlardan 10 larca deneyen bir akadaşım hiçbir işe yaramadıklarını hatta bazen sivrisineğin yanına gelip konduğundan bahsetmişti. BU devrelerin yükseltici kullanılarak yapılması gerektiğini söylemişti bilmiyorum ne kadar doğru.

İlginç olan ve işe yarayan bence mor ışık şeklinde olan ve açıkta yiyecek satan yerlerde kullanılması zorunlu olan florasan benzeri böcekleri çarpan alet. Bunun nasıl çalıştığını hep merak etmişimdir.

• Her canlının rahatsız olduğu bir ses frekansı yada frekanskar vardır. Örn İnsanlar 1kHz frekansından rahatsız olur. Bu devrede bir osilatörler bu frekansı yayıyor. Fakat bu şekliyle sadece eğitici devre olabilir.
  • Devre basit astable flip flop devresi.Yaptığı belli frekansta osilasyon yaparak ses çıkarmak.Sanırım sizinde dediğiniz gibi çalıştığı frekans sineklerin sesinin frekansı.Bu yüzdende aynı köpekler gibi sineklerde bu frekanstaki sesten uzak duruyolar.
  • Bende hep şunu merak etmişimdir: Hoparlörler elektrik akımını ses sinyallerine dönüştürür. Ama üretilen sesin insan kulağının duyabileceği şekilde tasarlanmışlardır. Kullanılan devre belki sinekleri rahatsız edecek ses frekansına göre ayarlanmış olabilir ama çıkıştaki o hoparlörler acaba bu frekansları gerçekten çıkarabilir mi?
    Devre belirli sürelerde bu frekanslarda çalışırsa üç canlı içinde etkili olur.
    Hoparlör seçimi de önemli.Her hoparlör olmaz.Sanırım kristal tarzı buzzerlar en iyi sonucu veriyor.

Esas bulunması gereken ise bu frekans değerleri ne acaba ?
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Linki açamadım ama, anladığım kadarıyla tek frekansta osilasyon yapan bir devre. Ben de silicon gibi düşündüğümden, 25-65 kHz arasını periyodik tarayan bir devreyi gerçekledim. Bir anahtarla ses duyulabilir frekansa da evriliyor, böylece devrenin çalıştığı da işitilebiliyor. Hoparlör de elbet güçlü bir piezo vızıldak. Yeri malzeme dolabımın unuttuğum bir köşesi... Çünkü sonuç hüsran. Takmıyor şerefsizler.

Çözüm sinek kovucu losyonlar. (Menemen-Foça'nın azgın ordularına hiçbir kapan yetişemez!) Ama cildinize sürmeyin, özellikle çocukların!!!

erman374 dostum, açık mavi floresanlar sinekleri başına topluyor, ızgaralardaki ~7 kV da gerisini hallediyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erroraesthumanum -- 7 Ocak 2007; 0:42:18 >
    Çünkü sünnet değil, farzdır cumhuriyet!

• Açık mavi floresanlar sinekleri başına topluyor, fakat diğer bu ışığın cazibesine kapılan diğer canlılarda gelip ölüyorlar. Açıkcası buna vicdanım elvermiyor.

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

Açık mavi floresanlar sinekleri başına topluyor, fakat diğer bu ışığın cazibesine kapılan diğer canlılarda gelip ölüyorlar. Açıkcası buna vicdanım elvermiyor.

Yukarıya konursa, en azından sadece uçabilenler yakalanıyor. Kurunun yanında yaş da yanıyor maalesef, kelebekler gibi..
  • Çok saçma bi devre...Delinin biri bi taş atmış 30 senedir ortada gezerler hatta pc yazılımları bile var ama işe yaradı diyenini hiç duymadım.
    Benim kulaklar hassastır 23-24khz duyabiliyorum ve sinekten çok beni kaçırıyor bu aletler.

Bence boşa uğraşmayın...
    En temizi al eline sinekliği iyi bi kovala hem canın sıkılmaz FPS oyun gibi olur işte.Hatta youtube'a koy ünlü olursun.
    Çünkü sineklerin fink attığı yerlerde o frekanslarda çalışan cihazlar mevcut.Mesela tasarruflu flouresanlarda da sanırım kHz seviyesinde anahtarlama var.Ama sinekler onu hiç tınlamıyor.Aynı şekilde TV'ler ve benzeri cihazlar.
    Bence eğer sinekler bir frekanstan etkileniyorsa basit bir kare dalga frekanstan etkilenmezler.
    Belki de çok daha almaşık ve birbirine binik değişik frekanslardan etkileniyorlardır.
    Mesela aynı anda 10 kHz ve 20 kHz gibi.Ya da belli bir sabit frekansın arasında daha şiddetli değişik bir frekans gibi.
    Yani bu iş canlıların üzerinde araştırma yapmadan olmaz.

Yüksek gerilime ışık ile çeken cihazlar iyi ama bu seferde başka canlılarda gidiyor.
    Mesela sadece sivrisinek veya karasinek olsa sorun yok ama arı ya da kelebek olunca kötü.
    Arının et yapısı büyüktür.Onun için ızgaralara değince sivrisinek gibi anında ölmez.
    Belki görmüşsünüzdür.Yüksek gerilimli sinek öldürücülere bir arı değerse yapışıp kalıyor ve 5-10 saniye arası dumanlı,bazen alevli bir şekilde yanıyor.Bu yanma arının içindeki su bitene kadar sürüyor.
    Hiç de hoş bir durum değil.

• Silicon dostum, fikirlerini tuttum. Ama aramızda bazı hassas kulaklıları da düşünürsek 25 kHz altı riskli. Bir de kullanılan bu kapanların ızgara aralıkları çok geniş. Tel aralıklarını küçültürsek kelebek ve arıları kurtarırız gibi geliyor bana.

Sivrisinekleri çeken şeyler: Vücut sıcaklığı, CO2 ve belki ten kokusu. Ticari bazı cihazlar (Otellerde kullanılanlar gibi.) bu nedenle çekici olarak CO2'i kullanıyor.. Durgun sular ve pamuk tarlaları çevresinde en büyüklerinin bile öldürmeye yetişemeyeceği bittecrübe sabit. Bu yüzden illa kovmak gerek..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.