Şimdi Ara

sıkıştırma oranı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
1
Favori
24.762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar sıkıştırma oranı nedir ne işe yarar, 10:1 , 9:1 bu rakamlar neyi ifade ediyor?

• Silindirin içinde yakıt hava karışımının yakılarak güç elde edildiği odacığın (yanma odası) en büyük hacmi ile en küçük hacmi arasındaki orandır. Silindirin içinde piston en üstte iken hacim en küçüktür ve piston en alt noktaya ulaştığında da en büyüktür. Örneğin 10:1 olarak belirtilen bir sıkıştırma oranı (kompresyon oranı da denir) silindirin içindeki hacmin motorun çalışması sırasında 10'dan bire indiğini ve tekrar ona çıktığını gösterir. Dizel motorlardaki sıkıştırma oranı daha yüksektir, örneğin 22:1 gibi. Bunun nedeni buji kullanılmayan bu motorlarda yakıtı ateşleyebilmek için daha yüksek bir basınca gerek duyulmasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi türbülans -- 15 Haziran 2007; 20:26:27 >

benzinli araçlarda silindire hava ve yakıt girer bu oranda şunu anlatır örneğin 10 litre hacme alınan hava ve yakıt piston üst ölü noktaya ulaştığında 1 litre hacme düşer gibi düşünebilirsin kabaca dizeldede sadece hava alındığından havanın sıkıştırılmasıdır......

ayrıca benzinlilerde en iyi değerin 9-12 arası olduğunu ferrarilerde 12 olduğunu duydum.(hoş benim arabada 11.2:1)

Orjinalden alıntı: ccaparli

sıkıştırma hacminin yüksek olduğu motorlar daha sağlam yapıda olmak zorundadır diye bir lafta duymuştum

ayrıca benzinlilerde en iyi değerin 9-12 arası olduğunu ferrarilerde 12 olduğunu duydum.(hoş benim arabada 11.2:1)

bu doğrudur..örneğin yüksek sıkıştırma oranına sahip bir dizel motor eşdeğer benzinli motordan daha dayanıklıdır bu yüzden de daha ağırdır..fakat daha düşük devir çevirdiklerinden benzinlilerden daha uzun ömürlüdürler..performans için üretilmiş ferrari gibi üretimlerde bu oran normal araçlardan biraz daha yüksektir ama zaten ferrari motorları ile standart üretim motorları bu yönden karşılaştırmamız yanlış olur..ayrıca sıkıştırma oranı aynı iki motorun strokları farklıysa verdikleri verim de farklı olacaktır..

• şimdi baktım benim dci ın sıkıştırma oranı 17.9/1

sıkıştırma hacminin yüksek olduğu motorlar daha sağlam yapıda olmak zorundadır diye bir lafta duymuştum

arkadaşım benzinlilerde günümüzde en iyi değer 10 ila 11 bilemedin 11.5 arasıdır. ayrıca cadde tipi hangi ferrari 12 sıkıştırmadaymış?
    Daha Fazla Göster
  • sıkıştırma oranı bir motorun beygir gücü ile alaklı majör en önemli olayıdır.Eğer bu oran ne kadar yüksek ise aynı hacim motordan daha fazla atmosferik güç elde edildiğini göreceksiniz.Yani siz 1400 veya 1600 cc ile aracı sınırlarsanız ve sizden yüksek güç elde etmenizi istendiğinde ilk yapmanız gereken şey tasarım olarak daha yüksek sıkıştırma oranlı motoru seçmeniz olmalıdır.bunun arkasına yanma sisteme ateşleme sistemi gibi ikincil faktörler ile son ayarlamaları yapmış olursunuz.

tabii en artının bir de eksi yanı vardır .O da sıkıştırma oranı arttığında silindir içi basınç da artar , dolayısıyla motor ömründe eksilme olacağı aşıkardır.(dizel ile benzinliği karşılaştırmayınız.)
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• quote:

Orjinalden alıntı: Fiatci

quote:

arkadaşım benzinlilerde günümüzde en iyi değer 10 ila 11 bilemedin 11.5 arasıdır. ayrıca cadde tipi hangi ferrari 12 sıkıştırmadaymış?

valla bende zamanında adını hatırlamadığım bir otomobil sitesinde okumuştum. en son 2001 de güncellenmişti herhalde. orada yazıyordu.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Fiatci

quote:

valla bende zamanında adını hatırlamadığım bir otomobil sitesinde okumuştum. en son 2001 de güncellenmişti herhalde. orada yazıyordu.

www.motorsporlari.net ten gereken teknik bilgileri en doğru şekilde alırsın arkadaşım ha biz yarış araçlartında 12 ye hatta 12.5 e çıktık ancak motor ümrünü düşünmedik bide bu yandan bak.. zaten benzinli için 13 ün üstüne çıkmak şu anki teknolojiyle zor...

• benimkinin sitesinde 19.5 yazıor
    http://www.seat.com.tr/teknik_tablolar.asp?model_ID=8

Orjinalden alıntı: ***blood***

benimkinin sitesinde 19.5 yazıor
    http://www.seat.com.tr/teknik_tablolar.asp?model_ID=8

ARACIN DİZEL ARKADAŞIM DİZELDE 22-23 LERE RAHATLIKLA ÇIKARSIN ANCAK BENZİNLİ ASLA BU SEVİYELERE ÇIKAMAZ ERKEN ATEŞLEME OLUR.
    aşşagı yukarı gidiş geliş oranı değil mi bu? yani tam tersi olması gerekmiyor mu? chopperlar patır patır oluyor 20:1 falan olması gerek yukarı aşşagı çok inip kalkıyor onlarınki racinglerinkide ortalama 6:1 falan sanıyordum ben yani sanmak derken ne oldugunu vikipediden ögrendikten sonra bu şekilde tahmin ettim ama motorlarınkine bakınca yanıldıgımı anladım ve ne oldugundan tam hala emin değilim
  • vezir kullanıcısına yanıt
    Vezir hocam konuyu hortlatıcaz ama dizel motorda optimum sıkıştırma oranıyla alakalı bir kaynak bulamadım ve son olarak turbo basıncının artması yani silindire daha fazla hava göndermek sıkıştırma oranını arttırırmı örnek yazılım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Polestar191

Vezir hocam konuyu hortlatıcaz ama dizel motorda optimum sıkıştırma oranıyla alakalı bir kaynak bulamadım ve son olarak turbo basıncının artması yani silindire daha fazla hava göndermek sıkıştırma oranını arttırırmı örnek yazılım

Hayır artırmaz

Sıkıştırma oranı artması için silindir hacmi değişim oranı değişmesi lazım .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.