Araçların teknik verilerinde yazan bu parametre bağımsız bir kuruluş tarafından mı ölçülüyor yoksa her aracın üreticisi kendisi mi ölçüyor? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
0-100 km hızlanma süresi ölçümü



-
-
Adı üstünde fabrika verisi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bunlar standardize edilse daha iyi olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kesinlikle birde yanlıtıcı nokta eğimsiz yada minimal eğimle 0-100 bu %7eğimli yokuş da 0-100 yapılsa asıl fark ozman ortaya cıkacak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mhmmd.239 -- 4 Kasım 2021; 19:35:22 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
0-100 değeri fabrikadan çıkarken araç bi dyno gibi kapalı oda ortamındayken önüne büyük fan koyularak yapılıyor. Kesinlikle dışarda, atmosfer basıncının değiştiği rakımlarda veya soğuk-sıcak ortamlarda değil.
Yakıt tüketimide şehir içi şehirlerarası ve ortalama olarak taklit eden bir şehir simülasyonunda yapılıyor buda gene kapalı bir fabrika odasında yapılıyor
Örnek;
6:05 i açıp izleyin
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: MeGaDave06
0-100 değeri fabrikadan çıkarken araç bi dyno gibi kapalı oda ortamındayken önüne büyük fan koyularak yapılıyor. Kesinlikle dışarda, atmosfer basıncının değiştiği rakımlarda veya soğuk-sıcak ortamlarda değil.
Yakıt tüketimide şehir içi şehirlerarası ve ortalama olarak taklit eden bir şehir simülasyonunda yapılıyor buda gene kapalı bir fabrika odasında yapılıyor
Örnek;
6:05 i açıp izleyinVideoda 0-100 ölçmüyor. Anlık yakıt tüketim değerinin ortalamasını alıyor gibi gözüküyor. Ayrıca rüzgar dirençsiz bu testi yapamazsın. Öyle olmuş olsa, tüm kullanıcılar aldatıcı bilgi verildi diye özellikle amerikada dava açarlardı. Zaten yapılan testlerde, fabrikanın verdiği değerlere yakın veya daha iyi sonuçlar alınıyor. Youtube'tan ciddi araç incelemesi yapanları izle dediğimi anlarsın.
Yakıt tüketimi de içeride değil, fabrikanın içindeki bir pistte oldukça düşük sayılabilecek hızlarda (60-90 km/s) ile test ediliyor. Hatta biri paylaşmıştı ama hatırlayamadım, sanırım ya 57 ya 63 km/s gibi hızlarla yapıyor testleri.
Dediğiniz gibi simülasyon doğrulaması olsa, fabrika verilerinin altında yakıt tüketimi verebilmek mümkün olamazdı. Avrupadaki hava şartlarıyla, Türkiye'deki bir olmadığı için burada daha az yaktırmak mümkün olabiliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huan8 -- 14 Kasım 2022; 15:51:22 >
-
Yakıt tüketimi 2017'den beridir Avrupa araçlarında WLTP bazlıdır. Eski ölçme prosedürü NECD gibi WLTP de laboratuvar ölçümüdür. Neden?
- Sonuçlar tekrarlanabilir olmalıdır. Aynı şartlarda aynı tüketim değerlerini elde etmeniz gerekir.
- Dileyen düzenleyici ve/veya denetleyici organların aynı şartlarda ölçüm yapabilmesi için bir standardı olmalıdır.
Bu nedenle yakıt tüketim ölçümleri açık havada yapılmaz çünkü açık havada;
- Hava sıcaklığı değişkendir,
- barometre basıncı değişkendir.
- Havadaki nem ve oksijen oranı değişkendir.
- Rüzgar ve eğim faktörlerinin sonucu etkilemesi söz konusudur,
- Asfaltın sürtünme katsayısının sonucu etkilemesi söz konusudur.
- Rakım değişkendir. Biri deniz seviyesinde ölçer, diğeri 600 rakımda ölçerse karşılaştırma sağlıklı olmaz.
Tüm bu değişkenleri denetleyebilmek ve kontrol altında tutabilmek için ölçümlerin laboratuvar ortamında yapılması zorunludur. Bir laboratuvarda tüm bu değişkenleri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu değişkenlerin hangi değerlere set edildiği de WLTP prosedürlerinde yazılıdır.
Örnek veriyorum. Mesela Honda WLTP'ye göre Civic için düşük/orta/yüksek tüketim değerlerini x/y/z olarak açıkladı diyelim. Aynı x/y/z değerlerine aynı şartları ve ortamı sağlayarak ve aynı ölçüm prosedürlerini izleyerek mesela rakiplerinin de ulaşabiliyor olması lazım gelir. Bunun adı standardizasyondur ve lab ortamı gerektirir.
WKTP ve NECD ile ilgili bilgiler ve karşılaştırmalar:
From NEDC to WLTP: what will change? - WLTPfacts.eu
WLTP: what is the purpose of lab tests for cars? - WLTPfacts.eu
Not: ABD'de EPA ölçüm prosedürü uygulanmaktaydı ama ABD de japonya ve Çin ile birlikte WLTP'yi benimsedi.
2017 yılından beri WLTP bir dünya standardı haline gelmiştir ve bir loboratuvar ölçüm prosedürüdür. Selefi olan NECD ve EPA da lab ölçüm prosedürleridir/standartlarıdır.
-
Endüstriler için küçük bir ipucu...
Bağımsız kuruluşlardaki bilimsel ölçümler masraflıdır. Ciddi şekilde, yazdığınız gibi standardize bir ölçüm varsa ya çevreyi ilgilendiriyordur veya güvenliği. TÜV onaylı bir tork anahtarı alırsanız, bu sağlam demek değildir. Kırılınca içinden parça fırlamıyor, yavaş kırılıyor, doğru ölçüyor gibi şeyler için bir göstergedir.
Yirmilerimde benim de çok emin olduğum gibi hızlanma güvenlik için son derece önemlidir. Ama deneyle gösterilmemiş bu önem, hiç bir güvenlik kuruluşunun umrunda değil
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karbon 12 -- 15 Kasım 2022; 1:47:26 > -
0-100km/h hızlanma fabrika iddiasıdır. genel geçer bir kontrol normu yoktur, istedikleri değeri istedikleri standartta yayınlayabilirler..
İsterlerse hiç yayınlamazlar ama böyle bir gösterge kabul edildiği için ölçüm paylaşılıyor.
-
Evet hocam, hem çevreyi ilgilendirdiği (CO2 ölçümü - gr/km) hem de tüketici haklarıyla ilgili olduğu için yakıt tüketim verilerinin ölçümleri yasa/yönetmelik ile düzenlenmekte, üreticinin keyfiyetine bırakılmamakta.. WLTP AB'nin bu ölçümleri standardize etme ve gerçeğe daha uygun sonuçlar elde etme amacının bir ürünü. Eski standart NECD gerçek tüketim verilerini yansıtmakta çok yetersiz kalmıştı. WLTP'yi bunun üzerine geliştirdiler. Siz zaten sektörden biri olarak benden çok daha iyi biliyorsunuzdur bunları.
Ben de hızlanmayı önemsiyorum ama 0-100 hızlanmasını değil de mesela son 3 viteste 80-120/140 veya 60-120/140 gibi "ara hızlanma" (roll-on) değerlerini önemsiyorum. Gerçek hayatta onlar 0-100'den çok daha önemli bana göre.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X