Şimdi Ara

Ara Geçiş Formu Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
358
Cevap
0
Favori
8.006
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aşağıdaki evrimci şemada iddia edilen tür geçişini ispat edecek olan, kırmızı ile işaretlenmiş noktalara ait fosil örnekleri nelerdir?

Not1: Verilen örneklerin şemaya göre mutlaka soyu tükenmiş olmalıdır.
    Not2: Şema evrimi savunan bir siteden alınmıştır.
    Not3: DH Yönetici isteği üzerine kaynak bilgisi eklenmiştir.kaynak:http://evr**ianlamak.org/e/Evrim101:Evrim_a%C4%9Fac%C4%B1_olu%C5%9Fturmak
    link bozuk ise;http://evr**ianlamak.org buradan evrime giriş sekmesine tıklayınız. Evrim ağacı oluşturmak bölümünde bu şemayı göreceksiniz.

Ara Geçiş Formu Sorusu

"Revizyon Listesi"
    a. Resime numaralar eklenmiştir.
    b. Kaynak bilgisi eklenmiştir.
    c. Başlığa Formu ifadesi eklenmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carmanja -- 10 Temmuz 2011; 13:30:43 >

• Web sitesini de verebilir misiniz, arastirmasi daha kolay olur.
  • sana şöyle söyleyeyim balıklar(köpekbalığı) ve memelinin ortak atasına gittiğimizde bu ne memeli ile nede balıklar(köpekbalığı) ile uzaktan yakından alakası olmayan bir canlıya varmış olacağız yani seni tatmin etmeyecektir ama kuşlar ve sürüngenler(timsah) ilgili ara türleri fırsat bulunca eklemeye çalışırım
  • @Carl

Demek istediğinizi biliyorum. O yüzden getireceğiniz fosil resimlerine istinaden bazı sorularım olacak. Özellikle 1 nolu sözde atada "ne köpek balığına ne de diğer kola benzemez bu ata"... iddianızla ilgili bazı noktalara değineceğim.
  • Mesela balıktan timsaha geçiş olsun.Böyle bir geçiş yok biliyorum sadece örnek olsun diye söylüyorum.Hem solungaçlı hem ayaklı bir balık fosili var mı?Bu tamamen saçma bir örnek ama ne demek istediğimi anlayın yeter.Yani iki canlının da özelliklerini taşıyacak ama kendi başına bir canlı oluşturmayacak.Mesela dinozorların geçiş formu olduğu söyleniyor.Hiç evrimi bilmeyen birine dinozorlarda bir anormallik gözükmez.Geçiş formu olması için bir anormallik olması gerekmez mi?

Düzeltme:Şimdi fark ettim "Hem solungaçlı hem ayaklı bir balık fosili var mı?" demişim.İşte buradaki balık kelimesi geçmeyecek.Çünkü bu ara geçiş ne timsah ne balık olacak ama ikisinin de özelliklerini gösterecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i miss you bro -- 6 Temmuz 2011; 22:51:39 >
  • @uohk061_TS

Bunu sorgulayabilmek için, önce ara fosil olduğu iddia edilen resmi beraber görelim diyorum. Konu dağılmasın derim.
  • Tek kanıt fosiller olsaydı evrim tümden yalan olurdu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Tek kanıt fosiller olsaydı evrim tümden yalan olurdu.

zaten yalan
  • Ya keşke şu şemayı latince isimlerini de vererek koysaydınız
  • Arkadaş konuyu dine çeken dindar insanlar da değil artık.Ateist arkadaşlarımıza söylüyorum(hepsine değil) bir sorun mu var?Ben anlamıyorum, sizin görüşünüz belli inanmıyorsunuz bunu neden her yerde dile getiriyorsunuz?Bir kompleksiniz mi var?Kendi görüşünüzün kabul görmesini mi istiyorsunuz.Anlamıyorum cidden?
  • quote:

Orijinalden alıntı: uohk061_TS

Mesela balıktan timsaha geçiş olsun.Böyle bir geçiş yok biliyorum sadece örnek olsun diye söylüyorum.Hem solungaçlı hem ayaklı bir balık fosili var mı?Bu tamamen saçma bir örnek ama ne demek istediğimi anlayın yeter.Yani iki canlının da özelliklerini taşıyacak ama kendi başına bir canlı oluşturmayacak.Mesela dinozorların geçiş formu olduğu söyleniyor.Hiç evrimi bilmeyen birine dinozorlarda bir anormallik gözükmez.Geçiş formu olması için bir anormallik olması gerekmez mi?

Düzeltme:Şimdi fark ettim "Hem solungaçlı hem ayaklı bir balık fosili var mı?" demişim.İşte buradaki balık kelimesi geçmeyecek.Çünkü bu ara geçiş ne timsah ne balık olacak ama ikisinin de özelliklerini gösterecek.

Gecis formu olmasi icin bir canlida bir anormallik olmasi gerekmez Sn uohk061_TS.

Gecis Formunun ne oldugunu kisaca anlatmakta fayda var cunku burada yillarca evrime karsi yazilar yazmis insanlar bile bunu bilmiyor.

Evrimsel surecte, canlilar , turler birbirlerinde evrilirler bunu hepimiz biliyoruz. Yani siz ve ben dahil hepimiz koaservat denilen tekhucreli canlilardan geldik.

O zaman bize bir ara form lazim! Insan ile koaservat arasinda! En oncelikle yani :) Oraya ilk omurgali/kordali canliyi koyalim. Evet, koaservat ile insan arasinda bir ara form, kordalilar/omurgalilar. Iyide ilk omurgalilar ile insan arasina da bir ara form koymak gerekir, ilk omurgalilar ile ilk koaservatlar arasina da...

Evrim boyle birsey. Evrimi savunanlar diyorlar ki ornekle, bir agacin hangi dalini tutarsaniz tutun butun dallari agacin govdesine, oradanda agacin koklerine baglidir.
    Evrim agaci normal agaclardan farkli degildir. Her canli, ilk ortak ataya kadar uzanir. Bazi canlilarin evrimsel surecleri gayet bellidir. Mesela atlarin. Bazi canlilarinsa o kadar kesin degildir... Hepsinin genetik boyutta ve homolog organ siniflandirmasiyla az-cok nereden geldigi bellidir ama butun fosillere ulasilmasi tahmin edersiniz ki imkansiza yakin.

Yinede tonlarca elimizde fosil var ve evrimi dogruluyor. Ara formlari gorebiliyorsunuz.

Gelelim araformun bilinmeyen yonune. Biliyorsunuz canlilari siniflandiriyoruz. Ve bu siniflandirmalar bazi kriterlere gore yapiliyor. Bazen oyle bir canli geliyor ki butun bilinenleri allak bullak ediyor. Size onerdigim siyaset meydani evrim tartismasi programini izlediyseniz orda mesela Ornitorenk in bilim dunyasinda yarattigi saskinliktan bahsediyor paleontolog Celal Sengor. Yani ara form olmak icin illaki evrimsel surecte gecmise gitmesi degil ayni evrim seviyesinde 2 grubun ortasindan cikletten cikar gibi piyasaya cikan yeni kesfedilmis bir canli olmasida yetiyor :)

Mesela amfibilerden, yuzgeclilerden ayaklari olan surungunler nasil olustu? Fosil kayitlari var mi diyorsunuz. Evet var olmasi lazim yanlis hatirlamiyorsam, inceleriz birazdan beraber. Ama daha ilginci, yuzgeclerin ayaklara donusmesi tahmin edeceginiz gibi bir anda olmaz, yuzgeclerin doku kazanmasi, kalinlasmasi, kemiklenmesi vs vs gerekir degil mi? Iste tam bu noktada gunumuz evrim duzeyinde bir canli var. Yani dallanmada geriye dogru giderken tam o noktadan geldigi belli olan bir canli.

Bir zamanlar TRT de evrimi curuten balik Coleacanth diye haberi cikmisti hatta. Bu balik lob yuzgecli baliklardan. Yuzgec-> lob yuzgec-> ayak gibi bir siralama var.
    Haberide koydugum zaman olayin genetik yonunude goreceksiniz. buyrun haberde burda:

Bir kamu kuruluşu olan TRT‘de geçtiğimiz günlerde “Darwin’i bitiren balık” başlığı ile sunulan “evrim” haberi yayınlanmıştır. Hiçbir bilim insanına danışmadan böyle asılsız haberler yapılması, evrim ve bilim konusunda yürütülen dezenformasyonun bir ayağı olarak işlev görmüştür. Biyolojinin farklı alanlarında çalışan bilim insanları olarak Coelacanth’ın bilimsel boyutunun kamuoyuna duyurulmasını önemli görüyoruz.

Evrimleşmediği, hep aynı kaldığı iddia edilen ve Coelacanth olarak bilinen “fosil türe” ait çok sayıda moleküler evrim çalışması bulunuyor. Örneğin Coelacanthda saptanan ve beyin gelişiminde rol oynadığı bilinen procadherinleri kodlayan gen kümelerinden 49 tanesinin düzenlenme biçimi insandakiyle aynı. Yine, embriyon gelişimde organ farklılaşmasını düzenleyen bir gen (ve onun ürünü) olan HOXA11 incelendiğinde, yüzgeçten bacak-ayak yapısına geçişte önemli bir değişime uğradığı görülüyor. Bu değişimin kritik noktasında ise coelacanth HOXA11 geninin geçirdiği evrim önemli bir yer tutuyor. Benzer şekilde, bağışıklık sisteminin önemli gen kümelerinden olan MHC Sınıf I genlerine bakıldığında, bu sınıfın önemli gen ailelerinden birindeki bir gen duplikasyonu (gen sayısının iki katına çıkması) ile, bugünkü memelilere dek uzanan bir MHC Sınıf I evrimleşmesi izlenebiliyor; ilgili gen ailesinin iki katına çıktığı soy hattında ise yine coelacanth oldukça önemli bir evrimsel pozisyona sahip bulunuyor. Bütün bunların yanı sıra, tür ve tür üstü kategorileri saptamada belirteç olarak kullanılan 28S ribozomal RNA geni ile yapılan çalışmalar, Colecanthları memelilerin de dahil olduğu omurgalı hayvanlarla oluşturulan evrim ağacına net bir şekilde ve geçiş durumunu simgeler biçimde yerleştiriyor.

Özetle, hem işlevsel önemli genetik değişimleri (beyin gelişimi, yüzgeçten ayak yapısına geçiş, modern bağışıklık sisteminin oluşumu) hem de diğer hayvanlarla olan akrabalık durumlarını (28S rRNA çalışmaları) göz önüne aldığımızda, Coelacanth evrimsel yaşam tarihinin pek çok noktasında yer alan “geçiş “ özelliğine sahip bir form olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, Coelacanth, morfolojik olarak 400 milyon yıldır çok az değişim geçirmiş olmasına karşın, tekil bir canlı da değil: lob yüzgeçli balıkların evrimi açısından bakıldığında, morfolojik değişim örüntüleri sunan pek çok atasal formu var ve günümüzde bulunan Coelacanthlar ise farklı tür isimleriyle adlandırılıyorlar. Yukarıdaki nedenlerden ötürü, seçilim baskısının son derece düşük olduğu görece kapalı yaşama alanlarına sıkışmış olarak keşfedilen ve dış görünümsel açıdan fosil benzerlerinden hiç farkı yokmuş gibi görünen Coelacanthlar, aslında omurgalı evriminin pek çok özelliğini bize sunan kritik canlılar olarak karşımıza çıkıyor.

Dr. Aykut Kence / Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü
    Dr. Aslı Tolun / Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
    Dr. Ergi Deniz Özsoy / Hacettepe Üniversitesi Evrimsel Genetik – Biyoloji Bölümü
    Dr. İzge Günal / Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi / Üniversite Konseyleri Derneği Başkanı
    ÜKD Evrim Sürüyor Çalışma Grubu

Konunun daha iyi anlasilmasi icin Evrim agacinin incelenmesi gerekiyor. Evrimi anlamak sitesinde olmasi lazim.

Ama ben tamda bu konuyla alakali oldugu icin bir kitap tavsiye etmek istiyorum.

Kitabi ve Turkiyenin Biyolojideki Babasi Ali Demirsoyun kitap hakkindaki yazisini incelemek isteyenler icin:

http://www.idefix.com/kitap/icimizdeki-balik-neil-shubin/tanim.asp?sid=MWCDO38JY3FHDSXR7OLZ

http://www.ntvmsnbc.com/id/25158682/#storyContinued

Diger sorunuza hitaben, neden sadece dindarlar degilde inancsizlarda konuyu dine cekmeye calisiyorlar demissiniz. Sanirim biraz heyecandan olsa gerek. 2-3 yil once benim ilk defa dinsizligi sectim zamanlari gormeniz lazimdi. Insan her yerde ogrendiklerini paylasmak istiyor. Din konusunda resmen bir yeralti edebiyati var. bir yerden bir giris bulursaniz gerisi corap sokugu gibi geliyor. Ama o girisi yakalayamazsaniz dine inanmamak icin mantikli-gecerli sebeplerin varligindan bile haberdar olmuyorsunuz. Kisilerin internette konulari dine cekmeye calismasini iste bu girisi bulmanin heyecanina bagliyorum. Benzer sekilde din egitimi almis olan insanlarda dinin hic bir seyden soyutlanamaycagini ve hayatin her alaninda oldugunu dusundukleri icin ayni heyecanlarla konulari dine cekiyorlar diye tahmin ediyorum.

Saygilar sevgiler :)

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

http://tiktaalik.uchicago.edu/

Bu darbeyi atarli evrim karsitlari icin sakliyordum hocam :) Onerdigim kitap bu arkadasin bulunusunu, oncesini ve sonrasini anlatiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

http://tiktaalik.uchicago.edu/

Şapka çıkartılır
  • Konu ile alaksız bir soru sorulmus ve tabiki yine konu ile alakasiz cevap verilmis. Ayakli baliki var mi diye soran arkadas keske baska bir konu basliginda bunu sorsaydi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Web sitesini de verebilir misiniz, arastirmasi daha kolay olur.

Soruma cevap vermediniz ki carmanja...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Carmanja

Konu ile alaksız bir soru sorulmus ve tabiki yine konu ile alakasiz cevap verilmis. Ayakli baliki var mi diye soran arkadas keske baska bir konu basliginda bunu sorsaydi.

quote:

Orijinalden alıntı: Carmanja

@uohk061_TS

Bunu sorgulayabilmek için, önce ara fosil olduğu iddia edilen resmi beraber görelim diyorum. Konu dağılmasın derim.

Ara fosil istememiş miydiniz?
  • Aşağıdaki evrimci şemada iddia edilen tür geçişini ispat edecek olan, kırmızı ile işaretlenmiş noktalara ait fosil örnekleri nelerdir?

Not1: Verilen örneklerin şemaya göre mutlaka soyu tükenmiş olmalıdır.
    Not2: Şema evrimi savunan bir siteden alınmıştır.

Ara Geçiş Formu Sorusu

Resime numaralar eklenmiştir.

Ben konuya dönmeyi öneriyorum. Merak buyurmayınız diğer konulara değineceğiz ileride. Rica ediyorum konuyu alakasız postlarla kirletmeyiniz.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.