|
Merhaba arkadaşlar, Öncelikle belirtmek isterim ki Intel fanı değilim, on yıllardır (yaş 41 olunca :) ) 3DFX, INTEL, AMD, ATI gibi ana akım markaların farklı ürünlerini farklı zamanlarda kullandım, körü körüne hiç bir ürünün taraftarı olmadım olmamda. Tüm donanım meraklıları gibi Ryzen 5000 ve RX6000 serilerini çıkışını heyecan içinde bekledim, bu seri ile AMD çok başarılı ürünler ortaya koyarak rekabetçi piyasa şartlarının oluşmasına çok ciddi katkıda bulundu. AMD sayesinde Intel gibi kullanıcısını asla düşünmeyen bir firma i3, i5 işlemcilerini adam etmek, hazırda ki çipseti ile (z490) daha çıkmamış gelecek olan bir sonra ki nesil işlemcilerine destek vermek zorunda kaldı. Nvida bir önce ki nesil GPU' larının neredeyse iki katı performans veren ürünlerini önceki ürünlerinden daha ucuza piyasaya sunmak zorunda kaldı. Sırf bu iki nedenle bile tüm donanım severlerin AMD' ye teşekkür borcu olduğunu düşünüyorum. Şu an andan itibaren yazacaklarım ise tamamen ama tamamen oyun performansı ve cebimizden çıkan, çıkacak para üzerine yorumlarım olacak, profesyonel uygulamalar render, video edit vbg. kullanımlar yorumlarımı kapsamayacaktır. Malum AMD Ryzen 5000 serisi ile müthiş iş çıkarttı, Intel' e sağlam bir ders verdi, özellikle 5600x müthiş performansı ile hepimizin kalbinin hızlı atmasını sağladı. Lakin burada benim gözüme çarpan fakat pek kimselerin de bahsetmediği bir durum var. Bu seri işlemciler pahalı, gerçekten pahalı. Ryzen 5600x' in önceki seriden selefi R5 3600 ve rakibi Intel İ5 10400F ile oyun performansı bazında ortalama %10 ila %15 performans farkı varken fiyat farkı neredeyse %100... Yurt dışı fiyatlarını dahi baz alsak 5600x 299 USD' lık fiyatı ile İ5 10400F 160 USD' lık fiyatından %87 daha pahalı, ortalama %1 Low FPS' de ise %13 daha hızlı. Ki Türkiye perakende satış fiyatlarında bu fark daha da büyük hale geliyor. Bu fiyat performans dengesi normal mi? Çakal perakendecilerin fahiş fiyatlarından 5600x almak, kullanılan R5, İ5, İ7 gibi güncel işlemcileri satmaya kalkmak, hele ki en üst seviye ekran kartı kullanmayan kesim için ne kadar doğru? Saygılar, sevgiler... https://www.techspot.com/review/2135-amd-ryzen-5600x// ![]() |
|
GSKILL TRIDENT Z5 NEO 32GB DDR5 6400 MHZ(2x16GB) PNY RTX 4090 VERTO XLR8 CREATIVE SOUND BLASTER Z SE 1TB WD BLACK SN850X NVMe / 500GB WD BLUE NVMe XPG INVADER CASE / CORSAIR RM1000X SHIFT DELL ALIENWARE AW3423DWF 34" QD-OLED 165HZ META QUEST3 / FANATEC CSL-DD |

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

Hızlı