Şimdi Ara

röle hakkında yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
6.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • elimde bir adet 12 V röle var bunu bilgisayarın paralel portundan çıkan 5 V la nasıl çalıştırabilirim. yardımlarınızı bekliyorum
    şimdiden hepinize teşekkürler.....

• 5 V'la uygun bir röleyi sürüp (Sanırım piyasada 6 V röle vardır) 12 V'u anahtarlayarak, 12 V röleyi sürebilirsin. Yoksa işin 5 V'la transistör sürüp 12 V anahtarlamaya kalır.

Kolay gelsin..
  • benced 5V luk röle kullan
  • bilgisayarda 12 v da var ama bunu yaparken bilgisayara zarar vermeyesin artı bununla ne yapmak istiyorsun bir de onu anlat daha ilginç fikirler verebiliriz
  • Dikkat: 5 v luk röle de kullansan (omron röle) bu tür röleler ciddi akım çekebilirler (30-40mA) daha da önemlisi indüktif etki yüzünden (geri akım basma) sevgili paralel portunu gömebilirsin. Bence 220v kontrol etmek istiyorsan yarıiletken röle kullanmalısın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhardware -- 6 Haziran 2005, 18:38:24 >
  • drhardware, çok güzel anlatmış. sakıncalar çok fazla. şu linke bakarsan hazır bir şema var.http://www.geekinventions.com/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=1 pdf formatında. en son sayfada sana yardımcı lacak şeyleri bulacaksın.
  • Artı bir uyarı daha

Extra güvenlik istiyorsan (portu dahada güvenceye alayım dersen) port çıkışlarını opto izolatör ile (4n25 gibi) yalıtmanı tavsiye ederim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • illa ki direk porttan sürecem diyosan en azından ters bi 1n4001 falan kullan röleye paralel. Ama akım yönünde bağlama diyodu dikkat!! Naçizane benim fikrim.
  • bu konu daha önce tartışıldı ama topiği bulamadım.. SSR kullan arkadaşım (solid state relay) paralel porttan direk sürebilirsin, evdeki buzdolabını bile çalıştırabilirsin hemde optik olarak yalıtım var, bilgisayarınada hiç bişicik olmaz...

eğer ben bulamam diyorsan ssr sana şema göndereyim yıllar önce bi tane tasarlamıştım kendim...

bir opto kuplor bir fet transistör ve birde triyak gerekli çekeceğin akıma göre....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi epsis -- 7 Haziran 2005, 9:55:55 >
  • Satın Alan kişide gördüm;
    20 YTL 'ye üzerinde 4adet röle bulunan ,
    paralel port'tan sürülen ,12V adaptör ile çalışan , Hazır plaket var.
    Karaköy pasajından satın almış.
  • En mantikli cozum Rafet32'nin soyledigi gibi optokuppler kullanarak LPT portunu yalitman ve optokuppler cikislari ile 12V luk roleyi surmendir..

Aksi takdir cok fazla sorun yasabilirsin---
  • bende transistörle kuvvetlendirerek sürme taraftarlısıyım ayrıca diyotla güvenli hale getirmende yararına
  • MOC3021 LER VAR. ONUNLA SÜREBİLİRSİN TAHMİN EDEBİLİYORUM..BİLDİĞİM KADARIYLA SSR DOĞRU AKIMLA TETİKLENİYOR.AMA ÇIKIŞI ALTERNATİF AKIMA KUMANDA EDİYOR.BAĞLAYACAĞIN RÖLENİN BOBİNİ 12VDC İSE SSR İŞİNİ GÖRMEYEBİLİR.
  • Ekteki Devre çalışıyor.

röle hakkında yardım
  • ÖZÜR DİLERİM AMA 12V RÖLEYİ SÜRÜP NE YAPACAKSIN?
    BİR SAKINCASI YOK İSE YAZSAN SENİN İÇİN DAHA İYİ OLUR,HEM BELKİ BİRAZ DAHA İÇİ AÇICI BİLGİLER ALABİLİRSİN...KOLAY GELSİN,ŞİMDİ BİRŞEY YAZMAK İSTEMİYORUM
  • röle hakkında soru soracaktım, bu başlığa denk geldim...bende sorumu burada sorayım.... ilk defa bir devre yapacaktımki bulduğum kolay devrede röle var...röle 2 kapılı bir eleman olarak gösterilmiş. 12V'luk röle aldım, ondada 5 bacak var.... ne iş anlamadım, ayrıca board'un üzerine nasıl yerleştireceğim tam heveslendim bir devre yapmaya, ondada bu engel çıktı... ne iş yaaaa
  • quote:

Orjinalden alıntı: engineer_erc

röle hakkında soru soracaktım, bu başlığa denk geldim...bende sorumu burada sorayım.... ilk defa bir devre yapacaktımki bulduğum kolay devrede röle var...röle 2 kapılı bir eleman olarak gösterilmiş. 12V'luk röle aldım, ondada 5 bacak var.... ne iş anlamadım, ayrıca board'un üzerine nasıl yerleştireceğim tam heveslendim bir devre yapmaya, ondada bu engel çıktı... ne iş yaaaa

o beş bacaklı rölenin iki bacağı rölenin bobinini besleyen yani çalışmasını sağlayan bacaklardır. diğer üçünden birisi orta koçtur ki bu orta koç geri kalan iki bacak arasında kontak yapar. yani röle çalıştığında bir bacakla kesa devre olur. sustuğunda diğer bacakla kısa devre olur.

bu anlattıklarımı gösteren bi şekil röle üzerinde olabilir. yoksa multimetre ile kontrol ederek anlayabilirsin.

•  röle hakkında yardım
  • çoooooook teşekkürler...bir soru daha sorayım... 12 V luk beslemeyi adaptörden sağlayabilirmişim... toprakta var bu adaptörde, ama 4 tane başlık var hangisinden beslemeyi alıcam onu bilmiyorum... ölçüyorum 12 V yerine 16V çıkıyor... bu fark 12 V luk röleye ve op-amp ve transistöre zarar verir mi?
  • siyah ve kırmızı arası 16 Volt ise voltaj yüksek. yanlız adaptörün nasıl bir tip olduğunu da görmek gerek. şayet tam regüleli bir tip değil ise yaani direkt prize takılan bir tip ise ( ki 4 uçlu olduğuna göre bu tip birşey olmamalı ! ) o adaptörlerin kimisi tam regüleli olmadığından , voltaj o şekilde görünür ve akım çekilince düşer. röleyi direkt olarak bu 16 Volt ölçtüğünüz yere bağlayın ve voltajı yine ölçün bu esnada. şayet yine 16 Volt ise voltaj yüksektir. röleyi yakmaz ama çok ısıtır , devreye bir zarar verip veremeyeceğini ise şemayı görerek söyleyebiliriz ancak.
    Saygılar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.