Şimdi Ara

RayTracing Gerçekleri !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
0
Favori
5.697
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tuğbek abi döktürmüş.


    https://www.youtube.com/watch?v=xzkm9A0PxEQ&t=3s



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aterikasedi -- 18 Ocak 2019; 4:44:20 >







  • adam efsane yorumlamış şöyle kalkıp dürüstçe adam gibi kullanıcı savunan kaç tane delikanlı site adam gibi yorumcu teknoloji seven kaldı ki?
    yarısı sidik yarıştırma peşinde benim kartım senin kartını döver kafasında
    yarısı cebimi nasıl doldururum kimi pohpoh larım derdinde.

    adam gibi yorum yapılınca tabi ki adam kötülenir. boş denir. itelenir. çünkü ülkemizde bencil çok kıskanç çok.
    Doğrular var, yanlışlar var. Üzerine biraz konuşmak lazım. Maliyetlerden, üretim tekniklerinin durumundan pek bahsedilmemiş, o kısımlar ezbere geçilmiş. Ama Ray-Tracing için söyledikleri büyük ölçüde doğru.

    Finalde söylenen ekran kartı almayın ifadesi, yıllardır söylediğimiz donanım işi pahalı bir hobi oluyor/oldu önermesinin küçük ölçekte kabul edildiğini gösteriyor.

    Ekleme: Şimdi bu abinin söylediklerine biraz bakalım. Öncelikle Ray Tracing, Nvidia RTX teknolojisi ile birlikte ilk kez son kullanıcıya, gerçek zamanlı olarak sunulmuş oldu. Ancak bu teknolojinin salt Ray-Tracing ile oluşturulan görüntüler sunmadığı daha ilk Nvidia tanıtımından beri biliniyor. Çünkü Nvidia hybrid (melez) bir teknoloji olduğunu, bu noktaya gelebilmek için 10 yıldır çalıştıklarını, gerçek Ray-Tracing için bir 10 yıl daha çalışmaları gerektiğini ifade etti. Gayet doğru. Hatta 10 yıl yeter mi, tartışmalı. Çünkü üretim teknikleri artık yavaşladı ve şuan için 3nm'ye kadar kesin gözüyle bakılıyor. Sonrası için elde kesin olan bir şey yok.

    Nvidia Ray Tracing laflarını ilk kez konuşmaya başladığında yıl 2008 ve o sırada 3 yollu GTX 280 SLI ile oldukça ilkel diyebileceğimiz grafikler sunuyordu.



    https://kotaku.com/nvidia-shows-off-real-time-raytracing-start-saving-fo-5037749

    Gerçekten de 10 yılın sonunda güncel oyunlarda, güncel grafiklerin içine girebilecek seviyede Ray Tracing efektini, tek kartla ve kabul edilebilir performans ile sunmayı başardılar. Ama bunu yapmaları yine de zorlama bir iş olarak gerçekleşti. Çünkü 12nm FFN gibi oldukça ileri düzey bir üretim tekniğinde, 754mm^2 GPU, 260W TDP, ilk kez çift fanlı soğutma gibi işlere girmek zorunda kaldılar. Sonucunda elde edilen ise videodaki abinin de belirttiği gibi, çok gelişmiş düzeyde olmayan bir Ray Tracing teknolojisi. İşin için de bir de Tensor Core da var ama şimdilik yalnızca Ray Tracing'i konu edelim.

    Nvidia daha önce yapmadığı kadar büyük GPU'lar yapıyor 12nm'de ve bunun sonucunda beklenen performans artışını sunabilmiş değil. Çünkü 8 yıldır kullandığı mimariyi temelden değiştiriyor. Ve bu değişiklikler daha fazla silikon istiyor. İşin kötüsü, sunduğu bu yenilikleri henüz pratikte pek de görebilmiş değiliz. DXR ile birlikte Ray Tracing'in standartlaşacağını görmek zor değil. Deep Learning tarafında ise durum biraz daha farklı. Bir standart yok. En iyi donanımı, en uygun fiyata sunan kazanır. Ama grafik dünyası için bunun şuanda pek bir şey sunduğunu söylemek zor. Zaten biz de Turing mimarisi ile birlikte Nvidia kendi ayağına sıkmış oldu lafını bunlara bakarak söylüyoruz. Bunun en büyük göstergesi, müthiş bir seviyeye ulaşmış olan mm^2/perf ve watt/perf oranlarında ciddi bir gerileme olması. Tabi bu ikisinin sonucu olarak f/p oranı da felaket şekilde gerilemiş oldu. Videonun tam da göbeğindeki konu bu. Orta sınıf kart bile 350$'a çıktı ve bunu uygun fiyatmış gibi sunuyorlar. Kesinlikle doğru. Doğru olan bir kısım daha var, ona daha sonra gelelim.

    2016 Ağustos'unda Nvidia, GP102 GPU'su ile Titan X (Pascal)'ı satışa sundu. GPU zar alanı, 471mm^2 idi. Ve bu full GPU değildi. Buna rağmen Nvidia yukarıda söylediğimiz verimlilik oranlarını öylesine ilerletmişti ki; AMD tam bir yıl sonra sunduğu Vega 10 GPU'su ile daha daha fazla alana ihtiyaç duyuyordu, hem daha fazla güç tüketiyordu, performans olarak çok ciddi bir fark yiyordu ve tüm bunları HBM2 kullanarak yapıyordu. Nvidia tarafında rakibi 1080 olarak kaldı ve hatta 11 GHZ bellekli 1080'leri de işin içine katarsak Vega 64, 1080'le bile tam olarak rekabet edemeyecek durumda kaldı. %54 daha büyük GPU, HBM2, 300W TDP vs vs. Kısaca Nvidia felaket şekilde öne geçmişti. İşin içine bir de VR performansını koyarsak, Nvidia 2 nesil öne geçmişti diyebiliriz.

    Turing'le birlikte Nvidia bu konulardaki tüm avantajlarını Ray Tracing ve Deep Learning'e feda etmiş görünüyor. Belki hala bir miktar öndedir ama Pascal'daki gibi devasa bir farkın olmayacağı açık. Esas sorun ise, Ray Tracing ve Deep Learning için bu avantajlardan feragat edilip edilmeyeceği. Normalde edilebilir dememiz gerekiyor. Ancak şuan elimizdeki performans ve bu teknolojilerin bize sunduklarına bakacak olursak, Nvidia yıllar boyunca uğraşarak elde ettiği avantajları kaybederek kendi ayağına sıktı diyoruz. Videodaki diğer doğru kısım da bu. RTX 2060 için uygun fiyatlı Ray Tracing deniyor ama Ray Tracing'i RTX 2080 TI bile tam olarak sunamıyor. Daha doğrusu 4K'da en üst Ray Tracing ayarı ile oyun oynamak pek mümkün görünmüyor. Hem de bu yalnızca tek efekt olarak sunulan Ray Tracing için böyle. Bütünüyle Ray Trace edilmiş bir sahne yapılmak istendiğinde performansın ne olacağını bilemiyoruz. Diyelim ki %70 performans kaybı oldu ve biz RTX 2080 TI'la bile anca 1080p'de kabul edilebilir performans alabildik. O zaman RTX 2060'ın durumu ne olacak? Videoda söylenen de bu ve doğru.

    Bizler Turing'in fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçiyiz. Haklıyız. Nvidia ise, maliyetin çok yüksek olması sebebiyle yüksek fiyatlar çekmekte haklı. Videoda buna değinilmemiş. Çok basit şekilde söylememiz gerekirse, GTX 1060 piyasaya 250-300$ arası fiyatlarla sunulduğunda, kullandığı GPU olan GP106, yalnızca 200mm^2 ve bellekleri eski nesil GDDR5 idi. Bu sebeple fiyatının o düzeyde olması garip değildi. Şimdi karşımıza 350$ ve üzeri fiyatla konan RTX 2060'ta ise kırpılmış da olsa 445mm^2 GPU ve GDDR6 bellek yongaları bulunuyor. Açık söylemek gerekirse, ben 350$ bile beklemiyordum. Beklentim 400$ ve üzeri fiyatlardı. Çünkü aynı GPU'yu kullanan ve çok çok ilerde olmayan RTX 2070'in fiyatı da 500-600 dolar arası.

    Bir önceki nesle bakacak olursak GTX 1070, GTX 1080'in kırpılmış hali idi ve GTX 1060 bir alt seviye GPU'yu kullanıyordu. GTX 1070'le alakası yoktu. Aradaki performans farkı %40 seviyesindeydi. Fiyat olaraksa, GTX 1060 250-300$, GTX 1070 380-450$ idi. Yani %50 fiyat farkı vardı. Şimdi ise RTX 2060 ve RTX 2070 arasında %50 fiyat farkı, %20'yi anca bulan performans farkı mevcut. Bu da RTX 2060'ı, Turing kartlar içinde tek alınabilir kart yapıyor. Ama videoda tam da bu durum eleştiriliyor. Ve adam haklı. İşi çıkmaza sokan da bu. Nvidia'nın kendi ayağına sıkması da tam olarak bu çıkmaza girmiş olması. En alınabilir kartın fiyatı bile çok yüksek.

    Daha önce Nvidia için sorduğumuz soruyu tekrar soracak olursak, yani elde ettiği avantajları Ray Tracing ve Deep Learning için bırakmak veya bunların yoluna harcamak kabul edilebilir. Bugün baktığımız noktadan yanlış diyoruz. En azından bizim kabullenemeyeceğimiz bir durum var ortada. Ancak bizler işin içinde olmayan, uzaktan seyreden ve bize sunulanı kullanma noktasında kalan son kullanıcılarız. Nvidia da bunu düşünemeyecek kadar kafasız değil. Bu adamlar grafik dünyasını büyük ölçüde elinde tutuyorlar. O halde bu kadar büyük bir operasyona girişmişlerse, arka planında da bir şeyler var demektir. Benim tahminim, AMD ile olan rekabet zaten Pascal'la birlikte son buldu ve Turing'le birlikte Intel'i karşısına almaya cesaret etti Nvidia. Tam 10 yıl önce Larrabee'ye karşı karikatür çizip açıklama yapmakla yetinen Nvidia, bu sefer "gel bakalım Intel, burası benim çöplüğüm" der gibi bir tavra büründü. Çünkü Intel bu sefer GPU tarafında daha ciddi. İşlemci tarafını bile eskisi kadar umursamıyor. Hem de AMD 12 yıl sonra rekabete dönmüşken. Intel de geleceği GPU'da görmüş olabilir. En azından bu pazardan hala imkan varken pay kapma niyetinde olduğu açık. Elinde belli ölçüde bilgi birikimi devasa bir güç varken bunu yapması mümkün görünüyor. Ne var ki; bu sefer Nvidia 10 yıl öncesine göre daha güçlü, daha büyük, elinde daha fazla imkan var ve üretim tekniği olarak Intel'in gerisinde değil. 10 yıl önce Intel için "hakim güç" ifadesini kullanan Nvidia, bugün GPU tarafında rekabete girmeye hazır görünüyor. Çünkü kendisi de bu alanda hakim güç. O yüzden böylesi iki devin rekabeti söz konusu olacaksa, Nvidia gemileri yakabileceğini gösteriyor diyebiliriz. Yani AMD ile rekabette önemli olan mm^2/perf, watt/perf ve +özellikler noktasını bir kenara bırakıp, Intel'in olası ilerleme noktalarına (Deep Learning ve Ray Tracing) çok daha erken hamlelerde bulunarak, Intel'i GPU işine girip girdiğine pişman etme niyetinde görünüyor. Fermi döneminde olduğu gibi, yarın çok daha büyük işler çıkarabilmek için bugünü feda ediyor diyebiliriz Nvidia için. Fermi'de de 8 yıl boyunca kullanacağı temel bir mimariyi oluşturmuş ve her yeni sürümünde (Kepler, Maxwell, Pascal, Volta) AMD'nin önüne geçmeyi bırak, ezdiğini gördük. Şimdi de çok anlamlı görünmeyen veya isteneni veremeyen Turing'le (aslında Turing teknik açıdan çok iyi durumda ve bir Fermi olmadığı ortada) temel bir yapı ortaya çıkarıp önümündeki 8-10 yıl boyunca bu temel yapı üzerine yeni mimarilerini şekillendirecek olabilir. En azından böyle bir görüntü çiziyor. Tabi bunun bize yansıması çok da olumlu değil. Ya da bu işin maliyetini biz son kullanıcıların da ödemesi isteniyor diyebiliriz.

    Nvidia'da genel olarak benim gördüğüm durum bu.

    Videoda elbette bu tip şeyler dillendirilmemiş ama fiyatların yüksek olmasının nedenine de değinilmemiş. Benzer şekilde AMD için de bu konulara girilmemiş. Diğer taraftan, VII için methiyeler düzmüş ama AMD'nin resmi açıklamalarından bile VII'nin o kadar da iyi olmayacağını anlayabiliyoruz. 7nm olacak diye müthiş bir kart olmasını beklemek biraz komik geliyor bana. Mesela 55nm üretim döneminde 40nm'ye geçildiğinde kartlar süper olacak, inanılmaz olacak diye reklam yapılması normaldi. HD4770 ile gerçekten de teknik anlamda güzel kartlar görebileceğimizi de düşündük. Ancak HD4770 çıktığında hem söylenen fiyatın tutmaması hem de kartın bulunamaması ile durumun pek de öyle olmayacağını anladık. Üzerine de Fermi felaketini 40nm'de yaşadık. Yani üretim tekniği bir sonraki dönemine geçti diye oradaki bütün kartlar çok iyi olmaz. VII de gördüğümüz kadarıyla bunun bir örneği olacak. Çünkü AMD'nin sunumunda geçen ifade, aynı güç tüketiminde %25 daha fazla performans şeklinde. Bu karşılaştırma Vega 64'e göre yapılmış olduğuna göre %25-30 kadar hızlı olacak bir kart, yine Vega 64 benzeri bir güç tüketecek demektir. Zaten o 3 fan ve hayvani soğutma bloğunu AMD babasının hayrına koymamıştır herhalde. İşin kötü olan kısmı bu güç tüketimi ve soğutma sistemi, yalnızca 331mm^2'lik, HBM2 kullanan bir GPU için söz konusu oluyor. Teknik olarak durum parlak değil gibi. Ve bunların hepsi, eski mimari yeni bir kart sunmak için yapılmış durumda. Ray Tracing için özel bir donanım veya Deep Learning için özel bir yapılanma yok. Yalnızca Vega 10 GPU'sunun daha gelişmişi karşımızda. İyi ama bu mimari ve bu GPU Pascal karşısında başarısız olmuştu. Şimdi Turing'e mi rakip olacak? Vega 64 üzerine getireceği performans farkına bakınca, RTX 2070'i az farkla geçeceği ve RTX 2080'in az farkla gerisinde kalacağı sonucuna ulaşıyoruz. En azından AMD bize bunu söylüyor, sitelere verdiği söylenen sonuçlara baktığımızda. Videoda söylenen RTX 2070'le rekabet edecek sözleri de bunu ifade ediyor. RTX 2080'le pek fazla rekabet edemeyeceği zaten belli. Ama daha kötüsü, bu performans farkını neyin sağlayacak olduğu. AMD mimari bir yenilikten bahsetmiyor gördüğüm kadarıyla. Vega 64'le birebir aynı yapı olmayabilir ama uzağında da değil. O yüzden Vega 64'ten daha hızlı çalışan ve biraz kırpılmış bir GPU ile geleceğini düşünebiliriz. Ama esas fark yaratan taraf bellek bant genişliği. AMD buna güvenerek performans farkını gösteriyor. GCN mimarisi ilk çıktığı dönemden beri her daim bellek bant genişliğine bakan bir mimari olmuştur. Kepler'e göre neredeyse %50 daha fazla bant genişliği isterdi benzer performans için. Maxwell'le ve Pascal'la bu fark daha da artmıştı. VII ise bu farkı uçuk bir düzeye çıkarmış olacak. Çünkü Turing ile Nvidia, yeni bir bellek mimarisine geçti ve ayrıntılarını açıklamadı. VII'de eski mimari her anlamda devam ediyor ve 448 GB/sn bant genişliğine sahip rakiplerine karşı 1 TB/sn bant genişliği ile 2 katın üzerinde bant genişliğine sahip olacak. Ancak RTX 2080'i tam olarak karşılayamayacak. Bu durum mimari anlamda AMD'nin ne kadar geride kaldığının yalnızca bellek tarafını gösteriyor.

    Bir de mimaride esas GPU kısmı var ki; oraya şimdilik girmeyelim. Zaten başta Nvidia'nın Pascal'daki durumunu yazarken girmiştik. Yukarıdaki kısımda da biraz değindik. Ama esas olarak Nvidia 7nm'ye indiğinde, oluşan yeni durumuda göreceğiz. Tabi AMD donanımsal olarak Ray Tracing ve Deep Learning için bir şeyler yapmadığı sürece, Nvidia ve AMD'nin GPU'larının boyutlarını karşılaştırmak pek mümkün olmayacak. Yukarıda da söylediğim gibi, Nvidia Turing'le birlikte mm^2/perf oranında %20'den fazla gerilemiş oldu. AMD bu işlere giriştiğinde durumu ne olacak göreceğiz. Nvidia bunu 12nm'de göze almışken AMD'nin 7nm'de bile bu işe girişmemiş olması, tercihten çok zorunluluk gibi görünüyor. Çünkü 7nm'de üretim maliyeti çok yüksek. Bizzat AMD'nin ifadesi bu:



    Videoda değinilmemiş olan bir diğer nokta da bu. 700$ evet çok yüksek. Bu fiyat bu kartın vadettiklerine göre çok fazla. Ama 7nm'de durum biraz bunu gerektiriyor şuan için. Bellekten kısılamaz mıydı diye düşünüyorum. Ancak muhtemeldir ki orada zaten bir kısıntıya gidilmiş. Çünkü bu VII'nin hamisi diyebileceğimiz MI60'ta full GPU + 32 GB bellek mevcut. Kesinti ile ortaya çıkan kart VII olmuş gibi. E maliyetine göre 700$ garip değil. Ama biz son kullanıcı için de kabul edilebilir bir tarafı yok. Çünkü ortada bir yenilik yok, gerçek anlamda bir iyileştirme yok, yalnızca Vega 64 üzerine gelecek olan (o da 4K'da iddia edilen) %28,5 performans artışı için +300 dolar isteniyor. Ne yazık ki bu bu f/p oranına biz zaten (mining olayını saymazsak) 2017 Mart ayından beri sahibiz. 7nm'ye inip de Nvidia'nın 2 yıl önce sunduğu F/P oranını sunması, AMD'nin cidden baya geride kaldığını gösteriyor. Bu yüzden de AMD'nin işi eskisine bakara çok daha zor diyorum. Hatta çok çok zor. Şans dilemeyi de bıraktım. RTG kısmını tamamen ayırıp Intel'e sattıkları gün, sevineceğim, o kadar. En azından yıllardır görmediğimiz rekabeti görürüz o zaman.

    Videoda AMD'nin VII 700$ fiyat çekmiş olmasının eleştirilmesinde bir gariplik yok. Zaten videonun sonunda ekran kartı almayın sözü, bizlerin yıllardır söylediğini tepki haline getirmek anlamını taşıyor. Bu konuda aynı fikirdeyiz ama fiyatların bu hale gelmesinin sebeplerini de biraz görmek gerek.

    AMD tarafında tartışılacak pek bir şey yok. Çünkü AMD rakibine göre pozisyon almak zorunda kalıyor. Yani seçim yapma şansı pek olmuyor. Daha çok Nvidia ne yaparsa, ona karşılık elde olanla rakip bir şeyler sunmaya çalışıyor. Benim esas olarak Nvidia'dan beklentim farklıydı. Turing'i 12nm ile sunup RT ve Tensor Core'larla büyük GPU'ların çıkacağı bir mimariye geçmiş olması, bunu 7nm arefesinde yapmış olması garip geliyor. Beklentim 12nm ile Pascal'a bir cila çekmesi, 2018-2019'u böyle geçirdikten sonra 2019 sonunda 10/7nm ile Turing'i sunması ve daha normal fiyatlar görmemizdi. Ancak Nvidia'nın planları ve hesapları farklı. Yukarıda da bunu anlatmaya çalıştım. Sonuç olarak yüksek değil, komik fiyatlarla karşı karşıya kaldık ve bu fiyatların karşılığında aldığımız performans artışı, yeni teknolojiler bizi tatmin etmenin çok uzağındalar. 350$'lık RTX 2060 için bile durum benzer. Bu da videodaki veryansın halini açıklıyor.

    Bir kehanet olmak üzere, bir sonraki nesilde fiyatların ciddi biçimde düşeceğini düşünüyorum. Bunun sebebini ise Nvidia olarak görüyorum yine. Çünkü Nvidia önce talep oluşturur, ardından da talebe uygun kart(lar) sunarak akla zarar kârlar yapar. Bkz: GeForce 2 sonrası gelen MX'ler, GeForce FX ve üst seviye 6'lar sonrası gelen 6600GT, pahalı GeForce 7'ler sonrası gelen 7600GT ve GS, pahalı ve iş görmekten uzak GeForce 8'ler arkasından gelen G92 (8800GT) ve G94 (9600GT), GTX 200'lerin ikinci dönemi, GTX 465 sonrası gelen GTX 460, GTX 700 sonrası gelen GTX 900'ler, Normalde GTX 10 serisinin de fiyatları çok yüksekti. Pek kimse görmek istemese de... Ben de o yüzden 12nm Pascal/Volta'larla güzel fiyatlar gelir diyordum, ama Nvidia Turing'le fiyatları iyice uçurdu. Sanırım Pascal beklediklerinden çok sattı. 16nm'lik Pascal alanlar 12nm'yi es geçeceği için esas bombayı 7nm'ye saklıyor olmaları muhtemeldir. En azından piyasayı canlandırmak adına daha iyi fiyatlarla yeni ürünlerin geleceği kesin. Ancak sorun şu ki; bu saatten sonra geri döneceğimiz yer en fazla Pascal'dakine benzer fiyatlandırmalardır. Yani yine yüksek olacak, yine yüksek olacak. Bu abinin dediği "ekran kartı almayın, tepki gösterin" lafı, bir isyandır. Doğrudur, haklıdır. Ama bu isyan Pascal döneminde yapılmalıydı. Biz 314mm^2'lik orta seviye GPU'nun 700$ çıktığını gördük o zaman. Hatta kart bulunmuyor diye 700$ üzerine çıkmıştı. Fermi'de 334mm^2'lik GP104 (GTX 460), 200-230 dolar seviyesinden satılmıştı. Pascal dönemini es geçip Turing'de isyan bayrağı çekmek biraz kel alaka oluyor. Çünkü Turing'i alabilen insan sayısı cidden az. Pascal'a para verebilecek kitleleri uyandırmak gerekiyordu.
    Rtx sundukları maliyeti artırdığı doğru ama bu kartların %30 yakın zamlı satılmasını hak edecek bir gelişme sunmadı.

    Şayet her yeni seride böyle 100 dolar arası bir zam gelecek ise zaten pc oyunculuğu ülke bazlı çoktan öldü, yurt dışlı ise yakın zamanda orada da hissedilecektir. Hele ki yeni Ps ve Xbox ile bunların 500 $ bandında satılma ihtimali olduğuna göre pc artık lüks değil gereksiz bir harcamadan öteye gidemez. Ya pc'ye giden ek gideri karşılamak için kopya oyuna yönelmek gerekiyor yada amaç oyun ise konsola geçmek çok daha makul bir tercih. Ayrıca video için ise çoğu söylediği doğru en azından birçok yalaka firma yanlısı gibi yalama yıkama yapmamış.
    Haklı olduğu yerler de var saçmaladığı yerler de var. Bir kere rtx 2060 ile gtx 1060 aynı seviyenin kartları değiller. RTX yapabilmesi için 2060 2070 e yakın tutulmuş. 2070 de 70 lik bir kart değil zaten. Bütün rtx kartlarda bileşenler ve güç tüketimleri adlarına göre daha yüksek. Sonuçta 2060 ın güç tüketimi 1070 den bile yüksek. Sadece adına bakarak fikir yürütmeyin. 2060 gayet üst seviye bileşenlere sahip bir ekran kartı bütün rtx lerde de olduğu gibi. Nvidia tarafında sorun yeni turinglerin özünde pascal olması. 12nm ye indirip gddr6 bellek takıp üzerine güç tüketimlerini artırmışlar anca o şekilde pascalı biraz hızlandırabilmişler. Yoksa bu kartlara yeni nesil diyemiyorum çünkü mimari gelişmediği için aynı maliyetle daha iyi kart çıkmamış maliyeti artırarak çıkartmışlar.



    İkincisi adam Radeon VII 7nm diye az güç çektiğini zannetmiş. 2 tane 8 pin güç girişli bir karttan bahsediyoruz. Belli ki yine vega 64 veya 2080 ti kadar güç çekiyor. Nereye az güç çekiyor? Ayrıca AMD keyfine fiyatı pahalı yapmıyor. Elindeki ekran kartı mimarisi bildiğin çöp. Nvidiayla biraz rekabet edebilmek için 7nm ve hbm2 bellekler kullanıyor. Bunların maliyeti az değil. AMD 700 dolara rağmen doğru düzgün kar edemeyebilir o karttan. Nvidia da hbm2 ve 7nm kullansa ben diyeyim amd nvidianın 60 kartını bile yakalayamaz o boktan mimariyle. Kısacası AMD 6 7 yıldır ekran kartı mimarisini geliştirmemesiyle hala nvidiadan çoook geri. Bu duyurdukları yeni çöp sizi umutlandırmasın.
    RayTracing dönüm noktalarindan birisidir , oyunlardaki gerçekçiliği etkileyen en büyük etkenlerden birisi gölge ve ışıktır bunu gerçek hayat ve fizik kurallarına göre görmediğiniz de oyun ne kadar iyi grafiklere sahip olursa olsun çizgi film gibi gelecektir



    Tabi herşey bir yana oyunlar yapılırken RayTracing destekliyor mu ve ne kadar destekliyor bu sıkıntı , bu alanda oyun yapimcilarina çok iş düşüyor ama RayTracing evet şuanda gpular güçsüz kalıyor ve oyunların sunduğu RayTracing desteği zayıf bu yüzden gereksiz gibi duruyor
    Nvidia konusunda söyledikleri haklı,Amd konusundan ise uzak kalmış. Fiyat konusunda 3 aydır orta seviyede Amd inanılmaz avantajlı ve Rx 570 4 gb modeli 110$ ucuz fiyatı ile 1060 çok çok yakın perfonmans vermekte. Vega 56 ve 64 ise ara ara indirimler ile muazzam fiyatlara alınabilir haldeler. Undervolting uygulandığında %10 perfonmans artışı ile 1070 Ti ve Rtx 2070 seviyesinde perfonmansı yakın güç tüketimi ile vermekteler. Benim Asus Strix Vega 64 ile aldığım perfonmans direk 2070'in hafif üzerinde. Bu kart 15 gün önce 2800 Tl fiyat ile satıldı.Powercolor Red Dragon Vega 56 ise 320$ fiyatla yabancı bir site 10 dakika içinde resmen satışa kapandı. Türkiyede ise 2250 Tl fiyatla Vega 56 Sapphire Pulse modeli satıldı.Kafasındaki Nvidia algısı yüzünden diğer taraftan habersiz halde yorumlarda bulunması hata olmuş,Amd kanadında sadece 2080 Ti kartın karşılığı yok,teorik olarak Vega VII; 2080 karşılığında kağıt üzerinde.Doğmamış çocuğa don biçtik biraz ama Nvidia bu şımarıklığının bedelini hisse senedi kanadında dramatik düşüşler ile ödemeye başladı zaten.
  • O kadar bos konusuyor ki dayanamadim eksi butonuna bastim. Tesekkurler :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok hakli %100 katılıyorum Rtx gibi henüz vad ettiğini gerçekleştiremeyen bir teknolojiye, üstüne üstlük orta seviyede bir karta 350 dolar bayılmam şu an nvidia meydani boş buldu istediği gibi at koşturuyor açıkçası amd nin fp segmentinde çıkaracağı kartları bekliyorum. Eğer onlardan da umduğum performans gelmez ise sistemimi satıp ps4 pro alacağım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zamanında söyledik dinleyen olmadı gidin yeni ekran kartlarını alın alın diyip durdular yeni şeyler acele edilmez dedik bazı savunucular durmadan acele ettiriyordu forumda tugbek abi ne güzel söylemiş ben çekirdegin mimarisi ve gücünden anlamıştım tam performansı alamayacagını çünkü teknoloji istedigin şey kaşıkla ekran kartı çay kaşıgı ile veriyor böyle düşünün gelişcek 2 senesi var tam performansı almak için iyi forumlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ST0RMHAWK -- 18 Ocak 2019; 10:1:40 >
  • Ray Tracing Rtx leri 10_15 fps ile süründürüyorsa eksik olsun.Radeon 7 700$ dan giriş yapması da fiyasko.PS4 Pro yolu gözüküyor gibi.
  • Haklı olduğu yerler de var saçmaladığı yerler de var. Bir kere rtx 2060 ile gtx 1060 aynı seviyenin kartları değiller. RTX yapabilmesi için 2060 2070 e yakın tutulmuş. 2070 de 70 lik bir kart değil zaten. Bütün rtx kartlarda bileşenler ve güç tüketimleri adlarına göre daha yüksek. Sonuçta 2060 ın güç tüketimi 1070 den bile yüksek. Sadece adına bakarak fikir yürütmeyin. 2060 gayet üst seviye bileşenlere sahip bir ekran kartı bütün rtx lerde de olduğu gibi. Nvidia tarafında sorun yeni turinglerin özünde pascal olması. 12nm ye indirip gddr6 bellek takıp üzerine güç tüketimlerini artırmışlar anca o şekilde pascalı biraz hızlandırabilmişler. Yoksa bu kartlara yeni nesil diyemiyorum çünkü mimari gelişmediği için aynı maliyetle daha iyi kart çıkmamış maliyeti artırarak çıkartmışlar.



    İkincisi adam Radeon VII 7nm diye az güç çektiğini zannetmiş. 2 tane 8 pin güç girişli bir karttan bahsediyoruz. Belli ki yine vega 64 veya 2080 ti kadar güç çekiyor. Nereye az güç çekiyor? Ayrıca AMD keyfine fiyatı pahalı yapmıyor. Elindeki ekran kartı mimarisi bildiğin çöp. Nvidiayla biraz rekabet edebilmek için 7nm ve hbm2 bellekler kullanıyor. Bunların maliyeti az değil. AMD 700 dolara rağmen doğru düzgün kar edemeyebilir o karttan. Nvidia da hbm2 ve 7nm kullansa ben diyeyim amd nvidianın 60 kartını bile yakalayamaz o boktan mimariyle. Kısacası AMD 6 7 yıldır ekran kartı mimarisini geliştirmemesiyle hala nvidiadan çoook geri. Bu duyurdukları yeni çöp sizi umutlandırmasın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 18 Ocak 2019; 11:11:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Doğrular var, yanlışlar var. Üzerine biraz konuşmak lazım. Maliyetlerden, üretim tekniklerinin durumundan pek bahsedilmemiş, o kısımlar ezbere geçilmiş. Ama Ray-Tracing için söyledikleri büyük ölçüde doğru.

    Finalde söylenen ekran kartı almayın ifadesi, yıllardır söylediğimiz donanım işi pahalı bir hobi oluyor/oldu önermesinin küçük ölçekte kabul edildiğini gösteriyor.

    Ekleme: Şimdi bu abinin söylediklerine biraz bakalım. Öncelikle Ray Tracing, Nvidia RTX teknolojisi ile birlikte ilk kez son kullanıcıya, gerçek zamanlı olarak sunulmuş oldu. Ancak bu teknolojinin salt Ray-Tracing ile oluşturulan görüntüler sunmadığı daha ilk Nvidia tanıtımından beri biliniyor. Çünkü Nvidia hybrid (melez) bir teknoloji olduğunu, bu noktaya gelebilmek için 10 yıldır çalıştıklarını, gerçek Ray-Tracing için bir 10 yıl daha çalışmaları gerektiğini ifade etti. Gayet doğru. Hatta 10 yıl yeter mi, tartışmalı. Çünkü üretim teknikleri artık yavaşladı ve şuan için 3nm'ye kadar kesin gözüyle bakılıyor. Sonrası için elde kesin olan bir şey yok.

    Nvidia Ray Tracing laflarını ilk kez konuşmaya başladığında yıl 2008 ve o sırada 3 yollu GTX 280 SLI ile oldukça ilkel diyebileceğimiz grafikler sunuyordu.

    RayTracing Gerçekleri !

    https://kotaku.com/nvidia-shows-off-real-time-raytracing-start-saving-fo-5037749

    Gerçekten de 10 yılın sonunda güncel oyunlarda, güncel grafiklerin içine girebilecek seviyede Ray Tracing efektini, tek kartla ve kabul edilebilir performans ile sunmayı başardılar. Ama bunu yapmaları yine de zorlama bir iş olarak gerçekleşti. Çünkü 12nm FFN gibi oldukça ileri düzey bir üretim tekniğinde, 754mm^2 GPU, 260W TDP, ilk kez çift fanlı soğutma gibi işlere girmek zorunda kaldılar. Sonucunda elde edilen ise videodaki abinin de belirttiği gibi, çok gelişmiş düzeyde olmayan bir Ray Tracing teknolojisi. İşin için de bir de Tensor Core da var ama şimdilik yalnızca Ray Tracing'i konu edelim.

    Nvidia daha önce yapmadığı kadar büyük GPU'lar yapıyor 12nm'de ve bunun sonucunda beklenen performans artışını sunabilmiş değil. Çünkü 8 yıldır kullandığı mimariyi temelden değiştiriyor. Ve bu değişiklikler daha fazla silikon istiyor. İşin kötüsü, sunduğu bu yenilikleri henüz pratikte pek de görebilmiş değiliz. DXR ile birlikte Ray Tracing'in standartlaşacağını görmek zor değil. Deep Learning tarafında ise durum biraz daha farklı. Bir standart yok. En iyi donanımı, en uygun fiyata sunan kazanır. Ama grafik dünyası için bunun şuanda pek bir şey sunduğunu söylemek zor. Zaten biz de Turing mimarisi ile birlikte Nvidia kendi ayağına sıkmış oldu lafını bunlara bakarak söylüyoruz. Bunun en büyük göstergesi, müthiş bir seviyeye ulaşmış olan mm^2/perf ve watt/perf oranlarında ciddi bir gerileme olması. Tabi bu ikisinin sonucu olarak f/p oranı da felaket şekilde gerilemiş oldu. Videonun tam da göbeğindeki konu bu. Orta sınıf kart bile 350$'a çıktı ve bunu uygun fiyatmış gibi sunuyorlar. Kesinlikle doğru. Doğru olan bir kısım daha var, ona daha sonra gelelim.

    2016 Ağustos'unda Nvidia, GP102 GPU'su ile Titan X (Pascal)'ı satışa sundu. GPU zar alanı, 471mm^2 idi. Ve bu full GPU değildi. Buna rağmen Nvidia yukarıda söylediğimiz verimlilik oranlarını öylesine ilerletmişti ki; AMD tam bir yıl sonra sunduğu Vega 10 GPU'su ile daha daha fazla alana ihtiyaç duyuyordu, hem daha fazla güç tüketiyordu, performans olarak çok ciddi bir fark yiyordu ve tüm bunları HBM2 kullanarak yapıyordu. Nvidia tarafında rakibi 1080 olarak kaldı ve hatta 11 GHZ bellekli 1080'leri de işin içine katarsak Vega 64, 1080'le bile tam olarak rekabet edemeyecek durumda kaldı. %54 daha büyük GPU, HBM2, 300W TDP vs vs. Kısaca Nvidia felaket şekilde öne geçmişti. İşin içine bir de VR performansını koyarsak, Nvidia 2 nesil öne geçmişti diyebiliriz.

    Turing'le birlikte Nvidia bu konulardaki tüm avantajlarını Ray Tracing ve Deep Learning'e feda etmiş görünüyor. Belki hala bir miktar öndedir ama Pascal'daki gibi devasa bir farkın olmayacağı açık. Esas sorun ise, Ray Tracing ve Deep Learning için bu avantajlardan feragat edilip edilmeyeceği. Normalde edilebilir dememiz gerekiyor. Ancak şuan elimizdeki performans ve bu teknolojilerin bize sunduklarına bakacak olursak, Nvidia yıllar boyunca uğraşarak elde ettiği avantajları kaybederek kendi ayağına sıktı diyoruz. Videodaki diğer doğru kısım da bu. RTX 2060 için uygun fiyatlı Ray Tracing deniyor ama Ray Tracing'i RTX 2080 TI bile tam olarak sunamıyor. Daha doğrusu 4K'da en üst Ray Tracing ayarı ile oyun oynamak pek mümkün görünmüyor. Hem de bu yalnızca tek efekt olarak sunulan Ray Tracing için böyle. Bütünüyle Ray Trace edilmiş bir sahne yapılmak istendiğinde performansın ne olacağını bilemiyoruz. Diyelim ki %70 performans kaybı oldu ve biz RTX 2080 TI'la bile anca 1080p'de kabul edilebilir performans alabildik. O zaman RTX 2060'ın durumu ne olacak? Videoda söylenen de bu ve doğru.

    Bizler Turing'in fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçiyiz. Haklıyız. Nvidia ise, maliyetin çok yüksek olması sebebiyle yüksek fiyatlar çekmekte haklı. Videoda buna değinilmemiş. Çok basit şekilde söylememiz gerekirse, GTX 1060 piyasaya 250-300$ arası fiyatlarla sunulduğunda, kullandığı GPU olan GP106, yalnızca 200mm^2 ve bellekleri eski nesil GDDR5 idi. Bu sebeple fiyatının o düzeyde olması garip değildi. Şimdi karşımıza 350$ ve üzeri fiyatla konan RTX 2060'ta ise kırpılmış da olsa 445mm^2 GPU ve GDDR6 bellek yongaları bulunuyor. Açık söylemek gerekirse, ben 350$ bile beklemiyordum. Beklentim 400$ ve üzeri fiyatlardı. Çünkü aynı GPU'yu kullanan ve çok çok ilerde olmayan RTX 2070'in fiyatı da 500-600 dolar arası.

    Bir önceki nesle bakacak olursak GTX 1070, GTX 1080'in kırpılmış hali idi ve GTX 1060 bir alt seviye GPU'yu kullanıyordu. GTX 1070'le alakası yoktu. Aradaki performans farkı %40 seviyesindeydi. Fiyat olaraksa, GTX 1060 250-300$, GTX 1070 380-450$ idi. Yani %50 fiyat farkı vardı. Şimdi ise RTX 2060 ve RTX 2070 arasında %50 fiyat farkı, %20'yi anca bulan performans farkı mevcut. Bu da RTX 2060'ı, Turing kartlar içinde tek alınabilir kart yapıyor. Ama videoda tam da bu durum eleştiriliyor. Ve adam haklı. İşi çıkmaza sokan da bu. Nvidia'nın kendi ayağına sıkması da tam olarak bu çıkmaza girmiş olması. En alınabilir kartın fiyatı bile çok yüksek.

    Daha önce Nvidia için sorduğumuz soruyu tekrar soracak olursak, yani elde ettiği avantajları Ray Tracing ve Deep Learning için bırakmak veya bunların yoluna harcamak kabul edilebilir. Bugün baktığımız noktadan yanlış diyoruz. En azından bizim kabullenemeyeceğimiz bir durum var ortada. Ancak bizler işin içinde olmayan, uzaktan seyreden ve bize sunulanı kullanma noktasında kalan son kullanıcılarız. Nvidia da bunu düşünemeyecek kadar kafasız değil. Bu adamlar grafik dünyasını büyük ölçüde elinde tutuyorlar. O halde bu kadar büyük bir operasyona girişmişlerse, arka planında da bir şeyler var demektir. Benim tahminim, AMD ile olan rekabet zaten Pascal'la birlikte son buldu ve Turing'le birlikte Intel'i karşısına almaya cesaret etti Nvidia. Tam 10 yıl önce Larrabee'ye karşı karikatür çizip açıklama yapmakla yetinen Nvidia, bu sefer "gel bakalım Intel, burası benim çöplüğüm" der gibi bir tavra büründü. Çünkü Intel bu sefer GPU tarafında daha ciddi. İşlemci tarafını bile eskisi kadar umursamıyor. Hem de AMD 12 yıl sonra rekabete dönmüşken. Intel de geleceği GPU'da görmüş olabilir. En azından bu pazardan hala imkan varken pay kapma niyetinde olduğu açık. Elinde belli ölçüde bilgi birikimi devasa bir güç varken bunu yapması mümkün görünüyor. Ne var ki; bu sefer Nvidia 10 yıl öncesine göre daha güçlü, daha büyük, elinde daha fazla imkan var ve üretim tekniği olarak Intel'in gerisinde değil. 10 yıl önce Intel için "hakim güç" ifadesini kullanan Nvidia, bugün GPU tarafında rekabete girmeye hazır görünüyor. Çünkü kendisi de bu alanda hakim güç. O yüzden böylesi iki devin rekabeti söz konusu olacaksa, Nvidia gemileri yakabileceğini gösteriyor diyebiliriz. Yani AMD ile rekabette önemli olan mm^2/perf, watt/perf ve +özellikler noktasını bir kenara bırakıp, Intel'in olası ilerleme noktalarına (Deep Learning ve Ray Tracing) çok daha erken hamlelerde bulunarak, Intel'i GPU işine girip girdiğine pişman etme niyetinde görünüyor. Fermi döneminde olduğu gibi, yarın çok daha büyük işler çıkarabilmek için bugünü feda ediyor diyebiliriz Nvidia için. Fermi'de de 8 yıl boyunca kullanacağı temel bir mimariyi oluşturmuş ve her yeni sürümünde (Kepler, Maxwell, Pascal, Volta) AMD'nin önüne geçmeyi bırak, ezdiğini gördük. Şimdi de çok anlamlı görünmeyen veya isteneni veremeyen Turing'le (aslında Turing teknik açıdan çok iyi durumda ve bir Fermi olmadığı ortada) temel bir yapı ortaya çıkarıp önümündeki 8-10 yıl boyunca bu temel yapı üzerine yeni mimarilerini şekillendirecek olabilir. En azından böyle bir görüntü çiziyor. Tabi bunun bize yansıması çok da olumlu değil. Ya da bu işin maliyetini biz son kullanıcıların da ödemesi isteniyor diyebiliriz.

    Nvidia'da genel olarak benim gördüğüm durum bu.

    Videoda elbette bu tip şeyler dillendirilmemiş ama fiyatların yüksek olmasının nedenine de değinilmemiş. Benzer şekilde AMD için de bu konulara girilmemiş. Diğer taraftan, VII için methiyeler düzmüş ama AMD'nin resmi açıklamalarından bile VII'nin o kadar da iyi olmayacağını anlayabiliyoruz. 7nm olacak diye müthiş bir kart olmasını beklemek biraz komik geliyor bana. Mesela 55nm üretim döneminde 40nm'ye geçildiğinde kartlar süper olacak, inanılmaz olacak diye reklam yapılması normaldi. HD4770 ile gerçekten de teknik anlamda güzel kartlar görebileceğimizi de düşündük. Ancak HD4770 çıktığında hem söylenen fiyatın tutmaması hem de kartın bulunamaması ile durumun pek de öyle olmayacağını anladık. Üzerine de Fermi felaketini 40nm'de yaşadık. Yani üretim tekniği bir sonraki dönemine geçti diye oradaki bütün kartlar çok iyi olmaz. VII de gördüğümüz kadarıyla bunun bir örneği olacak. Çünkü AMD'nin sunumunda geçen ifade, aynı güç tüketiminde %25 daha fazla performans şeklinde. Bu karşılaştırma Vega 64'e göre yapılmış olduğuna göre %25-30 kadar hızlı olacak bir kart, yine Vega 64 benzeri bir güç tüketecek demektir. Zaten o 3 fan ve hayvani soğutma bloğunu AMD babasının hayrına koymamıştır herhalde. İşin kötü olan kısmı bu güç tüketimi ve soğutma sistemi, yalnızca 331mm^2'lik, HBM2 kullanan bir GPU için söz konusu oluyor. Teknik olarak durum parlak değil gibi. Ve bunların hepsi, eski mimari yeni bir kart sunmak için yapılmış durumda. Ray Tracing için özel bir donanım veya Deep Learning için özel bir yapılanma yok. Yalnızca Vega 10 GPU'sunun daha gelişmişi karşımızda. İyi ama bu mimari ve bu GPU Pascal karşısında başarısız olmuştu. Şimdi Turing'e mi rakip olacak? Vega 64 üzerine getireceği performans farkına bakınca, RTX 2070'i az farkla geçeceği ve RTX 2080'in az farkla gerisinde kalacağı sonucuna ulaşıyoruz. En azından AMD bize bunu söylüyor, sitelere verdiği söylenen sonuçlara baktığımızda. Videoda söylenen RTX 2070'le rekabet edecek sözleri de bunu ifade ediyor. RTX 2080'le pek fazla rekabet edemeyeceği zaten belli. Ama daha kötüsü, bu performans farkını neyin sağlayacak olduğu. AMD mimari bir yenilikten bahsetmiyor gördüğüm kadarıyla. Vega 64'le birebir aynı yapı olmayabilir ama uzağında da değil. O yüzden Vega 64'ten daha hızlı çalışan ve biraz kırpılmış bir GPU ile geleceğini düşünebiliriz. Ama esas fark yaratan taraf bellek bant genişliği. AMD buna güvenerek performans farkını gösteriyor. GCN mimarisi ilk çıktığı dönemden beri her daim bellek bant genişliğine bakan bir mimari olmuştur. Kepler'e göre neredeyse %50 daha fazla bant genişliği isterdi benzer performans için. Maxwell'le ve Pascal'la bu fark daha da artmıştı. VII ise bu farkı uçuk bir düzeye çıkarmış olacak. Çünkü Turing ile Nvidia, yeni bir bellek mimarisine geçti ve ayrıntılarını açıklamadı. VII'de eski mimari her anlamda devam ediyor ve 448 GB/sn bant genişliğine sahip rakiplerine karşı 1 TB/sn bant genişliği ile 2 katın üzerinde bant genişliğine sahip olacak. Ancak RTX 2080'i tam olarak karşılayamayacak. Bu durum mimari anlamda AMD'nin ne kadar geride kaldığının yalnızca bellek tarafını gösteriyor.

    Bir de mimaride esas GPU kısmı var ki; oraya şimdilik girmeyelim. Zaten başta Nvidia'nın Pascal'daki durumunu yazarken girmiştik. Yukarıdaki kısımda da biraz değindik. Ama esas olarak Nvidia 7nm'ye indiğinde, oluşan yeni durumuda göreceğiz. Tabi AMD donanımsal olarak Ray Tracing ve Deep Learning için bir şeyler yapmadığı sürece, Nvidia ve AMD'nin GPU'larının boyutlarını karşılaştırmak pek mümkün olmayacak. Yukarıda da söylediğim gibi, Nvidia Turing'le birlikte mm^2/perf oranında %20'den fazla gerilemiş oldu. AMD bu işlere giriştiğinde durumu ne olacak göreceğiz. Nvidia bunu 12nm'de göze almışken AMD'nin 7nm'de bile bu işe girişmemiş olması, tercihten çok zorunluluk gibi görünüyor. Çünkü 7nm'de üretim maliyeti çok yüksek. Bizzat AMD'nin ifadesi bu:

    RayTracing Gerçekleri !

    Videoda değinilmemiş olan bir diğer nokta da bu. 700$ evet çok yüksek. Bu fiyat bu kartın vadettiklerine göre çok fazla. Ama 7nm'de durum biraz bunu gerektiriyor şuan için. Bellekten kısılamaz mıydı diye düşünüyorum. Ancak muhtemeldir ki orada zaten bir kısıntıya gidilmiş. Çünkü bu VII'nin hamisi diyebileceğimiz MI60'ta full GPU + 32 GB bellek mevcut. Kesinti ile ortaya çıkan kart VII olmuş gibi. E maliyetine göre 700$ garip değil. Ama biz son kullanıcı için de kabul edilebilir bir tarafı yok. Çünkü ortada bir yenilik yok, gerçek anlamda bir iyileştirme yok, yalnızca Vega 64 üzerine gelecek olan (o da 4K'da iddia edilen) %28,5 performans artışı için +300 dolar isteniyor. Ne yazık ki bu bu f/p oranına biz zaten (mining olayını saymazsak) 2017 Mart ayından beri sahibiz. 7nm'ye inip de Nvidia'nın 2 yıl önce sunduğu F/P oranını sunması, AMD'nin cidden baya geride kaldığını gösteriyor. Bu yüzden de AMD'nin işi eskisine bakara çok daha zor diyorum. Hatta çok çok zor. Şans dilemeyi de bıraktım. RTG kısmını tamamen ayırıp Intel'e sattıkları gün, sevineceğim, o kadar. En azından yıllardır görmediğimiz rekabeti görürüz o zaman.

    Videoda AMD'nin VII 700$ fiyat çekmiş olmasının eleştirilmesinde bir gariplik yok. Zaten videonun sonunda ekran kartı almayın sözü, bizlerin yıllardır söylediğini tepki haline getirmek anlamını taşıyor. Bu konuda aynı fikirdeyiz ama fiyatların bu hale gelmesinin sebeplerini de biraz görmek gerek.

    AMD tarafında tartışılacak pek bir şey yok. Çünkü AMD rakibine göre pozisyon almak zorunda kalıyor. Yani seçim yapma şansı pek olmuyor. Daha çok Nvidia ne yaparsa, ona karşılık elde olanla rakip bir şeyler sunmaya çalışıyor. Benim esas olarak Nvidia'dan beklentim farklıydı. Turing'i 12nm ile sunup RT ve Tensor Core'larla büyük GPU'ların çıkacağı bir mimariye geçmiş olması, bunu 7nm arefesinde yapmış olması garip geliyor. Beklentim 12nm ile Pascal'a bir cila çekmesi, 2018-2019'u böyle geçirdikten sonra 2019 sonunda 10/7nm ile Turing'i sunması ve daha normal fiyatlar görmemizdi. Ancak Nvidia'nın planları ve hesapları farklı. Yukarıda da bunu anlatmaya çalıştım. Sonuç olarak yüksek değil, komik fiyatlarla karşı karşıya kaldık ve bu fiyatların karşılığında aldığımız performans artışı, yeni teknolojiler bizi tatmin etmenin çok uzağındalar. 350$'lık RTX 2060 için bile durum benzer. Bu da videodaki veryansın halini açıklıyor.

    Bir kehanet olmak üzere, bir sonraki nesilde fiyatların ciddi biçimde düşeceğini düşünüyorum. Bunun sebebini ise Nvidia olarak görüyorum yine. Çünkü Nvidia önce talep oluşturur, ardından da talebe uygun kart(lar) sunarak akla zarar kârlar yapar. Bkz: GeForce 2 sonrası gelen MX'ler, GeForce FX ve üst seviye 6'lar sonrası gelen 6600GT, pahalı GeForce 7'ler sonrası gelen 7600GT ve GS, pahalı ve iş görmekten uzak GeForce 8'ler arkasından gelen G92 (8800GT) ve G94 (9600GT), GTX 200'lerin ikinci dönemi, GTX 465 sonrası gelen GTX 460, GTX 700 sonrası gelen GTX 900'ler, Normalde GTX 10 serisinin de fiyatları çok yüksekti. Pek kimse görmek istemese de... Ben de o yüzden 12nm Pascal/Volta'larla güzel fiyatlar gelir diyordum, ama Nvidia Turing'le fiyatları iyice uçurdu. Sanırım Pascal beklediklerinden çok sattı. 16nm'lik Pascal alanlar 12nm'yi es geçeceği için esas bombayı 7nm'ye saklıyor olmaları muhtemeldir. En azından piyasayı canlandırmak adına daha iyi fiyatlarla yeni ürünlerin geleceği kesin. Ancak sorun şu ki; bu saatten sonra geri döneceğimiz yer en fazla Pascal'dakine benzer fiyatlandırmalardır. Yani yine yüksek olacak, yine yüksek olacak. Bu abinin dediği "ekran kartı almayın, tepki gösterin" lafı, bir isyandır. Doğrudur, haklıdır. Ama bu isyan Pascal döneminde yapılmalıydı. Biz 314mm^2'lik orta seviye GPU'nun 700$ çıktığını gördük o zaman. Hatta kart bulunmuyor diye 700$ üzerine çıkmıştı. Fermi'de 334mm^2'lik GP104 (GTX 460), 200-230 dolar seviyesinden satılmıştı. Pascal dönemini es geçip Turing'de isyan bayrağı çekmek biraz kel alaka oluyor. Çünkü Turing'i alabilen insan sayısı cidden az. Pascal'a para verebilecek kitleleri uyandırmak gerekiyordu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 20 Ocak 2019; 22:32:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamp

    O kadar bos konusuyor ki dayanamadim eksi butonuna bastim. Tesekkurler :)
    boşmu konuşuyor? bence senin yorumun boş..
  • adam efsane yorumlamış şöyle kalkıp dürüstçe adam gibi kullanıcı savunan kaç tane delikanlı site adam gibi yorumcu teknoloji seven kaldı ki?
    yarısı sidik yarıştırma peşinde benim kartım senin kartını döver kafasında
    yarısı cebimi nasıl doldururum kimi pohpoh larım derdinde.

    adam gibi yorum yapılınca tabi ki adam kötülenir. boş denir. itelenir. çünkü ülkemizde bencil çok kıskanç çok.
  • Rtx sundukları maliyeti artırdığı doğru ama bu kartların %30 yakın zamlı satılmasını hak edecek bir gelişme sunmadı.

    Şayet her yeni seride böyle 100 dolar arası bir zam gelecek ise zaten pc oyunculuğu ülke bazlı çoktan öldü, yurt dışlı ise yakın zamanda orada da hissedilecektir. Hele ki yeni Ps ve Xbox ile bunların 500 $ bandında satılma ihtimali olduğuna göre pc artık lüks değil gereksiz bir harcamadan öteye gidemez. Ya pc'ye giden ek gideri karşılamak için kopya oyuna yönelmek gerekiyor yada amaç oyun ise konsola geçmek çok daha makul bir tercih. Ayrıca video için ise çoğu söylediği doğru en azından birçok yalaka firma yanlısı gibi yalama yıkama yapmamış.
  • https://www.technopat.net/2019/01/01/gran-turismo-uzerinde-ray-tracing-efekti-sergilendi/

    Ps5.. gran turismo.. ray trace? Sana birseyler cagristiriyor olmali? Amd nin aciklamalari yetmemis size demek. Uygulamasini gosterelim o zaman. Kim bos konusuyo o zaman belki anlarsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vamp -- 18 Ocak 2019; 14:46:51 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamp

    https://www.technopat.net/2019/01/01/gran-turismo-uzerinde-ray-tracing-efekti-sergilendi/

    Ps5.. gran turismo.. ray trace? Sana birseyler cagristiriyor olmali? Amd nin aciklamalari yetmemis size demek. Uygulamasini gosterelim o zaman. Kim bos konusuyo o zaman belki anlarsin
    ben RTX i küçümsemiyorum ki Bana göre kişisel olarak saçma gelebilir. çünkü fiyatı şişiren bir özellik. benim asıl kızdığım doğru düzgün RTX 2080 performans göçmesi yaşarken bunu
    büyük bir heyecan ile ondan daha da alt performans verecek olan 2060 a koymaları ve bunu RTX ile pazarlamaya çalışırken onada eyvallah fiyata 100 dolar daha geçirmeleri,

    hem videoyu izlediysen adam orada detaylı açıklamış bahsedilen demolarda ki çoğu şey yok sadece düz yansıma görüyoruz onuda oyun firması Battlefield da bile ayarları RTX i traşlamışlar çünkü
    Kartlar performans veremiyor. yani traşlı traşlı birkaç oyunda göreceğiz. o kadar. bende fiyatı eleştriyorum yoksa markalar ile ilgili derdim yok gtx 1060 kullanıyorum.

    senin verdiğin video da bile adam ne demiş bak

    ""Benzer bir durum şimdi de Ray Tracing için geçerli. Şu sıralar RTX kartları zorlayan bu efekt, birkaç yıl sonra her oyunda rahatlıkla kullanılabilecek. Fakat rahat rahat kullanmaya başlamamızın önünde daha zaman var gibi görünüyor.""

    yani herkes yetersiz olduğunu söylüyor ha tabi fark herkes şu yukarda ki adam kadar direk söyleyemiyor. o kadar cesaret bize fazla biraz.




  • Hangi teknolojinin ilk gun yeterli oldugu goruldu? Herkesin bildigini konusmak bos muhabbettir. Yukardaki arkadas siradan herkes gibi konusmus. Sanki nvidia bunu cikartarak insanlari yolma pesindeymis gibi. RT cikti artik. Bundan geri donus yok. Kartlar erken erisim gibi birsey. Bu sebeplede pahali. Rtx2060 uzerinde RT olmasaydi bu sederde "neden yok" diye aglayacakti herkes. Millet konusmak icin her zaman konisur. Bu bos muhabbetler bitmez. Erken erisim olan hersey pahalidir ve deneyseldir. Bunu yukardaki vatandas cozemediyse bana gore bos konusuyordur. Kartlari alan herkes bunun farkinda zaten. Pascal serisi artik fiyat ve sunduklari acisindan hicbirsey vaadetmiyor. Eskiyi unutun artik. Artik ps5 te dahil her grafik RT performansina gore sekillenecek. RT nin bugun real time kullanilabilmesi icin suanki rt corelarin en az 10 kati gerekli. Boyle birsey yakin zamanda olmayacak. Zamanla yeni kartlar ciktikca butun efektler acilabilecek konuma erisecek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamp

    Hangi teknolojinin ilk gun yeterli oldugu goruldu? Herkesin bildigini konusmak bos muhabbettir. Yukardaki arkadas siradan herkes gibi konusmus. Sanki nvidia bunu cikartarak insanlari yolma pesindeymis gibi. RT cikti artik. Bundan geri donus yok. Kartlar erken erisim gibi birsey. Bu sebeplede pahali. Rtx2060 uzerinde RT olmasaydi bu sederde "neden yok" diye aglayacakti herkes. Millet konusmak icin her zaman konisur. Bu bos muhabbetler bitmez. Erken erisim olan hersey pahalidir ve deneyseldir. Bunu yukardaki vatandas cozemediyse bana gore bos konusuyordur. Kartlari alan herkes bunun farkinda zaten. Pascal serisi artik fiyat ve sunduklari acisindan hicbirsey vaadetmiyor. Eskiyi unutun artik. Artik ps5 te dahil her grafik RT performansina gore sekillenecek. RT nin bugun real time kullanilabilmesi icin suanki rt corelarin en az 10 kati gerekli. Boyle birsey yakin zamanda olmayacak. Zamanla yeni kartlar ciktikca butun efektler acilabilecek konuma erisecek.
    ha iyi yani millet kullanamadığı performans alamadığı şey yeni ve deneysel diye ve zaten biliyorsa alsın kobay olsun valla çok mantıklı
    allahtan aklı selim konuşan insanları uyaran iyi niyetli insanlar var. erken erişim v.s bunlar farklı konular neyin erkeni? kartlar çıkınca alacaksın bana 2 sene sonra çıkacak şeyi şu an vermiyor ya! veya bana kimseye özel bir şey çıkmıyor sırf acele edip teknolojiyi adam gibi geliştirip denemelerini testlerini adam gibi yapmayıp millete yaptırtmak, hazır bu arada da piyasayı kendi hazırladıkları demo larla renklendirip piyasa sömürmek bunun başka açıklaması yok

    herkesin bildiğini konuşmak boş muhabbet ile alakası yok. varsın 5-10 kişi daha söylesin doğruyu söylüyorsa bunda gocunacak rahatsız olacak ne var? ha marka fanatikliği yada takım tutan kişileri tabi ki rahatsız eder.




  • Bf5 demo mu?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamp

    Bf5 demo mu?
    https://www.theverge.com/2018/8/23/17773648/nvidia-geforce-rtx-2080-ray-tracing-battlefield-v-demo-video

    orada yayınladıkları canlı gameplay di tabi ben oynuyordum hatta oyundan size el salladım görmediniz

    ayriyetten

    https://www.youtube.com/watch?v=1IIiQZw_p_E

    anca burada yayınladıkları ile performans veriyor yoksa reelde gördük performansı

    reel de BF5 rezalet. FPS kramp geçiriyor.

    buda https://www.youtube.com/watch?v=Ms7d-3Dprio 2060 burada kalp krizi geçiricek

    daha bu oyunda çıkmadı bu arada daha RTX 2060 da RTX açıkken göreceğiz.




  • 2060 ile ray tracing yapmak alakasız zaten o konuda katılmayan yoktur sanırım. diğer konularda da amd çok pahalı bir ürün çıkarttı ve rekabet edemeyen bir ürün ortaya koydu. o yüzden nvidia fiyatları bol keseden sallamaya devam edecek. o konuda da haklı. şu an ekran kartı almayarak protesto etmenin sırası dedi bence bu konuda da haklı. biraz kendilerine çeki düzen vermeliler çok fazla yolmaya başladılar tüketicileri. özellikle intel ve nvidia.
  • Videoda anlatılanlara genel olarak katılıyprum ama Vega VII'nin Rtx 2070'le rekabet ettiğini söylemesine katılmıyorum. Amd Rtx 2080'le rekabet etmek için çıkarıyor bu kartı, kendi tanıtımında direkt olarak onunla karşılaştırdı zaten o yüzden fiyatı yüksek. Şu algıyı oluşturmayın, evet bazı oyunlarda Rtx 2080'den geriye düşebilir bazı oyunlarda öne geçecektir zaten rekabet böyledir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nkvelioglu N kullanıcısına yanıt
    Her kelimesine %100 katılırım. gtx 960 ve gtx 1060 ikiside 120w tdp Gtx 1060 1.5 ile 2 kat oranın da dah hızlı gtx 980 gücünde gledi gtx 980 msrap si neydi. rtx 2060 160 w tdp 1070 150w tdp. adam 1070ti kırpmışlar gddr6 koymuşlar gibi. 150 -160 w amd için orta segmenttir :) 2070 ve 2080e hiç bukadar yakın 60 serisi yoktu. 1100 serisi gddr6 pascal gibi olucak sanırım.
  • Nvidia konusunda söyledikleri haklı,Amd konusundan ise uzak kalmış. Fiyat konusunda 3 aydır orta seviyede Amd inanılmaz avantajlı ve Rx 570 4 gb modeli 110$ ucuz fiyatı ile 1060 çok çok yakın perfonmans vermekte. Vega 56 ve 64 ise ara ara indirimler ile muazzam fiyatlara alınabilir haldeler. Undervolting uygulandığında %10 perfonmans artışı ile 1070 Ti ve Rtx 2070 seviyesinde perfonmansı yakın güç tüketimi ile vermekteler. Benim Asus Strix Vega 64 ile aldığım perfonmans direk 2070'in hafif üzerinde. Bu kart 15 gün önce 2800 Tl fiyat ile satıldı.Powercolor Red Dragon Vega 56 ise 320$ fiyatla yabancı bir site 10 dakika içinde resmen satışa kapandı. Türkiyede ise 2250 Tl fiyatla Vega 56 Sapphire Pulse modeli satıldı.Kafasındaki Nvidia algısı yüzünden diğer taraftan habersiz halde yorumlarda bulunması hata olmuş,Amd kanadında sadece 2080 Ti kartın karşılığı yok,teorik olarak Vega VII; 2080 karşılığında kağıt üzerinde.Doğmamış çocuğa don biçtik biraz ama Nvidia bu şımarıklığının bedelini hisse senedi kanadında dramatik düşüşler ile ödemeye başladı zaten.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.