|
|

|
|
1. Hava şartları -30 derecenin altına inimiyorsa %50'yi geçmemeli. 2. Mutlaka üzerinde karşıladığı standartları yazan antifirizler kullanılmalı. (PO gibi bazı büyük markalar da bir şey yazmıyorlar, uzak durunuz.) 20 sene veya 250bin km gibi normal kullanımla da hortumlar bozuluyor. Chevrolet servis kılavuzuna her iki senede bir deiğiştilmeli yazıp sorumluluğu atmış üzerinden fakat yine benzer zamanda bozuldu, hepsini kalorifer dahil değiştirmiştim. Bir de kıştan önce vidalı kelepçeler sıkılmalı. Yaylı veya polimer fabrikasyon kelepçlerde sorun yok. |
Arabanızın Radyatör Üst Hortumunun Patlaması: Nedenleri ve Ne Yapmanız Gerekiyor?
Radyatör üst hortumu, motorunuzdaki soğutucu sıvıyı radyatöre taşıyan hayati bir bileşendir. Bu hortumun patlaması ciddi motor hasarlarına yol açabilir, bu nedenle bu sorunu fark ederseniz derhal harekete geçmeniz gerekir. İşte radyatör üst hortumunun patlamasının bazı nedenleri ve bu durumda ne yapmanız gerektiği:
Aşırı Basınç: Soğutma sistemi yüksek basınca maruz kaldığında, radyatör hortumu dayanamayıp patlayabilir. Bu, arızalı bir termostat veya su pompası gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Yıpranma ve Yırtılma: Radyatör hortumları kauçuktan yapılmıştır ve zamanla yıpranırlar. Uzun süreli maruz kalma, ısı ve basınç, hortumun zayıflamasına ve sonunda yırtılmasına neden olabilir.
Donma: Soğutma sıvısı donduğunda, genleşir ve radyatör hortumlarına baskı uygular. Bu baskı, hortumların patlamasına neden olabilir.
Radyatör Üst Hortumu Patlarsa Ne Olur?
Radyatör üst hortumunun patlaması aşağıdakiler gibi çeşitli sorunlara yol açabilir:
Motor Aşırı Isınması: Radyatör üst hortumu patladığında, soğutma sıvısı dışarı akar ve motorunuz aşırı ısınır. Bu, motorunuza zarar verebilir ve hatta motorunuzun tutuşmasına neden olabilir.
Buhar Kilidi: Soğutma sıvısı kaybolduğunda, motorunuzda buhar kilidi oluşabilir. Bu, motorunuzun düzgün çalışmasını engelleyerek performansın düşmesine ve hasara yol açabilir.
Silindir Kapağı Contası Arızası: Radyatör üst hortumunun patlaması, silindir kapağı contanızın arızalanmasına neden olarak soğutma sıvısının ve yağın karışmasına yol açabilir.
Radyatör Üst Hortumunun Patlaması Durumunda Ne Yapmalısınız?
Radyatör üst hortumunuz patlarsa, aşağıdaki adımları uygulamalısınız:
Güvenli Bir Yere Çekin: Arabanızı güvenli bir yere çekin ve motoru kapatın.
Soğutma Sıvısını Kontrol Edin: Motorunuz soğuduktan sonra kaputu açın ve soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin. Düşükse, soğutma sıvısı eklemeniz gerekir.
Patlayan Hortumu Tespit Edin: Radyatör üst hortumunu bulun ve patlak olup olmadığını kontrol edin. Patlaksa hortumu çıkarın.
Geçici Bir Onarım Yapın: Geçici bir onarım yapmak için patlak hortumu onarıcı bant veya hortum kelepçesi ile tamir etmeyi deneyebilirsiniz.
Profesyonel Yardım Alın: Geçici bir onarım yaptıktan sonra, kalıcı bir onarım için en kısa sürede bir tamirciye başvurun.
Arabanızın radyatör üst hortumunun patlaması ciddi bir sorundur. Bu sorunu fark ederseniz derhal harekete geçmek ve profesyonel yardım almak, motorunuza ciddi hasar gelmesini önleyecektir.
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
91 model doğanım var araba boyanmıştı almaya gittim gelirken de gaz kırmızı gösteriyordu fazla gaz basmadan 120 km hızla geliyordum aşağı yukarı gideceğim yolda 15 km falan her neyse evin kapısına geldik arabayı çektik garaja bi anda birşey pat etti sanırım radyatör üst borusuydu bi anda duman falan çıktı su falan kaputun üstüne geldi arabayı stop ettirdikten sonra 15 km yolda dümdüz hararet 130 a vurmuştu kontağı açıp kapatınca 90 a düştü buna nolmuş olabilir daha yaşındayım ehliyeti yeni aldım fazla masraf olur mu acaba dedikleri gibi yorgunluktan mı olmuştur 15 km yolda hararet yapmaz bence benim görüşüm bu siz ne dersiniz? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
selamlar aynı aractan bende var bugun patlatı 9.12.2021 yanı fark ettım ve durdurdum aracı cekıcıcagırdım sanayıye goturdum .borudeğiştı 200 tlye ama usta yok ust kapak contası yok motoru bıleındırebılırızdedı. aracıma bındeım ve baska ustaya gıttım gosle elle 5-10 dk baktı durumu anattım sıkıntı yok dedı .yarın aletlerlebıkac olcum yapıp net soylerım dedı aracta çalişmasında bı sıkıntı yok sorum su sız de dha sonrasıkıntı cıktımı |
|