Şimdi Ara

PS3 Yellow Dog Linux Kurulumu (Türkçe)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
103
Cevap
2
Favori
39.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  PS3 Yellow Dog Linux Kurulumu (Türkçe)

PS3 Yellow Dog Linux Kurulumu (Türkçe) hazırlayan: 3fruz

Forumda artan PS3 için Linux yükleme sorularına karşılık bir rehber hazırlama gereği duydum.

Öncelikle PS3'lerimize kuracağımız linux özel bir versiyon. Yellow Dog Linux ismindeki bu işletim sistemi, tamamen yasal olarak dağıtılıyor. Şimdi adım adım ne yapmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Gerekli Techizat:

1- 1 Adet boş DVD medya,
    2- DVD yazıcı,
    3- USB klavye ve mouse,
    4- USB bellek ( 1MB bile kafi. )

A) DVD'yi oluşturma;

1- Öncelikle şu ftp yahut http adreslerinden 3.3 gb boyutundaki yellow dog iso'sunu indiriyoruz. Daha önce de söylediğim gibi tamamen yasaldır.

* Http linki.
    * Ftp linki.

2- İso'muz indikten sonra Nero programını çalıştırıyoruz.

3- Kopyala Ve Yedekle sekmesinden '' Kalıbı Diske Yazdır '' seçeneğini tıklıyoruz.

4- Açılan pencereden Dosya Türü: sekmesine Kalıp Dosyaları (nrg,iso,cue) seçeneğini seçiyoruz. Ve Dosyamızın yerini belirtiyoruz.

5- 2x ya da 4x hızında dosyamızı DVD'ye yazdırıyoruz. Ve böylece kurulum DVD'miz hazır hale geliyor.

B) Yükleme;

1- Öncelikle sistemi formatlamamız gerekecek. Dikkat; bu ps3 de önceden kaydettiğiniz tüm verilerin silineceği anlamına gelmektedir.

PS3 konsolumuzu açıyoruz.

Settings ==> System Settings ==> Format Utility ==> Format Hard Disk ==> Yes ==> Yes

Karşımıza gelen pencereden '' Custom '' seçeneğini işaretliyoruz.

Daha sonra karşımıza gelen seçeneklerden '' 10GB for the PS3 System '' seçerek devam ediyoruz.

Bu işlemden sonra ps3 uzun bir süre ( 30dk- 1 saat arası ) sistemi formatlamak ile uğraşacak.

Formatlama işlemi bittiğinde '' X '' tuşuna basın ve PS3 baştan başlayacak.

2- USB belleğimizi bilgisayara bağlayarak, ana dizinde ps3 isimli bir klasör oluşturuyoruz. Bu klasörün içine de otheros isimli bir klasör yaratıyoruz.

3-www.playstation.com/ps3-openplatform/ sitesinden bootloader dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz. Bu otheros.self dosyasını bir önceki adımda oluşturduğumuz usb belleğimizdeki ps3/otheros klasörüne atıyoruz.

4-www.terrasoftsolutions.com/support/installation/ps3/otheros.bld adresinden otheros.bld dosyasını indiriyoruz. Bu dosyayı da bir önceki adımdaki gibi ps3/otheros klasörüne kaydediyoruz.

5- USB belleğimizi ps3 'e takıyoruz. Menüden Settings ==> System Settings ==> Install Other OS adımlarını takip ediyoruz. "/ps3/otheros/otheros.self " dosyası bulundu mesajına X tuşu ile onay veriyoruz. Tek tek ilerleyerek gerekli dosyaları ps3'e yüklyüyoruz.

6- Yükleme tamamlandığında Settings ==> System Settings ==> Default System ==> Other OS seçeneğini seçiyoruz.

7- PS3 konsolumuzu kapatıyoruz. Şimdi hazırladığımız Yellow Dog yükleme DVD'sini ps3'e koyarak ps3'ü açıyoruz.

8- 10 saniye sonra, otomatik olarak İnstal ekranı ile karşılaşıyoruz.

9- İnstaller yardımı ile adımları ilerletiyoruz. Klavye ve dil ayarını yapıyoruz.

10- Karışımıza çıktığında '' Remove all Linux partitions '' seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.

11- Sorduğunda yönetici parolası giriyoruz. Bu parolayı unutmamaya dikkat ediniz. Her linux açılışında bu parola ile login yapacağız.

12- Yükleme bittiğinde '' Reboot '' a basarak ps3'ü yeniden başlatıyoruz.

13- Ve böylece Linux kullanıma hazır duruma geldi. Bundan sonra her açtığınızda otomatik olarak OtherOS yani linux açılacaktır. GameOS yani PS3'ün asıl sistemine dönüş yapmak için PS3'ü başlattığınızda gelen ekranda (kboot prompt) linux yüklenirken USB klavyenizden ;

'' boot-game-os '' yazıp Enter'a basınız. Böylece PS3'ün asıl sistemi yüklenecek ve her açışınızda PS3 asıl sistemi ile karşılaşacaksınız. OtherOS yani Linux'e dönmek için yapmanız gereken şey ise ;

Settings ==> System Settings ==> Default System ==> Other OS 'ı seçmek. Böylece iki sistem arasında gidip gelebiliyoruz.

_______________________________________________________________________________________

Geçmiş olsun İşlem tamam.

Umarım yardımcı olabilecek bir rehber hazırlamışımdır.

_______________________________________________________________________________________

Lütfen bu yazıyı başka forumlarda, benden izinsiz kullanmayınız.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Clementine -- 19 Mart 2007; 22:48:23 >

• Hocam bitirmişsin işi teşekkür ederiz.
  • Sabitlenir bu konu.Demişti dersiniz.

Tebrşkler 3fruz.Çok yararlı bir kaynak olmuş....

Ben de şu PC'mi yeniden çalıştırmayı başarınca,XBOX360 Media Sharing konulu bir rehber yazmayı planlıyorum....
  • Ilgin ve emegin icin tesekkurler.Sizden ricam birde linux gentoo yu arastirmaniz?Tekrar tesekkurler.
  • Evet ama bu verdigim linkleri bi arastirirsaniz Gentoo nun calistiginida ogrenebilirsiniz.Ve Gentoo daha hizliymis.

http://forums.qj.net/f-ps3-linux-283/t-gentoo-on-your-ps3--89346.html

http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=467649&page=2

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insom -- 4 Şubat 2007; 0:00:32 >

• çok güzel bir anlatım olmuş, tebrik ederim
    ayrıca resimlerin birinde arkaplanda çalışan "shadow of the colossus" gördüm sanki
    aynı anda oyun oynarken internetten surf yapabiliyor musun?
    ayrıca ps2 oyunları stabil mi?
    çalışan linuxu ve colossus'u görünce çok merak ettim
  • Shadow of the colossus resmi sanırım o. İmage viewer tarzı bir program ile açmış, zaten paint tarzı bir program da mevcut YD' da. YD işletim sistemi üzerindeyken oyun oynayamıyoruz zaten. Yukarıda anlattığım şekilde GameOS 'a geçmemiz gerekiyor. YD üzerinde aynı PC'lerde olduğu gibi aynı anda birden fazla işlem yapabiliyoruz. PS2 oyunlarını oynamak için GameOS'da olmamız gerekiyor aynı şekilde. Son yayınlanan 1.50 yaması ile tüm PS2 oyunları stabil çalışıyormuş.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hmm tahmin ettiğim kadar olmadı ama yine de linux çalışması ve ps2 oyunlarının stabil olması oldukça güzel olmuş
    umarım ileride linux üzerinde ps2 ve ya ps3 oyunları çalışır
  • konu bence üst konu olmalı yeni mod umuzun bunun düşüneceğinden eminim
  • PS3`de linux olayi icin en kapsamli sitelerden bi tanesi daha.Bi goz atmanizda fayda var.Sakin beni yanlis anlamayin.Bu linux olayina kaynak olsun diye veriyorum linkleri.Sadece yellow dog yok PS3 icin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insom -- 4 Şubat 2007; 1:46:26 >
  • 3fruz gerçekten kusursuz bir rehber, tebrikler......Bu arada şimdi bu Linux ile messenger, internet explorer, office gibi Windows ile özdeşleşmiş programlardan faydalanabiliyor muyuz, ne gibi artıları ve eksileri var acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Weycell 61 -- 4 Şubat 2007; 2:02:10 >
  • Merhab yazı ıcın cok tesekkurler ,eline saglık ...benım sormak ıstedıgım bunu kurunca ne oluyor neler getiriyor ,windows gibi ps3 umuzu kullanmış mı oluyoruz ne bıleyım mesela winamp falan kurabılıyormuyuz cok merak ettim saygılar..
  • çok güzel anlatım tebrikler, ben ps3 üme şimdilik Linux kurmayı planlamıyorum ama kuracak olursam bu guide ile yapacağım kesin : ))))
  • Kardeş standart bir Linux derken neyi kastettin, yani standart bir Linux'da ne gibi özellikler vardır? Ben daha önce hiç Linux kullanmadığım için bilmiyorum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Weycell 61

3fruz gerçekten kusursuz bir rehber, tebrikler......Bu arada şimdi bu Linux ile messenger, internet explorer, office gibi Windows ile özdeşleşmiş programlardan faydalanabiliyor muyuz, ne gibi artıları ve eksileri var acaba?

Evet söylediğin işlemleri yapabiliyoruz YDL üzerinden.

Explorer olarak Firefox var. Her tür messenger hesabını açabildiğimiz bir yazılım var. (google, yahoo, msn servislerini açabiliyoruz.) Office benzeri bir program, media player benzeri bir oynatıcı, winamp tarzı bir player da mevcut. Zaten kendiniz de linux destekli programları yükleyebilirsiniz, illaha içindekiler ile idare edeceksiniz diye birşey yok. Bildiğimiz bilgisayar gibi kullanabiliyoruz, en güzeli rom içinde dolaşabiliyor, dosyalara göz atabiliyoruz. Böylece ps'imizib bölge koduna girmeyen dvd'leri de YDL üzerinden izleyebiliyoruz hatta

• 3fruz hocam sana zahmet su Gentoo olayinin uzerine de dusebilirmisin acaba.Galiba Gentoo`da torrent te calistirabiliyoruz ve HD formatli internetten indirebilecegimiz medialari rahatlikla 720p.,1080p olarak izleyebiliyoruz.Hem bu sekilde cesitlilikte olabilir.Inanin pc dilinden biraz anlasam sizden bu konu hakkinda ricada bulunmam.Simdiden tesekkurler.
  • @insom dostum gentoo ydl gibi direk ps3 üzerine kurulmadığı için bayağı bir zahmetli duruyor. Yani bayağı derken gerçekten ''bayağı'' kelimesinin hakkını verir derecede (: Şöyle ingilizce instruction'ına baktım da Linux sistemlerine uzak olan birinin pek becerebileceği birşey gibi durmuyor. Aynı zamanda YDL de kurulu olması gerekiyor anladığım kadarıyla gentoo yu yüklemek için, çünkü yüklemeye YDL' boot ekranından bazı kodlar girilerek başlatılıyormuş. Göz atmak isteyenler için ''bu adreste'' gentoo'nun nasıl yükleneceğine dair uzunca bir yazı var. Bana kalırsa gerek yok, YDL ile aşağı yukarı aynı işi görüyorlar.

• Tesekkurler 3fruz.Linux`dan anliyan bi arkadasimiz cikdi mi herhalde bu Gentoo olayini cozer.
  • Bu arada Yellow Dog Linux 'de de yüksek çözünürlüklü film izleyebilirsiniz.

Bu video'ya bir göz gezdirin. 1080i film izliyor eleman YDL üzerinden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Clementine -- 4 Şubat 2007; 3:04:15 >
  • Internete wireless olayiyla,torrent programi kurma gibi bi secenegimiz yok herhalde degil mi?Ama bu video`da avi formati diyor.Herhalde x264 degil bu?Birde YDL yi yuklerken illaki keybordla mouse mu kullanmamiz gerekiyor,Siaxsis`i kullanamiyoruz mu?Kusura bakmayin sizide sorularimla baydim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.