|
PlayStation kullanıcıları boykot hazırlığında: Katılım çığ gibi büyüyor!
-
-
Birlikten kuvvet doğar.
-

Katılacağım boykot.
Sony’nin yaptığı artık nitelikli dolandırıcılığa giriyor.
Satın al butonuna basarak parasını ödeyip bir oyun kopyası satın alıyorsun. Oyunun o kopyasının sahipliğine erişiyorsun. Ancak oyunu satan Playstation, o oyunu senden çalarak o oyuna erişimini engelliyor; hatta hesabı komple kapatarak tüm satın alınan oyunlara erişimi engelliyor. Bunun adı nitelikli dolandırıcılık.
Maalesef tek kuruş para harcayasım kalmadı Playstation için.
Şu aşamada yapacaklarım:
- 6 yıllık aldığım Plus bu yıl bitecek ve asla yenilemeyeceğim.
- Playstation yazılım güncellemelerini yüklemeyeceğim -ki Jailbreak kapısı açık kalsın.
- Fiyatı yüksek oyun satın almayacağım.
- Yerli/Yabancı mecralarda vakit buldukça Sony’nin bu nitelikli dolandırıcılığından bahsedeceğim.
- Tekrar herhangi bir Playstation oyun konsolu satın almayacağım.
Satın aldığımız dijital oyunları miras bırakabilmek istiyorum. Keşke şöyle bir sistem olsaydı:
“Dijital Miras ve Sahiplik Kaydı” (DMSK)
1. Temel Yapı: TC Kimlik No Üzerinden Merkezi Kayıt
• Türkiye’de Dijital Varlık Kayıt Kurumu (DVKK) kurulur. Bu, BDDK veya BTK benzeri bir regülatör olur.
• Her platform (PlayStation Network, Steam, Epic, Xbox, Ubisoft, EA Origin vb.) Türkiye’de satış yapıyorsa zorunlu olarak:
• Satın alınan her oyunun kalıcı lisans bilgisini (User ID + Game ID + Purchase Date + DRM Key hash) TC Kimlik No ile eşleştirerek DVKK’ya bildirmek zorunda.
• Denuvo, EAC, VMProtect gibi DRM’lerin anahtar/aktivasyon bilgilerini (güvenli, şifreli şekilde) merkeze vermek zorunda. Böylece hesap silinse bile yeniden aktive edilebilir.
• Kullanıcı, e-Devlet üzerinden tüm platformlardaki oyun kütüphanesini tek tıkla görebilir. “PlayStation’da 87 oyunum, Steam’de 124 oyunum” diye net liste çıkar.
2. Miras ve Devredilebilirlik
• Ölüm durumunda mirasçılar (veraset ilamı ile) DVKK üzerinden oyunları talep edebilir.
• Platformlar mirasçı hesabına indirme hakkı vermek zorunda. (Hesap aktarımı değil, lisans aktarımı.)
• Canlı iken “güvenilir kişi” atama özelliği: Eş, çocuk, kardeş gibi kişilere oyunları devretme veya miras bırakma.
• Aile Hesabı Genişletmesi: Tek TC üzerinden aile üyelerine (18+ yaş) ortak kütüphane erişimi.
3. Tüketiciyi Koruyan Kurallar
• Satın alınan oyun silinemez. Platform “hesap kapatma” yapsa bile DVKK’daki kayıt korunur. Kullanıcı yeni hesap açtığında veya başka platforma geçtiğinde taşıyabilir.
• Hesap ban’ları sadece o oyuna özgü olur, tüm kütüphaneyi etkilemez.
• Lisansın Sürekli Olması: “Ömür boyu erişim” vaadi yasal olarak bağlayıcı olur. Hizmet sonlandığında DVKK üzerinden offline mod + DRM-free versiyon hakkı doğar.
4. Platform ve Yayıncı Yükümlülükleri
• Her yeni oyun satışında DVKK onayı alınır.
• Denuvo gibi şifreleme firmalarınında merkezi sisteme entegrasyonu zorunlu.
• DVKK’dan alınan “sahip olma sertifikası” ile DRM’leri yasal olarak bypass edebilme (sadece sahip olan için).
• Vergi Bağlantısı:
• DVKK üzerinden oyun satışlarından alınan KDV ve ÖTV daha şeffaf takip edilir.
• Korsanla mücadelede devlet desteği artar çünkü “yasal sahiplik” netleşir.
Bu sistem kurulursa sadece oyun değil; Netflix, Spotify, Kindle kitapları, App Store satın almalarınıda kapsar. Gerçek “sahiplik” duygusu gelir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 27 Temmuz 2026; 14:56:26 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
-
Birçok kişi konsolun sürücüsüz versiyonuna sahip olmasına rağmen, bu nesilde hiç kutulu oyun almamasına rağmen bu kapsamda sesini yükseltiyor, tüketici haklarından feragat etmek istemediğini firmaya gösteriyor.
Fakat ne amaçla bakarsanız bakın kişi tercihini yapmış, disksiz sürüm tercih edilmiş, niyet güzel ama pratikte büyük bir çoğunluk sony önderliğinde bile isteye bu yola girmiş. Zamanında şu kadar ucuz diye alınan disksiz cihaz, ucuz diye alınan dijital kopya yüzünden artık elleri çok zayıflamış, bunların hepsi istatistiklere yansımış durumda.
Şahsi fikrim bu disk işinin bir geleceği kalmadı, teknoloji olarak zaten 10 yıl önce bu iş bitmişti de artık tüm yönleriyle anlamını yitirmiş durumda. Bir avuç koleksiyoncu çok üzülecek onun haricinde şu saniyede çıkan gür sesin topluluk psikolojisinden kaynaklı olduğunu, gerçekte kimsenin bu olaya takıldığını düşünmüyorum.
Bu durumda oyuncuların yapabileceği en iyi hamle bence devredilebilir oyun kartları/kodları satmaları yönünde büyük bir talep oluşturmak. Bu tarafa yüklenmeliler. Eğer bir parça koparmak istiyorlarsa bunu yapsınlar çünkü o disk fabrikasının fişinin çoktan çekildiği anlaşılıyor.
Tabi bu disk işinin sonlandırmanın en büyük sebeplerinden biri de mülkiyet hakkının şahıstan şahsa devredilebilmesi. Sony 2.el pazarı yüzünden yaşanan satış kayıpları minimuma indirmek istiyorlar belli ki (komple hesap devredilmesini haricinden bir yolu yok sanırım) yani söylediğim kart işi de zor ama ciddi baskı gelirse oyun kartları kalır en azından, bir müddet daha.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 27 Temmuz 2026; 15:38:5 >_____________________________
-
1 saat psn kesintisine dayanamadı millet 1 hafta konsolu fişten çekerler mi hiç sanmam 🤣 ayrıca bu nasıl boykot sony nasıl bir zararı olacak ki ? oyunu almışsın üyelikleri almışın ama konsolu açmıyorsun 🤔
boykot vs hikaye burada yazılıp çizilen ile kalır bu iş 💯
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Dijital ne kadar güvenilirki ben psn'den f1 2020 satın almıştım ve sürekli oynadığım oyundu 2022 mayısta storeden kalktı ve para verip aldığım oyuna kilit geldi tüketici olarak param çöpe gitti ve bi karşılığıda olmadı. Dijitalleşme okadarda iyi bişey değil demekki.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ PSN: Consequenses -
Keşke öyle olsa ama maalesef zannetmiyorum olmaz
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Senin olmasın kirala kullan mantığı artık her sektöre girecek yakında dijital kopyalarda satılmayacak sadece aylık abonelik ile erişilecek. Basılı meteryal işi bitip milellet nasıl kaset CD işini bırakıp evlerden müzik setleri kaybolup gittiyse ve Spotify, Aple music gibi uygulamalara alıştıysa basılı oyun da eninde sonunda bitecek kaçarı yok.
-
Disk olayı bitince kardeşlik olayı da biter. Zira Sony için, disklerin ikinci elde sürekli el değiştirmesindense, kardeşlik yapılması daha kârlıydı. Kardeşliğe o yüzden izin veriyorlardı.
Ayrıca, fiziksel medyaların varlığı, genel anlamda da, firmaların fazla rahat davranmasını önlüyor. Bir sigorta görevi görüyor. Oyunculara tepki ve hareket alanı sağlıyor.
PC'lerde fizikselin bitmesi sorun yaratmadı. Çünkü orada korsan olayı var. Korsan o "sigorta" görevini görüyor. Steam'in daha kullanıcı dostu olmasını sağlıyor. Ayrıca PC'de store rekabeti var. Her ne kadar PC = Steam gibi olsa da, diğer Epic Store, MS Store & Gamepass ve GOG gibi alternatifler Steam'i etkiliyor.
Ayrıca, Valve'ın nispeten küçük bir şahıs şirketi olması, "corpo" zihniyetiyle yönetilmesini önlüyor. Firmanın %50'den fazlası Gabe'e ait. Gabe de, nihayetinde oyuncu bir adam. Corpo zihniyetinde biri değil.
O sayede, Valve'ın önceliği, yatırımcılara dağıtacağı kâr payını maksimize etmek olmuyor.
(Sony ve MS'in, son dönemde bozma sebeplerinden biri bu. Yani sorun, sadece tekel olmaları değil.)
Tabii konsolda da eninde sonunda komple dijitale geçilecek. Ama bu geçiş, Sony'nin tekelleştiği ve corpo zihniyetiyle yönetildiği bir dönemde gerçekleşmese iyi olurdu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi False King -- 27 Temmuz 2026; 23:21:30 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ PSN: false_shepherd_6
Steam: false shepherd 666
-
-
Cidden hocam serverlarda neymiş sıkıntı. Çok uzun sürdü mü? Sony yine 5 günlük plus tanımlar mı:)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Bu arada, benim boykota katılmam kolay olur. Zira oyunsuzluk yüzünden konsolu açtığım yok
Piyasada, GTA ve Metro 2039'a kadar, benim bekleyeceğim türde bir oyun yok. Bu yıl çok oyun var gibi görünse de, RE9'dan sonrakiler ilgimi çekmedi. (O da zaten hayal kırıklığıydı.)
Belki bir tek SW Galactic Racer güzel olur. Onu eski Criterion ekibi yapıyormuş.
Neyse, kısaca, boykota her türlü desteği veririm. App'leri falan da kaldırırım. Siz de kendinizi ona göre planlayıp katılın. Hem 1 haftalığına farklı şeylerle uğraşırsınız. Oyunculuğa arada mola vermek iyi olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi False King -- 27 Temmuz 2026; 23:25:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ PSN: false_shepherd_6
Steam: false shepherd 666 -
Ram fiyatları ve ucuzken 2029a kadar aldığım plus hesabı yüzü gözü hürmetine duruyor salonda. Yoksa satıp Am5 platforma geçerdim. İyice şımardı woke sony.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ Justice For All -
Sizin gibi düşünürsek ve hareket etmezsek, evet sonu öyle olur. Sizin bu söyledikleriniz 20 sene önce compact disc, plaklar için de söylenmişti. Bugün halen satıştalar ve diskleri yok etmeye çalışan Sony, dün yeni pikap cihazını tanıttı kendi X sayfasında. Ne kadar ironik değil mi? Ben size kesinlikle katılmıyorum ama şunu da belirteyim eğer tüketici gerçekten etkili bir tepki koymayı başarabilirse si... pardon seve seve geri adım attırırlar. Olur mu? Zor özellikle sizin gibi düşünenler varken, yani baştan nasılsa bitti bu iş diyenler ve vurdumduymazlar varken çok zor. Bu boykota kullanıcı sayısına oranla katılım oranının en az ülkemizde olacağını düşünüyorum. Bizim insanımız "ya böyle karar vermişler, yapacak birşey yok" kafasında. "Ağam karar vermiş, bize boyun eğmek düşer" der bizim insanımız. Tepki göstermez, karşı gelmez. Sony yi de günah keçisi ilan etmeyelim. Pc oyuncuları yıllardır bu şekilde kuzu kuzu oyun alıyor. Microsoft, Sony ile aynı yolda, Nintendo da her ne kadar fiziksel oyınları donanım olarak destekliyorsa da pratikte 1. Parti oyunlar hariç fiziksel oyun bulmak zor olacak. Switch kartlarında fiziksel oyun yok. Oyunların çoğu da bu şekilde olacak Switch için. Yani Sony' ye kızıp ta Xbox, Switch veya Pc ye geçmek arasında herhangi bir fark yok pratikte. Kendini kandırmaktan başka bir şey değil. Gerçekle yüzleşmek lazım. Oyuncular Sarı Öküzü çoktan kendi elleriyle verdiler, şimdi dövünüyorlar. Herkes anlasın işte. Dijital aboneliği çok matah birşey zannedenler için bu hamle yüzlerine tükürmek veya sağlam bir tokat gibi. Alın size dijital obenelik, servisler. Hiçbirisine sahip değilsiniz. Kiralıyorsunuz. Süresi bitince elinizden alınacak. Bi dakika, kullanımı çok kolaydı, değil mi?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bu kadar büyümesini beklemiyorlardı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ Donanım Haber Steam Topluluğu
CPU: AMD Ryzen 5 2600 | GPU: MSI RX 5700 MECH GP OC | RAM: 2x16GB Kingston Beast 3200MHz | Anakart: MSI B450-A PRO | SSD: Samsung 860 EVO 250GB | M.2 SSD: James Donkey JD1024 1TB | HDD: Seagate Barracuda 2TB | Kasa: Cooler Master MB520 | Monitör: Samsung C27HG70 | Fare: Logitech G102 | Klavye: Aula F75 | Kulaklık: SteelSeries Arctis 3 | Pad: GamePower GP700 RGB | Gamepad: Dualsense Controller | Ses Sistemi: Logitech Z506 | Telefon: Poco X3 Pro 8/256GB -
Sony sandı ki, oyuncular 1 hafta konuşur sonra unutulur diye düşündü ama tam tersi oldu. Bence herkesin tepki göstermesi şart, yarın bir gün hesabımızdaki oyunların lisansı veya başka şeyler bahane edilerek silinmeyeceğinin bir garantisi yok. O yüzden hiçbir markanın kölesi olmayın, akıllı müşteri olun. Bunların anladığı dil para. Para kaybetmeye başladıkları anda geri vites yapmaya alışkınlar.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ XBL Gamertag: SkyfallTR
Steam: starkiller -
Sonuna kadar destek
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ 
▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ☾☆ | Togg | ☾☆ █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁
[2024] Togg T10X V2 | [2012] Opel Astra J Cosmo | [2012] VW Polo 1.6 TDI DSG | Samsung Galaxy Z Fold 6 | Huawei P30 Pro | Huawei GT3 Pro | Sony PS4 20. Yıl Özel Sürümü | Sony PS5 Pro | Samsung 48" S90F | Vestel 65O9930 | AMD Ryzen 9 7900X3D | Asus TUF Gaming X670E-Plus | Corsair 64GB DDR5 RAM | MSI 1 TB Spatium M480 | Nvidia 12GB GeForce RTX 4070Ti -
Bir de şöyle bir saçmalık var.Oyuna para verip alıyorsun örnek veriyorum araba oyunlarından biri.Oyunu açıyosun sana bir iki tane araç vermiş gerisine para istiyor.Çoğu oyun bu şekilde oldu artık buna da bir son vermeleri gerekiyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________
|
Dijital ne kadar güvenilirki ben psn'den f1 2020 satın almıştım ve sürekli oynadığım oyundu 2022 mayısta storeden kalktı ve para verip aldığım oyuna kilit geldi tüketici olarak param çöpe gitti ve bi karşılığıda olmadı. Dijitalleşme okadarda iyi bişey değil demekki.
|
![]() ![]() Katılacağım boykot. Sony’nin yaptığı artık nitelikli dolandırıcılığa giriyor. Satın al butonuna basarak parasını ödeyip bir oyun kopyası satın alıyorsun. Oyunun o kopyasının sahipliğine erişiyorsun. Ancak oyunu satan Playstation, o oyunu senden çalarak o oyuna erişimini engelliyor; hatta hesabı komple kapatarak tüm satın alınan oyunlara erişimi engelliyor. Bunun adı nitelikli dolandırıcılık. Maalesef tek kuruş para harcayasım kalmadı Playstation için. Şu aşamada yapacaklarım: - 6 yıllık aldığım Plus bu yıl bitecek ve asla yenilemeyeceğim. - Playstation yazılım güncellemelerini yüklemeyeceğim -ki Jailbreak kapısı açık kalsın. - Fiyatı yüksek oyun satın almayacağım. - Yerli/Yabancı mecralarda vakit buldukça Sony’nin bu nitelikli dolandırıcılığından bahsedeceğim. - Tekrar herhangi bir Playstation oyun konsolu satın almayacağım. Satın aldığımız dijital oyunları miras bırakabilmek istiyorum. Keşke şöyle bir sistem olsaydı: “Dijital Miras ve Sahiplik Kaydı” (DMSK) 1. Temel Yapı: TC Kimlik No Üzerinden Merkezi Kayıt • Türkiye’de Dijital Varlık Kayıt Kurumu (DVKK) kurulur. Bu, BDDK veya BTK benzeri bir regülatör olur. • Her platform (PlayStation Network, Steam, Epic, Xbox, Ubisoft, EA Origin vb.) Türkiye’de satış yapıyorsa zorunlu olarak: • Satın alınan her oyunun kalıcı lisans bilgisini (User ID + Game ID + Purchase Date + DRM Key hash) TC Kimlik No ile eşleştirerek DVKK’ya bildirmek zorunda. • Denuvo, EAC, VMProtect gibi DRM’lerin anahtar/aktivasyon bilgilerini (güvenli, şifreli şekilde) merkeze vermek zorunda. Böylece hesap silinse bile yeniden aktive edilebilir. • Kullanıcı, e-Devlet üzerinden tüm platformlardaki oyun kütüphanesini tek tıkla görebilir. “PlayStation’da 87 oyunum, Steam’de 124 oyunum” diye net liste çıkar. 2. Miras ve Devredilebilirlik • Ölüm durumunda mirasçılar (veraset ilamı ile) DVKK üzerinden oyunları talep edebilir. • Platformlar mirasçı hesabına indirme hakkı vermek zorunda. (Hesap aktarımı değil, lisans aktarımı.) • Canlı iken “güvenilir kişi” atama özelliği: Eş, çocuk, kardeş gibi kişilere oyunları devretme veya miras bırakma. • Aile Hesabı Genişletmesi: Tek TC üzerinden aile üyelerine (18+ yaş) ortak kütüphane erişimi. 3. Tüketiciyi Koruyan Kurallar • Satın alınan oyun silinemez. Platform “hesap kapatma” yapsa bile DVKK’daki kayıt korunur. Kullanıcı yeni hesap açtığında veya başka platforma geçtiğinde taşıyabilir. • Hesap ban’ları sadece o oyuna özgü olur, tüm kütüphaneyi etkilemez. • Lisansın Sürekli Olması: “Ömür boyu erişim” vaadi yasal olarak bağlayıcı olur. Hizmet sonlandığında DVKK üzerinden offline mod + DRM-free versiyon hakkı doğar. 4. Platform ve Yayıncı Yükümlülükleri • Her yeni oyun satışında DVKK onayı alınır. • Denuvo gibi şifreleme firmalarınında merkezi sisteme entegrasyonu zorunlu. • DVKK’dan alınan “sahip olma sertifikası” ile DRM’leri yasal olarak bypass edebilme (sadece sahip olan için). • Vergi Bağlantısı: • DVKK üzerinden oyun satışlarından alınan KDV ve ÖTV daha şeffaf takip edilir. • Korsanla mücadelede devlet desteği artar çünkü “yasal sahiplik” netleşir. Bu sistem kurulursa sadece oyun değil; Netflix, Spotify, Kindle kitapları, App Store satın almalarınıda kapsar. Gerçek “sahiplik” duygusu gelir. |
|
Birlikten kuvvet doğar.
|
|
1 saat psn kesintisine dayanamadı millet 1 hafta konsolu fişten çekerler mi hiç sanmam 🤣 ayrıca bu nasıl boykot sony nasıl bir zararı olacak ki ? oyunu almışsın üyelikleri almışın ama konsolu açmıyorsun 🤔
boykot vs hikaye burada yazılıp çizilen ile kalır bu iş 💯 |
|
Kimse kusura bakmasın ama hem dijital satın alınan oyunlara tamamen sahip olamıyorsunuz denilsin hem de diskli üretime son verilsin öyle bir dünya yok. Dijital satın alıyorsam o oyun tamamen benim olmalı benim olmayacaksa ve sistem onu bir sabah kütüphanemden kaldırdığında bir daha erişemeyeceksem korsan olarak o oyuna sahip olduğumda kimse beni suçlayamaz çünkü beni buna iten sen ve senin politikaların oldu. |
|
burada asıl mesele dijitalden para verip aldığımız oyunun silinmesi, erişimin kesilmesi. Tabii ki koleksiyoncular fiziksel olarak istemekte haklı ama bence asıl mesele bu |
|
Nasıl olur yahu! Aradan epi topu 2 sene geçmiş, bir yanlışın olmasın? Bu arada evet dijital arşiv tamamen yalan, mülkiyet hakkın yok. Hesap ban yese bütün arşiv gitti. Hesaba 3 sene girmesen arşiv çöp oldu. Sony'nin canı sıkıldı, diğer şirketlerle lisans sorunu yaşadı diyelim arşivden bazı oyunlarını silse bitti gitti. Zaten herifler tekel ve iyice oyuncu düşmanı leş bir şirket haline de geldiler. Fiziksel kopyayı da böyle böyle bitirmeye çalışıyorlar, mülkiyet istemiyorlar. Bu boykotun her oyuncu tarafından desteklenmesi, daha fazla des çıkarılması lazım. "Banane ya ben zaten hep dijital alıyorum" chomarlığından insanların sıyrılması lazım. |
|
Ram fiyatları ve ucuzken 2029a kadar aldığım plus hesabı yüzü gözü hürmetine duruyor salonda. Yoksa satıp Am5 platforma geçerdim. İyice şımardı woke sony.
|
|
Aklı olan boykota katılır. Adamlar hesap silmeden falan bahsediyorlar. Ne güzel iş ya! Hem fiziksel olarak hiçbir şeye sahip olma, hem de konsolu satma. |
Benzer içerikler
- bin dosyası açma
- instagram aktiflik kapatma
- android auto youtube
- whatsapp"ta engellendiğini nasıl anlarsın
- ekran kaydı alma
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt