Yarbay
Tarihinde Katıldı
Görüntülenme Toplam: 1455 (Bu ay: 18)
Vestel Block TV - (Değiştirilebilir Panel TV)
Vestel Block TV – Modüler, Minimal ve Geleceğe Dönük Bir Televizyon Yaklaşımı
Bu Televizyon Concept bir üründür.
Vestel tarafından geliştirilen Block TV, televizyon tasarımına alışılmışın dışında, yenilikçi bir bakış açısı getiriyor. iF Design Award 2025 kapsamında ödül alan bu ürün, yalnızca bir ekran değil; kişiselleştirilebilir, modüler ve mimari bir yaşam alanı objesi olarak konumlanıyor.
Modüler Yapı & Kişiselleştirme
Block TV’nin en dikkat çekici özelliği, farklı ekran boyutlarıyla (ör. 42”, 48”, 55”, 65”) uyumlu blok temelli yapısı. Kullanıcılar, ekran ve ana gövdeyi ihtiyaçlarına göre birleştirebiliyor. Bu yaklaşım, televizyonu tek tip bir elektronik cihaz olmaktan çıkarıp kişisel tercihlere göre şekillenen bir tasarım ürünü hâline getiriyor.
Minimal & Retro-Modern Tasarım
Keskin hatlar, kalın metal çerçeve ve noktasal yüzey detayları; Block TV’ye modern-retro bir karakter kazandırıyor. Gövdede kullanılan delikli yapı yalnızca estetik değil:
- Isı yönetimi sağlar
- Aynı zamanda ses çıkışı görevi görür
Bu sayede form ile fonksiyon kusursuz biçimde birleşir.
Entegre Ses ve Subwoofer Çözümü
Block TV’de ses sistemi, ekranın arkasına gizlenmiş klasik çözümler yerine ayrı ve belirgin bir blok olarak tasarlanmıştır. Lineer subwoofer alanı hem görsel bir imza oluşturur hem de güçlü ve dengeli bir ses deneyimi sunar.
OLED Ekran ve İncelik Vurgusu
Donanım bileşenlerinin ana kutu içinde toplanması sayesinde OLED ekran oldukça ince tutulmuştur. Bu da duvara ya da zemine konumlandırıldığında ekrana “havada süzülüyormuş” hissi verir.
Tak-Çalıştır (Plug & Play) Kolaylığı
Ekran ile ana blok arasındaki bağlantı sadeleştirilmiş olup, kullanıcıya karmaşık kurulum süreçleri yaşatmaz. Bu da Block TV’yi sadece şık değil, kullanıcı dostu bir ürün hâline getirir.
Tasarım Ödülü ile Tescilli
Block TV, iF Design Award 2025 kapsamında ödül alarak; estetik, inovasyon ve kullanıcı deneyimi açısından uluslararası ölçekte takdir görmüştür.
Vestel Block TV; teknolojiyi gizleyen, tasarımı öne çıkaran, modüler yapısıyla geleceğin oturma odalarını hedefleyen cesur bir ürün. Televizyonu sadece izlenen bir ekran değil, yaşam alanının mimari bir parçası olarak ele alıyor.

Kaan Savaş Uçağı (Milli Muharip Uçak - TF-X) | Ana Konu

Herkese Merhaba,
Türkiye'nin en önemli savunma sanayii projesi olan TUSAŞ KAAN (Milli Muharip Uçak) projesini tek bir çatı altında toplamak, güncel gelişmeleri, test görüntülerini ve teknik analizleri paylaşmak amacıyla bu ana konuyu açıyorum.
Proje ilerledikçe ilk mesajı güncel bilgilerle revize etmeye çalışacağım.
KAAN Nedir?
TUSAŞ tarafından geliştirilen KAAN, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterindeki F-16 savaş uçaklarının yerini alması ve F-35 gibi 5. nesil savaş uçaklarıyla rekabet etmesi/birlikte görev yapması planlanan; düşük radar izi (stealth), dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti ve süperseyir (supercruise) özelliklerine sahip bir hava üstünlüğü uçağıdır.
Teknik Özellikler (Tahmini/Açıklanan)
- Mürettebat: 1
- Uzunluk: 21 Metre
- Kanat Açıklığı: 14 Metre
- Yükseklik: 6 Metre
- İtki: 2 x 29.000 lb (Başlangıçta F110 motorları, ileride yerli motor)
- Maksimum Hız: 1.8 Mach +
- Servis Tavanı: 55.000 ft +
Önemli Tarihler ve Kilometre Taşları
- Proje Başlangıcı: 2016
- Hangardan Çıkış (Roll-out): 18 Mart 2023
- İlk Uçuş: 21 Şubat 2024
- Envantere Giriş Hedefi: 2028-2030 (Blok 10)

TEI TF35000, Türkiye'nin havacılık tarihindeki en stratejik ve en iddialı motor projesidir. TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN'ın ana güç kaynağı olması için tasarlanan, düşük radar izi ve yüksek performansa sahip bir turbofan motordur.
Şu an KAAN prototiplerinde kullanılan Amerikan yapımı General Electric F110 motorlarının yerini alması ve Türkiye'nin savaş uçağı motorunda tam bağımsızlığa ulaşması için geliştirilmektedir.
İşte TF35000 motorunun detaylı analizi:
1. Temel Görevi ve Önemi
- Tam Bağımsızlık: KAAN şu an F-16'larda da kullanılan F110 motorlarıyla uçuyor. Ancak seri üretimde ABD'nin motor satışına izin verip vermeyeceği veya ambargo uygulayıp uygulamayacağı riskini ortadan kaldırmak için TF35000 hayati önem taşıyor.
- 5. Nesil Gereksinimleri: F110 güçlü bir motor olsa da 4. nesil bir tasarımdır. TF35000 ise 5. nesil bir uçağın ihtiyaç duyduğu ısı yönetimi, düşük radar izi ve süperseyir (supercruise) özelliklerine göre sıfırdan tasarlanmaktadır.
2. Teknik Özellikler (Hedeflenen)
TEI ve TRMotor iş birliğiyle yürütülen projede hedeflenen teknik veriler şöyledir:
- İtki Gücü: 35.000 lbf (Art yakıcı / Afterburner ile). Bu güç, uçağın yüksek manevra yapabilmesini ve ağır mühimmatla kalkabilmesini sağlar.
- Süperseyir (Supercruise): Motorun en kritik özelliğidir. Uçak, çok yakıt tüketen art yakıcıyı (afterburner) açmadan ses hızının üzerine (Mach 1+) çıkabilir ve bu hızda uzun süre uçabilir. F-22 Raptor'da olan bu özellik, KAAN'ı gerçek bir 5. nesil avcı yapar.
- Tek Kristal Kanatçık Teknolojisi: Motorun içindeki türbin kanatçıkları, binlerce derecelik sıcaklıkta erimemesi için "tek kristal" döküm tekniğiyle üretilir. TEI, bu teknolojiyi dünyada uygulayabilen sayılı şirketlerden biridir.
3. Geliştirme Yol Haritası ve Kardeş Projeler
TF35000 gökten zembille inen bir proje değildir; TEI bu motora ulaşmak için basamak projeler geliştirmiştir:
- TEI-TF6000: Türkiye'nin ilk milli turbofan motoru. TF35000'in küçültülmüş bir teknoloji demonstratörüdür.
- TEI-TF10000: TF6000'in üzerine art yakıcı (afterburner) eklenmiş halidir. Kızılelma ve ANKA-3'te kullanılması planlanır.
- TEI-TF35000: TF6000 ve TF10000'den elde edilen bilgi birikimiyle (çekirdek teknolojisi büyütülerek) ortaya çıkacak olan nihai KAAN motorudur.
4. Takvim ve Güncel Durum (2026 İtibarıyla)
- Tasarım: Motorun ön tasarım aşamalarının büyük ölçüde tamamlandığı belirtilmektedir.
- Test Süreci: 2026 yılı içerisinde (yani bu yıl) motorun ilk prototip üretimlerinin ve bileşen testlerinin hızlanması beklenmektedir.
- Entegrasyon: Motorun çalışır hale gelip KAAN'a entegre edilmesi ve uçuşlu testlere başlaması için 2028-2030 bandı hedeflenmektedir.
Özetle TF35000; sadece bir motor değil, Türkiye'nin "Motor yapamıyoruz" algısını tamamen yıkacak olan, malzeme biliminin ve mühendisliğin zirve noktasıdır.
Konuyla ilgili teknik detayları ve motorun ilk görüntülerini inceleyen bu videoya göz atabilirsin:
Bu video, TF35000 motorunun ilk kez paylaşılan görselleri üzerinden teknik yapısını ve KAAN için neden kritik olduğunu görsel olarak anlatmaktadır.
⚠️ Konu Kuralları
Konunun dağılmaması ve bilgi kirliliği oluşmaması adına;
- Kaynağı belirsiz, teyide muhtaç bilgileri paylaşırken lütfen belirtelim.
- Siyasi tartışmalardan ziyade projenin teknik ve stratejik yönüne odaklanalım.
- Resmi açıklamalar geldikçe konuya ekleme yapılacaktır.
Tüm havacılık tutkunlarına iyi forumlar dilerim. Gelişmeleri bu başlık altından takip edebilirsiniz.
GTA 5 - Kuzey Kore
İnternette denk geldim paylaşmak istedim
Tokyo Extreme Racer | PS5 ANA KONU | 25.02.2026
|
Ace Combat 8 Wings of Theve | ANA KONU PS5
|
Togg T10X Black Edition - Kendi Dokunuşlarımla Bambaşka Bir Tarz
Benim Togg’um – Kendi Dokunuşlarımla Bambaşka Bir Tarz
- Black Edition -

Standart Togg T10X aslında başlı başına modern ve şık bir otomobil. Ama ben aracımı tamamen kendi tarzıma göre şekillendirmek istedim. Küçük gibi görünen ama etkisi çok büyük olan değişikliklerle aracım artık sıradan bir Togg olmaktan çıktı, tamamen bana ait bir kimliğe büründü.
İlk iş olarak dışarıdan başladım. Ön ve arka tampon altındaki siyah plastik detayları Piano Black rengine boyadım. Bu değişiklik, aracın duruşunu bir anda daha premium ve güçlü hale getirdi. Ön ızgarayı da siyah yaptım; artık daha agresif ve sportif bakıyor. Üst gri çıtaları siyaha çevirip, cam kenarındaki krom parçaları da siyah kaplama ile kapladım. Böylece gövdede bütünlük sağlandı, tam istediğim şıklığa kavuştu.

Yan profilde ise en dikkat çeken dokunuş kesinlikle 19 inçlik Piano Black, kırmızı çerçeveli jantlar oldu. Aslında jantları 21" olarak değiştirecektim ama menzilde kısalma olması korkusu ile bundan vazgeçtim ve aracın orjinal jant ölçüsünü bozmadım. Bu jantlar aracı hem daha kaslı gösteriyor hem de yolda kendini farklı hissettiriyor. Arka tarafta kare plaka tercihi yaptım; küçük bir detay gibi ama aracın karakterini ciddi şekilde değiştirdi bana göre.
İç mekâna geçtiğimde, standart siyah plastik yüzeyleri karbon görünümlü kaplama ile değiştirdim. Bunun yanında kapı içi gözleri ve bardaklık gibi zeminlerin sert plastik yapısını halıflex benzeri bir kaplama ile kapladım bu şekilde sert malzeme koyduğumuzda çıkan ses sorununu ortadan kaldırdım. Artık kokpite oturduğumda çok daha sportif, modern bir ortam karşılıyor beni. Ayrıca anahtarı da değiştirip dokunmatik ekranlı kumanda kullandım. Hem teknolojik bir hava katıyor hem de araca çok daha özel bir his veriyor.

Bunların haricinde bana göre bir eksiklik olan kontrol ekranının altında bulunan boşluğa özel bir raf yaptırdım artık ekran altında bir cep ve alt tarafın yanlarda kapakları olan bir saklama alanı da kazanmış oldum.

Bunların haricinde Togg'da bir eksiklik olarak gördüğüm vakum kapı sistemini aracıma uygulattım. Bana göre bu araçta vakum kapı kesinlikle olmalı.

Sonuç olarak Togg’um artık sadece bir otomobil değil; benim tarzımı yansıtan, tamamen kişiselleştirilmiş özel bir araç. Her baktığımda, her sürdüğümde bu dokunuşların farkını hissediyorum. Bu modifiyeleri yaparken kesinlikle abartıya kaçmamaya özen gösterdim hatta fabrika çıkış özelliği havası vermeye çalıştım umarım başarılı olmuşumdur. Tabi bu modifiyeler sonrasında bu güncellemeye bir isim vermek gerektiğini düşündüm ve Black Edition ismini verdim.
Yaptığım değişiklikler sizce güzel olmuş mu sizlerin de yorumlarını merak ediyorum, yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Elektron Quasar - 2400HP Türk Malı!
Düşünceleriniz nedir araç hakkında arkadaşlar? Konusuna baktım belki açılmıştır diye ama bulamadım.
Evet arkadaşlar soru açık ev altyapısını Monofaze'den Trifaze'ye nasıl geçirebiliriz? Togg sahibiyim ve Vestel EVC04 22KW şarj ünitesi aldım evimde monoıfaze altyapı var ama bu cihazdan verim alabilmek için trifaze'ye ihtiyaç duyuyorum bunun için ne yapmam gerekiyor? Yeniden proje vs. gerekli yoksa mevcut altyapıyı Trifaze'ye uyarlayabilir miyiz?
F1 24 | PS4/PS5 | ANA KONU
|
Şuna el atacak biri? (PS)
Arkadaşlar buna kapı ekleyebilecek biri var mı aramızda? Ortada uzun cam arka tarafa bir kapı.

Bunun gibi:

İlgi Alanları: Otomobil, Denizcilik, Donanım, Konsollar, Cep Telefonları ve Elektronik Ürünler
![]() ▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ☾☆ | Togg | ☾☆ █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁ [2024] Togg T10X V2 | [2012] Opel Astra J Cosmo | [2012] VW Polo 1.6 TDI DSG | Samsung Galaxy Z Fold 6 | Huawei P30 Pro | Huawei GT3 Pro | Sony PS4 20. Yıl Özel Sürümü | Sony PS5 Pro | Vestel 43UD9300 | Vestel 65O9930 | AMD Ryzen 9 7900X3D | Asus TUF Gaming X670E-Plus | Corsair 64GB DDR5 RAM | MSI 1 TB Spatium M480 | Nvidia 12GB GeForce RTX 4070Ti |
|
OyuncuyaHaber PS4/Xbox One/PC |
![]() OyuncuyaHaber™ ★☽ ← PS4┊Xbox One┊PC → ☾★ Intel i7 980X ┊ Asus P6T6 Revolution ┊ 12 GB RAM ┊ GeForce GTX 980 ┊ Windows 10 Samsung 55ES8000 ┊ Vestel 43UD9300 ┊ Samsung Gear S2 ┊ Huawei Band 4 ┊ Huawei P30 Pro┊ Iphone X ┊PS TV ┊PS4 Pro┊PS4┊ PS5┊20. Yıl Özel Sürüm ┊ Canik Elite S Combat 2012 Opel Astra ┊Cosmo ┊ 1.4 Turbo 140HP 200NM┊ Flexride Şasi Sistemi ┊NAVI 600 ┊2012 VW Polo ┊ Comfortline ┊1.6 TDI 90HP 230NM┊ DSG ┊ 2018 Honda Forza NSS250A |
Son Giriş: 7 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 7 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 28.615
İkinci El Bölümü Mesajları: 188
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 15.531)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 14.229 (Bu hafta: 1)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun

Yeni Kayıt
Özel Mesaj
Yanıt Yok
0