Şimdi Ara

PlayStation 5 Teknik Rehber[SSS][Dualsense][Drift/Coil whine/Trigger]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
149
Cevap
40
Favori
12.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu konu sadece teknik yardımlaşma içeren. Soru veya çözümler arayan, potansiyel problemleri önlemek ve DH PlayStation kullanıcılarıyla yardımlaşma içerisinde olmak isteyen forumda?lar için açılmıştır. Oyun, haberler vb. için diğer konu başlıklarını kullanmanızı öneririm. Başlık, DH PS kullanıcılarıyla beraber (yorumlardan) güncel ve geniş kapsamlı hale gelecektir.

    Giriş bölümünü geçtiysek soru cevap olarak ilerleyelim. Kendim bir yılı aşkındır PS5 kullanıyorum, Sorunlar yaşadım ve bunun çözümlerini de bir şekilde buldum. Bilmediklerimi de sizlerle beraber öğrenelim.

    Cihazımı nasıl garantiye gönderebilirim, garanti süreci nasıl işliyor?

    Bulunduğunuz şehirde yetkili teknik servise doğrudan sizin teslim etmenizi öneririm. Eğer yoksa, satın aldığınız mağazaya verebilirsiniz. Yetkili servise doğrudan vermeniz cihazı daha hızlı almanıza olanak tanıyor. Cihazın kutusunda ki etikette teknik servis numarası yazıyor, arayarak size en yakın Sony yetkili servisin neresi olduğunu sorabilirsiniz.
    Süreç ise şöyle: Cihazı teslim ederken form dolduruyorsunuz. Bu form ile yine cihazı alacaksınız. Cihazı teslim ederken yanınızda fatura olmalı. Genellikle servise elden verilen ürünlerde en geç 10 iş günü içerisinde sonuçlanıyor. Sizi arıyorlar, ürünü alıyorsunuz.
    Ürünü teslim ettiğinize dair belge isteyin (problem çıkması durumunda mağdur olmamak için)

    Cihazımı yatay mı yoksa dik mi kullanmalıyım?

    Bu soru o kadar soruldu ki artık irrite edici boyuta geldi sanırım. Bu başlık bu tarz ve dahası için var.
    Öncelikle bu problemi ortaya bir yabancı PS tamiri yapan kişi attı. Cihaz içerisinde ki termal metal (sıvı) aktığını söyledi ve dik kullanmanın buna neden olduğunu söyledi. Bu haberlere düşeli uzun zaman oldu (6ay+) ve ilerleyen süreçlerde bunun doğru olmadığı ve söyleyen kişi tarafından da söylem geri çekildi. İşin özü, nasıl kullandığınızın pek fazla bir önemi yok. PlayStation konsolların kronik tek bir sorunu var, coil whine. Bu da cihazın kullanımına engel değil. Alt soru ve cevaplarda da buna da değineceğim.

    Dik kullanmanın artıları ve eksileri.

    Soğutma bir tık daha başarılı. Hem soğutma biçimi hemde temel fizik kuralları gereği, yatay konuma göre bir tık daha iyi.
    Cihaz daha şık görünüyor. Kişisel bir görüş olsa da sunumlarda cihaz dik sergileniyor.
    Alta takılan stand yetersiz olduğu için yere tam olarak sabitleyemiyor, bu sebeble çocuk veya kazayla cihaz düşebilir.

    Yatay kullanmanın artısı ve eksisi.

    Yere sabit oturması, cihazı korunaklı yapıyorlar.
    Sıvı metal akma konusuna takıntı yaptıysanız, aklınız da soru işareti kalmaz.
    Uzun süre yatay kullanımda orta gövdede siyah leke oluşabilir.

    Cihazdan ses gelmesi, çok sesli çalışıyor?
    Cihazın içerisi aşırı tozdan dolayı, soğutma performansı düşmüş olabilir veya choil whine sesi alıyor olabilirsiniz. Cihazınız aşırı sıcak çalışırsa kendisini ekranda uyarı vererek kapatıyor.
    Öncelikle içini açıp temizlemenin iki yolu var.
    Garantiye etki etmeyecek yöntem: Bunu istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Sony bizzat cihazın soğumasını buna uygun tasarlamış ve garantiyi bozmaz.
    Cihazın kapaklarını açalım (ps logosu yukarıya bakan kısmı alta doğru çekin) cihazın orta kısmında, her iki tarafta da boşluk (delik) göreceksiniz. Elektrik süpürgesini yüksek devirde açarak çektirelim. Fanları da aynı şekilde, bunu yapmadan önce fanlari kulak pamuğu yardımıyla tozları temizlemeye çalışın. Sonraki çekim işlemi daha verimli olacak.

    İçini tamamen açarak temizlemek: Garantisi biten veya içini kendisi temizlemek isteyenler için. Burayı yazıyla anlatmak zor olacağından video ekleyeceğim.

    Dualsense drift sorunu?

    Problemin kaynağı analog tuşların tozlanma veya içerisindeki mekanizmanın aşınma, deforme olması. Drift dediğimiz olay, analog tuşların kendi kendine hareket etmesidir. Özellikle FPS oyunlarda belirgin olarak kendisini gösterir. Hassasiyeti (Deadz one) düşürerek geçici olarak şiddetini azaltabilirsiniz. Drift zamanla ilerler ve bir süre sonra aşırı boyutlara gelebilir. Drift sorununda anında garantiye vermeniz önerilir. Bu yüzden mümkünse ikinci bir dualsense de edinmeye çalışın.

    Garantisi yoksa veya bitmişse, analog kısma makine yağı damlatmak, kontak sprey sıkmak sorunu geçici çözebilir.


    YouTube üzerindeki içini açma/parçalama içeriklerinden ziyade, herkesin rahatlıkla yapabileceği işlemlerden.

    PlayStation 5 Teknik Rehber[SSS][Dualsense][Drift/Coil whine/Trigger]
    Drift problemenin ana kaynağı, işte bu potansiyometre'dir. İşaretlediğim yerdeki, kömürler belli bir zaman sonra aşınmaya başlıyor, o zaman görevini yapamamaya başlıyor. Bunun değişimi sorunun çözülmesini sağlıyor.

    Dualsense Trigger sorunu?

    Tuşun kendi kendine basma olayıdır. Büyük ihtimalle tetik tuşlarında yaşıyorsunuz. Yine garantiye vermekle birlikte. Garantisi yoksa eğer, tetik tuşları için tel satılmakta. Buradaki telleri değiştirmemiz sorunu çözüyor.



    PlayStation 5 Coil whine sorunu?

    "Coil whine", elektronik cihazlarda kullanılan bobinlerin yük altında çalışırken çıkardığı bir sesdir. Bu ses genellikle yüksek frekansta ve ince bir ıslıktır.

    Coil whine, PlayStation 5'in çalışması sırasında ortaya çıkabilen normal bir durumdur ve genellikle cihazın performansını veya dayanıklılığını etkilemez. Bununla birlikte, bazı kullanıcılar için bu ses rahatsız edici olabilir.

    Eğer PlayStation 5'inizde coil whine sorunu yaşıyorsanız, aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

    Konumlandırmayı değiştirin: Konsolu farklı bir yüzeye yerleştirerek veya farklı bir konuma taşıyarak sesin değişip değişmediğini kontrol edin. Bazı durumlarda, konsolu daha iyi yalıtan bir yüzey veya farklı bir pozisyon sorunu çözebilir.

    Güç kablosunu değiştirin: PlayStation 5'inizin güç kablosunu değiştirerek veya farklı bir prizde deneyerek sesin düzelip düzelmediğini kontrol edebilirsiniz. Bazen elektrik akımı veya prizle ilgili sorunlar coil whine'a neden olabilir.

    Sessiz bir ortamda deneyin: PlayStation 5'inizi daha sessiz bir ortamda çalıştırarak sesin ne kadar rahatsız edici olduğunu değerlendirebilirsiniz. Oyun sırasında veya başka bir ses kaynağından gelen seslerle maskelenen coil whine, sessiz bir ortamda daha belirgin olabilir.

    Choil whine sesiyle fan sesini karıştırmayın. Choil Whine sesi cihazın arka alt kısımdan geliyor. Ayrıca cihaz uyku veya ana menüdeyken de ses yapabiliyor.

    PlayStation 5 için hangi M2 SSD alınmalı?

    PlayStation 5 Teknik Rehber[SSS][Dualsense][Drift/Coil whine/Trigger]
    Sistem gereksinimleri bu şekilde.



    M2 SSD montajı ise bu şekilde. M2 Sony Destek Sayfası için buradan göz atınız.

    Seçeceğiniz SSD'nin PlayStation 5'in hız gereksinimlerini karşıladığından emin olun. PlayStation 5, M.2 SSD'lerin aşırı ısınmasını önlemek için özel bir soğutma tasarımına sahiptir. Uyumlu bir SSD seçerken, cihazın yan tarafında yer alan soğutma bloğuna uygun bir şekilde tasarlanmış bir SSD seçmek önemlidir. Sony, uyumlu SSD listesindeki SSD'lerin uyumlu soğutma tasarımlarına sahip olduğunu belirtmektedir.

    M2 SSD montajı ve F/P ürün tavsiye. (Video ve link eklenecek)

    İnternet bağlantı problemleri, Nat ve dns hataları.
    Nat için ayrı başlık bulunuyor:https://forum.donanimhaber.com/playstation-icin-tanimlanan-nat-turleri--151692437

    Sistemde Nat Tipi 2 ise sorun yokdur. Amacımız Nat 2 de durmasını sağlamak. Burada ki sorunlarda genelde yurtdisi portlarinin kapalı olması, Upnp kapalı olması. IP adresi cihaza düzgünce girilmemesi. Modem veya servis sağlayıcı yüzünden problem olabiliyor.
    Upnp açık olduğundan emin olunuz. Modem yönlendirme ayarlarında bulunur genellikle. Multiplayer oyunlar için gereklidir.
    Konsollarda sağlıklı Nat kullanmak için statik ip almanız gerekiyor, servis sağlayıcısından bunu talep edin. IPv6 varsa kesinlikle kullanın. IPv4 eskidi ve olumsuz sorunlara neden oluyor.
    Cihazınızın IP adresi aldığından emin olun. İnterneti ayarla bölümünden IP adresi girili, yoksa manuel ekleyin. DNS de keza öyle.
    Bağlantılarınızı konsol üzerinden en son test edin. Teorik hızlar ve Nat tipi size bilgi verecektir. Severlerde sorun varsa yine burada belirtilecekdir.
    Arada ekstra modem, router kullanmayın. Nat tipini olumsuz etkiler.
    (Güncelleme yapılacak)

    PlayStation ve Dualsense sürüm farkları, sürüm listesi. (Eklenecek)

    Not: Konu sizlerin yorumlarıyla güncel ve daha dolu olacak. Bu yüzden ana mesajda olmayan, soru ve cevapları beni etiketleyerek yazabilirsiniz. Ek olarak, burası eksik dediğiniz kısımları da belirtebilirsiniz. Konu video ve fotoğraflarla beraber desteklenecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aschil -- 31 Temmuz 2023; 1:13:3 >







  • Emeğiniz için teşekkürler..

  • teşekkürler

  • Güzel konu takip

  • Teşekkürler. Tam da drift sorunu yaşadığım zamanın üzerine geldi bu konu. WD40 ile deneyeceğim bakalım. 2 gamepad'in ikisi de arıza verdi. Üstelik revize 1A serisi. Stok sıkıntısı olmasa garantiye vereceğim ama tam da Diablo 4 arefesinde çok kötü oldu.
  • 1 mayısta servise bıraktığım siyah dualsense halen serviste ve hiçbir ses yok
  • sağlam,hepimizin ihtiyacı olan bir rehber olacak teşekkür ederiz..

  • TakTAkk kullanıcısına yanıt
    Yoğunluğa göre değişir diyeceğim de 1 ay çok ciddi bir süre. Genelde arayıp bilgi verdikleri oluyor. Siz bir geri dönüş yapın isterseniz. Normalde süreyi abüse edemezler.
  • aschil kullanıcısına yanıt
    Stok yok diyorlar,yeniden siyah gelsin de biraz daha bekleyebilirim sıkıntı olmaz,ek kol var o yüzden
  • Bende Geçen senelerde evkurdan sipariş vermiştim 999tldi ozamanlar en uygun orası görünüyordu 2hafta boyunca tedarik ediliyorda kaldı sonra iptal edip başka yerden almıştım 1.299tlye o üründe değişir mekanik sesler çıkartıyordu birde kendi kendine yön değiştiriyordu

  • TakTAkk kullanıcısına yanıt

    1 nisan da garantiye verdim drift sorunu vardı beyaz kol. Dün geldi. Tam 2 ay oldu.

  • şuan en uygun bu var sanırsam fakat tedarik ettiği firma ne acaba bu fiyata yine başka firmalar var tedarik eden


    PlayStation 5 Teknik Rehber[SSS][Dualsense][Drift/Coil whine/Trigger]
  • İyi olmuş
  • FUNKYMAGIC kullanıcısına yanıt
    Bendeki siyahtı beyaz gelirse kabul etmem hiçbir şekilde :))
  • FUNKYMAGIC kullanıcısına yanıt
    Sebebini anladım. Stok sorunu ve beklenilen süre çok can sıkıcı bir durum. Bu yüzden mutlaka elinizde 2. Dualsense olmalı. Bazı yerlerde, yetkili servisin idarelik dualsense verdiğini okumuştum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aschil

    Sebebini anladım. Stok sorunu ve beklenilen süre çok can sıkıcı bir durum. Bu yüzden mutlaka elinizde 2. Dualsense olmalı. Bazı yerlerde, yetkili servisin idarelik dualsense verdiğini okumuştum.

    Allahtan 2. kol vardı bende. 2 ay onunla takıldık. 2. kol şart bence

  • Ana mesajı biraz daha revize ettim. Daimi güncel kalacak. Net sorunlarını da ileride öncelikli olarak ekleyeceğim.
  • Arkadaşlar drift problemenin ana kaynağı, işte bu potansiyometre'dir. İşaretlediğim yerdeki, kömürler belli bir zaman sonra aşınmaya başlıyor, o zaman görevini yapamamaya başlıyor.


    PlayStation 5 Teknik Rehber[SSS][Dualsense][Drift/Coil whine/Trigger]


    Değiştirmekten başka çare yok. Bu parçayı alkol ile temizleme falan geçici bir çözüm, çok kısa bir süre sonra yine aynı hatayı vermeye devam eder. Ben devamlı bunun tamirini yaptığım için,diğer çözümler hiçbir işe yaramıyor. Nadirdir pislik ve tozdan dolayı oluan drift problemleri.





  • GT_55 kullanıcısına yanıt
    Ekledim ana mesaja, teşekkürler.
  • Öz emek teşekkürler

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.