Şimdi Ara

Pic ile triac kontrolü hakk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
0
Favori
7.823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Pic ile triac kontrolü yapmak istiyorum. bu konuda forumlarda hayli araştırmalarım sonucu ortaya çıkardığım şema hakkında 2 sorum olacak.

1. Bu şemada bir uygunsuzluk varmı ?
    2. Forumlarda 220V ile pici ayırmak için optocuplor önerilmiş. Bu şema eğer doğru ise, optocuplorün 5 numaralı bacağında 220V kaçak oluşur ise picin beslemesine gittiği için buda tehlike oluşturmazmı ?

• bu şema yanlış zaten.
    triyakın tetiklenmesi için 5 voltun eksi ucunun triyak ın alt ucuna bağlanması gerekir.
    buda yalıtımı ortadan kaldırır
    moc3010 serisi var.optik triyak veya diak.google da ara.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 12 Aralık 2006; 23:09:00 >

• quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

http://www.microchipc.com/sourcecode/PIC_Hi-Tech_C_Mike_Pearces_phase_controller_TRIAC_or_IGBT_50-60Hz.zip
    picle yapılmış bir örnek.
    http://www.freescale.com/files/microcontrollers/doc/app_note/AN2839.pdf
    bir kaç triac bağlantı şekli.
    http://www.teccor.com/data/en/Application_Notes/AN1001.pdf
    triac

devre de ise triac tetiklemesi problemli...

Hocam eğer mod olsaydım foruma girdiğinde nikini 112 olarak bulurdun.

• Sevgili r2d2droids, triac tetiklemesi problemli diyorsunuz. Nasıl bir problem olduğunu neyle karşılaşacağımı yazabilirseniz sevinirim. Ben ortadaki linkte bulunan dosyayı uygulamak istiyorum. İlk verdiğiniz linki, bu konuyu açmadan önce, başka bir arkadaşa verdiğiniz linkte bulmuş, incelemiş biraz karışık olduğu için toparlayamamıştım. Ancak bu link çok sade ve anlayamamak imkansız.(http://www.freescale.com/files/microcontrollers/doc/app_note/AN2839.pdf )

Bu arada hayırlı sabahlar....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 13 Aralık 2006; 8:47:08 >
  • günaydın.
    "sade" dediğiniz linkte, figür1 e bakın. dikkat ederseniz triac ın tetikleme devresi ile triacın kontrol ettiği yük devresi arasında ortak bir bağlantı var yani MT1 pini hem yüksek gerilim tarafında hemde tetikleme için kullanılan ortak bir pin.
    sizin uygulamanızda ise triac ı tetiklemek için optokuplor kullaılmış ama gerekenen fazla izole edilmiş, bahsettiğim şekilde ortak hiçbir bağlantı yok yani triac tetikleme ucu havada ( devrenin tamamlanacağı kapalı bir çevrim yok ). he bunun sonucu ne olur triacın düzgün çalışmayacağı kesin ama gate ucunun açık olmasından kaynaklanan ve triacı hiçbir zaman iletime sokamayacak parazitik nedenlerden dolayı motor üzerinde garip işaretler görülebilir...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aslında ben zaten figür 2 yi örnek almayı düşünüyordum. Bunuda size söylememem benim hatam..

Bu şekilde pwm ile motor devir kontrolü yaptırabileceğimi de düşünüyorum, Yanılıyormuyum ?
  • est. ne demek.
    ister ac motor hız kontrolü ister lamba parlaklığı olsun triac tetikleme açısı değiştirilerek bahsi geçen işlem yapılabilir. ( şimdi ac motor hız kontrolü DC motor gibi gerilimle yapılmaz diye itiraz edip beni gerecek olan arkadaşlar için bahsi geçen ac motorun indüksiyon motoru olduğunu hatırlatalım. ) triac tetiklendikten sonra üzerindeki gerilim yaklaşık 0V olana kadar iletimde kalacağından PWM metodundan ziyade AC de değişen efektif gerilimler elde etmek için triac tetikleme açısı değiştirilerek sonuca gidilebilir. triac tetikleme açısını dolayısı ile yük üzerindeki efektif değerin değiştirilebilmesi için şebekenin 0 geçiş noktalarının yakalanması ve triac tetikleme açılarının 0 geçiş noktaları baz alınarak yapılması gerekmektedir. ancak bu durumda kararlı bir yapı elde edilebilir.
    figür 1b de anlattığım şeyi delay angle olarak göstermiş. yani 50Hz lik şebeke geriliminin 0 geçiş noktasını yakalıyorsunuz alfa açsını kadar kaydırıyorsunuz ( zaman bazında düşünün ) triac ı tetikliyorsnuz. o anki yarım saykıl boyunca triac yük üzerinde gerilim düşümü sağlıyor ve ilk yarım saykıl bittiğinde triac susuyor. 180 derece ( ki bu 2. yarım saykıla denk geliyor ) lik bir gecikmeden sonra tekrar triac ı tetiklediğinizde yük üzerinde ilk tetiklemenize göre simetrik olarak 2. yarım saykıl boyunca sürecek bir diğer AC gerlim oluşuyor. dolayısı ile yük üzerinde ki efektif değer 220V besleme geriliminin altına iniyor. tetikleme açısı değiştirilerek de 0 ile 220VAC arasında istenen gerilim değerlerini yük üzerine düşürmek mümkün.

triac tetikleme devreleri ve tetikleme açısı ile ilgili bir döküman
    http://us.st.com/stonline/books/pdf/docs/3566.pdf

yanlız yük olarak ac motor seçildiğinde triaca paralel olarak triac ı koruma ve parazitleri bastırma amaçlı snubber devreleri bağlanır. en basiti RC devresinden ibarettir ve motor düşük devirlerde kullanılırken 3. ve 5. harmoniklerin etkisiyle rahatsız edici patırtı kütürtüler duymaya başlarsınız. telaşlanacak bişey yok...

• quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

est. ne demek.
    ister ac motor hız kontrolü ister lamba parlaklığı olsun triac tetikleme açısı değiştirilerek bahsi geçen işlem yapılabilir. ( şimdi ac motor hız kontrolü DC motor gibi gerilimle yapılmaz diye itiraz edip beni gerecek olan arkadaşlar için bahsi geçen ac motorun indüksiyon motoru olduğunu hatırlatalım. ) triac tetiklendikten sonra üzerindeki gerilim yaklaşık 0V olana kadar iletimde kalacağından PWM metodundan ziyade AC de değişen efektif gerilimler elde etmek için triac tetikleme açısı değiştirilerek sonuca gidilebilir. triac tetikleme açısını dolayısı ile yük üzerindeki efektif değerin değiştirilebilmesi için şebekenin 0 geçiş noktalarının yakalanması ve triac tetikleme açılarının 0 geçiş noktaları baz alınarak yapılması gerekmektedir. ancak bu durumda kararlı bir yapı elde edilebilir.
    figür 1b de anlattığım şeyi delay angle olarak göstermiş. yani 50Hz lik şebeke geriliminin 0 geçiş noktasını yakalıyorsunuz alfa açsını kadar kaydırıyorsunuz ( zaman bazında düşünün ) triac ı tetikliyorsnuz. o anki yarım saykıl boyunca triac yük üzerinde gerilim düşümü sağlıyor ve ilk yarım saykıl bittiğinde triac susuyor. 180 derece ( ki bu 2. yarım saykıla denk geliyor ) lik bir gecikmeden sonra tekrar triac ı tetiklediğinizde yük üzerinde ilk tetiklemenize göre simetrik olarak 2. yarım saykıl boyunca sürecek bir diğer AC gerlim oluşuyor. dolayısı ile yük üzerinde ki efektif değer 220V besleme geriliminin altına iniyor. tetikleme açısı değiştirilerek de 0 ile 220VAC arasında istenen gerilim değerlerini yük üzerine düşürmek mümkün.

triac tetikleme devreleri ve tetikleme açısı ile ilgili bir döküman
    http://us.st.com/stonline/books/pdf/docs/3566.pdf

yanlız yük olarak ac motor seçildiğinde triaca paralel olarak triac ı koruma ve parazitleri bastırma amaçlı snubber devreleri bağlanır. en basiti RC devresinden ibarettir ve motor düşük devirlerde kullanılırken 3. ve 5. harmoniklerin etkisiyle rahatsız edici patırtı kütürtüler duymaya başlarsınız. telaşlanacak bişey yok...

Üstadım günlerdir vakit buldukça araştırdım ancak devremde şebeke geriliminin sıfır noktasını nasıl bulacağıma ilişkin bir yol bulamadım. Bu konuda da fikrinizi alabilirmiyim ?

• Benim bi sorum olacak eger sadece tepeleri geçirirsek motor nasıl bir tutum içinde olur yani 0 ile 360 arasını bi cycle kabul edersek 90 tepe değerimiz olacak 70 ile 110 derece arasındaki ve 270 ikinci tepe 250 ile 290 arasındaki tepeyi gönderirsek devir kontrolü yapmış olur muyuz. Ben daha once bunu sağlayan bi devre yapmıştım çalıştı ama işlev görürmüydü merak ettim
  • tyilgin1
    "zero-cross detection"
    ilk verdiğim PIC uygulamasında bu devre mevcut. uzaklarda aramayın...

taycel
    döner alan oluşturduğu sürece iş görür (teoride)...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 21 Aralık 2006; 14:00:20 >
  • 220V Şebeke uçlarının biri direk Vss den, diğeri ise 940 ohmluk bir direnç ile bir kapıdan işlemciye giriyor. Başka bir değiş ile 220 voltu 940 ohmluk bir direnç üzerinden geçirip pic e girmek picte bir sorun oluşturmazmı ?
  • sonuçta doner alan oluşturuyo, O zaman konu dışı olcak ama motorun dönüş hızı neye bağlıdır, bildiğim bi formül vardı ama su an hatırlayamıyom. formül önemli değil ama sonuçta benim yaptığım sadece sinyalin tepelerini kesip motora göndermekti. sonuçta bu devrinide düşürdü. ama nasıl bide bunu bilsem iyi olacak...
  • tyilgin1
    220 volt-940 ohm kulağa pek hoş gelmiyor. pic ile yapılmış örnekte phase84 adında bir jpg dosyası var devre şemasını gösteren. dikkat ederseniz 220VAC gerilimi trafo ile düşürülüyor ve tam dalga doğrultulduktan sonra zero-cross devresine bir uç çıkarılıyor ardından da bir diyot ile kond ve 7805e gidiyor. bunun anlamı şu köprü diyot çıkışında doğrultulmuş tam dalga gerilim var yani 100Hz lik düşük gerlimli bir sinyal. trafonun faz kaymasına neden olmadığını var sayarsanız bu sinyalin 0 geçiş noktaları şebekenin 0 geçiş noktaları demektir. ve bunu pic e beslerseniz triac tetikleme açılarını bu rferansa göre ayarlayabilirsiniz.

taycel
    bahsi geçen formülde ac motorun devir sayısını belirleyen değişkenler kutup sayısı ve besleme gerilimi frekansıdır.
    sizin kullandığınız motor ise indüksiyon motoru dur. bu motorlar AC de çalışmalarına rağmen DC motor özelliği gösterirler yani devir sayıları üzerlerine düşen gerilimle değiştirilebilir...

• phase84 adlı jpg dosyasını bulamadım, sanırım gözümden kaçırıyorum. Örnek dosyadaki şemada ise şebeke gerilimi c1 ile düşürülmeden önce 940ohm ile pice uygulanmış. Örnekteki ac ninde 220V olduğunu sanıyorum. O zaman C1 yanlış yerdemi, yoksa 940ohm yanlış değermi ? c1 daha önce olsa 0 noktasını kaçırmış olmazmıyım ?

Bu arada zero-cross tarafında sürekli faz bulunmalı sanırım. Nötr'e denk gelirse sorun yaşanır sanırım. Eğer doğru ise Fiş-Prizli bir devre olmamalı bu.

Son olarak, sonuçta 0 noktasını bulup 0 noktasından sonraki vereceğim süre ile tepe noktasını belirleyip düşük voltaj uygulayacağım sanırım. 0 noktasını gözetmeksizin triaca farklı aralıklar ile darbeler versem her çalıştığında frekanstaki yeri farklı yerlerde denk geleceği için, sabit bir devir elde edemem değilmi ?

• 940ohm değilki 940 Kohm

Bi sakınca çıkaracağını sanmam..böyle bir bağlantıda işlemcinin ~2 volttan buyuk değerleri "1" olarak algılayacağını düşünürsen artı alternansta "1" eksi alternansta "0" bilgisi okunur..Bu da sıfır geçiş noktalarının tespiti için yeterli

Faz açısı tespit etmeden değişken frekanslı palsler yollayarakta bu işlem yapılabilir ama çok da sağlıklı olmuyor.Motordan takır tukur sesler geliyor.Çünkü bu şekilde bir alternansı hiç tetiklemeyip başka bir alternansı olduğu gibi motora verme ihtimali var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 22 Aralık 2006; 9:58:22 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: OzanGazi

940ohm değilki 940 Kohm

Hani insan çok uzun süre boyunca bir şeyi arada bulamazmışta, Gözünün önündekini göremeyince "-Bakar kör" deriz ya,

Bu konuda uzun zamandır çalışınca ........

Kendime ne diyebilirim ki ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 22 Aralık 2006; 12:24:14 >

• Peki fiş-priz li bir devre olup faz-nötr uçlarının ters gelmesi konusunda bir fikir verebilirmisiniz ? Sorun yaşarmıyım ? Sonuçta nötr sürekli 0 gelecek. O zaman, belki her iki uç içinde (faz-nötr) birer zero-cross devresi yapıp önce puls lerin hangi kapıdan geldiğini bulmam çözüm olabilir.
  • est. insanlık hali.
    http://www.microchipc.com/sourcecode/PIC_Hi-Tech_C_Mike_Pearces_phase_controller_TRIAC_or_IGBT_50-60Hz.zip
    bahsettiğim devre bu adreste.

verdiğiniz şemada olduğu gibi bir direnç yardımıyla "zero-cross" devresi doğrudan pic e beslenebilir. bu durumda dirençler kritiktir. şebekeden pic e doğru akım aktığını düşünürseniz ilgili pic pininin max üzerinden akabileceği akım dirençler üzerinden de geçeceğinden gerilim düşümü oluşturacaktır. bu gerilim düşümünü sonucunda geriye kalan pin gerilimi ise pic besleme gerilimini geçmemesi ve lojik bir seviyesininde altında olmaması (şebeke gerilimi max değerde iken ) gerekmektedir. ama ne derece sağlıklıdır tartışılır.

faz nötr olayıda aklınızı karıştırmasın fazdan geçen akım nötr den de geçeceğinden sorun çıkmayacaktır...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.