< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Arduino da transistör kullanarak Dc motor kontrolü
-
-
Hocam yanlışlarımı düzeltirseniz sevinirim. Çok iyi bir elektronik geçmişim yok bu işte yeniyim 😀
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
zamanında böyle bişey yapmıştım. arduino yerine stm32 vardı ama mantık aynı. transistörün bacağına pwm süreceksin motorun hızını kontrol etmek için.
Sanırım yapmaya çalıştığın şeyin en ilkel hali budur. Transistörü uygun seçtiysen motorun dönecektir.
Ayrıca motorun gücünü Arduino'dan almışsın. Sakin öyle bişey yapma. Arduinosuz kalırsın. Dışardaki bir güç kaynağından ya da pilden motora güç ver. Arduinodan sadece transistörün bacağına PWM sür. Groundları ortaklamayı unutma yoksa base'de sinyali göremezsin.
-
Hocam dirençler için kaç k kullanmalıyım
Bc237 transistör uygunmudur bu devre için
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
kullanamazsınız diye tahmin ediyorum. baktım datasheet'ine. continuous collector akımına 100mA yazmış. yani motoru elinle kaldırsan ve yük bağlamazsan belki boşta döner, o da BELKİ.
motora yük bağlayıp güç verirsen muhtemelen transistör el değilmeyecek sıcaklığa ulaşacak, kısa süre sonra bozulacaktır.
ben 2n2222 kullanmıştım. basit bir DC fan sürüyodum. fanı elimle durdurunca transistöre el değilmiyordu sıcaklıktan.
Şöyle bi şema vardı.
Sana tavsiyem Arduino felan aradan çıkar. Transistör base'ine düz voltaj ver. Bak bakalım çalışıyor mu, hızlandırıp yavaşlatmayı sonra Arduino ile denersin.
-
bc237 yaygın olarak kullanılan bir transistör olsa da motorları direk olarak sürmede o kadarda iyi değil. bd serisi transistörler daha çok tercih ediliyor. bu arada yapay zekaya gerek yok. basit bir aramayla kullanışlı devreler bulabilirsin.
buradan basit arduino bağlantı şemalarına ulaşabilirsin.
elektronik devreler projelerBasit Arduino Bağlantı Şemaları – Elektronik Devreler Projelerhttps://320volt.com/basit-arduino-baglanti-semalari/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 30 Ağustos 2024; 17:28:7 >
-
Alıntı
metni:Hoca bir sürü hata yapmışın ne güzel hata yapınca daha güzel öğrenirsin Nedir hata ? Hem de bir sürü ?
@EienX arduino çıkış verebiliyor mu, transistör motor sağlam mı anlamak lazım. Beyz hariçten tetiklendiğinde motorun dönmesi lazım. Aradaki diyot arızalı mı anlamak için çıkarıp görmek lazım, tabi motor yerine başka yük kullanılabilir o esnada, ters emkdan korkuluyorsa.
Beyz direnc 10k görünüyor 1kya çekilebilir. Arduino çıkışına led bağlanıp çıkış kontrol edilebilir.
-
Göze çarpan ilk durum: Eklediğiniz resimde kırmızı renkli kablonun arduino tarafındaki ucunu Vin yerine 5V ile gösterilen yere bağlayın.
Not: Kodlarınızda hata olmadığı varsayılmıştır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X