Şimdi Ara

Şerit led sorunu yardım? :(

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
8.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba arkadaşlarım.
    Benim evimde 20 mt şerit led bulunan bir gergi tavan var. Yaklaşık bir yıldır kullanmaktayım. İlk yapıldıktan 6 ay sonra ledler sönük yanmaya ve pırpır etmeye başlamıştı. Bende 21a trafoyu değiştirerek ustanın hesabına güvenip tekrar 21a trafo taktım. Öylede kullandım baya taki geçen haftaya kadar. Şerit ledler aynı sorunu yaptı. Bende tekrar trafoyu değiştireyim dedim. Bu sefer 30amper trafo taktım ama nafile. Ledler hala sönük yanıyor. 21 amper başka bir trafo ile denedim yine aynı sorun. Sorun trafodan kaynaklı değil yani. Anahtarı kapattıktan 3 saniye sonra ledler sönüyor. Yanıyorken de çok sönük yanıyor. Sıkıntısı ne olabilir? Gergi tavan olduğu için ledleri açıp bakamıyorum. (Ledler 3 çipli bu arada)



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Şerit LED Sorunu Yardım

    Asma tavan veya şerit LED'lerinizde sorun mu yaşıyorsunuz? Yanmaması, kısık yanması veya sönük yanması gibi sorunlar can sıkıcı olabilir. İşte bu yaygın sorunları gidermenize yardımcı olacak bazı ipuçları:

    • Asma Tavan LED Yanmıyor: LED'lerin gevşeyip gevşemediğini kontrol edin. Ayrıca güç kaynağına ve kablo bağlantılarının sağlam olduğundan emin olun.

    • Şerit LED Sönük Yanıyor: LED'ler aşırı ısınmış olabilir. Onları serin bir ortama taşıyın ve birkaç dakika soğuduktan sonra tekrar takın.

    • Şerit LED Neden Sönük Yanar: Sönük yanma, gevşek bağlantılar, hasarlı kablolar veya yetersiz güç kaynağı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

    • Şerit LED Kısık Yanıyor: LED sürücüsünün arızalı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca LED şeridinin doğru şekilde kurulduğundan ve aşırı yüklenmediğinden emin olun.

    • Asma Tavan Şerit LED Yanmıyor: Güç kaynağının düzgün çalıştığından emin olun. Ayrıca LED şeridinin bağlantı noktalarının temiz ve paslanmamış olduğundan emin olun.

    • Şerit LED Ömrü Ne Kadar: Şerit LED'lerin ömrü, kullanım sıklığına ve çalışma koşullarına bağlı olarak değişir. Genellikle 20.000 ila 50.000 saat dayanırlar.

    • Kısık Yanan Şerit LED Çözümü: Kısık yanan LED'leri onarmak için LED sürücüsünü değiştirebilir veya gevşek bağlantıları sıkılaştırabilirsiniz. Ayrıca şerit LED'ini fazla ısıdan korumanız önemlidir.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • İlk baştaki led grupları, diğer ledlere akım taşıdığı için, yollar deforme olmuş olabilir,,, size tavsiyem,, + ve eksi dikkat ederek,, led grubunun en son ucundan 20m kablo tekrar cekilecek, bu kablo LED lerin 10.metresine tekrar baglanacak, ve 0 metredeki kabloyAda bağlanacak,, kısaca, trafo yükünü 20.metreye kadar kablo taşıyacak, taşıma sırasında 10. Metreyede uğrayacak,, bu şekilde LED hattı yenilenmiş, voltaj veya amper düşümünün önüne geçilmiş olur. Ayrıca ilk metrelerdeki aşırı ısınma , ledleri bozar, hat erimesine kadar gider
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

    İlk baştaki led grupları, diğer ledlere akım taşıdığı için, yollar deforme olmuş olabilir,,, size tavsiyem,, + ve eksi dikkat ederek,, led grubunun en son ucundan 20m kablo tekrar cekilecek, bu kablo LED lerin 10.metresine tekrar baglanacak, ve 0 metredeki kabloyAda bağlanacak,, kısaca, trafo yükünü 20.metreye kadar kablo taşıyacak, taşıma sırasında 10. Metreyede uğrayacak,, bu şekilde LED hattı yenilenmiş, voltaj veya amper düşümünün önüne geçilmiş olur. Ayrıca ilk metrelerdeki aşırı ısınma , ledleri bozar, hat erimesine kadar gider
    Ustam yani trafonun çıkışından, en sondaki ve ortadaki led grubuna + ve - kablo mu çektireyim . Yani devreye toplamda 3 farklı yerden + - vermiş olayım
  • Liseli Oyunda L kullanıcısına yanıt
    Evet, doğru
  • Ledler ölmüş değişmesi lazım. İlk takılan trafodan anlık yüksek voltaja maruz kalmış. Bu tür durumlarda ya LED hiç yanmaz ya da çok soft bir ışık verir.

    Değişecek LED ler başka çözüm yok. Güç kaynağını Meanwell alın, ömürlüktür.
  • Doğrudur ,, LED ler yenilensede akımın eşit dağıtılmasında büyük fayda var, az değil 20m ,
  • değil 20 metre 2 metrede olsa renkte beyaz şerit ledise zamanla sönüp renk solması kaçınılmaz oluyor.
  • Işık seviyesi düştüyse muhtemelen lede yüksek gerilim geldi ve ışık verme kapasitesi düştü. Bunun geri dönüşü ve çözümü yok, ya bu şekilde kullanacaksınız veya ledleri değiştireceksiniz. Güç kaynağının kalitesinin ve voltaj seviyesinin ayarlanmasının, mesafeye ve kablo kesitine göre gerilim düşümü hesabının ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.

    Piyasada ledler az enerji harcar düşük voltajda çalışır onun için kablo kesitinin bir önemi yoktur diye bir algı var, led sayısı veya şerit led uzunluğuna göre, 10A, 20A gibi yüksek akım değerlerini taşıyacak kablo kesitlerininde düzgün seçilmesi gerekir. Genelde bu işi yapan ustaların(!) kablo kesiti ve ledlerin voltaj yüksekliğine karşı hassas olduğu bilgileri ve tecrübeleri yetersiz.

    Diğer bir husus @kadircitak ın bahsettiği konu. Led kendi üstündeki lens ve kimyasalın kalitesine bağlı olarak zaman içerisinde şeffaflığını kaybetmesi sonucu ışık rengi ve seyiyesi düşer. Bu noktadada yapacağınız tek şey ledin değiştirilmesi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 9 Ocak 2020; 12:51:19 >




  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    beyaz şerit ledler ortalama 6-12 ay içerisinde sönüyor sararıyor voltajı düşürmekde çare olmuyor.
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Pratikde dediğiniz gibi etkiler görünüyor haklısınız, fakat bunun sebepleri konusunda çoğu kişinin fikir sahibi olmadığını görüyorum.

    Her üründe olduğu gibi, led içindeki yarı iletken kısmının üretiminde, çıkan ürünler çeşitli kalite sınıflarına göre sınıflandırılmakta, bu yarı iletkeni alan diğer led üreticileri ise kılıflama işlemini yapmaktadırlar. Buradaki üretim sürecinde de beyaz ledlerin içinde gördüğümüz sarı renkli kısım da bir çeşit kimyasal reçine bulunmakta. Bununda aynı şekilde farklı kalitede, çalışma şartlarına göre çeşitli sınıfları mevcut.

    Üretilen ledler şerit led gibi başka bir ürüne dönüştürülürken, üzerine kaplanan vernik/şeffaf plastik benzeri bir kaplama var. Bu kaplamanın kimyasal yapısıda yine kalite kalite :)

    Buraya kadarki açıklamalarım optik ve kimyasal nedenler. Bu kısmı araçların ön far camlarının/plastiklerinin zaman içerisinde saydamlığını kaybetmesine benzetebilirsiniz.

    Birde ledler sıcaklık ve voltaja karşı hassas ürünler. Aşırı sıcaklık (ürün kataloğunda belirtilen çalışma şartlarının üstünde) şartlarında çalıştığında ledin ömrü çok kısalacaktır.

    Çalışma şartlarının üstünde bir gerilime maruz kaldığında, ya tamamen arızalanacak veya hala ışık vermeye devam ediyorsa (sağlam halinden daha düşük bir ışık verecektir) artık bu ledden alacağınız max ışık miktarı bu olacaktır. Voltajı artırmanız ışık şiddetini yükseltmeyecektir.

    Piyasadaki uygulama çoğunlukla fiyat eksenli olduğu için işin mühendislik kısmına kimse kafa yormuyor. Deneme yanılma ile tecrübe sahibi olma yolunu seçiyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 9 Ocak 2020; 20:3:36 >




  • Tamamdır ustam. İlgin için çok teşekkür ederim
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    diğer odadakiklerde sıkıntı yok ama :(
  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    Sorma ustam ya. şu sözde ustalar mahvediyor bizi. Eline çanta alan ustayım diyorum. Cevabın ve ilgin için çok teşekkür ederim
  • Liseli Oyunda L kullanıcısına yanıt
    olucak.
  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    piyasada ürünlerin tamamı çin malı zaten yeterli soğutması olsa ledler ömürlük olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C834D35AF

    Ledler ölmüş değişmesi lazım. İlk takılan trafodan anlık yüksek voltaja maruz kalmış. Bu tür durumlarda ya LED hiç yanmaz ya da çok soft bir ışık verir.

    Değişecek LED ler başka çözüm yok. Güç kaynağını Meanwell alın, ömürlüktür.
    Hocam sizin şu Z906 power işi ne oldu , hala çalışıyor mu ? bu konuda bize yardımcı olma imkanınız var mı nasıl hallederiz power sorununu , kaç yıl olsu sistem atıl duruyor öylece.

    https://forum.donanimhaber.com/z906-guc-kaynagi-yapimi--134222374




  • nirvanha kullanıcısına yanıt
    Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Hocam PSU yu yaptığım kişinin numarasını kaybettim ancak çalışıyordur. Ancak bir müjdem var, Z906 PSU yu prototipten gerçek son kullanıcıya yönelik bir ürüne çeviriyorum. Yurtdışından en az 50 kişi yazdı, tutar bence


    PCBWay ile iletişime geçtim, bütün çizimler vesaire son aşamasında inşallah sorun olmaz. Üründen bahsedelim,

    450W toroid trafomuz var, çıkışlar 40v 10a, 12v 3a, 5v 3a, 3.3v 0.5a
    Aşırı ısınma, yüksek gerilim ve kısa devre korumalarımız var. En yüksek kalitede filtre kapasitörlerimiz bulunuyor, epoxy fiber PCB dual layer kullanacağız. Tek bir ürünün bana olan maliyeti yaklaşık 245 lira.

    Ürün Logitech in standart PSU sundan çok daha kaliteli emin olabilirsiniz, arıza yaşamazsınız asla, garanti veriyorum

    Ürünü dışarıya 80 dolara TR ye 300(vergi dahil fatura kesicem) liraya satmayı düşünüyorum.

    Kâr amacım yok, yeni fikirlere açığım..




  • Hukuksal problem yaşamazsam ne mutlu bana.

    Elde ettiğim gelirler ile forumdaşlarıma çekiliş ile TS100 havya dağıtacağım.
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Merhaba, küçük bir şey danışmak istiyorum.

    Daha önce bir yere 4metre, başka bir yere ~5 metre şerit led uyguladım. Tek uçtan besleme yaptım. (~5 metre olanın başlangıç noktası biraz fazla ısınıyor daha sonra bununda diğer ucunda beslemesini yapacağım) (trafo 5amper)

    Şimdi başka bir yere ~11 metre şerit led uygulayacağım. Bu şerit ledi birden fazla yerden beslemek için (mesela 5. metre ve 10. metreden) trafodan ayrı ayrı kablolarla mı elektriği taşımalı yoksa yoksa 5. metredeki beslemeden sonra aynı yerden devam edip 10. metreye uzatsak uygun olur mu? (~11 metre led için 12,5 amper veya 16,5 amper düşünüyorum) metrede 1,2 amper deniyor ama satılan ledlerin daha az akım çektiği söylenmiş.

    4 metre için 5 amper kullandıktan sonra ~5metre için 5 amper trafo kullanmak durumunda kaldığım diğer uygulamada korkmuştum ancak trafoda sıcaklık ısınma yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C834D35AF

    Hocam PSU yu yaptığım kişinin numarasını kaybettim ancak çalışıyordur. Ancak bir müjdem var, Z906 PSU yu prototipten gerçek son kullanıcıya yönelik bir ürüne çeviriyorum. Yurtdışından en az 50 kişi yazdı, tutar bence


    PCBWay ile iletişime geçtim, bütün çizimler vesaire son aşamasında inşallah sorun olmaz. Üründen bahsedelim,

    450W toroid trafomuz var, çıkışlar 40v 10a, 12v 3a, 5v 3a, 3.3v 0.5a
    Aşırı ısınma, yüksek gerilim ve kısa devre korumalarımız var. En yüksek kalitede filtre kapasitörlerimiz bulunuyor, epoxy fiber PCB dual layer kullanacağız. Tek bir ürünün bana olan maliyeti yaklaşık 245 lira.

    Ürün Logitech in standart PSU sundan çok daha kaliteli emin olabilirsiniz, arıza yaşamazsınız asla, garanti veriyorum

    Ürünü dışarıya 80 dolara TR ye 300(vergi dahil fatura kesicem) liraya satmayı düşünüyorum.

    Kâr amacım yok, yeni fikirlere açığım..
    Hocam sizinle gurur duydum.

    Açtığım konuya yazarsanız zaten en az 100 kişi oradan satın alır diye düşünüyorum.
    https://forum.donanimhaber.com/logitech-z906-almayin-power-supply-arizasina-okuz-parasi-istiyor--127235291


    Merakla bekliyor olacağım.

    Lütfen ürün hazır olduğunda bildirin.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.