Şimdi Ara

PCI Express(PCIe) 2.0 nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
3.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • PCI Express (PCIe) 2.0, çoğu kullanıcının özellikle ekran kartlarıyla tanıdığı (ama diğer genişleme kartları için de kullanılabilen) bilgisayar genişleme kartı arabirimi çeşidi olan PCIe spesifikasyonunun 2. sürümüdür. 2007 yılında temel spesifikasyonu yayınlanan sürümün, öncülüne göre getirdiği en belirgin özellik ikiye katlanmış transfer hızlarıdır. PCIe 1.1'de hat başına hız 250 MB/s olarak verilirken, PCIe 2.0 bunu 500 MB/s düzeyine çıkartır. Böylece ekran kartları için kullanılan PCIe x16 bağlantılarında PCIe 1.1 toplam 4000 MB/s, PCIe 2.0 ise 8000 MB/s verir.

PCI Express(PCIe) 2.0 nedir?

PCIe aktarım hızlarında telaffuz edilen rakamları biraz açalım. Normalde PCIe 1.1 için "2.5 Giga-Transfers/second" denir. Bu değer saniyede aktarılan bit sayısıdır. Normal koşullar altında kaç MB aktarıldığını görmek için bit sayısını sekize bölmeliydik, ancak PCIe 8b/10b adı verilen bir kodlamayı kullanır. Yani PCIe'nin fiziksel iletim katmanında her byte, teknik nedenlerle 10 bitlik gruplar halinde iletilir. 8b/10b kodlamasından kaynaklanan %20'lik farkı hesaba kattığımızda, iletilebilecek en yüksek ham veri miktarını hat başına 250 MB/s olarak buluruz. PCIe 2.0 için de hat başına 500 MB/s sayısını elde ederiz; yukarıdaki grafik bunu gözeterek hazırlandı.

PCIe'nin diğer yenilikleri arasında dinamik bağlantı hızı yönetimi, bağlantı bant genişliği notifikasyonu gibi özelliklerin yanında, güç sınırı tanımlama olanağı da bulunuyor. Bu sonuncusu ile daha yüksek güç ihtiyacı olan kartlar için kart yuvasının güç limiti düzenlenebiliyor.

PCIe 2.0, PCIe 1.1 ile geriye doğru uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor; yani PCIe 2.0 destekli bir yonga üzerine kurulu anakart satın aldığınızda, eski PCIe 1.1 ekran kartınız yeni anakartınızda çalışmaya devam edecek.

Ekleme: Geriye uyumluluğu biraz daha açalım
    PCIe 1.1 ekran kartıyla PCIe 2.0 yuvalı anakart: Çalışacak, ancak bir tanesi PCIe 1.1 olduğu için, ara bağlantı PCIe 1.1 hızında olacak.
    PCIe 2.0 ekran kartıyla PCIe 1.1 yuvalı anakart: Yeni alacağınız PCIe 2.0 ekran kartı, eski anakartınızla çalışacak, ancak aynı şekilde bir tanesi PCIe 1.1 olduğundan, ara bağlantı yine PCIe 1.1 hızında olacak.
    PCIe 2.0 ekran kartıyla PCIe 2.0 yuvalı anakart: Ancak bu durumda PCIe 2.0 hızlarında çalışmak mümkün olacak.

bu da nvidianın resmi ayrıntı sitesi:http://www.nvidia.com/page/pci_express.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dephyr -- 6 Ocak 2008; 0:15:01 >

• teşekkürler
  • emeğine sağlık arkadaşım
  • quote:

Orijinalden alıntı: teacherelecomp

emeğine sağlık arkadaşım
    umarım arkadaşın bu mesajını forum kirliliği yada bunu bilmeyenmi var yada post kasıyorsun diye yada şu kelimeyi yanlış söyledin bişey bilmiyorsun diye baltalamaya çalışan olmaz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: teacherelecomp

emeğine sağlık arkadaşım
    Emeğe Saygı Arkadaşım Bilmiyordum Öğrendim Sağolasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Legend. -- 6 Ocak 2008; 0:50:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Legend.

Emeğe Saygı Arkadaşım Bilmiyordum Öğrendim Sağolasın

Alıntıları Göster
    arkadaşlar amacım sadece bilgilendirmek konu krliliği olmaması yönünde herkesin soru işaretlerini bir nevi kavuşturmaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dephyr

arkadaşlar amacım sadece bilgilendirmek konu krliliği olmaması yönünde herkesin soru işaretlerini bir nevi kavuşturmaktır.

Alıntıları Göster
    bunun üst konu haline getilmesini talep ediyorum ilgili arkadaşlardan çünkü herkesin bilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: TRQX

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Bilgilendirici yazı içi teşekkürler.

PCI-ex 2.0 bant genişliğinin limitine ulaşacak kartlar 2008 4.çevrekte çıkacaktır diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Storm Bringer

Bilgilendirici yazı içi teşekkürler.

PCI-ex 2.0 bant genişliğinin limitine ulaşacak kartlar 2008 4.çevrekte çıkacaktır diye düşünüyorum.

Alıntıları Göster
    ee ıkısıde var ama farkı nasıl anlıyacagız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0924579C4

ee ıkısıde var ama farkı nasıl anlıyacagız

Alıntıları Göster
    Bu olay(pci-e 2.0), triple sli ve quad crossfire için çıkartıldı. Tek kart kullanılan sistemler için pratikte bir getirisi yoktur.

Quad crossfire: 4 tane ekran kartı crossfire modunda çalışırlar
    Triple sli: 3 tane ekran kartı SLI modunda çalışırlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SavageWarrior

Bu olay(pci-e 2.0), triple sli ve quad crossfire için çıkartıldı. Tek kart kullanılan sistemler için pratikte bir getirisi yoktur.

Quad crossfire: 4 tane ekran kartı crossfire modunda çalışırlar
    Triple sli: 3 tane ekran kartı SLI modunda çalışırlar.

Alıntıları Göster
    öncelikle teşekkürler.
    bende merak ediyordum bu olayı ve forumda daha önce sormuştum.
    ama en fazla yüzde10 etki eder demişlerdi.
    iki katı etki sadece kağıt üstündemi.pratikte bi etkisi yokmu.veya mevcut yazılım mı desteklemiyor.şimdi alsak daha sonra bi performans artışı olurmu.

• quote:

Orijinalden alıntı: uchihaitachi

öncelikle teşekkürler.
    bende merak ediyordum bu olayı ve forumda daha önce sormuştum.
    ama en fazla yüzde10 etki eder demişlerdi.
    iki katı etki sadece kağıt üstündemi.pratikte bi etkisi yokmu.veya mevcut yazılım mı desteklemiyor.şimdi alsak daha sonra bi performans artışı olurmu.

Alıntıları Göster
    evet ya bende yeni anakart aldım P35 çipsetli ama 2.0 desteklemiyomuş şimdi ben ekran kartı alsam güzel bişey yüzde kaç performans düşüşü yaşanır????

• quote:

Orijinalden alıntı: Alioreh

evet ya bende yeni anakart aldım P35 çipsetli ama 2.0 desteklemiyomuş şimdi ben ekran kartı alsam güzel bişey yüzde kaç performans düşüşü yaşanır????

Alıntıları Göster
    Bir ki gün önce PCIe 2.0a göre yapılmış bi Ekrankartı aldım ama anakartım 1 yıllık filan.
    Demekki şu an %50 performans elde ediyorum.

Öte yandan Gears of Warı max ayarlarda oynayabiliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: HD_maniac

Bir ki gün önce PCIe 2.0a göre yapılmış bi Ekrankartı aldım ama anakartım 1 yıllık filan.
    Demekki şu an %50 performans elde ediyorum.

Öte yandan Gears of Warı max ayarlarda oynayabiliyorum.

Alıntıları Göster
    şu anda pcı ex2 nin hiç bir getirisi yok kafa yormaya degmez ancak arkadaşın dedgigi gibi hatta 2009 un ilk aylarında cıkacak olan cok yüksek performanslı ekran kartları için bi getirisi olur...

• quote:

Orijinalden alıntı: Red_devil33

şu anda pcı ex2 nin hiç bir getirisi yok kafa yormaya degmez ancak arkadaşın dedgigi gibi hatta 2009 un ilk aylarında cıkacak olan cok yüksek performanslı ekran kartları için bi getirisi olur...

Alıntıları Göster
    BU NE ÇILGINLIK ANLAYAMIYORUM BEN HER YIL BİLGİSAYARA PARA YATIRMAK ZORUNDAMIYIM ZAMANINDA PS2 ALANLAR HAA İSTEDİĞİ OYUNU OYNUYO BEN HER SENE PC DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALIYORUM

• quote:

Orijinalden alıntı: Flying Nimbus

BU NE ÇILGINLIK ANLAYAMIYORUM BEN HER YIL BİLGİSAYARA PARA YATIRMAK ZORUNDAMIYIM ZAMANINDA PS2 ALANLAR HAA İSTEDİĞİ OYUNU OYNUYO BEN HER SENE PC DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALIYORUM

Alıntıları Göster
    evet aslında pc lere bukadar para vereceğimize bitane ps3 alıp rahat etmek daha mantıklı ama tvde gerekiyodu neyse saçma bi fikirdi zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2F5323DB8

evet aslında pc lere bukadar para vereceğimize bitane ps3 alıp rahat etmek daha mantıklı ama tvde gerekiyodu neyse saçma bi fikirdi zaten

Alıntıları Göster

PCI Express 2.0 ile üstün performans

• PCIe 1.1' de hat başına hız 250 MB/s olarak verilirken, PCIe 2.0 bunu 500 MB/s düzeyine çıkartmaktadır.
    • Böylece ekran kartları için kullanılan PCIe x16 bağlantılarında PCIe 1.1 toplam 4000 MB/s, PCIe 2.0 ise 8000 MB/s olmaktadır.

PCIe 2.0 ile ayrıca:
    • Dinamik bağlantı hızı yönetimi ile geliştiricilerin bağlantı şeridinin hızını ayarlamasına olanak verilmekte,
    • Bağlantı bant genişliği uyarıları ile işletim sisteminin ve aygıt sürücülerinin bağlantı hızı ve genişliğinden haberdar olmaları sağlanmakta,
    • İşlevsellik yapısının genişlemesi ile kontrol yazmaçlarının takılı aygıtları, slotları ve ara bağlantıları daha etkin kullanması sağlanmakta,
    • Erişim kontrol servisleri ile noktadan noktaya aktarımlarda ek kontroller sağlanmakta,
    • Güç sınırının tekrar tanımlanması ile slotlarda daha fazla güç tüketen aygıtların kullanılmasına imkan tanınmaktadır.
    • CrossFire uygulamalarında PCIe 1.1’ den farklı olarak PCIe 2.0 ‘da her iki kart ta x16 hızında çalışabilmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dephyr -- 5 Nisan 2008; 23:35:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dephyr

PCI Express 2.0 ile üstün performans

• PCIe 1.1' de hat başına hız 250 MB/s olarak verilirken, PCIe 2.0 bunu 500 MB/s düzeyine çıkartmaktadır.
    • Böylece ekran kartları için kullanılan PCIe x16 bağlantılarında PCIe 1.1 toplam 4000 MB/s, PCIe 2.0 ise 8000 MB/s olmaktadır.

PCIe 2.0 ile ayrıca:
    • Dinamik bağlantı hızı yönetimi ile geliştiricilerin bağlantı şeridinin hızını ayarlamasına olanak verilmekte,
    • Bağlantı bant genişliği uyarıları ile işletim sisteminin ve aygıt sürücülerinin bağlantı hızı ve genişliğinden haberdar olmaları sağlanmakta,
    • İşlevsellik yapısının genişlemesi ile kontrol yazmaçlarının takılı aygıtları, slotları ve ara bağlantıları daha etkin kullanması sağlanmakta,
    • Erişim kontrol servisleri ile noktadan noktaya aktarımlarda ek kontroller sağlanmakta,
    • Güç sınırının tekrar tanımlanması ile slotlarda daha fazla güç tüketen aygıtların kullanılmasına imkan tanınmaktadır.
    • CrossFire uygulamalarında PCIe 1.1’ den farklı olarak PCIe 2.0 ‘da her iki kart ta x16 hızında çalışabilmektedir.

Alıntıları Göster
    kardeş güzel bi konu açmışsın sağol..
    bu kadar fark olacağnı düşünmüyordum umarım destekli bi anakart alırsak deneme imkanımız olur..şimdilik 1.1e devam...

• quote:

Orijinalden alıntı: toz-koparan

kardeş güzel bi konu açmışsın sağol..
    bu kadar fark olacağnı düşünmüyordum umarım destekli bi anakart alırsak deneme imkanımız olur..şimdilik 1.1e devam...

Alıntıları Göster
    x48 i acil bekliyorum pcie 2.0 için 3870 x2 tam verimi ozaman
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmet328

x48 i acil bekliyorum pcie 2.0 için 3870 x2 tam verimi ozaman

Alıntıları Göster
    x38 lerde pci-e 2.0 uyumlu illa x48 e gerek yok..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.