Şimdi Ara

Nişasta bazlı şeker nedir? Zararları nelerdir? Kotası neden düşürüldü? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
5
Favori
5.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çekirdeğimi aldım oturdum monitörün karşısına keyifle yazıyı okudum. Bu tarz sağlığımız için bilgilendirici haberlerin artması dileğiyle.

  • Şekerin her türlüsü zararlı o yüzden abur cubur ve hazır gıdalardan uzak durun. Şekeri doğal yoldan, yani meyvelerden alın. Biliyorum bunu yapmak cok zor ama hem fiziğiniz duzelecek hem saglıgınız.

    Ben cocukken hep abur cuburla beslenıyordum, bu yuzden cok kıloluydum. 17 yasında spora basladım ve abur cuburu kestım bu sayede 30 kılo vermıstım. Yas 25 hala spora devam ama bıraz dıyetı bozdum, sımdı tekrar abur cuburu kestım. Keser kesmez yag oranım azaldı.

  • Öncelikle bu konuda emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum.

    Yapay bir topluma bu olayı anlatmak zor.
    Özellikle ölümüne fast food u savunanlarda buna dahil.
    Tamamen kimyasallaştık.
    Son ağaç kesildiğinde son nehir kuruduğunda son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.
    Çevreye duyarlı olmayan bir milletten hayır gelmez.
    İlerde glikozlu beton kemirirler artık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Frikoz,glikoz koymasınlar fiyatı fazla yüksek olsun... İsteyen alır isteyen almaz...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: orientem

    Araştırılmış kaynak gösterilmiş olması güzel ama ben varılan sonucu doğru bulmuyorum. Editleyip sebeplerini yazıcam.

    Söyleyeceklerim genel olarak insanların bahsettiği gerekçeler üzerinden olucak yoksa bunlardan bağımsız olarak kullanılan mısırın gdolu olmasından dolayı sükroz şekeri tercih etmek isteyebilirim. Bu benim kendi kanıta dayalı olmayan düşüncem olur. İlk olarak şurdan başlamak lazım zararlarından bahsedilen fruktoz sükrozda da %50 oranınında bulunur. Glikoz şurubunda %90a kadar bulunuyor demek markaların reklamlarında kullandığı %90a kadar indirim söyleminden farklı değil. Neyse yazmak lazım. %90 fruktoz oranı çok çok nadirken yiyeceklerde kullanılan %42lik oranda içeceklerde kullanılan %55 cocacola da %65lik kullanılıyor diyebiliriz kabaca. Neden bu glikozların fruktozunun arttırıldığına gelirsek fruktoz 1 aynı miktarda daha tatlı 2 içeceklerde daha fazla çözünebilir 3 daha ucuz. Ucuzluğu da mısırdan kaynaklanıyor. Böyle bakınca mantıklı olan Cocacolaya yaklaşmamak şekerli içeceklerden uzak durmak. Ülke politikası için glukoz şurubuna mesafeli durmanın gerekçesi ne olabilir dersek de çiftçiyi korumak mantıklı bir sebep olabilir. Sağlık açısından genelleme yaparak ama glikoz şurubu kötü sükroz iyi demek mantıklı değil ama bence.

    Peki genel sağlık açısından glikoz şurubu kötü diyen yazının kaynaklarını inceleyelim o zaman kendi başına demiyor bunu sonuçta bir yerlerden alıyor.

    1.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/79/4/537/4690128
    Kaynağın söylediği şu eskiden glikoz şurubu kullanımı azdı obezite azdı şimdi glikoz şurubu kullanımı çok obezite de çok. Argümanı mantıklı buluyorsanız bir şey diyemem bana göre bir değeri yok. İngilizcede sebebi daha rahat açıklanıyor kalıbı var çünkü. "Correlation does not imply causation"

    2.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/51/6/963/4695307
    Bu çalışmada aspartam kullanımı ile glukoz şurubu kıyaslanmış. Sükrozla bir alakası yok. Aspartamda fruktoz bulunmaz evet aspartama göre daha fazla kilo aldırdığı sonucu mantıklı olabilir. Buarada aspartamın çok ciddi zararları olduğuna yönelik çalışmalar vardı ayrıntılı bakmadım karşı görüş varmı diye ama riski baya yüksek bir madde olduğu söylenebilir.

    3.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/88/6/1716S/4617107
    Bu kaynak zaten tamamen benim anlatmak istediğim şeyi anlatmış. Makalenin konusu da zaten glikoz şuruplarının bahsedildiği gibi sükrozdan daha zararlı olmadığı. Bunu da çok güzel anlatmış.

    4.Kaynakwww.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305710000614
    Bu kaynağın hayvanlar üzerinde çalışma yapması onları izlemesi vesaire güzel. Çıkan sonuç da gerçekten glukoz şurubunun daha fazla kilo aldırdığını gösteriyor. Ama bu çalışmanın yöntemlerine yönelik ciddi eleştiriler vardı Erkek ve Dişi hayvanların dengeli dağılmadığı baştaki ve sondaki kilo farkına değil sadece sondaki kiloya bakıldığı gibi. Ayrıntılı vakit harcamadım bilemiyecem o yüzden ne kadar doğru ne kadar yanlış.

    5.Kaynak nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(06)00392-3/fulltext
    İlginçtir bu kaynak da 3. konu gibi konusu ve vardığı sonuç itibariyle sükroz ve glukoz şurubu kullanımının birbirinden farkı olmadığını söylüyor.

    6.Kaynak pankobirlik.com.tr/
    Pancar kooperatifi heralde istatistiksel amaçlı kaynak olarak kullanıldı. Bir argümanları varsa da ben daha tarafsız olucağını düşündüğüm şöyle bir kaynak gördüm.
    gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=1258&tipi=17&sube=0
    Tarafları dinleyebiliyorsak da şunu gördüm nestle.com.tr/sss/saglik-ve-beslenme/glikoz-surubu-nedir-urunlerinizde-glikoz-surubu-kullaniyor-musunuz-glikoz-surubu-zararli-midir

    Sonuç olarak glikoz şurubu belkide daha zararlı gerçekten veya zararlı olmasa da kardeşim biz üreticimizi korumak istiyoruz diyerek Avrupa gibi kısıtlayabilirsin ama bence bu argümanlar zararlı olduğunu söylemek için yetersiz. Sadece haberde kullanılan kaynaklara baktığımızda bile bir fark olmadığı görüşü daha ağır basıyor. Şunu da ekleyim ama sonuç olarak glikoz şurubu içeceklere daha çok oranda çözdürülebiliyor ve yüksek fruktoz oranlı versyonları da kullanılabiir firmalar tarafından. Bunun bariz örneği şekerle dolu olan CocaCola böyle örneklerden tabiki uzak durmak lazım ama çikolata yiyip aa benim çikolatamda glukoz şurubu yok pancar şekeri var sağlıklı besleniyorum diye düşünmeniz de bi o kadar size zarar verebilicek bir düşünce.

    Hocam aslında ben de benzer şekilde düşünüyorum zarardan çok ana motivasyonumuz çiftçiyi korumak ve dünya yıkılsa bile kendimize yetebilmek olmalı, ancak ne kadar doğrudur bilmiyorum ama şeker pancarı yetiştirmenin toprağa çok zarar verdiğini de duymuştum, kısacası geniş bir araştırma yapılıp enine boyuna tartışılmalı.



    Ama her ne olursa olsun bu satışların sebebinin cumhuriyetin birikimlerini yok etmek amacını güttüğünden dolayı bunu es geçmeden düşünmek lazım.



    Hükümet ne zaman böyle bir şeye kalkışsa insanlar rasyonel düşünmeye çalışıyor, artısını eksisini tartıyor her şeyin ama hükümetin bunları yapması rasyonel düşünmeleriyle alakalı değil. Ne var ne yok satıp göz boyamak, yabancı sermayeye ülkeyi peşkeş çekmek, hayallerindeki rejimi millete alıştıra alıştıra resmi hale getirmek gibi amaçlarla yapıyorlar. Gerisi umurlarında değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: classf2re

    Yazıyı hazırlayan arkadaşı tebrik ederim. DH'de son zamanlarda emek verilen yazılar bulmak zor.

    Dikkat çekilmesi gereken nokta ise: "Türkiye’de market raflarında gördüğümüz ürünlerin hemen hemen hepsinde bulunuyor." önceden nasıl %10 oluyor anlamak güç. Kelime oyunlarıyla halk kandırılıyor mu? Amaaan boşver ohal bahane torba yasa şahane...

    Bir ürün başına %10. Satılan bütün ürünlerin %10'u değil.
  • hocam kota şu: üründe kullanılacak tatlandırıcı maddenin yüzde 10'u nbş, geri kalan miktarı glikoz ya da şeker olmak zorunda. yani her üründe maksimum %10 kullanılabiliyor. şimdi 5'e düşürülmüş. konu budur yani.

  • Editörün ellerine sağlık. Bu nişasta bazlı şekerin komple yasaklanması gerek insan sağlığı için. Bir de uzmanlar boşuna işlenmiş gıdalardan uzak durun demiyorlar.
  • shaq t S kullanıcısına yanıt
    Sadece Unilever ve Coca-Cola mı?



    Elbette bu ülkenin en büyük üreticisi olan marka ve bu markanın ortağı olan Amerikalı NBŞ üretiminin lideri beraber oldukça bu ülkenin insanları kanser olmaya devam edecek.



    Mümkün oldukça bir iki lira neyse fazla verip toblerone gibi çikolataları alıyorum.



    Ya da yurt dışından sipariş veriyorum yakınlarım getiriyor.



    İyice azaltmaya çalışıyorum.



    Unutmadan:bu toplum ne zaman doğal yiyecekler yemeye başlarsa o zaman hakkını aramaya başlar diye düşünüyorum.



    Saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: orientem

    Araştırılmış kaynak gösterilmiş olması güzel ama ben varılan sonucu doğru bulmuyorum. Editleyip sebeplerini yazıcam.

    Söyleyeceklerim genel olarak insanların bahsettiği gerekçeler üzerinden olucak yoksa bunlardan bağımsız olarak kullanılan mısırın gdolu olmasından dolayı sükroz şekeri tercih etmek isteyebilirim. Bu benim kendi kanıta dayalı olmayan düşüncem olur. İlk olarak şurdan başlamak lazım zararlarından bahsedilen fruktoz sükrozda da %50 oranınında bulunur. Glikoz şurubunda %90a kadar bulunuyor demek markaların reklamlarında kullandığı %90a kadar indirim söyleminden farklı değil. Neyse yazmak lazım. %90 fruktoz oranı çok çok nadirken yiyeceklerde kullanılan %42lik oranda içeceklerde kullanılan %55 cocacola da %65lik kullanılıyor diyebiliriz kabaca. Neden bu glikozların fruktozunun arttırıldığına gelirsek fruktoz 1 aynı miktarda daha tatlı 2 içeceklerde daha fazla çözünebilir 3 daha ucuz. Ucuzluğu da mısırdan kaynaklanıyor. Böyle bakınca mantıklı olan Cocacolaya yaklaşmamak şekerli içeceklerden uzak durmak. Ülke politikası için glukoz şurubuna mesafeli durmanın gerekçesi ne olabilir dersek de çiftçiyi korumak mantıklı bir sebep olabilir. Sağlık açısından genelleme yaparak ama glikoz şurubu kötü sükroz iyi demek mantıklı değil ama bence.

    Peki genel sağlık açısından glikoz şurubu kötü diyen yazının kaynaklarını inceleyelim o zaman kendi başına demiyor bunu sonuçta bir yerlerden alıyor.

    1.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/79/4/537/4690128
    Kaynağın söylediği şu eskiden glikoz şurubu kullanımı azdı obezite azdı şimdi glikoz şurubu kullanımı çok obezite de çok. Argümanı mantıklı buluyorsanız bir şey diyemem bana göre bir değeri yok. İngilizcede sebebi daha rahat açıklanıyor kalıbı var çünkü. "Correlation does not imply causation"

    2.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/51/6/963/4695307
    Bu çalışmada aspartam kullanımı ile glukoz şurubu kıyaslanmış. Sükrozla bir alakası yok. Aspartamda fruktoz bulunmaz evet aspartama göre daha fazla kilo aldırdığı sonucu mantıklı olabilir. Buarada aspartamın çok ciddi zararları olduğuna yönelik çalışmalar vardı ayrıntılı bakmadım karşı görüş varmı diye ama riski baya yüksek bir madde olduğu söylenebilir.

    3.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/88/6/1716S/4617107
    Bu kaynak zaten tamamen benim anlatmak istediğim şeyi anlatmış. Makalenin konusu da zaten glikoz şuruplarının bahsedildiği gibi sükrozdan daha zararlı olmadığı. Bunu da çok güzel anlatmış.

    4.Kaynakwww.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305710000614
    Bu kaynağın hayvanlar üzerinde çalışma yapması onları izlemesi vesaire güzel. Çıkan sonuç da gerçekten glukoz şurubunun daha fazla kilo aldırdığını gösteriyor. Ama bu çalışmanın yöntemlerine yönelik ciddi eleştiriler vardı Erkek ve Dişi hayvanların dengeli dağılmadığı baştaki ve sondaki kilo farkına değil sadece sondaki kiloya bakıldığı gibi. Ayrıntılı vakit harcamadım bilemiyecem o yüzden ne kadar doğru ne kadar yanlış.

    5.Kaynak nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(06)00392-3/fulltext
    İlginçtir bu kaynak da 3. konu gibi konusu ve vardığı sonuç itibariyle sükroz ve glukoz şurubu kullanımının birbirinden farkı olmadığını söylüyor.

    6.Kaynak pankobirlik.com.tr/
    Pancar kooperatifi heralde istatistiksel amaçlı kaynak olarak kullanıldı. Bir argümanları varsa da ben daha tarafsız olucağını düşündüğüm şöyle bir kaynak gördüm.
    gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=1258&tipi=17&sube=0
    Tarafları dinleyebiliyorsak da şunu gördüm nestle.com.tr/sss/saglik-ve-beslenme/glikoz-surubu-nedir-urunlerinizde-glikoz-surubu-kullaniyor-musunuz-glikoz-surubu-zararli-midir

    Sonuç olarak glikoz şurubu belkide daha zararlı gerçekten veya zararlı olmasa da kardeşim biz üreticimizi korumak istiyoruz diyerek Avrupa gibi kısıtlayabilirsin ama bence bu argümanlar zararlı olduğunu söylemek için yetersiz. Sadece haberde kullanılan kaynaklara baktığımızda bile bir fark olmadığı görüşü daha ağır basıyor. Şunu da ekleyim ama sonuç olarak glikoz şurubu içeceklere daha çok oranda çözdürülebiliyor ve yüksek fruktoz oranlı versyonları da kullanılabiir firmalar tarafından. Bunun bariz örneği şekerle dolu olan CocaCola böyle örneklerden tabiki uzak durmak lazım ama çikolata yiyip aa benim çikolatamda glukoz şurubu yok pancar şekeri var sağlıklı besleniyorum diye düşünmeniz de bi o kadar size zarar verebilicek bir düşünce.

    Dikkat alanına getirdiğiniz kaynaklar için teşekkür ederim.

    Bence ilk verdiğiniz kaynak, argüman olmaktan daha ilerde. Hatırlattığınız gibi correlation does not imply causation — irtibat nedenselliği açıklamaz. Bu çalışma bu bakımdan farklı. İlk kaynakta korelasyon gösteriliyor ek olarak farklı şekerlerin metabolizmaları açıklanmış. Eğer metabolik işleyişleri dikkatlice incelenirse fruktozun ne şekilde ve neden zararlı olacağı anlaşılır.

    özellikle insülin ve leptin başlığı bence önemli.

    quote:


    Fructose and insulin release

    Along with 2 peptides, glucose-dependent insulinotropic polypeptide and glucagon-like peptide-1 released from the gastrointestinal tract, circulating glucose increases insulin release from the pancreas (13, 14). Fructose does not stimulate insulin secretion in vitro, probably because the β cells of the pancreas lack the fructose transporter Glut-5 (15, 16). Thus, when fructose is given in vivo as part of a mixed meal, the increase in glucose and insulin is much smaller than when a similar amount of glucose is given. However, fructose produces a much larger increase in lactate and a small (1.7%) increase in diet-induced thermogenesis (17), which again suggests that glucose and fructose have different metabolic effects.


    Insulin and leptin

    Insulin release can modulate food intake by at least 2 mechanisms. First, Schwartz et al (18) have argued that insulin concentrations in the central nervous system have a direct inhibitory effect on food intake. In addition, insulin may modify food intake by its effect on leptin secretion, which is mainly regulated by insulin-induced changes in glucose metabolism in fat cells (19, 20). Insulin increases leptin release (21) with a time delay of several hours. Thus, a low insulin concentration after ingestion of fructose would be associated with lower average leptin concentrations than would be seen after ingestion of glucose. Because leptin inhibits food intake, the lower leptin concentrations induced by fructose would tend to enhance food intake. This is most dramatically illustrated in humans who lack leptin (22, 23). Persons lacking leptin (homozygotes) are massively obese (22), and heterozygotes with low but detectable serum leptin concentrations have increased adiposity (23), which indicates that low leptin concentrations are associated with increased hunger and gains in body fat. Administration of leptin to persons who lack it produces a dramatic decrease in food intake, as expected. Leptin also increases energy expenditure, and during reduced calorie intake, leptin attenuates the decreases in thyroid hormones and 24-h energy expenditure (24). To the extent that fructose increases in the diet, one might expect less insulin secretion and thus less leptin release and a reduction in the inhibitory effect of leptin on food intake, ie, an increase in food intake. This was found in the preliminary studies reported by Teff et al (25). Consumption of high-fructose meals reduced 24-h plasma insulin and leptin concentrations and increased postprandial fasting triacylglycerol concentrations in women but did not suppress circulating ghrelin concentrations.



    korelasyon kısmında, pek çok yazıda figürler "amaca" yönelik yorumlanabiliyor. Birimler farklı, örneklemelerle ilgili sorunlar var. Data toplamak da kolay değil herhalde. Ne var ki burada obezite (x) ile fruktoz (♦) eğrilerinin irtibatı görmezden gelinemeyecek kadar belirgin.

    Nişasta bazlı şeker nedir? Zararları nelerdir? Kotası neden düşürüldü?




  • Herseyi devletten bekleme adetinden vaz gecemiyoruz bir turlu, yemezsiniz olur biter. Yasaklanacak olsa alkol ve sigaranin da yasaklanmasi gerekir, oyle olmadigina gore is bireylerde bitiyor.



    Karatayi dinleyin, tuz, seker ve un uclusune elveda demeden saglikliyim diyemezsiniz..

  • çok yerinde karar olmakla beraber daha da düşürülmesini isteri. pancar şekeri varken nşb niye?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karbon 12


    quote:

    Orijinalden alıntı: orientem

    Araştırılmış kaynak gösterilmiş olması güzel ama ben varılan sonucu doğru bulmuyorum. Editleyip sebeplerini yazıcam.

    Söyleyeceklerim genel olarak insanların bahsettiği gerekçeler üzerinden olucak yoksa bunlardan bağımsız olarak kullanılan mısırın gdolu olmasından dolayı sükroz şekeri tercih etmek isteyebilirim. Bu benim kendi kanıta dayalı olmayan düşüncem olur. İlk olarak şurdan başlamak lazım zararlarından bahsedilen fruktoz sükrozda da %50 oranınında bulunur. Glikoz şurubunda %90a kadar bulunuyor demek markaların reklamlarında kullandığı %90a kadar indirim söyleminden farklı değil. Neyse yazmak lazım. %90 fruktoz oranı çok çok nadirken yiyeceklerde kullanılan %42lik oranda içeceklerde kullanılan %55 cocacola da %65lik kullanılıyor diyebiliriz kabaca. Neden bu glikozların fruktozunun arttırıldığına gelirsek fruktoz 1 aynı miktarda daha tatlı 2 içeceklerde daha fazla çözünebilir 3 daha ucuz. Ucuzluğu da mısırdan kaynaklanıyor. Böyle bakınca mantıklı olan Cocacolaya yaklaşmamak şekerli içeceklerden uzak durmak. Ülke politikası için glukoz şurubuna mesafeli durmanın gerekçesi ne olabilir dersek de çiftçiyi korumak mantıklı bir sebep olabilir. Sağlık açısından genelleme yaparak ama glikoz şurubu kötü sükroz iyi demek mantıklı değil ama bence.

    Peki genel sağlık açısından glikoz şurubu kötü diyen yazının kaynaklarını inceleyelim o zaman kendi başına demiyor bunu sonuçta bir yerlerden alıyor.

    1.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/79/4/537/4690128
    Kaynağın söylediği şu eskiden glikoz şurubu kullanımı azdı obezite azdı şimdi glikoz şurubu kullanımı çok obezite de çok. Argümanı mantıklı buluyorsanız bir şey diyemem bana göre bir değeri yok. İngilizcede sebebi daha rahat açıklanıyor kalıbı var çünkü. "Correlation does not imply causation"

    2.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/51/6/963/4695307
    Bu çalışmada aspartam kullanımı ile glukoz şurubu kıyaslanmış. Sükrozla bir alakası yok. Aspartamda fruktoz bulunmaz evet aspartama göre daha fazla kilo aldırdığı sonucu mantıklı olabilir. Buarada aspartamın çok ciddi zararları olduğuna yönelik çalışmalar vardı ayrıntılı bakmadım karşı görüş varmı diye ama riski baya yüksek bir madde olduğu söylenebilir.

    3.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/88/6/1716S/4617107
    Bu kaynak zaten tamamen benim anlatmak istediğim şeyi anlatmış. Makalenin konusu da zaten glikoz şuruplarının bahsedildiği gibi sükrozdan daha zararlı olmadığı. Bunu da çok güzel anlatmış.

    4.Kaynakwww.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305710000614
    Bu kaynağın hayvanlar üzerinde çalışma yapması onları izlemesi vesaire güzel. Çıkan sonuç da gerçekten glukoz şurubunun daha fazla kilo aldırdığını gösteriyor. Ama bu çalışmanın yöntemlerine yönelik ciddi eleştiriler vardı Erkek ve Dişi hayvanların dengeli dağılmadığı baştaki ve sondaki kilo farkına değil sadece sondaki kiloya bakıldığı gibi. Ayrıntılı vakit harcamadım bilemiyecem o yüzden ne kadar doğru ne kadar yanlış.

    5.Kaynak nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(06)00392-3/fulltext
    İlginçtir bu kaynak da 3. konu gibi konusu ve vardığı sonuç itibariyle sükroz ve glukoz şurubu kullanımının birbirinden farkı olmadığını söylüyor.

    6.Kaynak pankobirlik.com.tr/
    Pancar kooperatifi heralde istatistiksel amaçlı kaynak olarak kullanıldı. Bir argümanları varsa da ben daha tarafsız olucağını düşündüğüm şöyle bir kaynak gördüm.
    gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=1258&tipi=17&sube=0
    Tarafları dinleyebiliyorsak da şunu gördüm nestle.com.tr/sss/saglik-ve-beslenme/glikoz-surubu-nedir-urunlerinizde-glikoz-surubu-kullaniyor-musunuz-glikoz-surubu-zararli-midir

    Sonuç olarak glikoz şurubu belkide daha zararlı gerçekten veya zararlı olmasa da kardeşim biz üreticimizi korumak istiyoruz diyerek Avrupa gibi kısıtlayabilirsin ama bence bu argümanlar zararlı olduğunu söylemek için yetersiz. Sadece haberde kullanılan kaynaklara baktığımızda bile bir fark olmadığı görüşü daha ağır basıyor. Şunu da ekleyim ama sonuç olarak glikoz şurubu içeceklere daha çok oranda çözdürülebiliyor ve yüksek fruktoz oranlı versyonları da kullanılabiir firmalar tarafından. Bunun bariz örneği şekerle dolu olan CocaCola böyle örneklerden tabiki uzak durmak lazım ama çikolata yiyip aa benim çikolatamda glukoz şurubu yok pancar şekeri var sağlıklı besleniyorum diye düşünmeniz de bi o kadar size zarar verebilicek bir düşünce.

    Dikkat alanına getirdiğiniz kaynaklar için teşekkür ederim.

    Bence ilk verdiğiniz kaynak, argüman olmaktan daha ilerde. Hatırlattığınız gibi correlation does not imply causation — irtibat nedenselliği açıklamaz. Bu çalışma bu bakımdan farklı. İlk kaynakta korelasyon gösteriliyor ek olarak farklı şekerlerin metabolizmaları açıklanmış. Eğer metabolik işleyişleri dikkatlice incelenirse fruktozun ne şekilde ve neden zararlı olacağı anlaşılır.

    özellikle insülin ve leptin başlığı bence önemli.

    quote:


    Fructose and insulin release

    Along with 2 peptides, glucose-dependent insulinotropic polypeptide and glucagon-like peptide-1 released from the gastrointestinal tract, circulating glucose increases insulin release from the pancreas (13, 14). Fructose does not stimulate insulin secretion in vitro, probably because the β cells of the pancreas lack the fructose transporter Glut-5 (15, 16). Thus, when fructose is given in vivo as part of a mixed meal, the increase in glucose and insulin is much smaller than when a similar amount of glucose is given. However, fructose produces a much larger increase in lactate and a small (1.7%) increase in diet-induced thermogenesis (17), which again suggests that glucose and fructose have different metabolic effects.


    Insulin and leptin

    Insulin release can modulate food intake by at least 2 mechanisms. First, Schwartz et al (18) have argued that insulin concentrations in the central nervous system have a direct inhibitory effect on food intake. In addition, insulin may modify food intake by its effect on leptin secretion, which is mainly regulated by insulin-induced changes in glucose metabolism in fat cells (19, 20). Insulin increases leptin release (21) with a time delay of several hours. Thus, a low insulin concentration after ingestion of fructose would be associated with lower average leptin concentrations than would be seen after ingestion of glucose. Because leptin inhibits food intake, the lower leptin concentrations induced by fructose would tend to enhance food intake. This is most dramatically illustrated in humans who lack leptin (22, 23). Persons lacking leptin (homozygotes) are massively obese (22), and heterozygotes with low but detectable serum leptin concentrations have increased adiposity (23), which indicates that low leptin concentrations are associated with increased hunger and gains in body fat. Administration of leptin to persons who lack it produces a dramatic decrease in food intake, as expected. Leptin also increases energy expenditure, and during reduced calorie intake, leptin attenuates the decreases in thyroid hormones and 24-h energy expenditure (24). To the extent that fructose increases in the diet, one might expect less insulin secretion and thus less leptin release and a reduction in the inhibitory effect of leptin on food intake, ie, an increase in food intake. This was found in the preliminary studies reported by Teff et al (25). Consumption of high-fructose meals reduced 24-h plasma insulin and leptin concentrations and increased postprandial fasting triacylglycerol concentrations in women but did not suppress circulating ghrelin concentrations.



    korelasyon kısmında, pek çok yazıda figürler "amaca" yönelik yorumlanabiliyor. Birimler farklı, örneklemelerle ilgili sorunlar var. Data toplamak da kolay değil herhalde. Ne var ki burada obezite (x) ile fruktoz (♦) eğrilerinin irtibatı görmezden gelinemeyecek kadar belirgin.

    Nişasta bazlı şeker nedir? Zararları nelerdir? Kotası neden düşürüldü?







    Ben bir kaynak getirmedim. İşin enteresan tarafı da bu zaten. Konunun kendi kaynakları bunlar. Tam ifade edemedim onu sanırım. Fruktoz olayına gelirsek dediğim gibi burda olay fruktoz değil. Sükrozun zaten yarısı fruktoz.




  • Normalde bu tür sağlıkla-besinle alakalı haberlerin bu sitede olmasına karşıyım ama bu haber olmuş ve olmalı da. Halkı bilinçlendirmek için özellikle de doğrudan sağlığı etkileyen şeylerde haberinin yapılması, doğru bilginin paylaşılması gerektiğini düşündüğüm için bu haber gayet yerinde olmuş.

    Devlet bizi zehirlemeye, hasta etmeye, cahil bırakmaya çalışıyor herhalde. Yapılanlara baksanıza... koca kıtanın ürettiğinin 4'te 1'ini üretiyoruz. Zehir yiyoruz resmen ve devlet de destekliyor. Okullarda senelerce aynı şeyleri okuduk durduk, senelerce aynı şeyleri ezberle sınavı geç unut şeklinde eğitildik. Sonuç? Atasını, dilini, yediğini-içtiğini, ahlakı, bilimi bilmeyen ama çok okumuş(!) bir millet olduk. 12 senelik zorunlu eğitimde ne Atatürk'ü ne atalarımızı ne Türkçe'yi ne temel toplumsal kuralları(yolda yürümek, sırada beklemek, trafik kuralları gibi en temel şeyleri), ne temel fizik-kimya-biyoloji bilgisini doğru düzgün öğrenmedik... Atatürk neden kredi almamış diğer devletlerden de gitmiş fabrika kurmuş, eldeki parayla büyümeye çalışmış onu anlatan yok. Bunları ezberle, sınavda kağıdı doldur, geç. Sorgulama, araştırma, sadece isteneni yap. Robot gibi. Hayvanlar hormonlu, bitkiler hormonlu, hormon normal bir şey ama 1 kullanılması gerekirken 10 kullanılıyor bu ülkede o da zararlı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: orientem

    Araştırılmış kaynak gösterilmiş olması güzel ama ben varılan sonucu doğru bulmuyorum. Editleyip sebeplerini yazıcam.

    Söyleyeceklerim genel olarak insanların bahsettiği gerekçeler üzerinden olucak yoksa bunlardan bağımsız olarak kullanılan mısırın gdolu olmasından dolayı sükroz şekeri tercih etmek isteyebilirim. Bu benim kendi kanıta dayalı olmayan düşüncem olur. İlk olarak şurdan başlamak lazım zararlarından bahsedilen fruktoz sükrozda da %50 oranınında bulunur. Glikoz şurubunda %90a kadar bulunuyor demek markaların reklamlarında kullandığı %90a kadar indirim söyleminden farklı değil. Neyse yazmak lazım. %90 fruktoz oranı çok çok nadirken yiyeceklerde kullanılan %42lik oranda içeceklerde kullanılan %55 cocacola da %65lik kullanılıyor diyebiliriz kabaca. Neden bu glikozların fruktozunun arttırıldığına gelirsek fruktoz 1 aynı miktarda daha tatlı 2 içeceklerde daha fazla çözünebilir 3 daha ucuz. Ucuzluğu da mısırdan kaynaklanıyor. Böyle bakınca mantıklı olan Cocacolaya yaklaşmamak şekerli içeceklerden uzak durmak. Ülke politikası için glukoz şurubuna mesafeli durmanın gerekçesi ne olabilir dersek de çiftçiyi korumak mantıklı bir sebep olabilir. Sağlık açısından genelleme yaparak ama glikoz şurubu kötü sükroz iyi demek mantıklı değil ama bence.

    Peki genel sağlık açısından glikoz şurubu kötü diyen yazının kaynaklarını inceleyelim o zaman kendi başına demiyor bunu sonuçta bir yerlerden alıyor.

    1.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/79/4/537/4690128
    Kaynağın söylediği şu eskiden glikoz şurubu kullanımı azdı obezite azdı şimdi glikoz şurubu kullanımı çok obezite de çok. Argümanı mantıklı buluyorsanız bir şey diyemem bana göre bir değeri yok. İngilizcede sebebi daha rahat açıklanıyor kalıbı var çünkü. "Correlation does not imply causation"

    2.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/51/6/963/4695307
    Bu çalışmada aspartam kullanımı ile glukoz şurubu kıyaslanmış. Sükrozla bir alakası yok. Aspartamda fruktoz bulunmaz evet aspartama göre daha fazla kilo aldırdığı sonucu mantıklı olabilir. Buarada aspartamın çok ciddi zararları olduğuna yönelik çalışmalar vardı ayrıntılı bakmadım karşı görüş varmı diye ama riski baya yüksek bir madde olduğu söylenebilir.

    3.Kaynak academic.oup.com/ajcn/article/88/6/1716S/4617107
    Bu kaynak zaten tamamen benim anlatmak istediğim şeyi anlatmış. Makalenin konusu da zaten glikoz şuruplarının bahsedildiği gibi sükrozdan daha zararlı olmadığı. Bunu da çok güzel anlatmış.

    4.Kaynakwww.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305710000614
    Bu kaynağın hayvanlar üzerinde çalışma yapması onları izlemesi vesaire güzel. Çıkan sonuç da gerçekten glukoz şurubunun daha fazla kilo aldırdığını gösteriyor. Ama bu çalışmanın yöntemlerine yönelik ciddi eleştiriler vardı Erkek ve Dişi hayvanların dengeli dağılmadığı baştaki ve sondaki kilo farkına değil sadece sondaki kiloya bakıldığı gibi. Ayrıntılı vakit harcamadım bilemiyecem o yüzden ne kadar doğru ne kadar yanlış.

    5.Kaynak nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(06)00392-3/fulltext
    İlginçtir bu kaynak da 3. konu gibi konusu ve vardığı sonuç itibariyle sükroz ve glukoz şurubu kullanımının birbirinden farkı olmadığını söylüyor.

    6.Kaynak pankobirlik.com.tr/
    Pancar kooperatifi heralde istatistiksel amaçlı kaynak olarak kullanıldı. Bir argümanları varsa da ben daha tarafsız olucağını düşündüğüm şöyle bir kaynak gördüm.
    gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=1258&tipi=17&sube=0
    Tarafları dinleyebiliyorsak da şunu gördüm nestle.com.tr/sss/saglik-ve-beslenme/glikoz-surubu-nedir-urunlerinizde-glikoz-surubu-kullaniyor-musunuz-glikoz-surubu-zararli-midir

    Sonuç olarak glikoz şurubu belkide daha zararlı gerçekten veya zararlı olmasa da kardeşim biz üreticimizi korumak istiyoruz diyerek Avrupa gibi kısıtlayabilirsin ama bence bu argümanlar zararlı olduğunu söylemek için yetersiz. Sadece haberde kullanılan kaynaklara baktığımızda bile bir fark olmadığı görüşü daha ağır basıyor. Şunu da ekleyim ama sonuç olarak glikoz şurubu içeceklere daha çok oranda çözdürülebiliyor ve yüksek fruktoz oranlı versyonları da kullanılabiir firmalar tarafından. Bunun bariz örneği şekerle dolu olan CocaCola böyle örneklerden tabiki uzak durmak lazım ama çikolata yiyip aa benim çikolatamda glukoz şurubu yok pancar şekeri var sağlıklı besleniyorum diye düşünmeniz de bi o kadar size zarar verebilicek bir düşünce.

    @orientem in muhalefetine farklı bir muhalefet eklemek istiyorum

    her konu ve yicek için sürekli farklı algı yapılıyor ve yaptırılıyor.. söylenen sözlerin hepsi yalan da değil ve çıkarılan yorum da..
    misal...
    radyo ları gezerken bir konuşmacının UHV/uht ve uhv/uht paketlemenin ne kadar sağlıklı ve sorunsuz olduğundan bahsediyor.. arkadaşa bak peşinden reklam çıkacak dedim.. 2 sn sonra ... meyva suları bu şekilde paketlenir diye reklam girdi.
    çünkü UH ile başlayan herçey +115 derece üstüdür... özellikle süt ve meyva suları 70 den sonra .... daha da doğrusu canlı pek kaldığı söylenemez
    hayat bakteriler üzerine inşa edilmiştir desem yalan olmaz... aldığımız aşı larda bakterilere karşı farklı bir grubudur.. hatta bir grup aşı dozajı düşük zararlı içeriri ki vucud onlarla savaşırken bu yönde kendini hazırlasın diye...
    geçmişde bir mail almış idim.. falan markalar şu tür içerikler kullanıyor.. paketlerde E ile başlayan sayılar şunu ifade ediyor.. derken en son aşamada filan markaları tüketelim... da da da.... herşey ortada...
    sigara her zaman ve şartda sağlığa zararlıdır.. bir zaman amerika da camel ın reklamalrında dr lar.. diş bakımınız için öneriyor .. ifadeleri vardı...
    ükemiz 80 ve sonrasında halkımıza ıspanak yemek tarifleri ile geçti...
    ve bugün itibari ile ülkemizde böbrek sorunu aşırı fazla... çünkü anlatıldığı veya çizgi filmlerdeki kadar yüksek bir enerjisi olmadığı gibi yetiştirilmesi için kumlu toprağa ihtiyaç duyar.. dolayısı ile tüketim aşamasında tek tek yıkanması ve bol suda bekletilerek temizlenmesi gerekiyor idi... ki istanbul başta olmak üzere birçok ilimiz de su sıkıntısı var iken...

    şeker konusunda muhalefetim sadece fabrika satışına onay yönünde.. çünkü o fabrikaların çalışan işçi kapasitesi ile o iş gücüne karşı aınabilecek üretim kapasitesi denk değil.. ayrıca fabrikalar çok eski bakımsızlıkdan ölüyor.
    nişasta konusunda teknik bilgiye sahip değilim.. ben sadece ŞİŞMAN DEVLET konusuna muhalif olduğum için onaylıyorum.
    şeker in bireysel durumum ise.. çayı ve filitre kahveyi şekersiz içiyorum... ve çevremdeki herkese de bunu özellikle salık veriyorum.
    baklavanın da şekersiz versiyonlarını tercih eğilimim var... sadece halka tatlı konusunda maalesef en kötü örneklerden biriyim.. Sıcak Halka Tatlıyı tek oturuşda 10 tane rahat yerim. bu yönde şeker tüketiminde kötü bir örnek olabilirim...

    arkadaşların verdiği nişasta bazlı durum gerçekten bu etkiye nasıl sahip bilmiyorum.. sırf muhalefet olsun diye eleştirenleri de anlamıyorum.. o eleştiri yapanların ketçap kullanım miktarını incelesek heralde nişasta bazlı şekerin çok temiz ürün sınıfına girebilir...
    gerçekten neyin ne kadar zarar etkisi var bilmeden yazıyorlar
    maksad muhalefet olsun....
    mevcut hükümetin her çalışmasını veya fikrini desteklemiyorum.. ama muhalefet olmuş olmak için her hareketlerini de karalamıyorum.

    bu olay bana eskiden tv ye çıkartılan dr-kimyacı-diyetisyen-bilir kişi sıfatındaki kişilerin taze tere yağı konusundaki damar tıkanıklığı vs eleştirisini hatırlattı...
    benim dedem de ninem de veya çevremizdeki köylerin hiçbirisinde hiçbir yaşlı damar tıkanıklığı veya kalp krizi geçirmedi... çünkü adamlar sıvı yağ alacak paraları yok idi.. birde kara kızın sütü bereketli idi.. bize de komşumuza da yetiyor idi.
    şimdi ben onların yediklerini içtiklerini yemedim içemedim.. ama bende damar tıkanıklığı çıkar ise buna ne bahane bulacaklar merak ederim...

    güzel yurdumun güzel insanları
    araştırmadan bilmeden karalama kötüleme yapmayınız
    bilmediğiniz konuda fikir beyan etmeyiniz
    bilmemek ayıp değil. ama bilmediğin konuda konuşmak ise işin daniskası olur

    kimyasal ürünler için...
    adı ne olursa olsun... ne tür faidelerden bahsedilirse bahsedilsin....
    üretimi kimyasala ise.. az çok farketmez.. her türlü biyolojik zararı olur.. bugün olmasa bile yarın senin çocuğunda çıkar.
    sonuçda direk senin biyolojik etkilemeyen ama kalıtım ile sorun teşkil edecek bir sürü sorun gelecekte bizi bekliyor...
    misal.. sağlıkda TAŞIYICI kimlikli hastalar vardır.. misal aids... her taşıyan etkilerini görmez.. sadece temas ve ilişki içindeki kişilere bulaştırarak zararı olur. dolayısı ile biyolojik sorunları bu şekilde irdelemek gerek...

    nişasta bazlı şeker üretimi maksadı ne olursa olsun... kimyasal ise evet bende yasaklanmasını istiyorum
    şeker pancarı üretimi ülkemiz için yeterli miktarda
    asıls orun bu üretim sonucunda çıkan rekorte ile kullanım paketleme sorunları.. misal kristal yerine küp şeker alanlar.. kendilerini veya aldıkları şekeri mübarek mi sanıyorlar... kristalleştirme de ne kullanılıyor

    ayrıca... şeker fabrikasının artık ürünü olan melas (zift gibi geriye kalan siyah sıvı)... hayvan gübresi üretiminde ve bazı bisküvi veya gıda üretiminde kullanılıyor.. haberiniz yok... şeker in ziftini yiyor içiyorsunuz.. gelmiş nişasta bazlı gündem yapıyorsunuz

    aklınızı başınıza sesleyin...




  • 16 yaşında her türlü içerisinde fruktoz, sakkaroz, glikoz içeren zımbırtıları hayatımdan çıkardım. Kısaca marketlerin çikolata bisküvi içeren reyonlarından eti form ve altınbaşak odunsu bisküvi hariç birşey almadım. Bugün 7 yıl oldu şekeri hayatımdan çıkaralı.

    Ne değişti söyliyim mi size ?

    Dün tüm üst vücut ultrasonuna girdim doktor spiker gibi anlattı organlarımı önündeki ekrana bakarken çünkü hepsi harika dedi karaciğer, dalak aklınıza ne gelirse. Ekstra birşey yapmadım sadece şekeri çıkardım hayattan.

    Neden hayattan çıkardığımı soranlar için sadece basit bir mantık insanlık 10.000 yıldır tarım yapıyor. Ondan önce aldığı tek şeker basit meyve şekeri olan fruktoz. Son 100 yıldır fruktoz şruplarını herşeye katıyorlar, glikozu herşeye katıyorlar evrim konusunu biraz anlayan biyolojiden biraz anlayan bu kadar şekerin insanı zehirlediğini içten içe yok ettiğini anlaması lazım. Ama ben tek bir insan görmedim marketlerde aldığı ürünün içindekiler kısmını okuyan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John WICK -- 17 Mart 2018; 14:27:12 >




  • Üç yıl önce ucuz reçelde yüzde yetmiş oranında furuktoz görmüştüm, daha sonra şeker yazmışlar ama hiç inandırıcı gelmiyor, almıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    Pankreas kanseri vakaları gittikçe artmaya başlayacaktır eğer bunun önüne geçilmezse. Ve korkarım ki pankreas kanserinin tedavisi de neredeyse mümkün değil. Umarım akp, her konudaki beceriksizliğini bari en azndan bu konuda göstermez ve halkını öldürme gafletine düşmez.

    Mümkün değil, babamı kaybettim ayın 23'ünde.

    Haberi hazırlayan çok iyi çalışmış, uğraşmış. Tebrik ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieve


    quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    Pankreas kanseri vakaları gittikçe artmaya başlayacaktır eğer bunun önüne geçilmezse. Ve korkarım ki pankreas kanserinin tedavisi de neredeyse mümkün değil. Umarım akp, her konudaki beceriksizliğini bari en azndan bu konuda göstermez ve halkını öldürme gafletine düşmez.

    Mümkün değil, babamı kaybettim ayın 23'ünde.

    Haberi hazırlayan çok iyi çalışmış, uğraşmış. Tebrik ederim.

    Allah rahmet eylesin, sizlere ve bizlere hayırlı ve uzun ömür versin hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2011'de kota yükseltilmişti sanırım, düşürülmesi isabet olmuş. Tabi Cargill'i görmeye devam bu tür iletmeler dünyadan emekli edilmeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.