Şimdi Ara

Negatif Kutup Elektrik Çarpar Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
18.925
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, her zaman merak etmişimdir. Fırsat bulmuşken ve aklıma gelmişken direkt sorayım. Şimdi evlerimizde kullandığımız elektrikli prizlerde bildiğiniz gibi bir pozitif, bir de negatif kutup var. Kontrol kalemiyle kontrol ederek pozitif kutubu kolaylıkla bulabiliyoruz. Ancak negatif kutup da kontrol kaleminin ışığı yanmıyor. Bu durum negatif kutupta elektik olmadığını mı gösteriyor? Bu durumda prizlerdeki negatif kutuba güvenle dokunabilir miyiz? Teşekkürler,

• Prizde negatif/pozitif diye bir olay yoktur zaten, bunu bir araştır istersen öncelikle. Çarpılmayı belirleyen tek olay insan vücudundan akım geçip geçmemesi. Bu akımın nasıl bir potansiyel farkla sağlandığının bir önemi yok, sonuçta dokunduğun telde toprağa göre -300 V da olsa +300 V da olsa aradaki fark aynı, dolayısıyla senin üzerinden geçen akımda aynı olduğu için aynı şiddette çarpılırsın.
  • doğrusu faz nötr olacaktır. faz akımın geliş, nötr ise gidiş yönüdür. dolayısıyla normalde nötre dokunduğunuzda çarpılma olmaz. ama bazı özel durumlarda nötrde faz olabilir. aşağıda bununla ilgili bir topic açıldı.

http://forum.donanimhaber.com/m_30213755/tm.htm

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • arkadaşlar yeterli açıklamaları yapmışlar zaten ,elektrik bilginiz gerçekten yoksa ki öğle anlaşılıyor ,kontrol kalemine bağlı kalmayın.çünki arızalı bir kontrol kalemi yanıltması ile feci bir sonuç alınır,eğer merak ediyorsanız,amatörcede olsa alt bilgi edinebilirsiniz.Elektirik bu kendini tanımayanı tanımaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PERİSKOP -- 17 Mart 2009; 12:26:12 >
  • bence yeterli acıklanmamıs bide ben acıklıyayım arkadasım 2 cesit akım tipi vardır alternatif akım ve dogru akım.

dogru akım dedigimiz pil, aku gibi kaynaklarda olandır bi taraf artı bi taraf eksidir.

evindeki prizde ise cok farklı bi sistem vardır, 1 saniyede faz (kontrol kaleminin yandıgı uc) defalarca eksi 230 dan artı 230 ve artı 230 dan eksi 230 gecer, dalga gibi dusun 1 nano saniye sonra eksi 220 bir nano saniye sonra eksi 210 gibi duser ve cıkar. diger uc ise notr dur, prensipte toprakdan bi farkı yaokdur ve tutmanın bi zararı yoktur ama binanın tesisatı ceken kisi ehil degilse veya tesisat eskimisse sorun olabilir.
  • Elektriğin varlığını tespit etmekte kontrol kaleminden ziyade; Duya takılmış seri bağlı iki ampul kullanılr ki biz buna seri lamba deriz halk arasında. Nötr hattı pek sağlıklı değil ise ÇARPABİLİR. Zira şebekeye geri dönemez. Bunu Nötr - Topraklama arası gerilimini ölçmekle de anlayabiliriz Aşağı yukarı 2 volt olmalı.

DH Japonya Hayranları
    ||DH Elektronik külübü||Opera fan kulübü||Amfi hastası, motor-bisiklet ustası||Az yakar, çok kaçar
  • dediklerinizi tam anlamadım biraz acarmısınız, neden carpılıyoruz, nedir bu seri lamba ampermetre gibi paralelmi baglıyosunuz, topraklama arası gerilimdeki bu 2 volt nedir nasıl olculur?
    quote:

Orjinalden alıntı: Self Control

Elektriğin varlığını tespit etmekte kontrol kaleminden ziyade; Duya takılmış seri bağlı iki ampul kullanılr ki biz buna seri lamba deriz halk arasında. Nötr hattı pek sağlıklı değil ise ÇARPABİLİR. Zira şebekeye geri dönemez. Bunu Nötr - Topraklama arası gerilimini ölçmekle de anlayabiliriz Aşağı yukarı 2 volt olmalı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Vantilatör neden çarpar?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Nötr % 100 şebekeye dönüş yapmıyor. Çarpma sebebi de bu zaten. ki dokununca sizden geçip toprağa akıyor. Ölçü aletini AC V kademesine getirip toprak nötr arası ölçün gerilimi. Lamba konusuna gelince. Elektriği kontrol etmek için 200W lık bir ampul kullanıyorum. Kontrol kalemi her yerde doğru göstermez. Önemsiz kaçak akımlardan etkilenir. Tutunca lambası yanar fakat o kabloya dokunduğumuzda kontrok k.nin söndüğünü görürüz. (denemeyin) NÖTR sağlam bağlı ise ÇARPMAZ.

DH Japonya Hayranları
    ||DH Elektronik külübü||Opera fan kulübü||Amfi hastası, motor-bisiklet ustası||Az yakar, çok kaçar
  • tesekkurler
    quote:

Nötr % 100 şebekeye dönüş yapmıyor. Çarpma sebebi de bu zaten. ki dokununca sizden geçip toprağa akıyor. Ölçü aletini AC V kademesine getirip toprak nötr arası ölçün gerilimi. Lamba konusuna gelince. Elektriği kontrol etmek için 200W lık bir ampul kullanıyorum. Kontrol kalemi her yerde doğru göstermez. Önemsiz kaçak akımlardan etkilenir. Tutunca lambası yanar fakat o kabloya dokunduğumuzda kontrok k.nin söndüğünü görürüz. (denemeyin) NÖTR sağlam bağlı ise ÇARPMAZ.

• bir soruda ben sorayım.elek. sayacının hemen yanına (sayaçtan sonra)piriz koymak istiyorum.buradaki kablolar evdekine göre daha kalın.bazen kaynak makinası v.s. yüksek amper için lazım oluyor.fakat nötr hattı kapalı sayacın arkasında gözükmüyor.toprak hattı bağlantı yeri müsait.faz ile toprak hattını (nötr) olarak prize bağlasam.sağlıklı çalışırmı.?? yardımlarınızı bekliyorum.tşk.

Orjinalden alıntı: kadir26

bir soruda ben sorayım.elek. sayacının hemen yanına (sayaçtan sonra)piriz koymak istiyorum.buradaki kablolar evdekine göre daha kalın.bazen kaynak makinası v.s. yüksek amper için lazım oluyor.fakat nötr hattı kapalı sayacın arkasında gözükmüyor.toprak hattı bağlantı yeri müsait.faz ile toprak hattını (nötr) olarak prize bağlasam.sağlıklı çalışırmı.?? yardımlarınızı bekliyorum.tşk.

Faz-toprak arası hiç bir cihaz çalıştırılmaz ki, kaynak makinesi gibi yüksek akım çeken makinalar kesinlikle! Nötrü panonun üst kapağının arkasındaki nötr barasından alabilirsiniz. (yasal mı bilmiyorum ustaya sormam lazım ) Hatta oraya konacak bir priz için ayrı bir sayac ve abonelik bile isteyebilirler.

DH Japonya Hayranları

• Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür.örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir.Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir.
    Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).bunun ötesinde yan komşunuzun hayatını tehlikeye atabilir.örneğin birbirine yakın iki müstakil ev düşünürsek hiçbirşeyden habersiz komşunuzun hayatı tehlikeye girebilir.

Orjinalden alıntı: eloko

Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür.örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir.Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir.
    Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).bunun ötesinde yan komşunuzun hayatını tehlikeye atabilir.örneğin birbirine yakın iki müstakil ev düşünürsek hiçbirşeyden habersiz komşunuzun hayatı tehlikeye girebilir.

Hocam Faz-toprak arası da yazar.Faz sayaçtan geçiyor sonuçta. Sayacın altına giren nötr kabloları sadece sayacın gerilim bobininin çalışması içindir. Yani sayacın çalışması için.

DH Japonya Hayranları
  • Evet haklısın.Sayaç yazar.
    quote:

quote:

Orjinalden alıntı: eloko

Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür.örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir.Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir.

Hocam Faz-toprak arası da yazar.Faz sayaçtan geçiyor sonuçta. Sayacın altına giren nötr kabloları sadece sayacın gerilim bobininin çalışması içindir. Yani sayacın çalışması için.

• özel durumlarda evet çarpar ! çarpıldım !

hele benim gibi herkesin kaçak kullandığı gecekondu mahallesinde çalışıyorsanız özellikle yağmurlu günlerde dahabi dikkatli olun .yanınızdaki arkadaşınız titremenizden hertz'igörebilir.
    Cümleler doğrudur, sen doğru isen. Doğruluk bulunmaz, sen eğri isen.Yunus Emre
  • Elektrik taşıma hatları ; 3adet faz ( R-S-T ) nötr ve topraktan ibarettir .
    Keban Barajında nötr ucunu bırakırlar R-S-T yi istanbula getirirler böylece kilometrelerce Nötr hattı çekmezler ,
    İstanbulda şehir içinde bütün nötrleri birbirine bağlarlar ,
    normal olarak nötr ile toprak aynı voltajdır ( 0 volt ) sizin vucudunuz'da topraktadır .
    normal hallerde nötr'e kontrol kalemi ile bakınca kalemin ışığı yanmaz ,
    Şebekede arıza olunca nötr'de voltaj oluşur , Hatta ben nötr'de torak arasında 70 Volt AC ölçtüm işte o anda
    nötr'e dokunursanız çarpar , kontrol kalemi ile bakarsanız kalem yanar .
    Böyle hallerdeki can emniyeti için metal gövdeli cıhazların metal kasasını bakır levha veya çubukla sağlam bir şekilde toprağa bağlarlar .
    arıza halinde nötrde voltaj oluşsa bile torak hattı bağlı ise siz metale değince toprağa dokunmuş olursunuz çarpılmazsınız .

• arkadaşlar benim amacım kaçak kullanmak değil.yasal olup olmadığinı da bilmiyorum.nötr gözükmediği için faz ile toprağı birleştirmek istemiştim.işyerindeki panolarda faz direk geliyor.nötr olarak ta panoların gövdesine bağlantı yapmışlar.bütün makinalarda çalışıyor.priz için, tedaştan izin almak mı gerekiyor.??
  • hayır, 1 fazlı sayaç faz nötr arasında ölçme yaparken, 3 fazlı sayaçlar fazlar arasında ölçme yaparlar. aslında sadece fazlar arasında ölçen ve fazlar+nötr üzerinden ölçen 3 fazlı sayaç çeşitleri vardır.

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.