Şimdi Ara

Mühendislik yazacaklar dikkat (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
252
Cevap
14
Favori
8.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sinava 2004te girdim sayisalda 5000 kusuruncu oldum, yukarida "reputable" olarak degerlendirilen okullardan birinden mezun oldum.

benim zamanimda ilk 1000 icin cok iyi denilirdi simdi ilk 15000 icin cok iyi deniyor. kontenjanlarin arttigi bir gercek fakat insanlarin beklentileri de cok degisti sanki.

bence yapilan hatalarin en buyugu maas uzerinden meslek tercihi yapmaktir. begenmediginiz nice harita muhendisi ya da ne bileyim ucak muhendisi tahmin edemeyeceginiz paralar kazaniyor. bunun sebebi o meslekleri yapiyor olmalari degil, o meslekleri severek yapiyor olmalari. maasi iyi diye doktorluk tercih ederseniz, 3. sinifta valium pesinde kosmaya baslayabilirsiniz ya da tam tersi puaniniz cok iyi diye elektronik muhendisligi secerseniz fourier'in yedi sulalesine gece gunduz kufredebilirsiniz.

ciddiye alip almamak size kalmis ama kendinizi yakin hissetmediginiz bir meslegi katiyen tercih etmeyin. ulkenin kimya muhendislerine de, biyologlara da, antropologlara da, aktuerlere de ihtiyaci var. hepimizin doktor oldugu bir dunya simdikinden daha mi iyi olurdu ciddi suphelerim var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaşlar ailesinde ve çevresinde yüksek maaşlı çalışan insanlara aldanmayın. Bu ihtimal %20'yi geçmez. Durum o kadar iyi olsaydı eskiden herkesin burun kıvırdığı KPSS kapısında mühendisler yığılmazdı. Gerek Nicotinell gerek ben yazmaktan bıkmıyoruz, yazıyoruz ama yanlış tarafından anlayan çok kişi var. Onun itiraz etmeyeceğini biliyorum, ikimizin de adına madde madde geçiyorum:

1- Hangi üniversite olursa olsun çok iyi işlere girme şansınız var. Bunu söylemiyormuşuz gibi lanse edenler var. Tamamen sallıyorum, İTÜ'lü %70 güzel işlerde çalışır, Karabük mezunu %15. Yani her okulda başarılı ve doğru işleri yapan öğrenciler var, en güzel okullarda bile çuvallayanlar var. Lütfen sağda solda gördüğünüz 2-3 örnekten genel sonuçlar çıkarmayın.

2- En önemli sermayeniz, kendinizsiniz. Asla kimse devlette çalışmak için yola çıkmasın. Özel sektör benden ne ister, iş yapmak için hangi donanımlar lazım diye sürekli kendinize sorun.

3- Gene bazı arkadaşlar yazın çalışın falan demiş. Yetmez arkadaşlar. İlk seneyi hariç tutuyorum, okurken mesleğinizle ilgili çalışmanız şart. Bomboş CV ile gidince, hele bir de sıradan üniversite mezunuysanız adam bıyık altından güler size. Ama 2-3 sene part time iş tecrübesi, güzel stajlar, seminerler, sosyal kulüp faaliyetleri gibi CV detayları sizin girişken ve deneyimli olduğunuzu gösterir, 1-2 yıllık deneyimli adam muamelesi görürsünüz.

4- Çalışacağınız alanı iyi belirleyip ona göre yönelmeniz önemlidir. Mesela satış/pazarlama departmanında kariyer yapmak isteyen bir endüstri mühendisi olmak istiyorsanız gidip üretim planlama işinde part time çalışmanız CV üzerinde etkisi eleman olacaktır. Ama Solidworks öğrenmiş, Catia bilmeyen bir adama, Catia ile tasarlayarak otomotiv sektöründe parça üreten bir firma burun kıvırmaz, tasarım diliniz ortak çünkü.

5- Orta falan değil, çok iyi İngilizce bilmeniz lazım. Bilmekten kasıt akıcı konuşmak, mesleki doküman takibi, yazışma yapabilmek. Yoksa destan yazmanızı kimse beklemeyecek, herkes işi bitirmenizi isteyecek. Burada parantez açayım, pek çok pozisyonda da İngilizce isteseler bile işinizin İngilizce ile alakası olmayabilir.

6- Başarılı veya başarısız olmuş insanlar sizi yönlendirmeye çalışacaklardır. Ne toz pembe tablolarda uçun, ne de karalar bağlayın. Herşey sizin elinizde. Kendini yetiştiren bir mezun iyi işlere giremese bile aç kalmayacak bir iş bulacaktır. Çalışırken iş bulmak daha kolaydır, alanınızdan sapmamak şartıyla en kötü koşullarda bile olsa bir yerlerden başlamanız lazım. Ömür boyu bir arpa boyu yükselemiyorsanız zaten iş hayatında başarısızsınız demektir. Başarı sadece işini korumak değil, kendine katmak ve ilerleyebilmektir.

7- Çok geç kaldıysanız devlet sektörünü düşünebilirsiniz. Ama devlet işi de yan gelip yatma yeri değil. Özel sektör işi öğretip öğrettiği işi kusursuz yapmanızı ister. Devlet ise hiçbir şey öğretmeyip her türlü işi yapmanızı ister. Avantaj hafta sonu tatilleri ve iş garantisidir. Yoksa iş tatmini ve artmayan maaş ile orta ve uzun vadede çok can sıkıcı olacaktır.

Daha ne diyeyim. Özelden yazan arkadaşlar da olmuş. Bence buradan yazışmak daha faydalı, herkes okusun.

• Arkadaşlar iyi bir üniversite kazanamıyorsanız lütfen ama lütfen eem yazmayın, yazık edersiniz. Ben çok iyi bir üniversite mezunu değilim (isim vermiycem ama sonlarda), ancak ingilizce sertifikam falan vardır o şekilde işe girdim 2010 yılında ve 1200 TL maaşla.. Haftasonu resmi tatil demeden çalıştım, ama inanın hayattan beziyorsunuz bir süre sonra, hayat bile anlamsızlaşıyor. ÖZel sektörün 2 altın kuralı: yoğun çalışma temposu ve esnek çalışma saatleri..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    "200.000.ci adam muhendis olabilirse o meslek tabi ölür. " saygınlığı düşer ama ölmez. Türkiyede doktorun saygınlığı ile bir mühendisin saygınlığını kıyaslamak abes olur tabiki. Ama itü,odtü,boun,bilkent,koç,sabancı mezunları büyük şirketlerde işe girer ve oralarda yükselerek kariyer yaparlar. 50 yaşına gelince şutlanan sayısı da çok azdır. Tecrübeli mühendise de ihtiyaç var çünkü. Zaten çoğu kendinin bi şekilde yöneticiliğe şefliğe müdürlüğe atmış olur. Kendi işini kuranlar da çokça vardır.
    Şu denklemi iyi anlamak lazım -- > Bu top üniversite mezunları küçük şirketlerde çalışmazlar. Çalışıyolarsa kendi aciziyetleridir. Sağda solda bu okullardan mezun olduklarını söylemeyip, okulları lekememeleri rica olunur

---- >Çok mezun varmış, ee ? Bu mezunlar piyasayı düşürüyomuş senin 3 bine yapacağın işi 1,5 k ya yaparım diyormuş vs . Sevgili abicim Ford,Netaş,Enka,Mc Kinsey,P&G,Vestel,Siemens,MErcedes,Arçelik gibi şirketler mülakata bile çağırmaz bu 6 üniversite dışında kalanları.Piyasa nasıl düşüyor anlamadım? Buralardan mezun olup 2,5 altına başlayan varsa , sorunu kendinde arasın. .

Netice olarak Tıbba puanı yeten biri bu 6 ünivde bir mühendislik de kazanan biridir. Kendisi hangi mesleği istiyorsa onu seçmelidir.

• fen0men0 kullanıcısına yanıt
    jeofizik neden yazalım ? Çok sağol aydınlattın bizi. 120k ile alan bölüm okuyorsun işsizim diye ağlıyorsun kardeşim ya yapma bunu yapma bunu.. İtünün seviyesi düşüyor bu dandik bölümlerden dolayı.
    sana mı yazma dedik yazacak olanlara uyarıda bulundum. ve benim girdiğim sene 40 bin alıyordu üstelik. jeofizik kesinlikle dandik bir bölüm de değil gerçekten dünya için çok gerekli bir bölüm bu kullandığınız petrollerden tut neredeyse tüm yeraltı cevherler jeofizik sayesinde keşfediliyor ve keşfedilmeye devam ediyor. dünyada ise kesinlikle yer etmiş ve saygı duyulan bir bölüm. ayrıca devllette en fazla maaşı alan tpaodaki jeofizik mühendisleridir ilk girişte bile 8-9bin tl ile arazide çalışıyorlar. ama türkiye piyasası çok kötü sadece.
    "hard work beats talent when talent doesn't work hard"
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahane1994

enişten ne mühendisi ve nereden mezun acaba?

Uludağ üniversitesi -eem.Şuan devir değişti siemenste belli üniversiteler üzerinden yürüyor(stajlara genelde itü,çok enteresan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 123456üye -- 3 Temmuz 2015; 1:24:10 >

Orijinalden alıntı: Alper

Bilgisayar Mühendisliği için konuşursam arkadaşın dediği gibi vahim değil. Kendi kendimi geliştiriyorum. Okulda C ve C++ verildi. Şimdi Java öğreniyorum. Çift Anadal yapıyorum Endüstri ile. Stajımı büyük bir e-ticaret sitesinde yapıyorum. Bizim bölüm için kendini geliştirdikten sonra yapamayacağın şey yok. Hayallerinzden vazgeçmeyin. Ben zamanında Marmara Üniversitesinde istemediğim bölüm okudum ve lanet ederek bıraktım. (Malzeme mühendisliği)

O yüzden yeni adaylar için söyleyebileceğim puanınız ne olursa olsun Bilgisayar Mühendisliği hayalinizse seçin.

Yıllardır istediğim ve ailemin karşı çıktığı bölüm bilgisayar mühendisliği. Fakat seneye sınavdan sonra tercihimi yaparken ne rehber öğretmeni ne de ailemi dinleyip istemediğim bir mesleği yazmayacağım. Bilgisayar mühendisliğinde de en kötü Gtü düşünüyorum o da istisna olarak. Yoksa ytü bilgisayar tuttururum gibi geliyor. Sıkı bir şekilde çalışmaya başladım. İnşallah olur da hedefimin peşinden giderim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Şu an yeni mezun mühendis maaşları 1000-1500 seviyelerinde. Kötü bir firmaya düşerseniz hem maaşınız az olur hem de cumartesi çalıştırırlar. Buralarda fazla teknik iş yapılmadığı için tecrübeniz de fazla artmaz ve böylece maaşınız pek fazla artmaz. Tecrübe yetersiz olduğu için büyük firmalara da zıplamanız zor olur.

Türkiye'de mühendislere uygun işlerin çoğu İstanbul'dadır. Ama istanbul'da 1500 TL maaşla geçinmek imkansız gibi bir şeydir. Çünkü istanbul çok pahalı bir şehirdir.

Boğaziçi, Odtü gibi okullardan mezun olanlar genelde büyük şirketlere girdiği için bunların maaşları yüksek oluyor.

İş tecrübesi edinirseniz hangi okuldan mezun olduğunuzun hiç önemi yoktur. Mühendislikte önemli olan tecrübedir.

Şu anda türkiye'de mühendislerin çoğu özel sektörde sürünmektedir az maaşla. Şanslı bir azınlık büyük şirketlerde çalışmaktadır. Diğer bir şanslı azınlık ise devlet memurudur.

Şu anda türkiye'de pek çok mühendisin en büyük hayali devlet memuru olmaktır çünkü özel sektör acımasızdır.

Adam sana maasini sormus sen neler anlatiyorsun. Surekli konulari saptiriyorsun. Samimi gelmiyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: fen0men0

Gencler 2012 itu mezunu jeofizik muhendisi olarak soyluyorum kesinlikle jeofizik yazmayin yazarsaniz mezun olunca iyi bir is bulma sansiniz binde bir. Is bulursunuz ama hicbir zaman kendinizi gelistiremeyeceginiz ve muhendis itibari goremeyeceginiz cok dusuk maasli isler bulursunuz (asgari ucretin altinda bile olabiliyor).

Buna ek olarak muhendislik kesinlikle yazilabilir bir bolum. Itude bir cok farkli muhendislik dallarindan arkadaslarim oldu ve yuksek maasli isler buldular. Ben bunu jeofizik icin diyorum sadece he jeofizikte iyi para yok mu evet 2 sene calistim ve projesine gore doktorlardan daha fazla maas aldigim zamanlar oldu. Bir tane libya projemiz var son anda iptal oldu ve o is icin aylik 6bin dolar alacaktim. Kismet degilmis sonra da sirket kendini deaktif etri isi yapamayinca bir sure sonra. Diger muhendislik dallarinda is kesinlikle cok daha fazla ve memnun edici.

sen şanslısın arkadaşım jeofizikten iş bulmuşsun ben 4 sene bulamadım ve şimdi tekrar sınava girdim 139k sıram var ve makina elektronik bilgisayar müh. tutuyor ve yazıp 27 yaşında tekrar okumayı düşünüyorum bu kadar rezil bir bölümdür KESİNLİKLE YAZMAYIN TANIDIĞINIZA DA YAZDIRTMAYIN.

• quote:

Orijinalden alıntı: solwied

kocaeeli elektrik mühendisliği nasıldır

koü elektrik yazabilirsin tereddüt etmeden. koüde bilgisayar okuyorum 2. sınıfım. elektrikten çok arkadaşım var. emin olduğum tek şey en az 10 sene daha koüden mezun olan elektrik mühendisi işsiz kalmaz.
    ayrıca benim son tercihimdi kocaeli bilgisayar. ege istiyordum fakat koünün mühendislikleri gerçekten iyi. şuan egeye yatay geçiş yapabilecek ortalamam var ama geçiş yapmayacağım.

Orijinalden alıntı: microt

quote:

Gencler 2012 itu mezunu jeofizik muhendisi olarak soyluyorum kesinlikle jeofizik yazmayin yazarsaniz mezun olunca iyi bir is bulma sansiniz binde bir. Is bulursunuz ama hicbir zaman kendinizi gelistiremeyeceginiz ve muhendis itibari goremeyeceginiz cok dusuk maasli isler bulursunuz (asgari ucretin altinda bile olabiliyor).

Buna ek olarak muhendislik kesinlikle yazilabilir bir bolum. Itude bir cok farkli muhendislik dallarindan arkadaslarim oldu ve yuksek maasli isler buldular. Ben bunu jeofizik icin diyorum sadece he jeofizikte iyi para yok mu evet 2 sene calistim ve projesine gore doktorlardan daha fazla maas aldigim zamanlar oldu. Bir tane libya projemiz var son anda iptal oldu ve o is icin aylik 6bin dolar alacaktim. Kismet degilmis sonra da sirket kendini deaktif etri isi yapamayinca bir sure sonra. Diger muhendislik dallarinda is kesinlikle cok daha fazla ve memnun edici.

sen şanslısın arkadaşım jeofizikten iş bulmuşsun ben 4 sene bulamadım ve şimdi tekrar sınava girdim 139k sıram var ve makina elektronik bilgisayar müh. tutuyor ve yazıp 27 yaşında tekrar okumayı düşünüyorum bu kadar rezil bir bölümdür KESİNLİKLE YAZMAYIN TANIDIĞINIZA DA YAZDIRTMAYIN.

kesinlikle hocam yaş 27 oldu bu saatten sonra meslek değiştirmeye çalışıyorum galiba iş güvenliği uzmanlığını deneyeceğim tavsiye ederim bir 4 sene daha okumaktansa.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: microt

quote:

kesinlikle hocam yaş 27 oldu bu saatten sonra meslek değiştirmeye çalışıyorum galiba iş güvenliği uzmanlığını deneyeceğim tavsiye ederim bir 4 sene daha okumaktansa.

hocam onuda düşündüm ancak çevremde alanlar var o sertifikada şişti artık ve alan arkadaşlarım iş bulamadılar. Bulduklarıda 30 şirkete bakıyorlar ama aylık 1500 lira teklif ediliyor. o kadar riske o kadar para çok az. o yüzde ona da para harcamak istemedim. hevesini kırmak istemem ama iş güvenliğinde de gördüklerim bunlar belki sende çevrende buna benzer şeyler görmüşsündür.

Ayrıca konu içinde şunları yazayım evet belki dediklerinizde haklısınız sıralamaları yüksek olan kişiler öüh mezun olunca sıkıntı yaşayabilirler ancak bu kendilerine bağlı 4 sene boyunca cv'ye ek bir şey koymadan iş aranırsa durum dediğiniz gibi olur eğer bundan 10 sene önce olsaydı okurken çok şey yapmaya gerek yoktu ancak şimdi devir çok değişti bir tek okumak yetmiyor kendini iyi yetiştirirsen biraz da şansın varsa iyi şeyler olacaktır diye düşünüyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Mühendislik fakülteleri piyasa ihtiyacının 5-6 katı mezun veriyor. Bu da özel sektörde maaşların düşmesine veya işsizliğe sebep oluyor. İlk 15.000'in altındaki mühendislikler risk altında.

Kendini geliştirirsen okul önemsiz efsanesine de inanmayın. Kendine geliştirmek bilgisayar kursuna gitmek veya dil öğrenmekle olmaz. Kendini geliştirmek için teknik iş tecrübesi edinmeniz lazım en az 3 yıl. Bunun için de sizi yetiştirecek iyi bir firma bulmanız lazım yeni mezunken. Kötü okuldan mezun olursanız, iş tecrübesi kazanacağınız iyi bir iş bulmanız zor olacağı için kariyeriniz başlamadan bitebilir.

Kastettiğim şey ilk 15.000'in altı iş bulamaz değil. Risk var. Onu demek istiyorum. İlk 15.000'e giremeyip sıradan okul bitiren ve iyi iş bulan insanlar var. Sürünen de var.

Diğer bir husus, odtü mezunu bile olsanız belli bir yaştan sonra özel sektörde tutunmanız zor. Emeklilik yaşı 60 türkiye'de ve kademeli olarak 65'e çıkartılacak. Bir mühendis yaşlanınca değeri azalmaya başlar. Emekliliğiniz risk altında mühendislik yazarsanız. Doktorluk da ise ömür boyu iş garantisi var.

Son bir husus, devlet memurluğu meselesi. Devlet en çok polis imam doktor hemşire ve öğretmen alıyor. Mühendis alımları az. Devlette 3000 TL maaş alıyorsunuz mühendis olarak, türkiye şartlarında fena sayılmaz, ama en önemli avantajı iş güvencesi olması. Şu anda bir mühendisin devlet memuru olması çok zorlaştı çünkü özel sektörde mühendislerin bir çoğu süründüğü için herkes KPSS'ye abandı.

Devlete ataması bol olan öğretmenlikler daha avantajlı mühendisliğe göre bence. Sıralamanız 100.000 falansa mühendislik yerine hemşirelik veya 2 yıllık sağlık düşünebilirsiniz.

Olayın vehametini size şöyle açıklayayım. Şu anda o kadar mühendis fazlası var ki, önünüzdeki 10 sene mühendislik fakülteleri hiç mezun vermese bile olur. Hali hazırdaki mühendisler Türkiye'ye yeter.

Ben kamuda çalışan bir Elektrik-Elektronik mühendisiyim ve bu mesleği seçtiğim için pişmanım. Şimdiki aklım olsa tıp fakültesi yazardım. Bu kadar emek verip de bu kadar az getirisi olan bir meslek seçmekle hata etmişim.

Tıpla mühendislik arasında kalanlar şu topic'i okusun

http://forum.memurlar.net/konu/1368857/

Hocam siz 2013 de de yaziyordunuz konuyu gorunce aklima siz geldiniz her sene napiyorsunzu yaw :D

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Biyomedikal Mühendisliği okuyorum özel bir üniversitede. Diğer mühendisler gibi aynı parayı alacağımı düşünmüyorum
  • Konu tecrübe edinmekse eğer Teknoloji Fakülteleri var. 4. Sınıf 1. dönem boyu ve 72 günlük yaz stajı mecburi. Öğrenme hevesli olursanız okul biter bitmez işe de girersiniz. Tek sıkıntı Teknoloji Fakültelerinde hazırlık yok. Bu da çok büyük bir eksiklik sayılmaz. Çünkü hazırlık Odtü, İtü gibi okullarda okunur. Zaten puanı oralara yetenler Teknoloji Fakültesini düşünmese de olur. Benim yazdıklarım 50.000-100.000 arası içindir.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.