Şimdi Ara

Mühendislik yazacaklar dikkat (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
252
Cevap
14
Favori
8.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Rigsby

Ayrica hocam kusura bakmada her sene gelip buraya muhendislik kotu tip yazin diyorsunuz herkesin kafasi zaten karisik siz daha da cok karistiriyorsunuz belki kotu bir niyetiniz yok ama forumda bir suru itu bilkent odtu ytu den mezun arkadaslar var hepside memnun hayatindan zaten bu universitelere giremeyecek birinim tip secme gibi bir imkanida yok o yuzden herkes ne yapmak istiyorsa onu yapsin sanki tip secen herkes 9-3.30 arasi is yapiyormus gibi konusuyorsunuz devlete girmek icin sinava giriyorsunuz bu sinava 10 bin kisi giriyor ve devlet sadece 1000 kisiyi aliyor bunu benim tipta okuyan kuzenim soyledi hatta 4-5 yil sonra bu sayi 20 bine cikacak

Hocam devlete girmek için değil uzman olabilmek için tusa girilir. Uzman demek şu hastanelerde çalışan biyokimyacı nörolog cerrahlar kardiyologlar felan işte. Tusa girmeden de doktor olabilrsiniz aile hekimi pratisyen hekim veya toplum sağlığında çalışan bir hekim olabilirsiniz devlet her türlü atama yapıyor. Bu arada tus her 6 ayda bir yapılr ve her dönem yaklaşık olarak 15.000 kişi girer bunların yine yaklaşık 2.500'ü atanır. Tus aynı zamanda dünyanın en zor 2. sınavı da seçilmiştir.

• Hocam,boğazici yönetim bilişim sistemleri önerir misiniz?Nasıl bir bölümdür?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mühendislikler okunabilecek en keyifli bölümlerdir. Her kesimden insanın ilgisini çeken bir çok alanlarda eğitim verilir. Ekonomik gerekçeler iş buma kaygısı güdülmeden okunması gereken yerlerdir. Mühendislik okuyan insan paraya bakar ama en öncesinde para gütmeden ilgi alakasının yani hayalinin peşinde koşar. Bilgisayarı seviyordur, onu okur, yada alt yapı seviyordur inşaat okur, sıralaması yetiyor diye iş garanti diye başka mesleklere yönelmez.
    Ama gelelim durumun vahametine.
    1. Aşırı derecede mezun sayısı artmaya başladı. 200 bin mf4 sıralamasına makine veya muadili bir çok mühendislik bölümüne girilebilir oldu.
    2. Teknoloji Fakültesi sayıyı dahada artırdı, eem, makine ve inşaat gibi bölümler bu fakültelerde de açıldı. Son yapılan mahkeme kararlarıyla mühendis ünvanı verilen bir fakülte oldu.
    3. Mühendislik tamamlama gibi formasyon eğitimi anlayışıyla sayı dahada katlanmaya başladı.
    4. Ne kadar iyi üniversiteden mezun olsanda şunu iyi bilmemiz gerekiyor ki, o fakülteler senden önce bir çok mezun verdi ve vermeye devam ediyor, senden önce mezun olanlar bir yere geldiler ama sıra sana gelince istihdam oranı arttı mı azaldı mı bunlara bakmak gerekiyor.
    5. Kpss puanlarıyla devlet kadrolarına mühendis olmak neredeyse zorlaştı. Puanlar 90 barajını dövmeye başladı. 10 bin üstü mezun sayıları devletde kadro için sınava girer oldu. Öğretmenler atama isterken bazı bölümlerde 500-3000 arası atama olurken mühendisliklerde en iyi atama son 2015/1 e göre eem 200 civarı atama verildi. Devlete mühendis olarak atanabilmen için çift yıllarda sınava girmen gerekiyor ve 4 atama döneminde tercih yapabiliyorsun. Geri planda kalmış mühendisliklerin ataması 4 atama döneminde 50 sayısını ya buluyor yada bulamıyor. eem,makine ve inşaat bir nebze olsada duruma göre 500 civarı atamayı görebiliyor bu 2 senelik süreçte.
    6. Mezun sayısı çoğaldığından dolayı iş verenin tercihi çoğaldı ve maaş teklifi buna paralel aşağı bir yol izleme eğilimine girdi.
    7. Artık mühendis bilgin tek başına yeterli olmuyor ingilizceyi çok iyi bilmen bilgisayar programlarını branşına göre yutman gerekiyor.
    8. Okul bittikten sonra iş hayatında beyaz bir yol izlemende senin payının oranı, etrafındaki yakın akrabalarının yada tanıdıklarının iş bulması yada el ayak olmasına göre dahada azalıyor.
    9. Okulu okuduğun süre boyunca bir yığın zorlu dersle ve projelerle uğraşıp okulu bitirip istihtamın az yada yeterli olmadığını düşündüğünde giden 4-5 yıla sadece hüzünlü bir bakışla bakarsın.
    10. Mühendisliğin albenisi bitmiştir bana kalırsa artık sokak ta selam versen meslektaşla karşılaşma olasılığın fazla.
    Yani bir çok yönden mühendislik bölümleri bir hortumun içindedir nereye yada ne yöne evrileceğini kestirmek güçtür. Hukuk ve tıp kontenjanları azaltılırken neredeyse her üniversitede olan mühendislik fakültelerinin bu kadar mezun vermesinin amacı beklentisi nedir anlamak mümkün değil. Tabi önceden teknik eğitim fakültesi okumuş yada teknoloji fakültesi okuyupta mühendis olan kardeşlerime lafım yok açılan kadrolaradır lafım ama bu kadar mezun tencereyi taşırma kıvamına getirmiştir. Tabi herkes okusun rekabet artsın daha güzel şeyler çıksın ortaya ama bu kontenjanları verip tekniker olabilecek yada başka iş kollarında kendine yer edinecek kişileri bu mühendislik rüyasına çekip istihdam miktarını sağlamak yine devlete düşüyor. Kaldı ki bir çok mühendislik bölümleri sıfır puanlarlar kapatma durumuna gelmiş ve neredeyse kontenjanları dolmazken, ülkemizde bir nirvana olan eem,makine ve inşaat'ın adı dolayısıyla tercih akınına uğramakta, bu bölümlerde önümüzdeki 5-10 yıllık bir süreçte büyük bir yığılma olacağı kanaatindeyim. İş işten geçmeden yada bu sayılar ülke nüfusu için yeterli görülüyorsa diyecek kelam yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rigsby

quote:

Orijinalden alıntı: kovaladımsevdiğimi

kuzeninin tıp okuduğuna emin misin sen? şuanda devlette doktor açığı var hiç mi haberleri takip etmiyorsun allah aşkına? acilde doktor yok diye millet çayır çayır bağırıp isyan ediyor. doktor bulunamıyor atamak için sen sınav falan ahah komedi ya cahil cahil yorumlar yapmayın

ya kardeşim asıl sen cahil cahil konuşma millet tusa boşuna çalışıyor o zaman

Ya tus ne alaka şimdi millet tusa uzmanlık için girior ayda 5bin için değil 50000 almak için giriyor. Şimdi burayı usulca terket

Bölüm seçecek kardeşlerim iyi düşünün,analiz edin potansiyel gireceğiniz bölümleri.Konuşun,araştırın.Ama şunu unutmayın neye ilginiz,yeteneğiniz varsa ona yönelin inanın daha başarılı olacaksınız.

Orijinalden alıntı: K4RT4L

Mühendislikler okunabilecek en keyifli bölümlerdir. Her kesimden insanın ilgisini çeken bir çok alanlarda eğitim verilir. Ekonomik gerekçeler iş buma kaygısı güdülmeden okunması gereken yerlerdir. Mühendislik okuyan insan paraya bakar ama en öncesinde para gütmeden ilgi alakasının yani hayalinin peşinde koşar. Bilgisayarı seviyordur, onu okur, yada alt yapı seviyordur inşaat okur, sıralaması yetiyor diye iş garanti diye başka mesleklere yönelmez.
    Ama gelelim durumun vahametine.
    1. Aşırı derecede mezun sayısı artmaya başladı. 200 bin mf4 sıralamasına makine veya muadili bir çok mühendislik bölümüne girilebilir oldu.
    2. Teknoloji Fakültesi sayıyı dahada artırdı, eem, makine ve inşaat gibi bölümler bu fakültelerde de açıldı. Son yapılan mahkeme kararlarıyla mühendis ünvanı verilen bir fakülte oldu.
    3. Mühendislik tamamlama gibi formasyon eğitimi anlayışıyla sayı dahada katlanmaya başladı.
    4. Ne kadar iyi üniversiteden mezun olsanda şunu iyi bilmemiz gerekiyor ki, o fakülteler senden önce bir çok mezun verdi ve vermeye devam ediyor, senden önce mezun olanlar bir yere geldiler ama sıra sana gelince istihdam oranı arttı mı azaldı mı bunlara bakmak gerekiyor.
    5. Kpss puanlarıyla devlet kadrolarına mühendis olmak neredeyse zorlaştı. Puanlar 90 barajını dövmeye başladı. 10 bin üstü mezun sayıları devletde kadro için sınava girer oldu. Öğretmenler atama isterken bazı bölümlerde 500-3000 arası atama olurken mühendisliklerde en iyi atama son 2015/1 e göre eem 200 civarı atama verildi. Devlete mühendis olarak atanabilmen için çift yıllarda sınava girmen gerekiyor ve 4 atama döneminde tercih yapabiliyorsun. Geri planda kalmış mühendisliklerin ataması 4 atama döneminde 50 sayısını ya buluyor yada bulamıyor. eem,makine ve inşaat bir nebze olsada duruma göre 500 civarı atamayı görebiliyor bu 2 senelik süreçte.
    6. Mezun sayısı çoğaldığından dolayı iş verenin tercihi çoğaldı ve maaş teklifi buna paralel aşağı bir yol izleme eğilimine girdi.
    7. Artık mühendis bilgin tek başına yeterli olmuyor ingilizceyi çok iyi bilmen bilgisayar programlarını branşına göre yutman gerekiyor.
    8. Okul bittikten sonra iş hayatında beyaz bir yol izlemende senin payının oranı, etrafındaki yakın akrabalarının yada tanıdıklarının iş bulması yada el ayak olmasına göre dahada azalıyor.
    9. Okulu okuduğun süre boyunca bir yığın zorlu dersle ve projelerle uğraşıp okulu bitirip istihtamın az yada yeterli olmadığını düşündüğünde giden 4-5 yıla sadece hüzünlü bir bakışla bakarsın.
    10. Mühendisliğin albenisi bitmiştir bana kalırsa artık sokak ta selam versen meslektaşla karşılaşma olasılığın fazla.
    Yani bir çok yönden mühendislik bölümleri bir hortumun içindedir nereye yada ne yöne evrileceğini kestirmek güçtür. Hukuk ve tıp kontenjanları azaltılırken neredeyse her üniversitede olan mühendislik fakültelerinin bu kadar mezun vermesinin amacı beklentisi nedir anlamak mümkün değil. Tabi önceden teknik eğitim fakültesi okumuş yada teknoloji fakültesi okuyupta mühendis olan kardeşlerime lafım yok açılan kadrolaradır lafım ama bu kadar mezun tencereyi taşırma kıvamına getirmiştir. Tabi herkes okusun rekabet artsın daha güzel şeyler çıksın ortaya ama bu kontenjanları verip tekniker olabilecek yada başka iş kollarında kendine yer edinecek kişileri bu mühendislik rüyasına çekip istihdam miktarını sağlamak yine devlete düşüyor. Kaldı ki bir çok mühendislik bölümleri sıfır puanlarlar kapatma durumuna gelmiş ve neredeyse kontenjanları dolmazken, ülkemizde bir nirvana olan eem,makine ve inşaat'ın adı dolayısıyla tercih akınına uğramakta, bu bölümlerde önümüzdeki 5-10 yıllık bir süreçte büyük bir yığılma olacağı kanaatindeyim. İş işten geçmeden yada bu sayılar ülke nüfusu için yeterli görülüyorsa diyecek kelam yok.

Kontenjanlar mühendis ihtiyacından fazla tabiki bunu bilmeyen yoktur herhalde. Bu durum düzelmeyecekte çünkü hükümetin isteği çin vb ülkelerdeki gibi ucuza işci çalıştırmak patronların ekmeğine yağ sürmek. Devlet mühendislik kadrolarını her sene azaltıyor yakında alımlar duracak amac özel sekörü kazandırmak sonucya kapitalist bir ülkede yaşıyoruz. Sağlık alanları tek çıkış yolu. KÖLE OLMAK İSTEYEN MÜHENDİSLİK YAZSIN

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Mühendislik fakülteleri piyasa ihtiyacının 5-6 katı mezun veriyor. Bu da özel sektörde maaşların düşmesine veya işsizliğe sebep oluyor. İlk 15.000'in altındaki mühendislikler risk altında.

Kendini geliştirirsen okul önemsiz efsanesine de inanmayın. Kendine geliştirmek bilgisayar kursuna gitmek veya dil öğrenmekle olmaz. Kendini geliştirmek için teknik iş tecrübesi edinmeniz lazım en az 3 yıl. Bunun için de sizi yetiştirecek iyi bir firma bulmanız lazım yeni mezunken. Kötü okuldan mezun olursanız, iş tecrübesi kazanacağınız iyi bir iş bulmanız zor olacağı için kariyeriniz başlamadan bitebilir.

Kastettiğim şey ilk 15.000'in altı iş bulamaz değil. Risk var. Onu demek istiyorum. İlk 15.000'e giremeyip sıradan okul bitiren ve iyi iş bulan insanlar var. Sürünen de var.

Diğer bir husus, odtü mezunu bile olsanız belli bir yaştan sonra özel sektörde tutunmanız zor. Emeklilik yaşı 60 türkiye'de ve kademeli olarak 65'e çıkartılacak. Bir mühendis yaşlanınca değeri azalmaya başlar. Emekliliğiniz risk altında mühendislik yazarsanız. Doktorluk da ise ömür boyu iş garantisi var.

Son bir husus, devlet memurluğu meselesi. Devlet en çok polis imam doktor hemşire ve öğretmen alıyor. Mühendis alımları az. Devlette 3000 TL maaş alıyorsunuz mühendis olarak, türkiye şartlarında fena sayılmaz, ama en önemli avantajı iş güvencesi olması. Şu anda bir mühendisin devlet memuru olması çok zorlaştı çünkü özel sektörde mühendislerin bir çoğu süründüğü için herkes KPSS'ye abandı.

Devlete ataması bol olan öğretmenlikler daha avantajlı mühendisliğe göre bence. Sıralamanız 100.000 falansa mühendislik yerine hemşirelik veya 2 yıllık sağlık düşünebilirsiniz.

Olayın vehametini size şöyle açıklayayım. Şu anda o kadar mühendis fazlası var ki, önünüzdeki 10 sene mühendislik fakülteleri hiç mezun vermese bile olur. Hali hazırdaki mühendisler Türkiye'ye yeter.

Ben kamuda çalışan bir Elektrik-Elektronik mühendisiyim ve bu mesleği seçtiğim için pişmanım. Şimdiki aklım olsa tıp fakültesi yazardım. Bu kadar emek verip de bu kadar az getirisi olan bir meslek seçmekle hata etmişim.

Tıpla mühendislik arasında kalanlar şu topic'i okusun

http://forum.memurlar.net/konu/1368857/

Hocam benimde şöyle bir sıkıntım sen tecrübeli birine benziyorsun ne düşünürsün acaba? Hem düşünceni hemde varsa konu hakkında bilgini almak isterim?

2. Üniversite olacak bu eğer okursam. Bende bu sene tercih yapıp kaydı dondurup kpss çalışmak istiyorum. Eğer olmazsa üniversite okurum tekrardan diye düşünüyorum bu sansimin da kaybolmaması için sanırım kaydımi dondurmam gerekiyor.. Bunu nasıl yaparım ve herhangi bir ücret oder miyim?
    Teşekkürler

• Mühendislik seçip yatan, 1 tane projeye katılmayan, muhtemelen 2 küsür bile ortalaması ancak olan adamlar "tıp seçin tıııp" der.

Tıpı para için seçen, tusu kazanamayıp acillerde sürünen doktorlar da aman tıp seçmeyin der.

Siz gidip başarılı olanlarla konuşun arkadaşlar .

-Kendini geliştirirsen okul önemsiz efsanesine de inanmayın.
    Yanlış. Okulun elbette bir etiketi var, ancak dediğin kısım hatalı.

-Kendine geliştirmek bilgisayar kursuna gitmek veya dil öğrenmekle olmaz. Kendini geliştirmek için teknik iş tecrübesi edinmeniz lazım en az 3 yıl.
    Doğru, zaten kendini geliştirmek için bunların hepsini yapmanız lazım, bu yüzden de zorunlu staj diye bir şey var zaten(en azından bizim okulda).

-Diğer bir husus, odtü mezunu bile olsanız belli bir yaştan sonra özel sektörde tutunmanız zor.
    Doğru. Bunu ben birçok meslek için uyarlayabilirim. Çünkü tecrübeli adam ederinin ne olduğunu bilir, genç ise bol çalışarak yavaş yavaş hak ettiği gelir düzeyine ulaşır. Bu sadece mühendislikte değil bankacılıkta, birçok meslek dalında var bu. Tıpta niye olmasın?

-Bir mühendis yaşlanınca değeri azalmaya başlar.
    Yanlış. Değeri azalmaz, üstteki yazdığım aynen uygulanır. İş bulabileceği yer sayısı azalır.

-Devlet memurluğu konusunu bir tanıdığıma sormam lazım, kesin bir şey diyemeyeceğim şu anda.

Ben kendi etrafımdaki mühendislerden ve doktorlardan duyduklarımı, gördüklerimi, firmalarla olan münasebetlerimde tecrübe ettiklerimi aktarıyorum. Eksik varsa affola.

• Bu arkadaşa kulak verin. Dediği şeyler biraz karamsar söylem dışında doğru. İstisnai durumlar hariç mühendislik can çekişiyor. Zamanında Türkiye birincilerinin gittiği tekstil mühendisliğine bakın şuan adı bile geçmiyor.

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Mühendislik fakülteleri piyasa ihtiyacının 5-6 katı mezun veriyor. Bu da özel sektörde maaşların düşmesine veya işsizliğe sebep oluyor. İlk 15.000'in altındaki mühendislikler risk altında.

Kendini geliştirirsen okul önemsiz efsanesine de inanmayın. Kendine geliştirmek bilgisayar kursuna gitmek veya dil öğrenmekle olmaz. Kendini geliştirmek için teknik iş tecrübesi edinmeniz lazım en az 3 yıl. Bunun için de sizi yetiştirecek iyi bir firma bulmanız lazım yeni mezunken. Kötü okuldan mezun olursanız, iş tecrübesi kazanacağınız iyi bir iş bulmanız zor olacağı için kariyeriniz başlamadan bitebilir.

Kastettiğim şey ilk 15.000'in altı iş bulamaz değil. Risk var. Onu demek istiyorum. İlk 15.000'e giremeyip sıradan okul bitiren ve iyi iş bulan insanlar var. Sürünen de var.

Diğer bir husus, odtü mezunu bile olsanız belli bir yaştan sonra özel sektörde tutunmanız zor. Emeklilik yaşı 60 türkiye'de ve kademeli olarak 65'e çıkartılacak. Bir mühendis yaşlanınca değeri azalmaya başlar. Emekliliğiniz risk altında mühendislik yazarsanız. Doktorluk da ise ömür boyu iş garantisi var.

Son bir husus, devlet memurluğu meselesi. Devlet en çok polis imam doktor hemşire ve öğretmen alıyor. Mühendis alımları az. Devlette 3000 TL maaş alıyorsunuz mühendis olarak, türkiye şartlarında fena sayılmaz, ama en önemli avantajı iş güvencesi olması. Şu anda bir mühendisin devlet memuru olması çok zorlaştı çünkü özel sektörde mühendislerin bir çoğu süründüğü için herkes KPSS'ye abandı.

Devlete ataması bol olan öğretmenlikler daha avantajlı mühendisliğe göre bence. Sıralamanız 100.000 falansa mühendislik yerine hemşirelik veya 2 yıllık sağlık düşünebilirsiniz.

Olayın vehametini size şöyle açıklayayım. Şu anda o kadar mühendis fazlası var ki, önünüzdeki 10 sene mühendislik fakülteleri hiç mezun vermese bile olur. Hali hazırdaki mühendisler Türkiye'ye yeter.

Ben kamuda çalışan bir Elektrik-Elektronik mühendisiyim ve bu mesleği seçtiğim için pişmanım. Şimdiki aklım olsa tıp fakültesi yazardım. Bu kadar emek verip de bu kadar az getirisi olan bir meslek seçmekle hata etmişim.

Tıpla mühendislik arasında kalanlar şu topic'i okusun

http://forum.memurlar.net/konu/1368857/

İnsanları mühendislikten soğutmak için elinden geleni yapıyorsun. Bence sen parayı seven bir insansın ve doktor arkadaşların senden daha zengin vs diye kıskanıyorsun. Çok yazık , işte sevmeden mühendislik okumanın sonu. Adam her yerde kötüler hale gelmiş. Eskiden senin yorumlarına değer verirdim ama şu yazıdan sonra bir değeri kalmadı gözümde.

Kal sağlıcakla , blok.

• Yine mi nicotinel

• Takmayın böyle tipleri.6700 sıralamam var itü-mimarlık(ingilizce) yazacağım ve çokta mutluyum unutmayın dereceye girip mühendislik yazan her insan idealisttir.Açgözlülük uğruna tıp yazıp umduğunu bulamayıp bulduğunu yiyipte mutsuz olan insan çok bunu bilin öncelikle kaldı ki öss'de dereceye girenlerin %75'i mühendislik fakültelerini tercih ediyor.Şunuda unutmamak gerekir 3bin lira alan mühendiste var 100.000'de... Burda kişilik faktörü önemli... arkadaş gibi kişiliksiz biri olursanız vay halinize,kaldı ki böyle niteliksiz mezun sınıfı bile aç kalmıyor 3-5 bin lira alabiliyor ona şükür etsinler

ek olarak:teyzem dahiliye doktorudur,kuzenlerime bile tıp yazdırmadı hepsi paşa paşa çok güzel bölümlerde okuyorlar,tıp çok vasat.Belli bir seviyeye takılmış oluyorsun.Bu arkadaşın kafasıyla yazan adam pretisyen olarak kalır yada bitiremez

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 123456üye -- 2 Temmuz 2015; 20:30:31 >

• Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    bu kisiye karsi konusan kisi BOS konusuyordur.adam bizden yaklasik 20 yas buyuk hayat tecrubesi var

Adamin matematigi super fizigi harika universiteyi iyi derecede bitirmis ancak problem cozme yetenegi yok isleyisi sadece formul uzerinden sagliyo ancak is veren calistirdigi muhendisin formullere bagli kalmasini istemiyo.
    Bahsettigim donanimi saglamak muhendis adaylarinin elindedir.

Kendini Gelistirmek
    Herkes kendimi gelistiririm diyor...(ozellikle makineciler)
    Ancak bu arkadaslar çatpat ingilizce ve tasarim programlarini (autocad,solidworks gibi) ogrenince kendisinin gelistigini sanir ancak isin asli oyle degil. Senin kendini gelistirdim diye bilmek icin +2 dil bilmen gerek, meslegin hakkinda her konuya hakim olman gerek, muhendisligini formullerin disina cikarabilmen gerek, problem cozme yetegini artirman gerek bunlara sahip oldugun zaman kendini gelistirmis olursun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önemli olan mühendis sayısının artması değil ki nitelikli mühendis sayısı artar ise işe girmede rekabet olur.Boş gelip boş ççıkmış adamlar da sadece diplomasıyla iş versinler diye diyar diyar gezer.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.