Şimdi Ara

Mühendislik yazacaklar dikkat (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
252
Cevap
14
Favori
8.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Anfetamin51

Abi ben bu stresi 1 sene daha cekemem.Ben yazilim mhndsligi dusunuyom bilgisayar muhendisliginde arrisi var mi is ve maas olarak?

Ülkemizde ikisinin yaptığı iş de aynı. Bil. Müh. de artı olarak bazı elektronik dersleri var.
  • İyide ülkede zaten çoğu meslekte fazla mezun var. Her taraf işletme, iktisat, öğretmenlik okuyan insanlarla dolu. Bu ülkede belli başlı meslekler dışında zaten çok şansınız yok. Genel olarak işsizlik oranı tavan bunu sadece mühendislere mal etmek doğru değil. 15k nın altı risk önermiyorum demişsiniz. İyide özel ve vakıfları atarsak dediğiniz kesim sadece ödtü ve itü mezunları oluyor. 76 milyonluk bir ülkenin mühendis ihtiyacını 2 okul karşılayabiliyorsa zaten kimse okumasın üniversite. Ayrıca madem parasındasınız bu işin gidin polis olun beden öğretmeni olun hatta su altı kaynakçılığı yapın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Konuyu Baltalayan Balta -- 3 Temmuz 2015; 10:36:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞokBıçaklıZed -- 3 Temmuz 2015; 10:46:29 >

Meslek lisesinde elektrik-elektronik okudum. Lise 3'ün yaz tatilinde zorunlu stajım vardı. TCDD'de yaptım bu stajı. Gitmeden önce korkuyordum. Hiçbir şey bilmediğimi sanıyordum. Çünkü hiç ilgi göstermiyordum atelye derslerine. Ankara'daki üniversitelerde 4. sınıfa geçmiş olan, elektrik-elektronik mühendisliği okuyan abiler de vardı aynı yerde. Ve ister inanın ister inanmayın, ben onların hepsini cebimden çıkartırdım uygulamada. Elektronik adına hiçbir şey bilmiyorlardı. Bunlar sabaha kadar ODTÜ'yü bitirsinler, ben iş veren olsam kapıya koymam hiçbirisini.

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği'nde okuyan arkadaşım var. O da normal lise çıkışlı. Bitirme ödevini bana söylediğinde gülmekten öldüm. Bizim lisede yaptığımız şeyler kat be kat daha spesifik işlerdi.

Liseyi bitireli 6 yıl oldu. 6 senedir elektrik-elektronik görmeyen birisi olarak, yine de birçoğunu cebimden çıkartırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: mahane1994

Okulun etkisi yok denilecek kadar azdır! bu cümle Türkiye şartlarında o kadar yanlış bir cümle ki. Yani ne desem bilemedim. Boğazım düğümlendi şuan .

arkadaş doğru söylemiş okulun hiç bir etkisi yoktur özel sektörde.
  • Ailemde mühendis bol, şu kadarını yazayım; düzgün okullardan mezun olanlar ortalama 5 yıl içinde dolgun maaş ile çalışabiliyor. 2010'da mezun olan kuzenim şu an 5,000 TL alıyor ancak yeni mezuna 1500 TL'den fazlasını kolay kolay vermezler. Yani duruma göre kazanan da var kazanmayan da ama günümüzde doktor ya da mühendis zannedildiği kadar kazanmıyor. Daha mantıklı meslekler var.
  • Okulun tek etkili olmadiği yer devlet alirsan kpss den puan istersen en kötüsünde oku atanirsin.Ama özelde önemli güzel üniversitede okuyanlar 3-0 önde başliyor tabikide bunda kötü üniversite okuyanlar iş bulamaz sonucu çikmaz ama daha zor.(Tıp tutuyorda biz mi gitmiyoruz :)

DH PROGRAMMER'S CLUB
    Android,Java,PHP
  • quote:

Orijinalden alıntı: ParmağınıSehbayaVuranAdam

Bu Adam ne ayak çözemedim beyler, şimdi gelmiş burada insanların hakkına girip yalan yanlış bilgilendirme yapıyor ve insanları sevdikleri meslekten vazgeçirmeye çalışıyor ve bence artniyetli, şimdi gelelim iddaalarına;

1.''iyi okuldan mezun olmazsan iyi bir firmada işe başlayıp tecrübe edinemezsin ve yerinde sayarsın '' gir kariyer.net'e mühendis ilanlarında aranan özelliklere bak ''odtü-itü-boun mezunu olsun'' diye hiç bir istek var mı ? yok ne var peki alanında en az 3-5-8 (pozisyona göre) tecrübeli mühendis der, tecrübesiz bir mühendis işe alınırken okulun yanında dil bilmek(iyi derecede), program bilmek, iş görüşmesinde ki tavrın ve dış görünüşün bile önemlidir bunlara bakar öyle karar verir sen bir faktörde (okul kalitesi) geridesin diye işi alamadın anlamına gelemez,

2.''15.000'in altındakiler yazmasın bile'' bu taban puanları oluşturan öğrenciler lise mezunu sınavdan daha yeni çıkmış kişiler şimdi bu arkadaşlar (bende dahil) tercih yaparken neleri göz önüne alıyoruz;İstediğim bölüm, Havalı okul (puanı yüksek diye) ve Evime Yakın diye genel anlamda bunlar şimdi bu kriterlere göre belli bir sıralama oldu ama bu kalite sıralaması değil arkadaşlar bu öğrenci tercihlerinin sıralaması kalite sıralaması için bazı (TR'de sadece ODTÜ)Üniversiteler bünyesindeki profesörler araştırma yapıyor (hoca başına düşen öğrenci-lab sayısı-akademisyen atıf sayısı vs.) ona göre sıralıyorhttp://tr.urapcenter.org/2015_alan_siralamasi/field.html Listeye bak birde taban puanlara bak ERCİYES-KATÜ-FIRAT-ATATÜRK Mühendislikte düşük puanları olmasına rağmen kalite anlamında öndeler yani özetle bu 15.000 olayı tamamen yalan. ve herşey sende bitiyor

3.''Bir mühendis yaşlanınca değeri azalmaya başlar. Emekliliğiniz risk altında mühendislik yazarsanız. Doktorluk da ise ömür boyu iş garantisi var.'' demişsin bu arkadaş'a artniyetli demiştim ve nereden anladım ? bakın Başlıkta ''mühendislik yazacaklar dikkat '' diyor sonra mühendislik risk altında doktorluk ise ömür boyu yani sizleri tıpa çekmeye çalışıyor ki kendisi önünü açsın klasik ama efektif akıl çelme lafları... gelelim olaya, mühendis ancak alzheimer olursa dediğin olur, mühendis ne kadar tecrübeliyse o kadar yüksek pozisyonda çalışır o kadar yüksek maaşla çalışır, tıp doktoru ise hakeza öyledir, ancak tecrübesi maaşına yansımaz (özel hastanede nam salmış bir doktor değilse tabi)...bir mühendis 66 yaşında odtü inşaat mezunu ben konuşmayayım fazla siz ufaktan bi göz atın adamın yaşamına, işine 42 yıllık tecrübesi olan bir mühendis yazılarını okuyun siz karar verin siz bakın (kafanıza takılanı soradabilirsiniz aynı gün cevaplıyor)https://bpakman.wordpress.com/tag/bulent-pakman/

4.''Devlette 3000 TL maaş alıyorsunuz mühendis olarak'' yalan devlette başlangıç 3.400 dür 25 yıl çalışmış olunca son kademeden 3.700 alırsın ayrıca agi ve çocuk yardımı arazi parası dil parası vs. eklerle 3500-4000 arası diyebiliriz ki bu sıradan mühendisler için eğer kamuda ilerlerseniz müfettiş yardımcılığı, müfettiş gibi vs. 5000-6000 seviyesine gelirsiniz

5.''Şu anda bir mühendisin devlet memuru olması çok zorlaştı'' evet zorlaştı ama hangi alan için ? sen ee okursan kamuda alımı yok gibi neredeyse ama Harita-İnşaat okursan çokta rahat atanırsın alanına göre değişen bir şeyi tüm alana nasıl mal edebiliyorsun ?

6.''Devlete ataması bol olan öğretmenlikler daha avantajlı mühendisliğe göre bence. Sıralamanız 100.000 falansa mühendislik yerine hemşirelik veya 2 yıllık sağlık düşünebilirsiniz. '' Yine müh. gömme çabaları... şimdi sıralaması 100 binin aşağısında olan öğrencilerin genel profiline bakarsan geldikleri gibi gidecek olan tiplerdir yani ortalama seviyedeler (TR Geneli için) ama mühendisler arasında düşük seviyede kalmışlar kalacaklar kalıyorlar yani geneli böyle ama sen 100.000 desin diye kötü mühendis olacaksın diye birşey yok senin 100.000 de olmanın sebebi türkçeyi meslek hayatında işine yaramayacak karmaşık sayıları çözemediğin içindir.. yani bu sınav mühendislik kabiliyeti falan ölçmüyor bu sınavın tek ölçtüğü şey AZİM - GAYRET. ki bu da öyle bir jokerdirki hangi sektördeki adama verirsen ver başarılı olur yani kısaca arkadaşım kendine güveniyorsan çalışacağım farkımı koyacam diyorsan git sevdiğin mühendisliği yaz... sıralamam iyi geldi öğretmenlikle harcamayayım diye mühendislik yazacaksan da yazma çünkü ağır bir bölüm..

7. Olarak gelelim maaş konusuna arkadaşlar, ben özellikle inşaat mühendisliğindeki maaşları paylaşacam ama diğer bölümlerinde hemen hemen benzer olduğunu düşünüyorum ama dediğim gibi diğer müh.lerde geniş çaplı bir bilgim yok
    Şimdi İnşaat Mühendisliğinde maaşlar pozisyona göre değişiyor sizi pozisyon olarak yükseltecek olanda tecrübeniz ama ne kadar tecrübe nasıl yani ? mesela iki mühendis olsun A mühendisimiz 2 senede 100 bilgi/pratik çözüm yöntemi öğrensin olayı kapsın, B mühendisimiz 5 senede 100 bilgi/pratik çözüm yöntemi öğrensin bu durumda A mühendisinın maaşı daha çabuk yükselir yani olay sizde ne kadar çabuk olayı kaparsanız o kadar çabuk yükselirsiniz (çok klasik bir gerçektir arkadaşlar)

Maaşlara gelelim (özel sektör için);
    0-5 yıl Yurtiçi : 1500-5000tl
    0-5 yıl Yurtdışı: 1750-5000$
    5-10 yıl Yurtiçi: 4000-10000 tl
    5-10 yıl Yurtdışı: 4000-10000$
    10 yıl ve üzeri Yurtiçi : 5000-20000tl
    10 yıl ve üzeri Yurtdışı: 5000-20000$
    Çok üst düzey yöneticilerde daha yüksek maaşlarda alınabilmektedir.
    Her sektörde olduğu gibi, kendi işinin patronuysan, sektörde üst düzey amca-dayı bağlantıları varsa, durum değişebilir:) (Alıntıdır.)

http://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/2015-mimar-muhendis-maaslari.html Sayın Aykut Özdemir; 4 yıllık YTÜ mezunu inşaat mühendisi ve çok güzel bir web sitesi var yani işin içinden birisi..

Maaşlar – TL olarak

kamuda 2 600 (kadro derece 8/1)

özel sektörde

Yeni mezun; 1 500

5-10 yıl deneyimli; 3 000

10-20 yıl çok deneyimli; 4 000 – 9 000

Yapı denetim; 1 000 – 2 000

Şantiye şefi; 3 000 – 5 000

Şantiye şefi, şantiye başına; 1 000 (maksimum 5 şantiye)

Yurt dışı ücretleri (ABD Doları)

Proje Müdürü; müteahhitte 13 000 – 15 000, müşavirlikte: 8 000 – 10 000

Teknik ofis müdürü; müteahitte 8 000, müşavirlikte 5 000

Yeni mezun: 2 500, Afganistan’da 4 500

Maksimum ücret 15 000, Ultra ücret 30 000

Maaşlar deneyime – ihtiyaca – koşullara göre değişir. Genelde kırsal kesimde çalışanlar, kentlerde çalışanlardan, şantiyeciler büroda çalışanlardan, alt yapıcılar üst yapıcılardan daha fazla maaş alırlar. Büro şantiye farkı yaklaşık 2 katıdır. Yabancı dil gerektirmeyen ve gerektiren işlerde ücret farkı da yaklaşık 2 katıdır. ---- Arkadaşlar sayın Bülent Pakman'ın sitesinden aldım bu maaşlar 2013 yılı içinde girilmiş o zamanlar tl daha değerliydi 2015 yılına göre kıyaslamayın %10-15 daha fazla ekleyin öyle sayın zira kamuda 2.600 başlangıç imiş o zamanlar şimdi 3.400tl başlangıç varın siz düşünün-----

https://bpakman.wordpress.com/insaat/ (yazı biraz uzun ve maaşlar yazının en altında yorumların hemen üstünde )

gelelim ABD-KANADA gibi ülkelerdeki maaşlara arkadaşlar belki bu ülkerde çalışan kişilerin sayısı oldukça az ama yok değil ve maaşlar abd ve kanadada de yıllık bazda veriliyor salary.com var oraya girip civil engineer diye aratırsanız civil engineer I-II-III-IV-V olmak üzere tecrübeye göre sırasyla ilerliyor ve 62.000 Dolardan başlayıp 112.000 dolara kadar gidiyor... bu arada diğer mühendislerde en az inşaat kadar yüksek maaş alıyorlar abd-kanada da şimdi oralara gitmek çalışmak çok zor gibi geliyor ama elbette kolay demiyorum ama imkansızda değil şimdi bloğunu paylaşaacağım arkadaş 2005 kocaeli üni mezunu ve şuanda abd de çalışıyor ve en az 75-80 bin dolar yıllık kazanıyor. alın buyrun siz kendiniz gezin arkadaşın bloğunu..

http://gezgininsaatci.blogspot.com.tr/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00-08:00&max-results=11

arkadaşlar ben size kaynakları verdim kendim kafamdan atmıyorum bunları siz yinede en iyi şekilde araştırın ve önce sevdiğiniz işi seçin ve sonra yılmayın gidin okuyun hayatta çok para kazanmaktan önemli olan şeylerde var SEVDİĞİN İŞİ yapmakta bunlardan birisi.....

Böyle bir yığın bilgisiz,niteliksiz kişilerin bulunduğu bir sınıfa tokat gibi cevap olmuş

• quote:

Orijinalden alıntı: baturalpkun

Hocam hep 15.000 altı mühendislikler tehlike diyordusunuz
    Ben 1500. Oldum ama odtu ee mi bilkent pc mi yazsam, acaba doktorluk daha mi iyi olur diye bile tereddütteyim
    Acikcasi biraz daha tipa kaydim son zamanlarda
    Bu bilkent odtu veya bogazici makinada oluyor buranin mezunlari hakkinda is imkanlari hakkinda bilginiz var mi

Geçen senenin birincisi boğaziçinde bir mühendislik yazmıştı.Ama ne olduğunu hatırlamıyorum.Karar sizin

Makina seçecek arkadaş sakın ola plazada ya da insanların tertemiz olduğu ofislerde çalışacağını sanmasınlar. Konuyu açan arkadaşın amacını bilmiyorum ama iş açısından haklı olduğu yönleri var.

Ben bu maaşa gelene kadar bildiğiniz süründüm. 1500tl ilk maaşım ve mühendislik, satın alma, çizim, imalat hepsini yaptım. Kendime firma açtım makina imalatı da yaptım. Hala rahata ermiş değilim. Halen kendi aracım yok, ev almak ise bir hayal. Çoğu kişi bu durumda biliyorum ama yanlış hayallerle yok ben arge yapıcam çizim yapıcam ofiste kahvemi yudumlayacağım diye düşünüyorsanız başka bir iş seçin. Ben bu kadar hırslı olmama, herşeyi öğrenmeye çalışmama rağmen pert haldeyim.

Sakarya Üniversitesi mezunuyum, beraber çalıştığım arkadaş ise yıldız teknik. Onun durumu benden beter. Sorun mühendislikte değil, ülkede genel olarak ilime bilime argeye değer verilmiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

yukarıda birisi demiş türkiyenin mühendis ihtiyacını 4 okul karşılayamaz diye. Kesinlikle doğru. Bak bu konuya açıklık getireyim.

Türkiye'de elektronik mühendisleri için senede 1000 tane kaliteli pozisyon açıldığını varsayalım. Bu işlerin 500 tanesini zaten iyi okullar kapatıyor. Kaldı 500 tane. Bunları diğer okullar paylaşacak. Sorun şu ki sen diyelim marmara mezunusun, gazi üniversitesi de aynı kalitede. Bu tarz bir sürü üniversite var, istanbul, ankara, marmara, gazi, ege, 9 eylül, kocaeli, osmangazi bilmem ne bir sürü okul var. Bu durumda 1 tane gazi mezunu iyi iş bulurken ötekisi açıkta kalıyor.

Bir de işin içine daha düşük okullar da giriyor. Haliç, okan, arel, yakındoğu, gibi özel okullar ve iç anadolu ile doğudaki devlet okulları. Bir yığın adam çıkıyor.

Aradan sıyrılmak çok zor.

Senede 1000 tane kaliteli iş dedik. Toplamda senede 3000-4000 iş açılabilir. Ama ufak kobilerde çalışmak işkencedir. Az paraya it gibi çalışırsın ve yükselemezsin.

Bakın şimdi oldu. Adam haklı beyler

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Kariyer net te her zaman odtu diye yazmaz. Siteye girin ve reputable kelimesini aratin. Reputable universities diye yazar ilanda.

Adam kitap yazmış ama senin verdigin cevaba bak.

Dikkate almayın gençler Nicotinell i; yazdıkları dogru ya da yanlış fark etmez. Guvendiginiz ve gercekten bilen birilerinden yardım alın.

Orijinalden alıntı: fen0men0

quote:

Orijinalden alıntı: microt

quote:

Orijinalden alıntı: fen0men0

Gencler 2012 itu mezunu jeofizik muhendisi olarak soyluyorum kesinlikle jeofizik yazmayin yazarsaniz mezun olunca iyi bir is bulma sansiniz binde bir. Is bulursunuz ama hicbir zaman kendinizi gelistiremeyeceginiz ve muhendis itibari goremeyeceginiz cok dusuk maasli isler bulursunuz (asgari ucretin altinda bile olabiliyor).

Buna ek olarak muhendislik kesinlikle yazilabilir bir bolum. Itude bir cok farkli muhendislik dallarindan arkadaslarim oldu ve yuksek maasli isler buldular. Ben bunu jeofizik icin diyorum sadece he jeofizikte iyi para yok mu evet 2 sene calistim ve projesine gore doktorlardan daha fazla maas aldigim zamanlar oldu. Bir tane libya projemiz var son anda iptal oldu ve o is icin aylik 6bin dolar alacaktim. Kismet degilmis sonra da sirket kendini deaktif etri isi yapamayinca bir sure sonra. Diger muhendislik dallarinda is kesinlikle cok daha fazla ve memnun edici.

sen şanslısın arkadaşım jeofizikten iş bulmuşsun ben 4 sene bulamadım ve şimdi tekrar sınava girdim 139k sıram var ve makina elektronik bilgisayar müh. tutuyor ve yazıp 27 yaşında tekrar okumayı düşünüyorum bu kadar rezil bir bölümdür KESİNLİKLE YAZMAYIN TANIDIĞINIZA DA YAZDIRTMAYIN.

kesinlikle hocam yaş 27 oldu bu saatten sonra meslek değiştirmeye çalışıyorum galiba iş güvenliği uzmanlığını deneyeceğim tavsiye ederim bir 4 sene daha okumaktansa.

İş güvenliğinin de şeyi çıkmış durumda çevremden aldığım bilgiler yönünde söylüyorum.

• _____________________________
  • Sevdiğiniz mesleği yapın arkadaşlar bakmayın milletin lafına.İstediğiniz,arzuladığınız işte başarılı olursunuz.

• Gelmeyin sakın hele makine hayatınızın hatası olur. Meslek lisesinden beter resmen. 3 erkeğe 1 erkek düşüyor. Başka bölümden kızlara yaklaşsan makine dediğin an abaza damgası yiyorsun. Allahtan benim bitmek üzere ama siz yapmayın sakın makine yazmayın
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.