Şimdi Ara

Motor hız kontrol devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
4.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • e scooter için devre bakıyorum 24 volt 10 maper hız kontrol lazım

dikiş makinasının pedalı uyarmı acaba yapılabiirmi 220 giriyor ama 24 le calıştırabilirmiyim

• Olmaz
  • tecman kullanıcısına yanıt
    neden olmaz peki acıklarmısın ve matkap tetik makanizması olabilirmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sessizlerin_umudu -- 12 Haziran 2013; 20:01:03 >
  • Ayak pedalı 220 V AC ile çalışır ve genelde triak kontrollüdür.24 V DC akımda çalışmaz.Bunun için 24 dc motor kontrol devrelerini araştırın internetten bilhassa H köprülü olanlarını.
    basit bir devre varmı elinde peki en kolay nasıl yapabilirim ?
  • Pic kodlamayi biliyor musunuz ? Eger biliyorsaniz pwm ile yapilabilir.eger bilmiyorsaniz bile internette onlarca proje mevcut. motor hiz kontrol diye aratirsaniz ihtiyacinizi karsilarsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • du riechst so gut kullanıcısına yanıt
    hocam bunu buldumhttp://320volt.com/yuksek-guclu-30-amper-dc-motor-hiz-kontrol-devresi/

ne kadar maliyete cıkar malzemelerin sence ? 50 tl cıkar ise sıfır hazırı 50 tl ye varda uğraşmama değmez diyecektim

motorum 24 volt 250 wat cekiyor 2x12\7 amper jel akü

diğer sahibi scooteri yağmurda sürmüş kontrol devresi calışmıyor.. aküyü takınca motordirek dönüyor koldaki potansimetre ile değilde sabit dönmeye başlıyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    DC motor hız ve kontrol devresi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: senolcu

hocam bunu buldumhttp://320volt.com/yuksek-guclu-30-amper-dc-motor-hiz-kontrol-devresi/

ne kadar maliyete cıkar malzemelerin sence ? 50 tl cıkar ise sıfır hazırı 50 tl ye varda uğraşmama değmez diyecektim

motorum 24 volt 250 wat cekiyor 2x12\7 amper jel akü

diğer sahibi scooteri yağmurda sürmüş kontrol devresi calışmıyor.. aküyü takınca motordirek dönüyor koldaki potansimetre ile değilde sabit dönmeye başlıyor

50 tl çıkar bence. hazırını almanı tavsiye ederim. o linkteki de sıkıntısız çalıştırır ama yapman kolay olmaz uzun sürer :)

devredeki malzemeler okadar tutmaz tabi fakat bunun bakır levhası var basması var tuzruhu perhidrol karışımında eritip delikleri delmesi lehimlemesi havyası var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 13 Haziran 2013; 1:24:19 >

• ogulcanozugenc kullanıcısına yanıt
    hocam birde bunu buldum bu daha basit birşeyhttp://320volt.com/motorlu-bisiklet-icin-motor-surucu-devresi-tl494-pwm/

benim devrenin nesi var acaba ? aküyü takınca direk motor dönüyor potu cevirmeden direk güç veriyor motora
  • quote:

Orijinalden alıntı: senolcu

hocam birde bunu buldum bu daha basit birşeyhttp://320volt.com/motorlu-bisiklet-icin-motor-surucu-devresi-tl494-pwm/

benim devrenin nesi var acaba ? aküyü takınca direk motor dönüyor potu cevirmeden direk güç veriyor motora

bunu denemek lazım. basit çalıştırır ama ne kadar verimli olur bilmiyorum. devreden daha iyi bir arkadaş net cevabı verir belki bu konuda.

belkide devre sağlamdır. pot da sıkıntı vardır. sonuçta motoru döndürüyor devre. pot dediğim bu scooter da elinizle hızı arttırdığınız yer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 13 Haziran 2013; 1:49:00 >

• ogulcanozugenc kullanıcısına yanıt
    hall effect throttle denilen kontrol var 3 bacaklı transistöre benziyor mıknatısı yaklaştırınca yani kolu cevrince kolun içinde mıknatıs var manyetik alan oluşturuyor pot gibi işlev görüyor . pot yerine onu kullanmışlar cünkü pot okadar kullanmaya dayanamaz diye ..sensör diye kullanmışlar bozulacağını pek sanmıyorum bunu cıkarsan bile gene 24 volt veriyor devreye. istanbulda yaptırabileceğim bir yer varmı sizin bildiğiniz

resmi bu sensörün

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sessizlerin_umudu -- 13 Haziran 2013; 1:56:26 >

• belki en başta devre onu yok sanıyor 24 volt veriyor ? denemek lazım basit bir sorunsa bulunur bu dediğim şeyler ile. tanıdığım maalesef yok ama karaköyde yapan birini bulursunuz bence.

edit: neden öyle dediğimi biraz açıklayayım. direnç-pot un olmaması 24 volt demektir. direnç-pot devreye girdikçe 24 volt azalır gitgide. sorun pot neden olmasın ki ? potun bağlantıları vs. de sorunlu olabilir. ölçüm aletiyle ölçmek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 13 Haziran 2013; 2:03:14 >
  • Şu devrenin bir resmini eklerseniz bağlantıları kontrol etme imkanı olur çıkışta ne kullanmışlar nasıl bağlamışlar.Eğer transistörle direk sürmüşlerse muhtemelen transistör bozulduğundan direkt çıkış veriyor da olabilir.
    hocam galiba elektronikden alıyorsunuz ben pek anlamıyorum ama lehim yada parca değiştiriyorum ama arıza bulamıyorum. resmini cekip koyuyorum hemen.

direk 24 volt veriyor cıkısa dediğim gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogulcanozugenc

belki en başta devre onu yok sanıyor 24 volt veriyor ? denemek lazım basit bir sorunsa bulunur bu dediğim şeyler ile. tanıdığım maalesef yok ama karaköyde yapan birini bulursunuz bence.

edit: neden öyle dediğimi biraz açıklayayım. direnç-pot un olmaması 24 volt demektir. direnç-pot devreye girdikçe 24 volt azalır gitgide. sorun pot neden olmasın ki ? potun bağlantıları vs. de sorunlu olabilir. ölçüm aletiyle ölçmek lazım.

Pot yok arkadasim pot kullanilmaz bu tur islerde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

buda benim tamir ettiğim bölge transistörü yeniden leğimledim devre kartındaki bakır yolları kalkmıştı kaplo ile bağladım.

daha önce2 transistör değişmiş ve temas etmiyordu 2 bacağı karta soğuk lehim atılmış onları düzelltim gene 24 volt veriyor cıkısa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sessizlerin_umudu -- 13 Haziran 2013; 11:48:42 >

• bilen varmı
  • izliyeceğin adımlar şu arkadaşım öncelikle d1 d2 ve d3 diyotları var devrede bunların sağlamlık testlerini yap sonra transisitörlerin sağlamlık teslerini yap büyük ihtimale onlardada problem olmuş olabilir biri arza yapsa hepsini etkiler bunların yerine muadil olarak ırfz serisi güçlü mosfetleri kullan.

orada ki ufak transistörleride büyük ihtimalle bc serisi ufak transistörlerdir onlarda arza yapmış olabilir onlarıda kontrol et

bu adımları uyguladın gene tık yok dimi o zaman şöyle bir şey diyeceğim en başta yazmışsın adam bunu yağmurlu havada kullandı diye evet gerçekten öyle olmuş pcb üzerinde beyaz su lekeleri var

oradada lm339 opamp entegresi var bu ilk sahibi bunu yağmurlu havada kullandığı sırada entegrelerin bacakları arasında sıvı temasından dolayı kısa devreler oluşmuştur ve buda entegrenin içindeki opampları öldürmüştür bu entegrede 1 tl falan hatta istanbulda isen karaköyden 50 kuruşa alırsın ırfz serisi mosfetleride alırsın çokta güzel birşekilde çalıştırırsın.

eğer bunları yapamam dersen 2. bir devre göstermişssin tl494 entegreli o devreyi bende kullandım çokta güzel sağlıklı çalışıyor ama soğutmalar çok önemli.

kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi conk83 -- 13 Haziran 2013; 20:53:47 >

• conk83 kullanıcısına yanıt
    tsk ederim yorumun için
    2 ci devreyi yapsam 24 volt 7 ampere dayanabilirse onu yapacağım. o devre ne kadara gelir karaköyden malzeme alırsam motor 24 volt 250 wat cekiyor soğutması için aluminyum fanlı yapabilirim işlemci fanı gibi üzerine monte edebilirim faydası olur ..
  • evet dayanır şöyle diyeyim açık devre şemasında 2 adet 12 volt aküyü seri bağlamış toplamda 24 volt yapıyor zaten senin motorda 24 voltluk ama açık devre şemasında ki motor 12 voltta 250 w senin motoru kaldırır fakat devrede aşırı ısınmaya sebep olur özellikle transistörlerde çözümüde değin gibi kalın bir soğutucu bağlamak ve fan bağlamak senin istediğin sonucu verir.

birde motorun kalkınması yavaş olabilir kalktıktan sonrada normale döner zaten sadece bu arada soğutma çok önemli transistörde eger aşırı ısınma olursa transistörler bi noktadan sonra cayır cayır yanar.

dediğim gibi o elinde ki devrede çalışır bence o kadar masrafa girme baskı devre delme basma lehimleme derken çok uğraştırır ama hevesim ve merakım var diyorsan yap derim.

ama elinde bulunan devreyide yap ileride yaptığın devreye bişey olursa onu takarsın. kendi devresinden daha iyi sonuç alırsın öbür türlü çok tadilat yapıcaksın potu takmaya yer bulacaksın devre uçları kablo hattı uzun iş ama zevk senin :)

ben bu ikinci linkte verdiğin devrelerden v1 yaptım yani versiyon biri yaptım güzel çalışıyordu sorun yok ama sen eğer yapıcaksan tc 4427 olan 3. versiyonu yap hata oranı yok geri besleme yapıp hatayı düzeltiyor sorunsuzca hız kontorolü yaparsın.

kolay gelsin bu arada 1. yaparsan maliyet olarak 25 tlye halledersin herşey dahil

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.