Yüzbaşı
26 Aralık 2004
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme
Toplam: 62 (Bu ay: 0)
Gönderileri

Arkadaşlar Başlıkta da belirttiğim gibi 2003 Opel Meriva aracımda son zamanlarda tekleme sorunu var.

Hem LPG de hem de benzinde durum aynı.

Uygulama ile araç ECU suna bağlandığımda P0201(silindir 1 enjektör devre hatası) alıyorum.

LPG nin enjektörleri ayrı olmasına rağmen neden böyle bir hata alıyor olabilirim.

Daha önce böyle bir sorunla karşılaşan oldu mu ?

Arkadaşlar,HP 5510 çok fonksiyonlu kablosuz bağlantıya sahip yazıcım var.Word den bir baskı aldığımda,yazmaya son sayfadan başlayarak yazdırıyor ve en son 1. sayfayı yazıyor.Tüm sayfaları yazdırdıktan sonra yazıcı biriktirme penceresinde hala aynı belgeyi yazdırıyor görünüyor.Başka bir belge yazdırmaya kalkınca sırada bir önceki belge olduğu için yazdırma yapmıyor.Bilgisayarı kapatıp açmama ve yazıcıyı kapatıp açmama rağmen düzelmiyor.Yazıcıda kağıt varsa bilgisayar açıldıktan sonra ilk yaptığı baskıyı alıyor aynı belge tekrar yazdırılmış oluyor.Ama hala sonraki gönderilen belge basılmıyor.
Son sayfadan yazmaya başlama ve sıradaki belge sorununu nasıl çözebilirim.
NOT:Başka bilgisayarda denendi sorun aynı.
Arkadaşlar merhabalar,
Evde iken telefonumdaki mobil datayı açtığımda Tv8 ve fox tv nin etkilendiğini farkettim.Elimde sd receiver vardı onu taktım oda etkileniyor.Yalnız Tv8 Avrupa yayınına etkisi yok.Telefon Samsung A7 2016.Uydu yayını,merkezi santralden gelen tek kablonun dağıtıcı ile odalara dağıtılması ile ona bağlı cihazdan alınıyor.
Telefonumdan LTE(4.5G)yi kapatınca olay düzeliyor.TP frekans değerleriyler ileri geri biraz ayarladım ama düzelmiyor.
Bu ilginç olayı yaşayan var mı?
Evet arkadaşlar raspi ve Arduino kullanarak ev otomasyonu yapmaya hazır mıyız ?Aslında otomasyon demek biraz garip ama biz genede öyle analım.
Öncelikle yazı yazmayı veya konu anlatmaktan pek anlamam o yüzden kelime ve anlatım hatalarından dolayı şimdiden af oluna.
Elimden geldiği kadar basit anlatmaya çalışacağım,o yüzden takılan arkadaşlar olursa müsait olduğum müddetçe yardımcı olmaya çalışırım.

Raspberry pi olarak B+ modeli kullandım,zannedersem raspi 2 de sıkıntı çıkarmaz.
Öncelikle Raspi mize server yazılımını kurmamız gerekmekte.Normalde raspiye Rasbian imajı atıp üzerine EasyIoT Server kurmamız gerekir ama biz bunu yapmak yerine hem rasbian,hemde server yazılımının olduğu hazır imaj dosyasını yüklemek daha kolay olur.Bunun için aşağıdaki linkten imaj dosyasını indirip Win32 Disk Imager programı ile raspiye atıyoruz.
Hazır imaj dosyası :http://iot-playground.com/swdownload/EasyIoT_server_v0_8.rar

Raspi ilk çalıştırmada ekrana takıp bazı ayarla yapmamız gerekmektedir.
Öncelikle karşımıza raspi-config gelmeli gelmezse raspiye bağlı klavyeden
sudo raspi-config
yazıp gelen konfigürasyon menüsünden SSH ve SPI yı aktif ediniz.SSH uzaktan raspiye bağlanmamız için gereken servis,SPI haberleşme için gerekli servistir.
ayarlamadan sonra raspi yeniden başlayacaktır isterseniz klavye ve ekranı çıkartabilir bilgisayarınızla SSH üzerinden bağlayabilirsiniz.
raspi yeniden başladığında ilk yapmamız gereken raspimizin güncellemelerini yüklemek olsun bunu için şu komutları kullanın

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

bu işlemler internet hızınıza göre biraz zaman alabilir,yüklemeler devam ederken bence kendinize bir kahve koyun

şimdi sıra mono kurmaya geldi(mono servermızı raspi üzerinden izlemek için gerekli)

sudo apt-get install mono-complete

şimdi sıra kablosuz iletişim için raspiye ekleyeceğimiz donanıma geldi.Ucuz olması ve çekim performansı iyi olmasından dolayı NRF24L01+ modülünü kullanacağız.Aşağıdaki bağlantıya göre Mysensör driver (ileride anlatılacak) için
bağlantımızı yapıyoruz.

Raspide şu komutu çalıştıralım
sudo mono EasyIoT.exe
donanım kurulumunu düzgün yapmışsak raspiye şu komutu verdiğimizde
aşağıdakine benzer bir ekranla karşılaşmamız gerekir.
Eğer komut dizin ve dosya bulunamadı gibi bir hata verirse easyiot dizininde değilsiniz demektir bunun için cd /home/easyiot komutu ile dizine giriniz

Pc ekranında serverın çalışıp çalışmadığını kontrol edelim raspinin adresini tarayıcımıza girince karşımıza şifre ekranı gelecek kullanıcı adı admin şifre ise test tir,Artık karşımıza şöyle bir ekran gelmesi gerekiyor.

Bu ekrandan istersek şifremizi değiştirebiliriz.
Şimdi her şey yolunda ise salonumuza koyacağımız sıcaklık ve nem sensör verilerini görebileceğimiz bir çalışma yapalım.
Bunun için gerekli malzemeler

1 adet NRF24L01+

1-DHT11

1Adet Arduino pro (3.3V olanı tavsiye ederim)

1 adet LM1117 3.3V 1A regulator (NRF24 wifi adaptörümüz 3.3v ile çalışacağı için gereklidir,aşağıdaki resimde regülatörün radio arası bağlantı gösterilmektedir)

Gelelim bağlantılara önce NRF24 wifi adaptörümüzü Arduinoya şu şekilde bağlıyoruz.

Renklere bakarak rahatlıkla yapabilirsiniz.

Arduino NRF24...
GND GND
5V Reg
3.3V VCC
9 CE
10 CSN/CS
13 SCK
11 MOSI
12 MISO
2 IRQ

Şimdi de DHT sensörümüzü bağlıyoruz

Arduinomuzu programlamadan önce bazı libraryleri indirmemiz gerek yoksa programlama esnasında hata verecektir.
https://github.com/mysensors/Arduino/archive/master.zip mysensör library dosyalarını indiriyoruz.
inen zip dosyasının içindeki dosyaları arduino dizinine atın,burada bize lazım olan libraries dizinin arduino library klasörümüzün içine kopyalıyoruz.

Şimdi arduinoya yükleyeceğimiz programa geldi bilgisayarımızdan arduino programını çalıştırıyoruz ve aşağıdaki programı arduinoya yüklüyoruz..

#include <SPI.h> 
#include <MySensor.h>
#include <DHT.h>

#define CHILD_ID_HUM 0
#define CHILD_ID_TEMP 1
#define HUMIDITY_SENSOR_DIGITAL_PIN 3
unsigned long SLEEP_TIME = 30000; // Sleep time between reads (in milliseconds)

MySensor gw;
DHT dht;
float lastTemp;
float lastHum;
boolean metric = true;
MyMessage msgHum(CHILD_ID_HUM, V_HUM);
MyMessage msgTemp(CHILD_ID_TEMP, V_TEMP);

void setup()
{
gw.begin();
dht.setup(HUMIDITY_SENSOR_DIGITAL_PIN);

// Send the Sketch Version Information to the Gateway
gw.sendSketchInfo("Humidity", "1.0");

// Register all sensors to gw (they will be created as child devices)
gw.present(CHILD_ID_HUM, S_HUM);
gw.present(CHILD_ID_TEMP, S_TEMP);

metric = gw.getConfig().isMetric;
}

void loop()
{
delay(dht.getMinimumSamplingPeriod());

float temperature = dht.getTemperature();
if (isnan(temperature)) {
Serial.println("Failed reading temperature from DHT");
} else if (temperature != lastTemp) {
lastTemp = temperature;
if (!metric) {
temperature = dht.toFahrenheit(temperature);
}
gw.send(msgTemp.set(temperature, 1));
Serial.print("T: ");
Serial.println(temperature);
}

float humidity = dht.getHumidity();
if (isnan(humidity)) {
Serial.println("Failed reading humidity from DHT");
} else if (humidity != lastHum) {
lastHum = humidity;
gw.send(msgHum.set(humidity, 1));
Serial.print("H: ");
Serial.println(humidity);
}

gw.sleep(SLEEP_TIME); //sleep a bit
}

Yükleme işlemi bittikten sonra raspide çalışan server a kurmuş olduğumuz sensörü tanıtmamız gerekiyor.
Bunun için raspinin aldığı ip adresimizi tarayıcımıza yazıp gelen ekranda kullanıcı adımızı admin şifremizi test dedikten sonra sol altta configure/drivers/MySensors Driver ekranına geliyoruz. sağ tarafta enable butonunun aktif olduğunu kontrol ettikten sonra altta add node butonuna tıklıyoruz.burada 30 saniye bize arduinoyu çalıştırmamız için zaman sayıyor, dht sensör ve nrf24 adaptörü bağlı arduinomuza besleme veriyoruz zaten çalışıyorsa arduino üzerindeki reset butonuna basıyoruz(ben genelde reset kullanıyorum),bu sırada raspiye bağlı nrf24 ve arduinoya bağlı nrf24 arasında iletişim kurulmaya çalışıyor.Herşey yolunda ise add N1S1 gibi bir ekleme yapıldığına dair mesaj alacağız(çıkan ekrandaki eklenen N1S1 gibi node numarasını aklımızda tutalım).Eğer bağlantı sağlanamazsa TIME OUT mesajı alınır bu durumda add node butonuna tekrar basıp arduinomuzu hemen resetleyip tekrar deneyebilirsiniz.Hala hata mesajı alıyorsak nrf24 ün arduino ve raspi bağlantılarını kontrol ediyoruz. şimdi ana sayfaya geri dönerek eklenen sensörümüzü sayfada görüntüleyelim.
configure/group and modules/Living room ekranına gelelim burada isterseniz Living room ismini değiştirebilirsiniz ben salon yazdım.sensörleri eklemek için sağ altta more butonuna tıklayalım ve add module diyelim gelen pencerede otomatik olarak eklenen sensörlerimizin kodu yazar(node numarası) kontrol ettikten sonra add deyip onaylayalım artık sensörlerimiz eklendi.Ana sayfadan ilgili oda ismine(Living room) tıklayarak sensör değerlerini görebiliriz.

DIŞARIDAN SİSTEMİMİZE ERİŞİM NASIL YAPARIZ ?
Arkadaşlar sistemimize lokal ip den erişebiliyoruz peki başka bir yerden nasıl erişim sağlarız.Hemen girelim konuya

Bunun için ücretsiz DNS hizmeti veren sitelere başvurmamız gerekiyor.Ben önceden no-ip gibi siteleri kullanıyordum ama bunlarda zamanla ücretli olmaya başladı.Bu konuyu araştırırken karşıma DUCKDNS çıktı.Kurulumun pratik olması ve raspberry pi yi desteklemesi üstelik ücretsiz hizmet vermesi sebebiyle tercihim bu yönde oldu.
Başlayalım...
Önceliklehttps://www.duckdns.org/ ye gidelim.Açılan sayfada üst tarafta Twitter, Facebook, Reddit ve Google+ ile giriş yapabileceğimizi gösteren ikonlardan size uygun olanını seçin.Mesela facebook la giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra alttahttp://****.duckdns.org yıldızların olduğu boşluğa siteniz için bir isim verin ve yanında bulunan add domain yazan butona tıklayın.Domain ekledik şimdi raspiye kurmaya geldi.

duckdns sitesinde yukarıda install butonuna tıklıyoruz.

Operating Systems kısmından pi yazana tıklıyoruz.

Hemen altta first step - choose a domain yazan yerden az önce eklemiş olduğumuz domain ismini seçiyoruz.

Raspiye ssh üzerinden uzak erişim yapıp kullanıcı adımızı ve şifremizi girdikten sonra alttaki kodları(yeşil ile belirtilen) sırayla raspberry pi de yapıyoruz.

Duckdns.org sitesine gidip giriş yaptıktan sonra alt kısımda ip adresimiz,site ismi ve en son ne zaman güncellendiğine dair bilgiler görüntülenir.

Sistemimize dışarıdan erişmek için ayrıca modemimizi raspi nin kullandığı ip ye yönlendirmemiz gerektiğini unutmayalım.

Şimdi başka bir ortamdaki bilgisayardan veya akıllı telefonumuzun tarayıcısından siteismi.duckdns.org yazdığımızda otomasyon kontrol sayfamız olan easyiot sayfasına erişebilirsiniz.

ESP8266 İLE KABLOSUZ KONTROL

Daha önce NRF24L01+ ile yaptığımız bağlantımızı bir başka modül olan ESP8266 modülüyle yapacağız.Öncelikleelimizde bulunan ESP8266 modülümüze firmware güncellemesi yapmamız gerekiyor,ESP yi bilgisayarımıza bağlamak için FDTI adaptörü kullanıyoruz.Bağlantımız şu şekilde olmalı

Burada dikkat etmemiz gereken nokta ESP 3.3V ile çalışıyor ve kullandığımız FDTI adaptörümüzün 3.3V bağlantısı varsa VCC yi direk bağlayabilirsiniz eğer yoksa 3.3V regüle kullanmalısınız.

Bağlantımız tamamsa şuradan xtcom utulity programını indiriyoruz.Program çalıştırdıktan sonra Tools->Config device dan FDTI adaptörünün kullandığı com portu seçiyoruz. ve connect diyoruz.Program com 1-6 portlarını desteklediği için eğer bunların dışında bir com numarası varsa denetim masasından com 1-6 arası olacak şeklinde değişiklik yapmamız gerekiyor.

Daha sonra API TEST den Flash image download seçim aşağıda linkini verdiğim en son ESP firmware ini yüklüyoruz.
http://iot-playground.com/swdownload/ESPfirmware/v0.9.5.2%20AT%20Firmware.bin

ESP nin default ayarında baudrate ayarı 115200 dür herhangi bir terminal programıyla baudrate ini 9600 olarak ayarlamak için AT+CIOBAUD=9600 komutunu kullanabilirsiniz.

ESP8266 ile wifi sıcaklık ve nem ölçmek

Donanım gereksinimi:

ESP8266 module
Arduino Pro Mini 8Mzh 3.3V
3.3V power supplay
DHT22 temperature and humidity sensor(DHT11 e göre daha doğru sonuç verir)
EasyIoT server yüklü Raspberry Pi
WiFi modem

Bağlantı şu şekilde olmalı (3.3V arduino ya göre)

ESP8266 module Arduino pro mini module Power supply
VCC......................VCC............................. 3.3V VCC power supply
GND.....................GND.............................. GND power suppy
RST.......................3
UTXD .....................10
URXD.....................11
CH_PHD............................................................3.3V VCC power supply

SHT22 nin data pinini Arduinonun 2 nolu pinine bağlıyoruz.VCC 3.3V a GND ise GND ye bağlayacağız.

Aşağıdaki programı Arduinoya yükleyelim

/* 
V1.0 - first version

Created by Igor Jarc <igor.jarc1@gmail.com>
Seehttp://iot-playground.com for details

This program is free software; you can redistribute it and/or
modify it under the terms of the GNU General Public License
version 2 as published by the Free Software Foundation.
*/
#include <Esp8266EasyIoT.h>
#include <SoftwareSerial.h>
#include <DHT.h>

#define CHILD_ID_HUM 0
#define CHILD_ID_TEMP 1
#define HUMIDITY_SENSOR_DIGITAL_PIN 2

Esp8266EasyIoT esp;

SoftwareSerial serialEsp(10, 11);

DHT dht;
float lastTemp;
float lastHum;

Esp8266EasyIoTMsg msgHum(CHILD_ID_HUM, V_HUM);
Esp8266EasyIoTMsg msgTemp(CHILD_ID_TEMP, V_TEMP);

void setup()
{
serialEsp.begin(9600);
Serial.begin(115200);

Serial.println("EasyIoTEsp init");

esp.begin(NULL, 3, &serialEsp, &Serial);
//esp.begin(NULL, &serialEsp);
dht.setup(HUMIDITY_SENSOR_DIGITAL_PIN);

pinMode(13, OUTPUT);

// Serial.println("present S_HUM");
esp.present(CHILD_ID_HUM, S_HUM);

// Serial.println("present S_TEMP");
esp.present(CHILD_ID_TEMP, S_TEMP);

}

void loop()
{
while(!esp.process());

delay(dht.getMinimumSamplingPeriod());

while(!esp.process());

float temperature = dht.getTemperature();
if (isnan(temperature)) {
Serial.println("Failed reading temperature from DHT");
}
else if (temperature != lastTemp)
{
lastTemp = temperature;
esp.send(msgTemp.set(temperature, 1));
Serial.print("T: ");
Serial.println(temperature);
}

float humidity = dht.getHumidity();
if (isnan(humidity)) {
Serial.println("Failed reading humidity from DHT");
}
else if (humidity != lastHum)
{
lastHum = humidity;
esp.send(msgHum.set(humidity, 1));
Serial.print("H: ");
Serial.println(humidity);
}
}

Yeni sensörümüzü eklemek için Easyiot server da
Configure->Drivers->ESP8266 EasyIoT driver ini enable yapıyoruz ve add node diyoruz.

Geri gelip Groups and modules ten add new group diyelim karşımıza gelen grup ismi kısmına resimde olduğu gibi ESP8266 yerine mekan ismi(oda,mutfak vb.)yazabilirsiniz.

Daha sonra add module diyelim

Burada ESP8266 nın hemen altında eklenmiş sensörler var(S_HUM,S_TEMP) onları tek tek tanıtalım

Yeni sensörümüz hayırlı olasun

Devam edecek.............

EASYIOT server yazılımı CC BY-NC 3.0 lisansın da belirtilen şartlarda kullanılmakta olup TİCARİ amaçlar için kullanılılamaz.

NOT:Bu yazının hazırlamasındahttp://iot-playground.com/ vehttp://www.mysensors.org/ sitelerinden yararlanılmıştır.Daha fazla bilgi için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Arkadaşlar 2003 Meriva 1.6 16V aracımda 100 km yi geçince titreme var.Bu titreme direksiyon düz konumda iken yapıyor.Çok hafif sağa veya sola çevirince titreme kesiliyor.Daha önce buna benzer başlıkları okudum ama şu sağa veya sola hafif çevirince düzelme olayına rastlamadım.Sizce sorun nedir.
Arkadaşlar merhaba
3g görüntülü görüşme özelliği olan bir telefon arıyorum.Annem için olacak dokunmatik olması şart değil olursada önemli değil çok büyük olmaması tercihimiz.
Bütce maksimum 350 TL teşekkürler.
Arkadaşlar merhaba en fazla 17.000 TL bütcem var 2005-2006 model ELENTRA arıyorum LPG li olması tercihimdir.Satmak isteyen varsa bana PM den ulaşabilir.
COLT 1,3 İNVİTE
SERVİS BAKIMLI EN SON 60000 KM BAKIMI YAPILMIŞ SINIFININ EN DONANIMLI ARACI

ABS,ESP,KLİMA,4 AIRBAG,GENİŞ KAPSAMLI YOL BİLGİSAYARI,SOĞUTUCULU TORPİDO,ISITMALI ELEKTRİKLİ AYNALAR,IMMOBİLİZER,UZAKTAN KUMANDALI MERKEZİ KİLİT, İSOFİX KOLTUK,ELEKTRİKLİ ÖN CAMLAR,FONKSİYONEL HİDROLİK DİREKSİYON, FONKSİYONEL KOLTUKLAR,4 LASTİK YENİ
MODEL :2005
KM :62000
YER :SAKARYA
FİYAT :16.150 TL dir

http://www.sahibinden.com/orijinal_62000_km_ilk_sahibinden_95hp_1_3_colt-74WQQaXQQ19750295WQQpXQQdisplayitem
Merhabalar.Bilgisayarım her açılışta donuyor.windows masa üstü geliyor diğer programlar yükleneceği sırada donuyor.reset atıyorum her şey normal yeniden başlatıyorum normal ne zaman power off yaparsam açılışta bu olay var.işletim sistemini tekrar kurdum kuraraken sorun yok.kurduktan sonra gene aynı.yani her kapanmadan sonra açılışta ekran kitleniyor.Lütfen yardım.Teşekkürler
Sistem:dual core 8400 (2 çekirdek 3.0ghz)9600 gt ekran kartı,2 gb ram,thermaltek 350 watt kasa,windows xp sp3,
Arkadaşlar yeni almış olduğum MSI 9600GT ekran kartımın 1.DVI girişi samsung(LCD) monitörüme bağlı
ben 2.DVI girişini LCD tv ye bağlamaya çalışıyorum(DVI to VGA) ama bir türlü görüntü alamadım.Ayarlardan 2.DVI i nasıl aktif adebilirim.denemelerimde ikinci görüntü birimini tv olarak ayarlıyorum ama görüntü alamadım acaba S-video dan mı görüntü vermeye çalışıyor.Çözünürlük LCD TV nin kabul ettiği ayarlada ama bir türlü 2.DVI çıkışından görüntü yok.
Hakkında
Forum İmzası:
Ainol Navo 10 Hero Opal Meriva 1.6 Cosmo(dvd,navigasyon,tv,bluetooth,Wifi,Obd2) Lenovo K3 Note
Hakkımda:
*cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol
*şefkat ve merhamette güneş gibi ol
*başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol
*hiddet ve asabiyette ölü gibi ol
*tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol
*hoşgörülükte deniz gibi ol
*ya olduğun gibi görün
*ya göründüğün gibi ol.
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 983
İkinci El Bölümü Mesajları: 15
Konularının görüntülenme sayısı: 9.213 (Bu ay: 424)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 60 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.