Şimdi Ara

Miras kalan araç satışı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar, babam vefat etti ve miras kalan aracı satmak istiyoruz. Ancak şöyle bir sıkıntı var. Çeşitli bankalarda mevduatları ve birkaç tane de taşınmaz mal mevcut. Bunlar için üç farklı şehirde tek tek belediyeleri ve bankaları dolaşıp ayrı ayrı yazı çıkartmamız gerekiyor. Bunların acelesi yok. Zaten gayrimenkulleri satma gibi bir durum söz konusu değil şuan. 4 ay içerisinde toplayıp veraset beyannamesi doldurup vergilerini ödeyeceğiz. Ancak aracın satışını hızlıca yapmamız gerekiyor. Çünkü hem muayene hem kasko sigorta gibi süresi dolmak üzere olan durumları mevcut. Sadece araç için ayrı olarak veraset beyannamesi doldurup vergisini ödeyerek satış işlemini gerçekleştirebilir miyiz? Yoksa miras kalan tüm ne varsa hepsini tek seferde bildirip hepsini aynı anda mı intikal ettirmemiz gerekiyor?

• Başın sağolsun.

Benim babamda vefat ettiğinde üzerine kayıtlı araç yoktu ama taşınmazlar vardı.

Biz o taşınmazları üzerimize geçirebilmek için önce notere gidip veraset ilamı çıkarmıştık.

Daha sonra taşınmazların bulunduğu ilçenin vergi dairesine gidip vergi ilişiği yoktur yazısı almıştık (ödenmemiş vergi borcu varsa onları ödeyip alıyorsun).

Sonra taşınmazlar veraset ilamında adı geçen yasal mirasçılar kimse onların adına intikal etmiş oluyor.

Araba içinde aynı mantıkla hareket etmek gerekir sanırım.

Miras kalan herşeyi aynı anda intikal ettirmek zorunda değilsiniz hangisi acil ise önce onu yapın.

• basiniz sag olsun.

ayri ayri olmaz.

• Merhabalar, sağolun Allah razı olsun. İnternette de durum aynı şekilde, Net bir bilgi yok malesef. Kimisi her mal ayrı ayrı intikal ettirebilir diyor. Kimisi tek seferde intikal ettirilecek diyor. Sanırım en iyisi vergi dairesine gidip direk oraya sormak olacak.  

• Başınız sağolsun.

Otomonil satışı yapmak için taşınmazların önemi yok.

Size tavsiyem şudur.

Veraset intikal belgesini noterden aldıktan sonra aranızda sorun olacak bir durum yoksa otomobili mirasçılardan birinin üzerine yeniden noterden ruhsat çıkarmanız.Dİğer varisler feragat belgesini imzalayacaklar ve para almayarak bir kişinin üzerine ruhsat çıkarılacak.Tabiki bir miktar noter masrafı oluyor.Sonra satışı yapabilir ve elde edilen parayı aranızda paylaşırsınız.

Mutlaka bir notere gidin ve size en yapmanız gerektiğini anlatacaktır.

• bamorex kullanıcısına yanıt

Sağolun hocam Allah razı olsun.

Hocam aslında durum şöyle. Biz mirasçılar yönünden herhangi bir sıkıntı yok. Her konuda anlaştık. Ancak biz hiç yeni ruhsat çıkarmadan aracı satmayı planlıyoruz. Zaten hepimizin kendi aracı mevcut. Direk alıcıyı da ayarladıktan sonra ilişik kesme işlemlerini yapıp yeni çıkacak ruhsatı direk alıcı adına çıkartmak istiyoruz. Sanırım bu şekilde ilerlemek mümkünmüş internetteki yoğun bilgi kirliliğinden öğrendiğim kadarıyla. Dediğiniz gibi yine noterden net bilgi alırız o konuda. Önemli olan taşınır ve taşınmazlar olarak ayrı ayrı bildirme yapabilme konusuydu. Teşekkür ederim bilgi için.

• kesikparmak kullanıcısına yanıt

Rica ederim.

Şu anda otomobil alıcısı varsa,

Aracın trafik sigortası ve muayenesinin tam olmasına dikkat edin. Bu araca ait ruhsat ve veraset intikal belgeleri ile birlikte notere gidilerek aracın intikali gerçekleştirilir. Miras kalan aracın satışı için bütün mirasçıların veya vekâlet verdiği kişilerin noterde imza için bulunması gerekir.

Ama tam bilgi almak için notere danışınız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

intikal ve veraset ve intikal vergisi ayri seyler.

once beyanname verip vergisini odemeniz gerekiyor. bu asamada hepsi birden olacak toplama gore istisnalar var ve toplam uzerinden vergilendirme yapilacak.

ondan sonra istediginizi intikal ettirin istediginizi ettirmeyin fark etmez.

veraset ilami zaten tamamen ayri bir olay, once onu noterden alacaksiniz varisleri gosterecek.

yeni ruhsat cikarmadan satis olmaz. once varislerden birine devir edilecek o kisi 3. kisiye satis yapacak. bu esnada yani varislerden birine devir edildiginde ruhsat basilmayabilir ancak cok bir sey fark etmez. feragat etmenin de vergi dogurma ihtimali var, satis gostermek daha garanti.

• Araç intikali için noterden mirasçılık belgesi çıkarmanız ve vergi dairesie intikal vergisini ödemeniz yeterli. Ayrıca aracın sigortası veya muayenesi bitse bile satış imkanınız var. Trafikten çekme yöntemi ile satış yapabilirsiniz, alıcı muayene yaptırır ve trafiğe çıkararak aracı kullanabilir, bu nedenle eğer imkanlar dahilinde gecikiyorsanız, intikal sırasında çekme yaparak intikal talep edin, son olarak ruhsat çıkmadan devir seçeneğini seçerseniz yaklaşık binlira cebinizde kalır, iki kez ruhsat çıkartıp yeniden masraf etmenize gerek yok. Bunun için aynı gün peşpeşe işlem yapmanız yeterli, notere bu bilgiyi vermezseniz iki kez ruhsat ücreti alabilirler.
  • veraset intikal beyannamesini internet üzerinden gönderebiliyormuyuz

• memet0864 M kullanıcısına yanıt

evet

• OzzY® O kullanıcısına yanıt

Hocam dediğiniz gibi tekte hepsini belirtmek gerekiyormuş. O yüzden evraklar için ilgili belediyeleri, bankaları falan dolaşmaya başladım. Evrakları tamamladıktan sonra gelir idaresinin sitesinden başvuru yapmayı düşünüyordum ben de. 3-4 gündür de bir yandan deniyorum, araştırıyorum. Ancak Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi Başvurusu diye bir menü çıkmıyor bende. E devlette Gelir İdaresi Başkanlığının altına koymuşlar evet ama Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi Başvurusu sekmesinden giriş yapıp gib e yönlendirildiğimde de gib'in anasayfasına atıyor beni. Normalde youtube'ta videoları da var nasıl yapıldığına dair. Videoda İşlem Başlat-> Beyanname İşlemleri-> En altta veraset ve intikal vergisi beyannamesi seçeneği var. Ama ben de sadece üstteki üç seçenek mevcut. Acaba geçici bir süreliğine kaldırdılar mı? Siz görebiliyor musunuz öyle bir beyanname bölümü?

ben aradım alo 189 u veraset intikal beyannamesi netten verilemiyor artık bizzat başvuru yapmak gerekiyor

• OzzY® O kullanıcısına yanıt

gönderilmiyor aradım telefonla

• memet0864 M kullanıcısına yanıt

Muhtemelen çok fazla hatalı beyan oluyor diye iptal ettiler. Mesela ben online işlemi 2 gün önce açabilmiş olsaydım aracı tek olarak bildirecektim. Muhtemelen bu şekilde beyan yapan çok olduğu için de görevli eşliğinde yapılmaya başlandı. Bugün vergi dairesine gittim. Durumumu anlattım. Üzerine ne var ne yok bildirmezsen işlemi ilerletemeyiz dediler. Şimdi ben öz mirasımız olan arabayı üzerime alabilmek için hiç alakam olmayan 1000 km uzaktaki bir şehirde bulunan hiçbir işe yaramayacak bir tarla için evrak almaya gideceğim. Bu işlerin bence biraz düzenlenmesi lazım. Acımızı yaşamayı bir kenara bıraktık evrak kürek peşinde koşuyoruz. En azından üstsoydan kalanların reddedilebilir, devlete bırakılabilir olması lazım.

evet buyuk ihtimalle oyle bende bir kac kere hatali yapmistim.

yalniz online olmadigina gore vergi dairesine tum varislerin gitmesi gerekecek umarim en azindan onlar farkli sehirlerde degillerdir.

miras reddi mumkun olmasi lazim ancak detay bilmiyorum hic.

• Başınız sağolsun.

1. veraset
    2. Bir sigota acentesinden değerini gösterir yazı ( beyan evrakına yazılacak tutar ve evrakın aslı )
    3. Veraset ve harçlar vergi dairesi ( 1 hafta beklenmesi gerek )
    4. Vergi dairesi vergi ilişiği kesilmeli
    5. Satış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 10 Eylül 2024; 8:40:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir konuyu hatırlatmakta fayda var.
    Beyana esas tutar, sigorta şirketlerinin vereceği evrakta yazan tutardır.
    Burada yapılan hata aracın gerçek paketi olup olmadığı.

Sigorta kasko yapılırken araç bir düşük paket gösterilip yapılmış ise, evrak o şekilde çıkabilir.

İlgili beyanı kontrol eden görevli ruhsatı ile uyumsuz beyan olduğunu söyleyebilir.

Evrak aşamasında sigortacınıza, aracın hangi paket ise o paketi gösterir değer evrakı vermesini söyleyin.

Vergi dairesine git gel yapmamış olursunuz.

Hocam oraya kadar gitmenize gerek yok o köyde bir tanıdık varsa o gidip alabilir.

rayiç bedel alınacak altı üstü, görevli veraset sorarsa durumu anlatır ve siz o kişiye whatsapp den atarsınız.

yeterki borcu çıkmasın, çıkarsa ödendikten sonra verir evrakı.

daha geçen ay mersin’den tanıdıklar için ankara’da belediyede ben hallettim işlemleri.

sınra evrakın resimini çekip gönderdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 10 Eylül 2024; 10:33:45 >
  • başınız sağolsun.

babanızın banka hespalarını edevletten goreiblirsiniz. solda muris var. miras kaldıysa ssize hangi bankad amevduatı var goreiblirsiniz. araç için noterden veraset ilami çıkartıp, sonr aya diğer uyelerden feragatname alacaksınız ya da, herkes bir kişiye vekalet verecek veya veraset ilemıyla hepiniz gidip satısını yapacaksınız aracın

www.turkiye.gov.tr
    Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama
    https://www.turkiye.gov.tr/bddk-mevduatkatilim-fonu-hesabi-bulunan-banka-sorgulama?hesap=sorgula
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.