Merhaba arkadaşlar, Bir konuda tecrübelerinizi ve görüşlerinizi almak istiyorum. Şu anda şöyle bir süreç yaşıyorum:
Buraya kadar standart gibi duruyor. Fakat bana şöyle bir durum haksızlık gibi geliyor:
Şu anda aracın pert halini üzerime alıp, kasko şirketinden tamir bedelinin (yaklaşık 1.000.000 TL) bir kısmını veya tamamını nakit olarak talep etmeyi düşünüyorum. Sormak istediğim esas soru şu:
|
Perte Çıkarılan Araç ve Kasko Ödemesi hakkında Yardım

-
-
10 sene evvel km düşürülmüş sürekli otomatik vites arızası veren lanet 2006 model Mitsubishi Colt 1.5 Dizel otomatik araç sokaktaki su birikintisinden geçerken karşı yönden gelen kaymonun oluşturduğu dalga nedeniyle stok etti ve bir daha çalışmadı.
Mahalledeki servise çekici ile götürdüm, ustaya durumu anlattım ve bana "Madem aracın kaskosu var sen yetkili servise götür bunu, belli ki motora su gaçmış, kaskodan parasını alırsın" dedi.
Dediğini yabtım ve 2 hafta sonra kasko firması perte çıkaracağını bildiril bana 19.500 TL teklif ettim.
22.000 TL' ye üstelik kredi çekerek aldığım bu baş belasından kurtulmayı o kadar çok istiyordum ki hemen teklifi kabul ettim ve yaklaşık 1 ay içinde para hesaba yatırılmıştı...
-
Merhaba öncelikle geçmiş olsun pert olsun istiyorsanız , biçtikleri miktarı kabul etmek zorunda değilsiniz.
Pert olmasın isterseniz yetkili veya anlaşmalı serviste tamir etmek zorunda , ancak bu tamir miktarı yüksek geldiği için ,sizin aracınızı ihaleye koyup satmak aradaki farkı vermek onların kârına olur.
Kazada %100 haklıysanız hem araç yapılır hem değer kaybı istersiniz bu uzak ihtimal pert etmek isterler
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Teşekkür ederim öncelikle hocam.
Açık konuşmak gerekirse, teklif ettikleri tutarla aynı ayarda bir aracı tekrar alma şansım yok.
Kaza tek taraflı olduğu için kusur tamamen bende; bu yüzden sigorta şirketine karşı fazladan bir tazminat talep etme gibi bir durumum da yok.
Eğer teklifi en azından 150.000 TL daha artırırlarsa, emsal bir aracı zararsız şekilde alma ihtimalim olabilir.
Bu yüzden ikinci bir yol olarak, aracın pert halini üzerime alıp, dışarıda tamir ettirip tamir masrafının bir kısmını sigortadan almak gibi bir planım var.
Böylece zararımın bir kısmını karşılamış olurum diye düşündüm.
Yaşayan, bilen varsa birkaç yorum almak çok iyi olurdu.
-
O zaman fiyatı kabul etmeyin hocam ,tamir için size para kalmaz eskisi gibi değil her şeyi tek tek hesaplıyorlar
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Elime net bir para kalmasa bile, perte çıkarıldığında sigorta şirketi yaklaşık 400.000 TL ödeme yapmış oluyor. Ancak aracı üzerime alıp tamir ettirirsem, bu sefer örnek olarak yaklaşık 600.000 TL civarında ödeme yapmaları gerekecek gibi görünüyor. Bu farkı değerlendirip tekliflerini güncellerler diye düşünüyorum. Sizce mantıklı bir hamle olur mu?
-
Öncelikle geçmiş olsun. Sigorta hukukunda araç pert olduğunda izlenen süreç, Türk Ticaret Kanunu (TTK), Sigortacılık Kanunu ve Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları çerçevesinde değerlendirilir. Sorularınızı tek tek ele alayım:
⸻
1. Rayiç bedel ve ödeme teklifi:
Kasko poliçelerinde “tam ziya” yani perte çıkma hali oluştuğunda, sigorta şirketi size aracın kaza tarihindeki rayiç bedelini ödemekle yükümlüdür (Kasko Genel Şartları, B.3.3).
Rayiç bedel, aracın aynı özelliklerdeki piyasadaki makul satış fiyatıdır. Yani burada esas alınması gereken, eksperin değil piyasanın belirlediği değerlerdir.
Eğer piyasa değeri 1.450.000 TL iken size 1.300.000 TL teklif edildiyse, bu eksik ödeme teklifidir ve itiraz etme hakkınız vardır. Emsal ilanlar, ekspertiz raporları ve araç alım-satım belgeleriyle rayiç değerin daha yüksek olduğunu ispatlayabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurarak kısa sürede sonuç alabilirsiniz.
⸻
2. Pert aracı üzerinize alırsanız, sigorta tamir bedelini öder mi?
Kural olarak hayır. Sigorta şirketi aracı perte çıkardıysa ve size rayiç bedel üzerinden ödeme yaptıysa, ayrıca tamir masrafı ödeme zorunluluğu yoktur.
Ancak uygulamada, bazı sigorta şirketleriyle karşılıklı mutabakatla, sigortalı pert aracı üzerinde bırakmak koşuluyla, tamir masrafının belirli bir yüzdesini (örneğin %70-80) ödemeyi kabul edebilir. Bu durum yasal bir hak değildir, tamamen pazarlığa ve iyi niyetli çözüme dayalıdır.
⸻
3. Bu süreçte nelere dikkat etmelisiniz?
• Eksper raporunu talep edin ve rayiç değer ile ilgili bölümü dikkatle inceleyin. Gerekirse bağımsız eksperden ikinci bir görüş alın.
• Emsal araç fiyatlarıyla rayiç değerin eksik belirlendiğini belgeleyin.
• Pert aracın ihale süreci şeffaf yürütülmeli; satıştan elde edilen bedel size yazılı olarak bildirilmeli.
• Sigorta şirketiyle yapılacak tüm pazarlıkları ve anlaşmaları yazılı olarak belgeleyin.
• Rayiç değer uyuşmazlığı varsa, önce sigorta şirketine yazılı itiraz, sonuç alınamazsa Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilirsiniz.
• Yüksek tamir bedelleri nedeniyle değer kaybı yaşanıyorsa, araç değer kaybı tazminatı da ayrıca gündeme gelebilir.
⸻
Sonuç olarak:
Sigorta şirketi yasal olarak rayiç bedeli ödemekle yükümlüdür. Eksik ödeme varsa bunu belgelendirerek itiraz edebilirsiniz. Pert aracı üzerinize alıp tamir bedelini alma meselesi ise hukuken zorunlu değil, ancak pazarlıkla mümkün olabilir.
Gerekirse bu süreci sizin adınıza takip edecek bir sigorta hukuku avukatı ile çalışmanız, hak kaybı yaşamamanız açısından faydalı olacaktır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X