Şimdi Ara

IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
13
Favori
29.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    Bildiğimiz gibi TTNet, Tivibu adı altında senelerdir IPTV hizmeti vermekte, Turkcell Superonline ise bir yıldan uzun bir süredir bu hizmeti veriyor. Bu hizmetler için doğal olarak bir adil kullanım kotası uygulaması bulunmuyor. Hatta Superonline, fiber internet aboneleri için Turkcell TV+ mobil ve web uygulamaları kullanımına da kota uygulamıyor.

    İlk getirildiğinde altyapı yetersizliği gerekçe gösterilerek dayatılan "adil kullanım kotası" uygulaması, artık herkesin farkında olduğu gibi altyapının IPTV hizmetini sorunsuzca kaldırabilecek kadar geliştirilmiş olmasına rağmen neden hâlâ normal internet kullanımı için uygulanmakta? Günümüzde internetteki içeriklerin gerek sayıca gerekse boyutça katlanarak arttığını göz önünde bulundurursak, "adalet" için uygulanan bu kota dayatmasının ne kadar adil olduğuna çeşitli örnekler vererek değinmek istiyorum.

    Öncelikle şunu belirtmek isterim ki konu, bütün internet kullanıcılarını ilgilendirdiği için ve genel bilgiler de içeriyor olmasından dolayı konuyu buraya açmaya karar verdim.


    IPTV, interneti ortalama ne kadar kullanır?

    Neredeyse bütün önemli kanalların HD olduğunu düşünürsek günlük ortalama 5 saat IPTV kullanımı sonucu yaklaşık 20 gigabyte'lık bir veri transferi söz konusu olacaktır. Bu da sıradan bir televizyon seyircisinin 5 günde 100 gigabyte'lık, 10 günde ise 200 gigabyte'lık bir "adil kullanım kotasını" rahatlıkla doldurabileceği anlamına geliyor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    IPTV için kota uygulamasına neden gerek duyulmaz?

    Servis sağlayıcılar, televizyonun kısıtlama yapılmaksızın özgürce kullanılabilecek bir eğlence aracı olduğu bilincine sahipler.

    Örneğin, Tivibu, Şampiyonlar Ligi maçlarının yayın haklarını aldı. Şampiyonlar Ligi maçlarını izlemek için müşteriler ödeme yapıyor olacaklar. Bu hizmete ödeme yapan bir müşterinin ayın 15'inde kotasını doldurduğunu varsayalım. Şimdi bu müşteri ayın son 15 gününde yapılacak maçları izleyemeyecek mi? Servis sağlayıcılar da bunun akıl dışı ve adaletsiz olacağının farkındalar ki IPTV hizmeti için herhangi bir kota uygulaması yapmıyorlar.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Tivibu kullanıcı sayısının Şampiyonlar Ligi yayın hakları sayesinde katlanacağını düşünürsek altyapı bunu kaldıracak mı?

    Altyapı bunu kaldırmayacak olsa TTNet böyle bir yükün altına girmezdi diye düşünüyorum.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Peki böyle bir hizmeti kotasız olarak kaldırabilecek durumda olan altyapı neden aylık ortalama 75 gigabyte'lık bir internet kullanımını kaldıramıyor?

    İşte asıl sorulması gereken soru da bu. Gerçekten bir kota uygulamasına ihtiyaç var mı, eğer varsa günümüzün internet gereksinimlerini karşılamayacak kadar adaletsiz olmak zorunda mı? Altyapının, o kadar iyileştirmeye rağmen, seneler öncesinde belirlenmiş, bugün için sadece komik olan kotaları kaldıramayacak olması ne kadar inandırıcı? Bu soruların cevaplarını bulmak gerçekten çok zor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Biraz, günümüz internetinin ne seviyede olduğundan bahsedelim:

    Cisco, 2014 yılında yaptığı bir çalışmada yıllık global IP trafiğinin 2016 yılı sonunda zettabyte eşiğini geçeceğini, 2018'de ise bu oranın 1.6 zettabyte'ı bulacağını söylemiş. Kısacası bugün artık internette zettabyte çağının arifesindeyiz.

    http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/VNI_Hyperconnectivity_WP.html

    Bu çalışmada birçok dikkat çekici veri var.

    Örneğin, 1992'de global internet trafiği günde 100 GB iken 2013'te bu oran saniyede 28.875 GB seviyelerine ulaşmış, 2018'de saniyede 50.000 GB olacağı tahmin ediliyor:

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    İzlenen videoların yarısından çoğu artık HD kalitede, bir kısmı ise UHD olarak izleniyor. 2018'de, izlenecek SD videoların 4 katı kadar UHD video izlenmesi bekleniyor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Görüldüğü gibi internetteki ihtiyaçlar yıllar geçtikçe artıyor. Üstelik bu artış lineer değil, eksponansiyel, yani katlanarak ilerliyor.


    Şimdi biraz daha genel bir konuya değinelim: Nedir bu ihtiyaç?

    İhtiyaç, sözlükte "Eksikliği duyulan şey." olarak tanımlanmış. Örneğin, üniversite öğrencisisiniz ve son sınıfa geldiğinizde derslerinizin ve hazırlamanız gereken projelerin arttığını gördünüz. Artık önceki senelerde okula giderken kullandığınız çantanızın bu sene sizin için yeterli olmadığını fark ettiğinizde daha büyük bir çantanın eksikliğini hissedersiniz ve ona ihtiyaç duyarsınız.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    İşte internet ihtiyacı da buna benzerdir. Seneler geçtikçe gerek önünüzdeki içeriğin boyutça ve sayıca artmasından gerekse çağın gerekliliklerinin internetle olan ilişkiyi artırmasından doğan zorunluluktan daha büyük bir 'kota'ya ihtiyaç duyarsınız.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    İnternetin günümüzde geldiği seviyeden bahsetmiştim. Şimdi biraz daha özele inelim. Bir internet kullanıcısı ne ister, ayda ortalama ne kadar veri indirir?

    Bugün internet denince aklımıza artık yüksek çözünürlüklü görseller, kaliteli videolar, müzikler ve hatta diziler, filmler, oyunlar, belki de işimiz geliyor. Bu içeriklerin birçoğuna ücretsiz ulaşabilirken bir kısmı için ise ücret ödüyoruz. Ancak ücret ödüyor ya da ödemiyor olalım, fark etmiyor, belli bir miktar içeriğe ulaştıktan sonra karşımıza kocaman bir engel çıkıyor ve geri kalanına ücretini verdiğimiz hâlde ya erişemiyoruz ya da erişebilmek için servis sağlayıcımıza da ekstra ücret ödüyoruz. Yani satın aldığımız şeyi alabilmek için tekrar masraf etmemiz gerekiyor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Haftada iki dizi takip eden, üç YouTube kanalı abonesi, YouTube dışında bir video sitesinin günlük takipçisi olan, Facebook'a her gün göz gezdiren, müzik dinlemeyi seven, Playstation 4 sahibi, akıllı telefon kullanıcısı ve aynı zamanda eğitimi veya hobileri için de bazı sitelerin takipçisi olan, o sitelerde gelişimine katkıda bulunacak videolar izleyen birini, yani artık sıradan hale gelmiş bir internet kullanıcısını düşünelim.
    (Bu örnekler değiştirilebilir. Mesela Playstation 4 sahibi değil de bir PC oyuncusunu ele aldığımızda da ulaşacağımız sonuç aynıdır.)

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    Dizilerin yabancı diziler olduğunu varsayalım. Evinde Full HD televizyonu veya odasında Full HD monitörü olan birinin izleyeceklerini "Full HD" olarak izlemek istemesini kimse yadsıyamaz. Ama biz 720p olarak ele alalım. İki adet 720p dizi yaklaşık 2.7 GB eder. Günlük ortalamasını alırsak yaklaşık 360 MB buluruz.

    YouTube'dan sadece abone olunan kanallar üzerinden günde 30 dakika video izlemek: En az 500 MB

    Diğer video sitelerinden izlenen videolar: 250 MB

    Facebook'ta göz atılan görsellerle beraber izlenen videolar: 150 MB

    Dinlenen müziklerin 192 Kbps olduğunu düşünürsek günde bir saat müzik dinlemek: Yaklaşık 90 MB

    Eğitim ve hobi için bilgi içerikli videolara vakit ayırmak, konferans videoları izlemek ve bunun gibi aktiviteler için: Yaklaşık 250 MB

    Günlük ortalama 2 saat online oyun oynamak: 250 MB

    Playstation Store'dan ayda 1 veya 2 oyun satın almak: 50 GB (Günlük ortalama: 1.7 GB)

    Ücretsiz Playstation Plus oyunları: Ayda 10 GB (günlük ortalama 333 MB)

    Oyun, işletim sistemi (Windows, Android ve/veya iOS) ve diğer uygulamaların güncellemeleri: Aylık yaklaşık 7.5 GB (Günlük ortalama: 250 MB)

    Hepsini topladığımızda günlük indirilen veri miktarını yaklaşık 4.13 GB olarak buluyoruz.

    Bu da adil kullanım kotasının olmadığını düşünürsek ayda 124 GB eder.


    Yani sadece bir internet kullanıcısı bile ince hesaplar yaparak ihtiyaçlarını 100 GB'lık bir kota ile ancak ayın 24. gününe kadar karşılayabiliyor. Bir evde interneti kullanan sadece bir kişinin olmadığını düşünürsek 100 GB'lık bir kotanın ne kadar yetersiz olduğunu rahatça görebiliyoruz.


    Kendimden de örnek vermek istiyorum:

    Takip ettiğim bir dizi yok.

    Bu ay film veya oyun indirmedim.

    İnternette ay içerisinde yaptığım, en yüksek veri trafiğine sebep olacak faaliyetler: Müzik dinlemek (günde 4 saate yakın), video izlemek (günlük 1 saati geçmez), eğitim ve gelişim amaçlı kullanım, FIFA 15 oynamak. Evde interneti benden başka kullanan iki kişi daha var ve onların kullanım oranı nispeten daha düşük. Bütün bunlara rağmen (işletim sistemlerinin, oyunların ve uygulamaların güncellemeleri ile birlikte) bu ay 100 GB'lık kotam ayın 25'inde doldu.


    Basit bir kıyaslama daha yapalım:

    Call of Duty: Modern Warfare 3 - Çıkış tarihi: 2011 - Boyut: 13.5 GB
    Call of Duty: Advanced Warfare - Çıkış tarihi: 2014 - Boyut: 45.4 GB

    Far Cry 3 - Çıkış tarihi: 2012 - Boyut: 6.3 GB
    Far Cry 4 - Çıkış tarihi: 2014 - Boyut: 24.7 GB

    Call of Duty: Modern Warfare 3 ve Far Cry 3 oyunlarının toplam boyutu: 19,8 GB
    Call of Duty: Advanced Warfare ve Far Cry 4 oyunlarının toplam boyutu: 70,1 GB

    Bu iki seri oyununun boyutları iki sene öncesinin toplamda 3,54 katına çıkmış.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    2011 - 2012 yılları:

    16 mbps 50 GB adil kullanım kotalı ADSL internet aboneliği: 49 TL


    2014 - 2015 yılları:

    16 mbps 50 GB adil kullanım kotalı ADSL internet aboneliği: 73 TL

    24 mbps 75 GB adil kullanım kotalı fiber internet aboneliği: 78 TL


    2 yıl içerisinde adil kullanım kotası değişmezken ücretler yaklaşık %150 oranına çıkmış.


    Bugün nasıl mektupla iletişim kurmamız beklenemezse, bu denli hızla gelişen teknoloji karşısında günümüz internetini iki yıl öncesinin içerikleriyle değerlendirmemiz de beklenemez. İnternet kavun, karpuz değil ki sürekli sabit veriler üzerinden değerlendirilsin. Bugün aldığımız karpuz iki yıl önce aldığımızla basitçe aynı özelliklere sahip, bu aynı özelliğe sahip ürünün finansal dengeler hesaba katılarak %50 zamlı satılmasını bir nebze olsun anlarım ama aynı özelliklere sahip internetin %50 zamlı satılıyor olmasına ne denir bilmem.


    Yine gelelim altyapı meselesine:

    Yaklaşık 1.5 yıldır TTNet kullanıcısı değilim, Superonline fiber internet kullanıyorum. Zamanında TTNet, kota aşımlarında genelde hız düşümü yapmazdı, sonraları bu uygulamayı sıklaştırmış ve son zamanlarda çok sıkı bir şekilde uygulamaya koymuştu, fakat bu sıkılığa karşın bazen bu uygulamayı yapmadıkları da olurdu. Duyduklarıma göre yine bazı aylar hız düşümü yapmadığı kullanıcılar oluyormuş. Örneğin 2014'ün aralık ayında günlerce kimsenin hızını düşürmemişler.

    http://forum.donanimhaber.com/m_100946805/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_100627406/tm.htm
    http://www.webtekno.com/internet/ttnet-adil-kullanim-kotasi-kaldiriliyor-mu-h4333.html

    Madem hız düşümü yapılmadığında altyapıda herhangi bir sıkıntı olmuyor, neden hız düşümü yapılıyor? Bir çelişki daha (artık çelişki mi desek, başka bir şey mi desek bilmiyorum).

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    Sonuç olarak, adil kullanım kotası uygulaması neresinden tutsak elimizde kalan, çağ dışı ve adil olmayan bir uygulama. Böyle bir uygulamanın 2015 senesinin ortasında hâlâ bu şekilde uygulanabiliyor olması gerçekten gülünç. İlla bir adil kullanımdan bahsedeceksek bunun çok daha gerçekçi verilerle, çok daha sistemli ve gerçekten adil olan örnekleri mevcut. İnternet için "çağı yakalamak" deyimi yerine "günü yakalamak" deyimini kullanmayı daha doğru buluyorum; artık servis sağlayıcılarımızın günü yakalayan uygulamaları görmesini, bunları örnek almalarını temenni ediyorum.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?




    Bu yazımda kullandığım kaynaklar:
    https://www.tivibu.com.tr/sikca-sorulan-sorular
    http://www.ttnet.com.tr/bireysel/destek/bilgi-bankasi/Sayfalar/Adil-Kullanim-Uygulamasi.aspx
    http://www.superonline.net/super-servisler/turkcelltvplus
    https://store.donanimhaber.com/5d/c5/75/5dc575f7f56e1cff25f63652fc76a34a.jpg
    http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/VNI_Hyperconnectivity_WP.html
    http://www.virtua.ch/services/design/
    http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=GEREKS%C4%B0N%C4%B0M
    http://forums.whirlpool.net.au/archive/1816659
    https://iptvrevolution.wordpress.com/2010/06/12/iptvbandwidth/
    http://www.whistleout.com.au/Broadband/Guides/Broadband-Usage-Guide
    http://en.wikipedia.org/wiki/IPTV
    http://www.reddit.com/r/PS4/comments/1spnoj/aggregate_data_on_ps4_internet_usage/
    http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/default.aspx?ln=en
    http://www.eurogamer.net/articles/2015-03-03-1-34gb-battlefield-4-winter-patch-rolls-out
    http://www.playstationlifestyle.net/2015/04/21/driveclub-update-1-14-live-takes-nearly-2-70gb/
    http://www.ibtimes.co.in/fifa-15-new-update-1-05-playstation-xbox-pc-released-fifa-ultimate-team-gets-new-feature-625782
    https://store.playstation.com/#!/tr-tr/home/oyunlar
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_rate
    http://forum.donanimhaber.com/m_37698861/tm.htm
    http://www.ttnet.com.tr/bireysel/internet/Sayfalar/Tum-Tarifeler.aspx
    http://forum.donanimhaber.com/m_100627406/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_100946805/tm.htm
    http://www.webtekno.com/internet/ttnet-adil-kullanim-kotasi-kaldiriliyor-mu-h4333.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 8 Haziran 2016; 16:50:08 >



  • Zahmet etmişsin ama tek cümle ile açıklaması var.

    "Daha az masraf ile fazlasıyla para kazanmak"
  • Benim bir önerim olacak.

    Diyorum ki mesela 1 kişi olarak örnek vereceğim: 1 kişi bilgisayarına not defteri açsın ve herhahngi önümüzdeki bir ayın (Mayıs olur, Haziran olur fark etmez) 1'inden itibaren internette ne yaptığıyla ilgili bir çizelge tarzı bir şey tutsun, yaptığı her şeyi günlük tutar gibi pc'de bir yere kaydetsin diyorum. Benim aklımdaki şey şu örneğin;

    "1 Mayıs" diyecek altına şunları yazacak:

    "" 1 Mayıs:

    12.46 bilgisayar açıldı (pc açıldığı an internete bağlanıldığı için burdan itibaren sayıyorum)
    - 2 saat boyunca forum sitelerinde gezildi (veya XXX sitesinde gezildi, 'dh' gibi isim de verebilirsiniz)
    - 3 saat FIFA 15 multiplayer oynandı
    - 1 saat müzik dinlendi 'VEYA' 1 saat youtube'da (veya nereden dinlendiyse) müzik dinlendi [Video izlendiyse videonun kalitesi de belirtilsin 720 p mi 1080p mi gibi]
    - 4 saat 15 dakika boyunca torrent'ten XXXX GB indirme yapıldı, o esnada AFK kalındı. (veya o esnada PC'de ne yapıyorsanız onu yazın)
    23.45 bilgisayar kapatıldı""

    Sonra altına 2 Mayıs diyip böyle böyle gidilebilir. Benimki sadece kabataslak bir örnekti mesela 2 saat şu yapıldı yerine XX-YY saatleri arasında şu yapıldı şeklinde de yazabilirsiniz. Bir de zamanlamalara dikkat edip dakikası dakikasına hesaplarsak çok iyi olur.

    Sonuç; amacım şu hepimiz veya çoğu kişi bu tarz bir şekilde günlük internet kullanımımızda neler yaptığımızı not edip ay sonunda da harcadığımız toplam kotayı hesaplarsak elimizde gerçek anlamda istatiktiksel, sayısal bir veri olur. Resmi bir harekette bulunulduğunda bu verilerimizden de faydanalabiliriz. (İmza kampanyası veya dava açılma bir durum sözkonusu olursa)

    Söylediğim işte MB, GB olarak tüm 1 ayın hesaplaması biraz zor olacak biliyorum ama imkansız değil yapılabilir bir uygulama olarak görüyorum. Başka arkadaşların da fikirlerini beklerim.
  • Olayın mantığı basit aslında.

    İptv de siz yayın akışını yurtiçindeki telekom sunucularından alıyorsunuz yani trafik yurtiçine dönüyor bunun telekoma masrafı çok az, zaten yurtiçinde tüm altyapı switchler routerlar poplar telekoma ait.

    Ancak siz normal kullanım yaptığınızda yurtiçinden çok yurtdışına bağlantı kuruyorsunuz, youtube olsun zorrent olsun facebook olsun bu sitelerden yüksek trafik akışı yapılıyor, trafik yurtdışına çıktığında telekom avrupa-amerikada kiraladığı pop noktalarına toptan trafik kullanımına göre ücretler ödemekte, haliyle maliyet artıyor ve akk koymak zorunda kalıyorlar. Abone sayısıyla, aylık ödenen paralarla bu maliyet karşılanmıyor mu, pek tabiki karşılanıyor hatta fazla fazla karşılanıyor akk leri 500 gb bile yapsalar yine zarar etmezler ancak, telekom ortakları olan ticari bir kurum, her ticari kurumda olduğu gibi müşteri memnuniyetinden önce kar amacı daha ağır basar ve bu da bize düşük akk olarak geri döner. Telekomda devletinde payı var ancak devlet vatandaşlarını ne zaman düşünmüşki şimdi düşünsün onlarda maksimum kara göre haraket ediyor. Telekomun akk siz gerçek sınırsız paketleride mevcut bunu verebiliyorlar ama tabi 200-300 lira para ödeyebilene.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 28 Nisan 2015; 16:17:26 >
  • akknin alt yapı yetersizliği için olduğunu kim söylediki adamalr her fırsatta söylüyor toplu kullanımı engellemek için olduğunu. zaten akk ile altyapı yetersizliği olması mantık olarak imkansız çünkü ayın başında ilk 10 gün herksin hızı full ee ozaman internete hiç girilemiyormu yavaşlıktan?gayette güzel giriliyor.demekki altyapıyı bahane etmemeleri lazım!
  • https://www.change.org/p/l%C3%BCtfi-elvan-internet-fiyatlar%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCr%C3%BClmeli-ve-adil-kullan%C4%B1m-kotas%C4%B1-kald%C4%B1r%C4%B1lmal%C4%B1

    Altyapıysa bunca senedir geliştirmiş olmaları gerekiyordu ki öyle de yaptılar, ancak para tatlı gelmiş olacak ki, kimseden de tepki gelmeyince aynen devam. Artık bu işin ciddiye binmesi gerekiyor.
  • Artık böyle bu iş resmiyete dökülmeli, gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne hatta AİHM'e gidilmeli. Çünkü ben normal kullanımda 75 GB'ı 1 haftada bitiriyorum, bazı aylar 3 günde de bitiyor. Sonra ise 3 Mbps işkencesine geri dönüyoruz. Zaten biz ADSL kullanıcılarının hızı şunun şurasında taş çatlasa 16 Mbps. Bir de benim gibi Tivibu kullanan kesim var bu kesim en fazla 9 - 10 Mbps görebiliyor. Yeterli değil ama ne yapacağız diye idare ediyoruz. Ama 3 Mbps artık internette sadece gezmeye ve müzik dinlemeye yetiyor. Video izlemek için eskiden videonun dolmasını beklerdik ama artık Youtube teknolojisi ilerledi, izlenilen kısıma kadar doluyor. Artık herşey akıllandı, Televizyon'dan tutup aklımıza gelecek herşeye güncelleme geliyor. Sadece güncellemeler ile aylık kotanın 50 GB'ı dolabilir. Bir de ben oyun indirmiyorum, eğer oyun falanda oynasam artık kotam 3 - 4 günde dolar.

    Birde upload kısmı var ama biz ADSL kullanıcıları için ona yapılabilecek şey altyapısı destekleyenleri 1 Mbps'e yükseltebilirler.
  • Emeğin için tekrardan teşekkür ediyorum hocam. Konu çok yararlı ve bilgilendirici olmuş. Birlik olup bu gibi saçmalıkları resmi kurumlara şikayet etmek sorunu çözmek adına yapılabilecek en etkili yöntem. Gerçekten de işkence 3mbit. Bari şunu 10mbit falan yapsalar 2015 yılında yazık günah.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burasi turkiye yok oyle 40 50 liraya 8 mbit

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DESTEKLİYORUM !!!.
  • AKN Uygulanmalı ancak ''ADİL'' uygulanmalı. Sen ğer böyle bir uygulama koyuyorsan. Herekese eşit hızı sağlayacaksın ama bu sistemle mümkün değil.Parayi basan aknsiz internet alamayacak

    Çoğu VDSL kullanıcısı yüksek hızlar yüzünden erişimin fazla olduğu saatlerde yavaşlamadan şikayetçi.(adsl de pek duymadım).

    Akn şöyle uygulanmalı. Yoğun kullanım olan saatlerde paketlere göre düşüş olmalı. Diğer saatlerde kullanım son hızda.

    Örneğin 16:00-22:00 arası hızlarda düşüş olarak uygulanmalı ;

    16 Mbit -8 Mbit
    24 Mbit- 12 Mbit
    35 Mbit- 16 Mbit
    50 Mbit - 24 Mbit
    100 Mbit- 50 Mbit

    Olarak uygulansa cidden adil olabilir.

    Oger Telecom Arabistan da yanlış hatırlamıyorsam dial-up-wimax-adsl hizmetleri veriyor. Sayfalarında gödüğüm Kotasız paketler * bir işaret konulmuştu.

    *Fair use Policy adı altında belli saatler arasında AKN uygulandığı yazıyordu.

    Anlamdığım nokta , böyle bir uygulama bizim ülkemizde niye yok ?


    Hocam çok güzel bir yazı olmuş tebrikler. Bir kaç ekleme yapmanızı tavsiye ederim. Örneğin altyapıyla ilgili, telekom milyonluk yatırımlar diyor, hizmet getirdik diyor ama fiber döşerken bakır kabloların satışından ettiği karı söylemiyor(yanlış hatırlamıyorsam bu konuyla ilgili bir kararda olmalı, aradaki farkın hazineye ödenmesiyle alakalı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 1 Haziran 2015; 17:19:34 >
  • Yorumlarınız, beğenileriniz ve destekleriniz için çok teşekkürler.

    Bu konunun artık daha fazla konuşuluyor olması gerekiyor. Yoksa bu gidişle seneye de, üç sene sonra da aynı kotaları görüyor olacağız.

    Artık internette canlı yayınlar yapılıyor, bulut oyunculuk giderek daha yaygın hâle geliyor. Playstation'da oyun paylaşma özelliği sayesinde sahip olmadığımız oyunları bile arkadaşımızın konsolu üzerinden oynayabiliyoruz. Tabi biz oynayamıyoruz, Bulgarlar oynuyorlar! Gelin Bulgaristan ile internetimizi mukayese edelim:

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    http://www.blizoo.bg/internet.html

    Blizoo fiber internet paketleri:

    Hız: 50 mbps
    Kota: Hiçbir kısıtlama yok
    Ücret: Ayda 10 Bulgar Levası (15 Türk Lirası)

    Hız: 100 mbps
    Kota: Hiçbir kısıtlama yok
    Ücret: Ayda 13 Bulgar Levası (20 Türk Lirası)

    Hız: 200 mbps
    Kota: Hiçbir kısıtlama yok
    Ücret: Ayda 15 Bulgar Levası (23 Türk Lirası)


     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    http://www.ttnet.com.tr/bireysel/internet/Sayfalar/Tum-Tarifeler.aspx

    TTNet fiber internet paketleri:

    Hız: 35 mbps
    Kota: 100 GB adil kullanım kotası
    Ücret: Ayda 87 Türk Lirası

    Hız: 50 mbps
    Kota: 200 GB adil kullanım kotası
    Ücret: Ayda 107 Türk Lirası

    Hız: 100 mbps
    Kota: 200 GB adil kullanım kotası
    Ücret: Ayda 127 Türk Lirası


    TTNet "limitsiz" fiber internet paketleri:

    Hız: 50 mbps
    Ücret: Ayda 359 Türk Lirası

    Hız: 100 mbps
    Ücret: Ayda 509 Türk Lirası


    Muadil iki tarifeyi ele alalım:

    Blizoo 100 mbps: 20 Türk Lirası
    TTNet limitsiz 100 mbps: 509 Türk Lirası

    Fark: 489 Türk Lirası

    Yani Türkiye'de aynı hizmet için 489 TL daha fazla vermemiz gerekiyor!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 29 Nisan 2015; 21:22:30 >
  • sıcak fırsatlarda gördüm, sanırım yeni çıkmış bir tarife;
    AKK olmadan fiyatlar:
    25 Mbps 99TL
    50 Mbps 169TL
    100 Mbps 299TL

    fiyat yine yüksek ama eski tarifelere çok yüksek indirim yapılmış gibi gözüküyor. Sanırım bu yaz akk ile ilgili bir değişiklik olacak, superonline şimdiden 24 ay bağlamaya çalışıyor insanları.


    http://www.superonline.net/kampanya-detay?k=124&d=akksiz-super-paket-kampanyasi&t=0




    edit: link eklendi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunce -- 29 Nisan 2015; 23:53:42 >
  • ozgunce O kullanıcısına yanıt
    Bir şeyler olacak gibi görünüyor gerçekten.

    Biz tepkimizi göstermeye devam edelim, sonunda mutlaka bu adil olmayan kullanım kotası günün gerekliliklerine uygun olarak düzenlenecek ve hatta kaldırılacaktır.
  • canlı yayın siteleri türkiyede sunucu açsın, onlar da akk ya dahil olmasın başka bir şey istemem.
  • ya güldürmeyin adamı bulgaristanla nasıl kıyaslayabiliyorsunuz.bulgaristanın nusufu 7 milyon türkiyenin nufusu 77 milyon. türkiyenin yarısından çoğu internet kullanıyor. bulgaristanda intenret kullanan kaç kişi varki. ha diğer ülkelere göre hayvan gibi pahalı evet ama kıyasladığınız ülke yanlış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostweb -- 30 Nisan 2015; 1:38:42 >
  • AKK ile ilgili birçok açıklama yaptılar 2016 yılına kadar benim düşüncem kalkacağı ve/veya çok daha yüksek olacağıdır.

    AKK'sız fiyatlar açıklandı fakat AKK tamamen kalkmadığı sürece "adil" dağıtım olmaz.
  • AKK dan toptan kurtulmak en iyi seçenek ama yaparlarmı bilmiyorum.kota artırımına gitseler yine yetmeyecek çoğu kişiye.bana göre kota sonrası hızın en az 8 olması en ideal seçenek gibi duruyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghostweb

    ya güldürmeyin adamı bulgaristanla nasıl kıyaslayabiliyorsunuz.bulgaristanın nusufu 7 milyon türkiyenin nufusu 77 milyon. türkiyenin yarısından çoğu internet kullanıyor. bulgaristanda intenret kullanan kaç kişi varki. ha diğer ülkelere göre hayvan gibi pahalı evet ama kıyasladığınız ülke yanlış.

    Yurtdışı IXP noktalarına ödenen para nüfusa göre değişmiyor kapasiteye göre değişiyor.
    Ne ile kıyaslama yapmamızı bekliyorsun ki?
    Telekom hayrına hizmet vermediğine göre dünyanın istediğimiz ülkesiyle karşılaştırma hakkına sahibiz.
  • CuCuK kullanıcısına yanıt
    Hocam AKK sonrası 8 Mbps hız versinler iyi de bu ülkede AKN öncesi 6 Mbps'den yukarısını alamayan var. İstanbul/Kadıköy gibi bir yerde, adamla ne kadar uğraştık. Bizim ülkede yatırım yapmadan en iyi kar beklendiği için AKN sonrası hızı öyle yüksek tutarlarsa o hızı alamayan adamlar daha da baskı yapar. En iyisi AKK'nin kalkması olur, kota yükselse olmaz, yine yetmez. İnternette her geçen gün veri boyutları artıyor, artık en basit simülasyon oyunları bile 1 GB boyuta sahip.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.