Şimdi Ara

Li-Ion Pil Şarj Devresi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
5.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

El feneri için kullandığım şarj aleti var dandik olnalardan, fenerle beraber gelmişti. Lehimleri birbirine bulaştırmışlar, düzelttim kullanıyorum. Fakat şarjı yarıda kesiyor, prizden çekip tekrar takmam gerekiyor.

Aşağıdaki linkteki kişinin devresini yapan oldu mu? Yapıp kullanmak istiyorum.

http://www.bhabbott.net.nz/lion.html

Devredeki 1K'lık VR1 pot mu?

Saygılar...!

• 3.7v 2200mah 18650 tip protected bataryayı bir diyot ile usbden rahatça şarj edebiliyorum.. protect devresi akımı sınırlayıp dolduğunda enerjisini kesiyor zaten otomatik..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cyborg_1981

Arkadaşlar herkese iyi akşamlar.

El feneri için kullandığım şarj aleti var dandik olnalardan, fenerle beraber gelmişti. Lehimleri birbirine bulaştırmışlar, düzelttim kullanıyorum. Fakat şarjı yarıda kesiyor, prizden çekip tekrar takmam gerekiyor.

Aşağıdaki linkteki kişinin devresini yapan oldu mu? Yapıp kullanmak istiyorum.

http://www.bhabbott.net.nz/lion.html

Devredeki 1K'lık VR1 pot mu?

Saygılar...!

-"Devredeki 1K'lık VR1 pot mu?" Evet, 1K' lık trimpottur.

• Arkadaşlar herkese iyi akşamlar;

Bu devreyi yapmaktan vazgeçmiştim. Daha sonra PIC'li bir devre ile uğraştım, breadbooard üzerine kurdum devreyi fakat PIC, şarj işlemini başlatmıyordu, çıkışta pil yok diye uyarı veriyordu, çıkış voltajı da yazılı (nominal) değerlerin altında kalıyordu. Bu PIC'li devreyi kurup çalıştıranlardan yorum bekliyorum.

PIC'li devre:http://mondo-technology.com/lion.html

Herneyse;

Bruce Abbott'un devresini yaptım, pilleri şarj ettim. Bendeki 3 adet 14500 kodlu pilleri 6 saat şarj etmeme rağmen 4.2V'a ulaşmadığından LED sönmüyor. LM317T ile de giriş voltajını regüle ettim, 500mA'lik ayarlı DC adaptörle besliyorum devreyi. Bu şekilde araç aküsüyle bile pilleri şarj edebileceğim. Devreye 6V yerine 9V veriyorum.

Pillerin 4.2V'a erişememelerini sebebi, pillerin eskimeye başlamaları mı?

Li-Ion Pil Şarj Devresi...

• kırmızı ve mavi uçları kısa devre ettiğinde şarj ın kesilmesi ledin sönmesi lazım
    o zaman dogru çalışıyor trimpot ayarı veya direnç ayarı istiyordur

sönmüyorsa yapımda hata vardır

• Sayın dewmez;

Pil takılıyken ve değilken TL431'in anot ve katotunu kısa devre ettim ve LED söndü. Akım sınırlayıcı direnç 2,2R değerinde ve trimpot ise tam tamına 4,2V değerindedir.

Devreye ise 6V yerine 9V veriyorum, Isis'te kontrol ettim 10V'tu geçince devre çalışmıyor. İleriki şarjlarda 6V ile deneme yapacağım.

Saygılar...
  • regüledeki 22 ohm taş direnç 6 volt üzerinde ise r9 direncini 22+2.2=24.2 ohm yaptınız demektir,
    ledin ışığıda çok sönük gibi gördüm ölçü aleti ile pilin şarjının gerçek akımını ölçün.
    mümkünse regülesiz 6 volt verin veya dirençsiz regüle tercih edin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lityum Ion pil ve BMS
    4 yıl önce açıldı
    Li-ion Pil İle Akü Yapımı
    10 yıl önce açıldı
    Şarjlı pil ve voltaj
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Regüle bölümü ile LM317'nin sağladığı voltaj ve akım miktarında enerji vereblirim. İyi soğutulduğunda 1,5A / 24V çıkış verir. Fakat şarj bölümü 6V ile çalışıyor. Trimpot ile istediğimiz voltaja ayarlayabiliyoruz.

Dediğiniz gibi değil, 22R/5W + 220/3W = 242R yaptım yani standart LM317 uygulaması. Standart devrede o direnç 240R ama elimdekilerle ancak 242R oldu.

Fotodaki LED, pil takılı değilkenki hali, pili taktığımda gözümü alıyor.

Yarın yeni bir foto daha çekeyim üstten, pek aydınlık değildi onu çektiğimde.

Saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 30 Ekim 2013; 23:46:09 >
  • besleme sağlam devre sağlam şarj akımı normalse
    o pillerde 4.2v ısrarından vazgeçmelisiniz demektir
    pil dolu iken vr1 trimpotunu çevirmenize rağmen şarjı kesmiyorsa
    2.2k lık trimpot takın
  • Dediğinizi anladım dewmez;

VR1 trimpotunu düşük voltaja doğru getirip LED'in sönmesini yani şarjın kesilmesini sağlayacağım. Şarj kesiliyorsa devre çalışyor anlamına geliyor.

Zaten her iki trimpot da 2,5K değerinde.

İyi geceler...
  • resimde hata var
    şemada trimpotun ucu boşta olmayacak. yoksa ayar yapmaz.
    orta ucu trimpotun herhangi bir bacağı ile birleştirin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dewmez -- 31 Ekim 2013; 0:45:38 >
  • VR1'in orta ucunu ben şaseye bağladım, boşta bırakmadım.

Dolu pili takıp trimpotu düşük voltaja doğru getirdiğimde LED söndü. LED'in sönmesi demek aynı zamanda şarjın kesilmesi demek ama transistörler görevini yerine getiriyorsa.

Şu an için devrede problem yok gibi. Pilin biri gerçekten ölmüş, kendi kendine 2,9V'a düşmüş. Böyle bir pilin tam şarj olacağını sanmıyorum.

Çıkış gerilimini 4,1V'a ayarladım. O şekilde kullanacağım. Ne zaman olur bilmem ama PCB'sini çıkartıp, kutulamak istiyorum. PIC'li devre daha güvenilir ama bir türlü çalışmadı. Pek anlamam programdan, o yüzden devrenin detayına giremedim.

Saygılarımla...
  • Dört ay sonra Bruce Abbott'un devresini PCB haline getirdim. Delikli plakette de çalışıyordu ama çok narin duruyordu, sağlam olsun diye PCB'sini yaptım.

Hem 250mA hem de 500mA yaklaşık çıkış veriyor, delikliden daha küçük bir alana iki pil ünitesi yerleştirdim. LM317 kısmını çıkardım; çünkü ayarlı güç kaynağı yaptım onunla besliyorum.

Saygılar...

Li-Ion Pil Şarj Devresi... Li-Ion Pil Şarj Devresi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 19 Şubat 2014; 13:28:28 >

• Üye arkadaşlarım devreyi kutuladım. Çok güzel oldu, sanki fabrikasyon gibi. Hem timsah ağzı ile hem de soket ile beslenebilir halde yaptım.

Switch deliklerini maket bıçağı le yaptım, çakmak ile bıçağın ucunu sısıtıyorum sonra kesiyorum.

İki foto ekledim.

Li-Ion Pil Şarj Devresi...  Li-Ion Pil Şarj Devresi...

Saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 7 Mart 2014; 20:43:06 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.