Şimdi Ara

Li-ion Pil İle Akü Yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
9.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba;

    Teleskop'um ve notebook'um da kullanmak üzere bir akü yapmak istiyorum. Bunun için bilgilerinize ve önerilerinize ihtiyacım var.

    Öncelikle ihtiyacımı açıklayayım. Astrofotoğrafçılık ile ilgileniyorum. Bunun için karanlık alanlarda kamp yapıyoruz ve elektrik ihtiyacımızı kuru aküler ile yapmış olduğumuz powerbanklar ile gideriyoruz. Ama bu powerbankların içinde en az 3-4 adet 12V 7ah kuru akü ve bağlantıları olduğu için oldukça ağır oluyorlar. Bende daha hafif olması için bu sistemi li-ion piller ile yapmak istiyorum. Maliyet daha fazla olacak ama ağırlık en önemli etken şu anda.

    Teleskop'um 12V = 3000 mAh bir adaptör ile ya da 8 adet 1.5V kalem pil ile çalışabiliyor. Ben yapacağım sistemde bu (http://www.pilburada.com/panasonic-ncr18650a-3100-mah-li-ion-sarj-edilebilir-pil-43869u.html) tarz 3.7V pillerden kullansam, bunlardan 4 adetini seri olarak bağlayıp 14,8V elde edip bunu 12V'a sabitlesem ve bu şekilde 10 adetini paralel olarak bağlarsam 12V = 31000 mAh gibi bir değer elde etmiş olurum. (Tabi daha uygun pil ile daha yüksek kapasite yapmak istiyorum. Onu araştırıyorum zaten. )

    Böyle bir sistem için bana nasıl bir şarj aleti ve başka neler gerekiyor öğrenmek istiyorum. Bu tarz bir sistem sizce mantıklı mı? Ya da başka önerileriniz olur mu? Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim.







  • Gayet mantıklı olur. Kuru akü ucuz ama bana göre kullanışsız, çok ağır ve şarj olma hızı çok düşük oluyor. 7ah akü %10u olan 0.7a ile şarj edildiği için benim tercihim her zaman li ion piller.

    Bu arada li ion piller yük altında voltaj düşürürler. Örnek tam şarjlı bir li ion pilden 3 amper çektin diyelim, 3 volta bile düşebilir o anda, pilden pile de değişir tabiki. Kuru aküler o kadar düşürmez. Bu durumu şöyle çözebilirsiniz, 5 tane 18650 yi paralel başlarsınız, bundan 3tane yaparsınız, toplam 15 pil ve 11.1 volt boş hali 12.6 volt tam şarjlı hali bir power bank yapmış olursunuz, 3 amper 5 pile dağıldığı için voltaj düşmesi bayağı azalır. 14.8 den 12 ye düşürmek o kadar kolay değil sizin düşündüğünüz gibi. Lm2596 devreleri var mesela, fiyatları çok uygun ve 3 amper çıkış verebilir diyor ama kesinlikle 12 volt 1 amper vermekte zorlanan bir devre, 3 amper imkansız, ancak 15saniye falan verebilir belki, sonra ısındığı için kapatır kendini. Sağlam step down devresi bulmanız gerekir ki onlarda çok ucuz değil, 30-50 tl arası falan patlar size türkiye'den alırsanız, alibaba da falan çok daha ucuza gelir tabiki orası ayrı.

    Şarj kısmında ise ben kendim imax b6 kullanıyorum, ama bu size yetersiz gelebilir, çıkış gücü maksimum 5amper 50watt. Az önce örnek verdiğim 15 18650 li powerbank 4-5saatte falan dolar bununla ama daha büyük powerbank lere çok yetersiz kalır. Biraz araştırın şarj aleti konusunu. Birde bu pillerin balance olayı falan var, onlara da bakman lazım. Açıkçası kuru akü ye göre artısı çok ama uğraşı da çok fazla. Kolay gelsin şimdiden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dampierre -- 27 Ağustos 2015; 23:52:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teşekkür ederim Dampierre. Benim için voltaj önemli. 12V altı teleskopa zarar verebilir. Bunu sabitlemek zor olacaksa li-ion pil uygun olmaz. :( 12V veren, aliexpress'de satılan piller var. http://tr.aliexpress.com/item/6800mAh-for-DC-12V-Super-Protable-Rechargeable-switch-Lithium-ion-Battery-Pack-US-Plug-For/32303356214.html Bunlara bakıyordum başta. Sonra voltaj ve amper değerleri gerçek olmadığı için vazgeçmiştim. Sanki kuru akü daha iyi olacak gibi düşünmeye başladım. 12V li-ion pil bulabilsem bakacağım ama Türkiye'de yok sanırım. Hep yurt dışı ürünler çıkıyor. Tekrar teşekkürler...




  • Lityum pillerin balans edilmeleri gerektiği için, kendinizin bir batarya grubu yapması çok uğraştırıcı olur. bunun yerine içinde hazır balans ve koruma devresi olan ,laptop bataryası olarak pil gurubu alabilirsiniz.
    bazı laptop bataryalarında terminalde bir enable pini oluyor, bazılarında direk voltaj oluyor. (hp-G6 de yok mesela) enable ı olmayan bir laptop bataryası işinizi çok rahat görür.
  • teleskop aynı zamanda 1,5 volt kalem pille çalışıyorsa, giriş voltajının sabit 12V olması gerekmiyordur. 1,5 volt pillerin voltajı da sabit değil çünkü. 1,6 ile başlar 1,1 volta kadar iner.
  • Teşekkür ederim güzel bilgilerin için nowanda. Düşük voltaj ile çalışıyor elbettte, ama takip ve bulma sırasında ciddi yavaşlıyor. Uzun süre pozlama yapacağım için hız kaybı en azı şekilde olmalı.

    Sanırım en güzeli, kuru akü le güzel bir sistem oluşturmak. Ağır olacak ama, en azından daha güvenli ve stabil bir sistem olur. Kaliteli bir şarj aleti de aldık mı işimi görür fazlasıyla.

    Teşekkürler yorumlarınız için...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: c.r.t

    Teşekkür ederim Dampierre. Benim için voltaj önemli. 12V altı teleskopa zarar verebilir. Bunu sabitlemek zor olacaksa li-ion pil uygun olmaz. :( 12V veren, aliexpress'de satılan piller var. http://tr.aliexpress.com/item/6800mAh-for-DC-12V-Super-Protable-Rechargeable-switch-Lithium-ion-Battery-Pack-US-Plug-For/32303356214.html Bunlara bakıyordum başta. Sonra voltaj ve amper değerleri gerçek olmadığı için vazgeçmiştim. Sanki kuru akü daha iyi olacak gibi düşünmeye başladım. 12V li-ion pil bulabilsem bakacağım ama Türkiye'de yok sanırım. Hep yurt dışı ürünler çıkıyor. Tekrar teşekkürler...




    12 volt li ion pil diye birşey yok aslında, çünlü li ion un kimyası bu, 3.6-3.7 boş 4.2 dolu halidir, bunları seri bağlayarak daha yüksek voltaj elde edilir sadece, kimse ben 12 voltluk li ion yaptım diyemez, öyle pil varsa da kendi içinde regulatör ü vardır, kaç amper vereceği bu regulatöre bağlı olur bu sefer. Verdiğiniz linkteki bataryada regulatör falan yok, boş hali 10.8 dolu hali 12.6 olan bir pil, neden 11.1 değilde 10.8 derseniz içindeki piller 3.7 değilde 3.6 lık pil konmuş, kısaca 3 tane li ion un seri bağlanmış hali, yani boşuna almayın o pili. Ağır yükte voltaj her pil düşürür, dediğim gibi 5-6 li ion u paralel bağlarsanız voltaj düşmesinin büyük ölçüde önüne geçersiniz. Bir yandan da li ion kullanacağım diye çok fazla para harcamanız gerekir. Kuru akü en iyisi sizin için sanırım, bir araba aküsü alırsanız 60ah falan, sizin için harika olur. Hem fiyat olarak aynı kapasite li ion lardan çok ucuza gelir.




  • Evet, kuru akü en iyisi olacak. Onu hazırlayayım en iyisi. Yoksa süreç giderek uzuyor. Havalar bozulmadan sistemimi toplamam lazım. :)

    Teşekkür ederim her şey için...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.