Şimdi Ara

LAPTOP BATARYASI ÇIKARILIP FİŞE TAKILIR MI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • dell 1300 aldım 2. el.bir sorunu yok.laptop 3 aylık.laptopu ilkdefa kullanıyorum.evde kullanırken yani fişi prize takılıyken bataryayı çıkarmalımıyım.herkes farklı görüş bildiriyor.bu konuda özellikle bu notebook için genel uygulama yahut kesin bir veri var mı.fişe takılıyken batarya çıarılır mı çıkarılmaz mı.

Pilimi bilgisayarda tutmalı mıyım?

İşin aslı isteyen tutar, istemeyen tutmaz. Dileyen UPS'e takıp pili depoya kaldırır. Ancak sürekli üzerinde tutmanın da sakıncası yok. Bunun açıklaması şöyle; (kim ne derse desin) eğer adaptörden akım geliyorsa, yeterli ise ve pil şarjlı ise pil ne fazladan şarj ediliyor ne de üzerinde akım oluyor. İlk önce ikna olmayanlar için bir teknik link vereyim;

quote:

http://www.batterypoweronline.com/bppt_newsletter_3-03.htm#newproducts1

Texas Instruments, Inc. has introduced a family of ultra-low rDS(on) power switches that enable seamless transition between two power sources, such as a single-cell Li-Ion battery and a wall adapter. Designed for mobile phones, PDAs and other handhelds, the controlled output voltage transition times of the new devices allow for a seamless supply transition without requiring a large output (hold-up) capacitor.

Kısaca: Çok düşük güçleri için kesintisiz olarak, pil yada adaptöre geçiş (switch) yaparak elektrik kullanan sistemden bahsediyor. Kullanım alanı tek hücreli piller ve cep telefonu gibi küçük cihazlar.

Araştırmayı sevenler için iki link daha vereyim: AC sistemlerde iki hat arasında seçim yapabilen yine kesintisiz bir sistemden;http://www.pcconnection.com/ProductDetail?sku=467879&SourceID=k40132

ve çok pilli sistemlerdekini anlatan teknik bir makale:http://www.edn.com/archives/1998/021698/04df_03.pdf
    Özellikle bu makalede sistemin nasıl switch edildiğini anlatmış.

Yukardaki gibi bir garanti olduğu sürece pek de gerekmeyen ve adaptör ile pil arasında switch yaparken oluşacak mili saniye düzeyindeki kesintiyi açıklayan iki link daha vereyim. Bu linkte (http://www.outbackpower.com/Inverters.htm ) resmi görünen invertör 10mili saniyede AC hattı değiştirebiliyor. Şu linkte ise (http://www.uga.edu/~ucns/lans/docs/ups.html ) bazı makalelerde bilgisayarın 100ms'e kadar etkilenmediğini, bir çok UPS'in 4ms'de devreye girebildiğini yazıyor.

Bu konu ile ilgili HP'nin kullanım kılavuzunda şunu yazıyor (sayfa 2-18):

quote:

When the Notebook is connected to external AC power, the notebook runs on AC power. When a charged battery pack is in the notebook and the notebook is not connected to external power, the notebook runs on battery power.

Eğer dizüstü adaptöre bağlı ise, adaptörden kullanır. Eğer (şarjı olan) pil takılı ve elektrik kesikse pilden kullanır

Daha önce bir kaç kere linkini vermiştim. Burada sadece değineceğim. Dizüstü veya cep telefonu gibi diğer sistemlerde kullanılan piller, duracell-intel ikilisinin öncülüğünü yaptığı Smart-Battery tipi pillerden. Bu pillerin içinde bir chip/devre var. Bu chip sayesinde pil ne kadar şarjlı olduğunu makineye bildirebiliyor. TAM Şarj olduğunda da şarj kesinlikle kesiliyor. Yani bilgisayarınıza takılı pil tam şarjlı ise kesinlikle kullanılmıyor, üzerinde akım olmuyor ve tekrar-tekrar şarj edilmesi engelleniyor.

Özet: pilin bilgisayarınızda kalmasının hiç sakıncası yok. Aksine (UPS kullanmayanlar için) herhangi bir elektrik sorununda kurtarıcı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker_inside -- 24 Aralık 2006; 0:06:42 >

• bencede kesinlikle takılı olarak kullanılmalı herhangi bir elektirik kesintisine veya voltaj değişikliğine karşı. mantıklı düşünürsek 100$lık bir pil işin 1000$lık bir makineyi riske etmek ne kadar doğru olur. ki türkiyede voltaj düşmelerinin çok sık yaşandığınıda göz önüne alırsak biraz kumar oynamak gibi oluyo..

Hangisi doğru?
    Çünkü sünnet değil, farzdır cumhuriyet!
  • ben pil takılı kullanıyorum ve pil ömrümde de yaklaşık 3 aydır en ufak bir değişim olmadı. öte yandan elektrik kesilmelerinde iyi ki de böyle kullanıyorum dedim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • peki bataryanın şarjı bitmeden şarj etmenin bir sakıncası olurmu.yoksa bataryanın bitmesini beklemek mi gerekiyor.

Orjinalden alıntı: donanımuzmanı

peki bataryanın şarjı bitmeden şarj etmenin bir sakıncası olurmu.yoksa bataryanın bitmesini beklemek mi gerekiyor.

dibine kadar bitmesini beklersen pile zarar verirsin. zaten % 3'te kapatıyor kendini alet. sen % 4-5 gibi tak elektriği derim.

Orjinalden alıntı: cell@t

bencede kesinlikle takılı olarak kullanılmalı herhangi bir elektirik kesintisine veya voltaj değişikliğine karşı. mantıklı düşünürsek 100$lık bir pil işin 1000$lık bir makineyi riske etmek ne kadar doğru olur. ki türkiyede voltaj düşmelerinin çok sık yaşandığınıda göz önüne alırsak biraz kumar oynamak gibi oluyo..

arkadaşın dediğine canlı şahit oldum bi hafta önce...arkadaşım beko notebooku bataryasını çıkarıp kullandığı sırada elektirkler kesildi...bilgisayara o günden sonra bi hallar oldu...kendi kendine kapanıyo..
    bilgisayarı aldığım firmadaki yetkili bana pilin uzun ömürlü olmasını istiyosan fişe takılı iken pili cıkarmamı söylemişti..
    bende notebook u ilk aldığım zamanlar bataryayı çıkarıp kullanıyodum...artık bataryayı hiç çıkarmıyorum...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.