Şimdi Ara

Kolonlarda kondansatör kullanma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
11.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar çok kısa bir soru.(Elektrikten fazla anlamıyorum)

Arkadaşlar odamdaki müzik seti 300W RMS ve geçen bir tiz buldum onu bağladım gayet güzel çalıştı kutu içindeydi nasıl yanmaz diye şaşırdım bir açtım üstünde 2.5 W yazıyordu ama 50 Volt 10uF kondansatör koymuşlar o yüzden yanmadı heralde.
    Peki benim böyle tislerim ve kolonlarım var ben bunlara kondansatör koyabilirmiyim ve kolona göre kondansatörün değerlerini nasıl hesaplarım ve bu kondansatör bu akımı nasıl düşürüyor 50 volt yazıyor aklım ermedi cahillik başka işte :/
    Paylaş

• hd4650 kullanıcısına yanıt
    merhaba hocam şimdi bende fazla anlamıyorum ama gene bildiklerimi aktarayım tweeterlarda genelede kondansatör bulunur bunun değeri sesi belli frekansı kesip o frekansta çalışmasını sağlar yani ince seslerin bu kondansatörün değeri değiştikçede ses değişir benim bildiklerim bu kadar daha bilgili üstadlar detaylı cevaplar verecektir
  • des_955 kullanıcısına yanıt
    arkadaşlardan cevapları altım 1 den 10 mikro farad a kadar tis için kullanılıyormuş :)
  • Siz hinede 3.3uF nin üstüne çıkmayın.. çok sağde bir tiz ses istiyorsanız 1uF kullanın. 4.7uF kondansatörü ses sisteminin uydu hoparlorlerine bass gitmesin diye konulduğunu (demekki tiz seslerden ziyade diğer sesleride geçirebiliyor) gördüm. Orta seslerin tizz bandına pek girmediğini düşünerek en fazla 4.7uF diyorum bende tam bilmeyerek. İçinde kondansatör olsada drekt bağlayınca çok keskin tizler veriyor, ben buna ayrıyeten 1uF yada 2.2uF ekleyerek sesleri daha sade yapıyorum, buda sağdece tizlerin geldiğinin, başka seslerin fazla müdahale (filtrelendiğinin) etmediğinin işareti.. Kolay Gelsin
  • Saol peki evdeki sistemde sub çok vuruyor kapattığımda sistemi yine açtığımda yaptığım ayar sıfırlanıyor çok sinir bozucu potansiyo metre veya kondansatörle bu işi yapabilirmiyim ve

3.3 uF demişsiniz voltajı ne kadar olacak ?
  • genelde tizlerde 3,3 mF kondansatör kullanılır, voltaj ise 63 volt ve üzeri olursa daha iyi olur.
  • toretto310 T kullanıcısına yanıt
    peki sagolun neden 12 v şeye 63 takıyoruz anlamıyorum biraz anlatırsanız sevinirim internette bulmaya çalıştım anlamadım :(
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hoparlör Tamiri ve Bobin Sarım
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 12v diyorsunuz fakat,, subwoofer hoparlorü düşünün, galiba evde otoanfisi çalıştırıyorsunuz
    Oto anfisi 12v beslemeyi alır ve 2x50v a kadar simetrik beslemeye çevirir. buda toplam 100v yapar.
    Ayrıca 12v devreye, 16v kondansatör bağlanırki kapasite olarak rahat çalışsın.
    12v sisteme 100v kondansatör bağlanabilir, ana kaynak 12v olduğu için sağdece 12v kondansatörde işlenir. boştaki çıkışı 20v olsa bile bu yüke bağlayınca 12v a geri düşer.
    siz 3.3uF /100v kondansatörü bağlayın, güvenli olur. 35v luk sisteme, 35v luk ve daha az kondansatör bağlanırsa, şişer ve patlar. 400v bağlansa birşey olmaz. Normalde kutupsuz kondansatör kullanılır, çünkü ses sinyali tambilmesemde sinüsoydal,kare-testere aklınıza ne geliyorsa, alternaslıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 22 Eylül 2013; 0:44:18 >

• Çok teşekkür ederim kondansatörün böyle şeyleri olduğunu bilmiyordum.Mesela bende 12 volt led bağladığım zaman bir adaptore atıyorum 5 metrede 8 amper ben 10 amper adaptor alırım aynı o oşekil diyorsunuz yani.

Peki birşey soracağım arkadaştan aldığım küçük 3W normal hopharlörler var sadece tiz için değil yani. Peki ben buna 50V3.3 uF kondansatör bağlarsam eğer tiz ses alabiirmiyim çünkü benim amfim bunu hemen yakar denedim zaten cızırtılı çalışıyor sizce tiz sesin bagzılarınıda alma şansım varmı yani köşede dururken tiz olmayan bir kolonun yanına bağlarsam eğer sesi değiştirir mi ?
  • 3w hiçbağlamayın.. Anfinin gücüne göre twitır sarımları değişir,
  • quote:

Orijinalden alıntı: hd4650

Arkadaşlar çok kısa bir soru.(Elektrikten fazla anlamıyorum)

Arkadaşlar odamdaki müzik seti 300W RMS ve geçen bir tiz buldum onu bağladım gayet güzel çalıştı kutu içindeydi nasıl yanmaz diye şaşırdım bir açtım üstünde 2.5 W yazıyordu ama 50 Volt 10uF kondansatör koymuşlar o yüzden yanmadı heralde.
    Peki benim böyle tislerim ve kolonlarım var ben bunlara kondansatör koyabilirmiyim ve kolona göre kondansatörün değerlerini nasıl hesaplarım ve bu kondansatör bu akımı nasıl düşürüyor 50 volt yazıyor aklım ermedi cahillik başka işte :/
    Paylaş

Değerli arkadaşım o nasıl bir tiz acaba? gerçi tahmin ediyorum da 300W RMS denip üstünde 2.5W yazması beni aşırı cezbetti de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 24 Eylül 2013; 12:02:30 >

• the_cantan kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım arkadaştan tiz aldım başka bir arkadaştan sony müzik seti vardı onda kullanmıyordu bana verdi o tiz 2.5 WATT tı benim müzik setimle alakası yok
  • Tamam teşekkür ederim peki bir soru daha.

Evimde de normal kolon var 20 watt benim amfi bunu öttürüyor ne koyarsam öttürmez 20 wattan yukarı çıkmaz yani kondansatörle halledebiliremiyim yine bu işi
  • Okadarını bilemem. 20w a karşı 2.5w. aslında sağdece tiz ses olarak yani kondansatörden geçtikten sonra orta sesler ve bass sesler filtrelendiğinden geriye kalan frenkans twirıra zarar vermiyecek kadar gücü düşük olabilir. siz 3.3uF ve 1uF kondansatörleri normal kolona bağlayın nekadar ses çıkacak. bence hiç riske girmeyin rms değeri 100w 50w gibi orjinal twitırlar kullanın. her kullanmanızda 2.2uf kondansatörü mutlaka bağlayın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.