Şimdi Ara

LM3886 amfide SMPS mi? Klasik trafo mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
3.776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2 adet entegreden oluşan LM3886 amfi yapmaktayım, 2x24 volt 250 watt klasik trafo piyasada 60-70 TL civarında ama hazır halde kutulanmış, içinde fanı olan 2x24 volt 350 watt SMPS güç kaynağı 50 TL.

Sizce SMPS kullanmam sakıncalı olur mu?

• bende tda1562 ile bir amfi yapmıştım mono bu amfiyi pc güç kaynağı ile beslemiştim gayet güzel olmuştu. Belki Smps adaptörün çıkışına filtre amacıyla kondansatör eklemek gerekebilir. Ustalardan cevap beklemek en mantıklısı
  • quote:

Orijinalden alıntı: mr.fusion

bende tda1562 ile bir amfi yapmıştım mono bu amfiyi pc güç kaynağı ile beslemiştim gayet güzel olmuştu. Belki Smps adaptörün çıkışına filtre amacıyla kondansatör eklemek gerekebilir. Ustalardan cevap beklemek en mantıklısı

Daha önce de TDA1554 ile amfi yaptığımda pc güç kaynağı ile beslemiştim ama bu proje biraz daha büyük ve profesyonele yakın olacak, emin olamadım.
  • hocam smps in çıkışının regülesi ve temizliğinden emin iseniz... sorun olmaz ..
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

hocam smps in çıkışının regülesi ve temizliğinden emin iseniz... sorun olmaz ..

Hazır SMPS ne kadar kötü olabilir ki?
  • %50 %50 şansın var üstad !
    bazı smps lerin çalışma frekansları amfide parazite neden olur diye biliyorum ama yanlışımda olabilir ;)
  • en basit smps ler bile 30 khz in üstünde çalışıyor. insan kulağının duyamayacağı bir gürült.. besleme katında güzel bir filtreleme olursa sorun çıkacağını sanmıyorum. ancak daha kesin sonuçlar için besleme katına bir kaç varistör, ses girişine de aktif veya pasif düşük geçirgen filtre eklenebilir. şu anda hemen her cep telefonunun giriş ve çıkış portları bu filtrelerle korunuyor. örneğin keypad hattından gelen sinyal, içinde hem varistör hemde düşük geçirgen filtre olan bir emi filtreden geçiriliyor böylece işlemcinin o portları statik gerilim, parazit vs. den korunmuş oluyor...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMPS NEDİR?
    17 yıl önce açıldı
    SMPS mi TRAFO Güç Kaynağımı?
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sn.command_4;Smps güç kaynağı 2x24V 350W. max. değeriyse bildiğiniz gibi 350W bu smps'den çekemeyiz,çekersekte nakavt olur.Malûm zaten Çin malı.Size kendi uygulamamdan 2 örnek vereyim;1=120W ayarlı smps güç kaynağı aldım 1 günde çöpe attım ki çektiğim akım 60-70W gibiydi. 2=3-4 ay önce 200W trafo aldım(33Vx2 15Vx2)Orjinali 2X33V seri bağlanmış boşta 65-66 DCV veriyor.Bu trafoyla deneme amaçlı 55V-5,5A (kapasitesinin % 50 fazlası)akım çektim biraz inlemeyle devam ediyor.Sonradan ben seri değil çıkışları parelele çevirdim şu anda boşta duruyor.
    Sonuç olarak,SMPS yerine trafo tavsiye ederim.Akım,voltaj kontrolu yönünden entegrelerle SMPS avantajlı gibi ama normal trafolarlada bu işlemler rahat olabilir zaten biliyorsunuz.Kolay gelsin.

quote:

Orijinalden alıntı: command_4

ama hazır halde kutulanmış, içinde fanı olan 2x24 volt 350 watt SMPS güç kaynağı 50 TL.

Sizce SMPS kullanmam sakıncalı olur mu?

• Yardımlarınız için teşekkür ederim. Bu bilgiler ve araştırmalarım ışığında amfi işinde SMPS'e pek güven olmayacağını düşündüm ve klasik trafo ile beslememi yapmaya karar verdim.

Ayrıca SMPS'in bozulma maliyetide var, takdire şayandır ki klasik trafo kolay kolay bozulmaz.
  • Bu konuda bilgili değilim ama forumda SMPS güç kaynağından dolayı anfi çıkışındaki gürültüden şikâyet edenlerle karşılaşmıştım.
  • valla yaptıgınız devrede bir problem yok ise smps den problem yaşamamanız lazım
    ben şuan birçok nafimi smps ile kullanıyorum ki geçen yamahanın 2x300 luk bir mixerinde veya elyapımı başka mixerlerde bile smps görüyorum + daha hafif bence yeterli bir neden ve çok çok daha ufak
    arıza konusuna gelirsek gülü seven dikenine katlanır
  • iyi geceler ben bi çok ses sistemlerinde troidal trofo kullanıldıgını gördüm işyerinde eltronikten çok iyi derecede anlayan bi abimime sordugumda smps lerdeki gürültü anfiye yansıdıgı için ses kaliteli olmuyormuş bi nitekimde haklı diyorum çok kaliteli ses sitemlerinde halen troidal trafo kullanılıyor diyor vede gördüm birçok ses sistemlerinde
  • oto ses sistemlerinin tamamında smps kullanılıyor. smps i bu kadar kötülemenin alemi yok. mantıklı olarak düşünün. trafolu sistemlerin beslemesi 50 hz dir. smps ler ise 500khz lere kadar çıkabiliyor. hangisi insanların duyabileceği gürültü sınırları içinde?? gerekli filitre sistemleri kullanıldıktan sonra smps lerin trafolardan daha verimli olacağını savunuyorum. yapamıyor olmamız, yapılamaz anlamına gelmez.. saygılar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: uzman_as

oto ses sistemlerinin tamamında smps kullanılıyor. smps i bu kadar kötülemenin alemi yok. mantıklı olarak düşünün. trafolu sistemlerin beslemesi 50 hz dir. smps ler ise 500khz lere kadar çıkabiliyor. hangisi insanların duyabileceği gürültü sınırları içinde?? gerekli filitre sistemleri kullanıldıktan sonra smps lerin trafolardan daha verimli olacağını savunuyorum. yapamıyor olmamız, yapılamaz anlamına gelmez.. saygılar...

Doğru haklısınız. Ama benim alacağım SMPS çangçung marka. Ne kadar güvenilir olacağı tartışma konusu. Yoksa kaliteli ve akıllıca tasarlanmış bir SMPS, geleneksel trafolardan daha iyi olacağı aşikar.
  • smps beslemeyi mevcut bütün ses sistemleri kullanıyor yıllardır.
    http://www.crestaudio.com/media/schematics/pfa600_schematic_set1.pdf
    ama halende trafodan vazgeçmeyenlerde var tabi..
  • her ikisinin de artıları ve eksileri var.

trafolu adaptörlerin + ları:

en güzel ve en tatlı tonlama bu tür adaptörlü amfilerden alınabilir
    yapımları kolay ve basittir
    smpslere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdürler

- leri:

maliyetleri smpslere göre biraz yüksektir
    agırdırlar

spms adaptörlerin + ları:

çok yüksek frekansta çalıştıkları için ani voltaj göçme aralığı çok azdır
    maliyeti trafolu adaptörlere göre daha düşüktür
    hafiftirler

- leri:

ömürleri trafolu adaptörlere nazaran daha azdır
    çok fazla bileşenden oluşurlar bu da arıza riskini arttırır
    çok yüksek frekansta çalıştıkları için amfiden dip gürültü duyabilirsin
    bir de smps adaptörlerle yapılan amfilerin tonlaması trafolu adaptörlerle yapılan amfilerinki kadar güzel olmuyor. bu smps adaptörlerin yüksek frekansta çalışmasından kaynaklanıyor.

• hocam konuma cevap yazmışsın sabah benimde sana yararım olsun.
    öncelikle kullanacağın smps çok kaliteli bişey olmalı ki profesyonelce olsun , alıcağın smps nin pek randımanlı olucağını zannetmem eğer yurtdışından bu diyaudio için üretilen smpslerden almıcaksan.
    en güzeli trafonun girişine bir şebeke filtresi trafonun çıkışınada kapasitesi küçük fazla sayıda kaliteli kondansatör ekleyerek. Örnek ; 4 tane 6300 uF kondans kullanmak yerine 16 tane 1000 uF kondans kullanmak gibi. birde bunlara 100nF tantal kondansatörler eklersen gayet yeterli olucağını zannediyorum. tabi burda trafonunda kalitesi önemli. birde mümkün olduğunda trafoyu büyük kullanmaya çalış. 2 tane lm3886 için en az 300w trafo kullan derim
  • Biz ülke olarak bilip bilmediğimiz herşeye yorum yapmaya çok meraklıyız. Elektronik bilgisi olmayan birçok kişi burda da yanlış bilgiler vermiş

Yapacağınız SMPS in anahtarlama frekansının 150khz oldugunu varsayalım. 150khz lik kare dalganın frekans yanıtı sinc fonksiyonudur. Sinc fonksiyonu içerisinde tüm frekans bileşenlerini barındırır ve tüm enerjisinin %95 kadarı -150 ile 150khz arasındadır. Dolayısıyla 150khz lik kare dalganın içerisinde 0-150khz arasındaki tüm harmonikler mevcuttur. Hatta 150khz den fazlası da mevcuttur, fakat genliği düşüktür. Eğer anfi entegrenizin PSRR değeri düşükse çıkışta vınlama ve gürültü duyarsınız. SMPS lerdeki temel sorun kare dalga ile anahtarlama yapılmasıdır...

Sizlere tavsiyem, SMPS tasarımınızı değiştirmenizdir. Klasik anahtarlayıcılar yerine, frekans yanıtı geniş spektruma yayılmamış fonksiyonlar kullanın. En basitinden 150khz lik sinüs üreteci yapın ve trafonuzu bununla sürün.Kare dalga her zaman başınızı ağrıtır

Ayrıca, ARGE deneyimlerinizi arttırın. Piyasada söylenen birçok bilgi yanlıştır. Hazır bilgileri kullanmak yerine, araştırıp yeni şeyler öğrenin. Göreceksiniz ki elektronikten çok daha fazla zevk alacaksınız

Kolay gelsin..

• quote:

Orijinalden alıntı: RuSH86

Biz ülke olarak bilip bilmediğimiz herşeye yorum yapmaya çok meraklıyız. Elektronik bilgisi olmayan birçok kişi burda da yanlış bilgiler vermiş

Yapacağınız SMPS in anahtarlama frekansının 150khz oldugunu varsayalım. 150khz lik kare dalganın frekans yanıtı sinc fonksiyonudur. Sinc fonksiyonu içerisinde tüm frekans bileşenlerini barındırır ve tüm enerjisinin %95 kadarı -150 ile 150khz arasındadır. Dolayısıyla 150khz lik kare dalganın içerisinde 0-150khz arasındaki tüm harmonikler mevcuttur. Hatta 150khz den fazlası da mevcuttur, fakat genliği düşüktür. Eğer anfi entegrenizin PSRR değeri düşükse çıkışta vınlama ve gürültü duyarsınız. SMPS lerdeki temel sorun kare dalga ile anahtarlama yapılmasıdır...

Sizlere tavsiyem, SMPS tasarımınızı değiştirmenizdir. Klasik anahtarlayıcılar yerine, frekans yanıtı geniş spektruma yayılmamış fonksiyonlar kullanın. En basitinden 150khz lik sinüs üreteci yapın ve trafonuzu bununla sürün.Kare dalga her zaman başınızı ağrıtır

Ayrıca, ARGE deneyimlerinizi arttırın. Piyasada söylenen birçok bilgi yanlıştır. Hazır bilgileri kullanmak yerine, araştırıp yeni şeyler öğrenin. Göreceksiniz ki elektronikten çok daha fazla zevk alacaksınız

Kolay gelsin..

Elektronik bölümü küçük ve takip eden üye sayısının az olduğu bir bölüm.Bu bölümde yazan herkes 3 aşağı 5 yukarı birbirini tanır.Kim kimin neyi ne kadar bildiğini çok iyi biliyor.Ki bu konuya yazan üyelerin birçoğu sizin dediğiniz gibi yanlış bilgi verecek kişiler değiller.

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

Orijinalden alıntı: RuSH86

Biz ülke olarak bilip bilmediğimiz herşeye yorum yapmaya çok meraklıyız. Elektronik bilgisi olmayan birçok kişi burda da yanlış bilgiler vermiş

Kolay gelsin..

Elektronik bölümü küçük ve takip eden üye sayısının az olduğu bir bölüm.Bu bölümde yazan herkes 3 aşağı 5 yukarı birbirini tanır.Kim kimin neyi ne kadar bildiğini çok iyi biliyor.Ki bu konuya yazan üyelerin birçoğu sizin dediğiniz gibi yanlış bilgi verecek kişiler değiller.

Ben de zaten herkes için demedim. İnternette hazır buldugu şemaları kurup çalıştıranlar kendilerini elektronik uzmanı sanmaya başlıyorlar. Sonra da forumlarda bilgi çöplüğü meydana getiriyorlar. Lafım onlara. Yanlış anlaşılma olmasın

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.